Η διατροφική γενετική και η σχέση μεταξύ τροφής και γονιδίων

Η διατροφική γενετική, που ονομάζεται επίσης εξατομικευμένη διατροφή, μελετά τη σχέση μεταξύ γονιδίων και τροφής. Βοηθά τους ανθρώπους να καθορίσουν ποια δίαιτα πρέπει να ακολουθήσουν με βάση το DNA τους για να μπορούν να αποτρέψουν ασθένειες στο μέλλον.
Η διατροφική γενετική και η σχέση μεταξύ τροφής και γονιδίων
Florencia Villafañe

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Florencia Villafañe.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Οι γενετικές πληροφορίες αναμφίβολα επηρεάζουν το σώμα μας. Ωστόσο, πρέπει να ληφθούν υπόψη και άλλοι παράγοντες, όπως η διατροφή. Εδώ έρχεται η σχέση μεταξύ της διατροφής σας και των γονιδίων. Η διατροφική γενετική είναι η επιστήμη που βοηθά στην εξήγηση αυτής της σχέσης.

Επιτρέπει στους ειδικούς να απαντούν σε ερωτήσεις όπως: Πώς ένα άτομο που τρώει ό, τι θέλει δεν παίρνει βάρος; Γιατί δεν χάνω βάρος ακόμα κι αν ακολουθώ αυστηρή δίαιτα; Αν και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη, η γνώση της γενετικής σας είναι απαραίτητη για να μπορέσετε να προσαρμόσετε ανάλογα τη διατροφή σας.

Τι είναι τα θρεπτικά συστατικά;

Όπως αναφέραμε παραπάνω, αυτός ο επιστημονικός κλάδος, ο οποίος είναι επίσης γνωστός ως εξατομικευμένη διατροφή, μελετά τη σχέση μεταξύ τροφής και γονιδίων. Ασχολείται με τις ακόλουθες πτυχές:

  • Η επίδραση των γονιδίων στα τρόφιμα που τρώμε
  • Αυξημένος ή μειωμένος κίνδυνος να πάσχετε από ορισμένες ασθένειες
  • Ανάπτυξη εξατομικευμένων οδηγιών διατροφής

Επιπλέον, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια έννοια παρόμοια και συμπληρωματική με αυτόν τον επιστημονικό κλάδο: η διατροφογενομική. Παρακάτω, θα ανακαλύψετε σε τι συνίσταται, καθώς και τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ των δύο κλάδων.

Διατροφική γενετική και Διατροφογενομική

Η διατροφογενομική μελετά τους μηχανισμούς με τους οποίους τα θρεπτικά συστατικά λειτουργούν ως χημικά σήματα για να επηρεάσουν την έκφραση γονιδίων. Στην πραγματικότητα, τροποποιούν τη σύνθεση πρωτεϊνών και τη λειτουργία πολλών μεταβολικών οδών.

Προς το παρόν, και οι δύο έννοιες είναι ιδιαίτερα σχετικές στον τομέα των αναδυόμενων ιατρικών κλάδων. Προτείνει την προσαρμογή των προληπτικών μέτρων και θεραπειών στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ανθρώπων.

Γιατρός που κρατά το DNA.
Οι γενετικές πληροφορίες κάθε ατόμου είναι μοναδικές και καθορίζονται από το μείγμα μητρικών και πατρικών γονιδίων.

Τι αντίκτυπο έχουν οι γενετικές παραλλαγές;

Όλα τα ανθρώπινα όντα είναι 99,9% πανομοιότυπα στη γενετική τους σύνθεση. Ωστόσο, στο υπόλοιπο 0,1% βρίσκονται οι διαφορές στα μαλλιά, το χρώμα του δέρματος, το ύψος ή το βάρος, καθώς και η ατομική ευαισθησία σε ασθένειες ή υγεία.

Η εμφάνισή μας ή οι ασθένειες που μπορούμε να αναπτύξουμε, είναι το αποτέλεσμα διαφορών στην γονιδιακή έκφραση ή αλλοιωμένες διαδικασίες. Ένα παράδειγμα αλλαγής γονιδιακής έκφρασης είναι μια μετάλλαξη που συνέβη πριν από χιλιάδες χρόνια, η οποία προκαλεί δυσανεξία στη λακτόζη.

Διατροφική γενετική: η σχέση μεταξύ τροφής και γονιδίων

Όπως πιθανώς γνωρίζετε, το φαγητό που τρώτε περιέχει πολλές δραστικές ουσίες που μπορούν είτε να ωφελήσουν είτε να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία σας. Η κατάσταση της υγείας δίνεται από την αλληλεπίδραση μεταξύ του γενετικού χάρτη και του περιβάλλοντος που σχετίζεται.

Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι αυτός ο γενετικός χάρτης είναι ευαίσθητος στο θρεπτικό περιβάλλον, γι ‘αυτό και η γονιδιακή έκφραση θα ποικίλει ανάλογα με τη διατροφή ενός ατόμου. Σύμφωνα με αυτό, ένα γενετικό συστατικό είναι υπεύθυνο για τις διαφορές διατροφικής απόκρισης μεταξύ ενός ατόμου και ενός άλλου.

Τρόφιμα και γονίδια.
Μεγαλύτερη έμφαση δίνεται στη διατροφική γενιά για την πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με ανεπαρκή δίαιτα.

Πώς μπορεί να σας βοηθήσει η θρεπτική γαστρονομία;

Οι γενετικές πληροφορίες του καθενός έχουν σχέση με τη διατροφική του κατάσταση. Αν και προφανώς δεν έχετε τον έλεγχο των γονιδίων σας, όσο περισσότερα γνωρίζετε για αυτό, τόσο πιο εύκολο θα είναι να ενεργήσετε με τους υπόλοιπους παράγοντες που μπορείτε να τροποποιήσετε.

Από αυτή την άποψη, η διατροφή είναι ο κύριος περιβαλλοντικός παράγοντας επειδή είμαστε πάντα εκτεθειμένοι σε αυτήν. Ομοίως, μπορεί να τροποποιηθεί και να προσαρμοστεί.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η θρεπτική ευαισθησία είναι τόσο σημαντική. Σας δίνει ενδείξεις που σας επιτρέπουν να αντισταθμίσετε τις αρνητικές γενετικές σας τάσεις ή τον κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες με μια διατροφή και τρόπο ζωής που ταιριάζει στις ιδιαίτερες ανάγκες σας.

Πώς μπορείτε να την εφαρμόσετε

Μέχρι πολύ καιρό πριν, οι παραδοσιακές δίαιτες εξέταζαν μόνο περιβαλλοντικούς παράγοντες και ορισμένες πτυχές όπως η ηλικία, το φύλο, το ύψος, η σωματική άσκηση και ορισμένες βιοχημικές μεταβλητές.

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή βοηθά τους ανθρώπους να καθορίσουν ποια δίαιτα πρέπει να ακολουθήσουν με βάση το DNA τους για να μπορούν να αποτρέψουν ασθένειες στο μέλλον.

Τι πρέπει να διευκρινίσουμε σχετικά με τη διατροφική γενετική

Το γεγονός ότι ορισμένα συστατικά της διατροφής παίζουν βασικό ρόλο στη ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης είναι αδιαμφισβήτητο. Ομοίως, πρέπει να γνωρίζετε ότι, όσο περισσότερα γνωρίζετε τα γονίδιά σας, τόσο πιο εύκολο θα είναι να ακολουθήσετε μια σωστή διατροφή.

Μην ξεχνάτε ότι ένας εκπαιδευμένος επαγγελματίας μπορεί να σας συμβουλεύσει καλύτερα για αυτό το θέμα. Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι, αν και η σωστή διατροφή είναι απαραίτητη για την αποφυγή ασθενειών, πρέπει να τη συνοδεύσετε με έναν υγιεινό τρόπο ζωής.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Arata G, Bellabarba S. Genómica nutricional y enfermedad de alzheimer. Rev. Venez. Endocrinol. Metab. 2015,13(1): 1-3.
  • Marti A, Moreno Aliaga MJ, Zulet MA , Martínez JA. Avances en nutrición molecular: nutrigenómica y/o nutrigenética.Nutr Hosp. 2005, 20:157-164.
  • Coronado M, Vega S, Gutiérrez R, Pérez J, Peláez K.Nutrigenética aplicada: dieta personalizada y formación académica para la práctica profesional. Rev Chil Nutr. 2011,38, (4):492-500.
  • Ceydes.com [Internet] [actualizado 14 Abr 2020; citado 18 May
    2020] . Disponible en: https://ceydes.com/2018/01/31/la-nutrigenetica-estudia-la-relaciot%20[Internet]n-entre-los-genes-y-la-respuesta-individual-a-la-dieta/

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.