Ενσωματώστε το γεωμετρικό χαρτί στη διακόσμηση του σπιτιού

Η πρακτικότητα του διακοσμητικού χαρτιού είναι το κύριο πλεονέκτημά του. Με έναν άπειρο αριθμό σχεδίων, αυτή η εναλλακτική λύση για την εσωτερική διακόσμηση διαθέτει σχέδια για όλα τα γούστα.
Ενσωματώστε το γεωμετρικό χαρτί στη διακόσμηση του σπιτιού

Έχει γραφτεί από Luz Marina Carpio Hernández

Τελευταία ενημέρωση: 17 Οκτωβρίου, 2023

Η διακοσμητική ταπετσαρία έχει ανοίξει το δρόμο για πιο εντυπωσιακά σχέδια από τα παραδοσιακά λουλούδια και τους μονόχρωμους καμβάδες. Η τάση εξετάζει τώρα το γεωμετρικό χαρτί για τη διακόσμηση τοίχων σε μικρούς χώρους ή μεγάλα δωμάτια.

Αξιοποιώντας τις προηγμένες τεχνικές εκτύπωσης, ο πόρος αυτός προσφέρει μια εκτεταμένη γκάμα σχεδίων που δίνουν την ψευδαίσθηση ότι πρόκειται για καλύμματα με διαζώματα και όχι για φύλλα χαρτιού.

Η ατμόσφαιρα που επιτυγχάνεται απαλλάσσει από τη χρήση καθρεφτών, πινάκων και άλλων αξεσουάρ. Τα φύλλα είναι όμορφα, καινοτόμα και φιλικά προς το πορτοφόλι. Σας λέμε περισσότερα.

Γεωμετρικό χαρτί: μια πηγή για πολλαπλές εναλλακτικές λύσεις

geometric paper on a wall
Το γεωμετρικό χαρτί μπορεί να αλλάξει εντελώς το ύφος ενός δωματίου.

Υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να ονομάσετε γεωμετρικό χαρτί, όπως π.χ. ταπετσαρία. Σε όλες τις περιπτώσεις, πρόκειται για μεμβράνες τυπωμένες με διάφορα μοτίβα και διατίθενται σε οποιοδήποτε μέγεθος για επικόλληση σε λείες επιφάνειες.

Ορισμένα μοντέλα διαθέτουν βερνικωμένα ανάγλυφα ή επίστρωση βινυλίου και είναι κατάλληλα όταν ο τοίχος έχει ελαττώματα. Οι επικαλύψεις είναι κατασκευασμένες για να αντέχουν στην υγρασία και να διευκολύνουν τον καθαρισμό.

Οι πολύχρωμες ή μονόχρωμες πινελιές ζωντανεύουν τους χώρους, κάνοντάς τους πιο χαρούμενους, ζεστούς και πρωτότυπους. Επιπλέον, εξοικονομούν την επένδυση για την επισκευή των τοίχων, αφού με την επικόλληση της ταπετσαρίας καμουφλάρετε τις φθορές χωρίς να καταφύγετε σε επαχθείς εργασίες για σοβάτισμα και βάψιμο.

Από την άλλη πλευρά, τα έργα με γεωμετρικό χαρτί παρέχουν την ελευθερία να παίξετε με χρώματα και σχήματα που μεταμορφώνουν την εμφάνιση του σπιτιού, χωρίς να διαθέτετε τεράστιες γνώσεις στην εσωτερική διακόσμηση.

Οι γεωμετρικές εικόνες μπορούν να είναι συνεχείς ή σε ξεχωριστά μοτίβα και σκοπός τους είναι να ενισχύσουν ή να κάνουν αντίθεση σε περιοχές.

Πλεονεκτήματα από το γεωμετρικό χαρτί

Πέρα από το αισθητικό κομμάτι, αυτό το υλικό παρέχει οφέλη που κυμαίνονται από οικονομικά έως πρακτικά- ας δούμε τα ακόλουθα:

  • Εύκολο καθάρισμα: οι αυτοκόλλητε επιφάνειες πλένονται με ένα σφουγγάρι και ουδέτερο σαπούνι. Οι διακοσμητές το συνιστούν ιδιαίτερα σε σημεία του σπιτιού με συνεχή κίνηση, όπως τα μπάνια, οι σκάλες ή η κουζίνα, επειδή είναι πιο πιθανό να λερωθούν γρήγορα.
  • Μειώνει τα έξοδα: σε σύγκριση με την δαπάνη για πιθανές επισκευές και άλλες διακοσμήσεις, το γεωμετρικό χαρτί είναι μια εξαιρετική επένδυση. Το περιοδικό Ars Bilduma αναφέρει ότι η μέθοδος εξοικονομεί χρήματα, επειδή τα ταπετσαρισμένα δωμάτια διατηρούνται για χρόνια.
  • Παίξτε με τους χώρους: ανάλογα με το σχέδιο και τα χρώματα, οι γεωμετρικές εκτυπώσεις διευρύνουν ή μειώνουν οπτικά τους χώρους. Εάν χρησιμοποιείτε ανοιχτούς τόνους, το δωμάτιο φαίνεται μεγαλύτερο. Αντίθετα, οι σκούροι τόνοι κάνουν το δωμάτιο να φαίνεται μικρότερο. Επιπλέον, οι ζεστές παλέτες δημιουργούν μια ζεστή ατμόσφαιρα. Με την ίδια έννοια, η ανάμειξη μοτίβων με ανοιχτά χρώματα λειτουργεί διαχωρίζοντας τις περιοχές. Και αν θέλετε να μεγαλώσετε ή να μικρύνετε τους χώρους, οι οριζόντιες και οι κάθετες γραμμές είναι χρήσιμες, αντίστοιχα.

Επιλογές για να ενσωματώσετε το γεωμετρικό χαρτί στη διακόσμηση του σπιτιού σας

Το γεωμετρικό χαρτί ταιριάζει σε μικρούς χώρους, όπου είναι περίπλοκο να τοποθετήσετε έπιπλα. Επίσης, προσαρμόζεται σε ευρύχωρους χώρους που απαιτούν μια μοναδική πινελιά για να διαφοροποιηθούν από τους υπόλοιπους. Με την ίδια πρόθεση, οι ταπετσαρίες ταιριάζουν στη διακόσμηση του σπιτιού μέσα από ιδέες όπως αυτές που θα δούμε παρακάτω.

Εκσυγχρονίστε την κουζίνα και την τραπεζαρία

Οι μοντέρνες διακοσμήσεις σε κουζίνες και τραπεζαρίες βρίσκουν σύμμαχο στη γεωμετρική ταπετσαρία. Χάρη στα σχήματα, έχετε την ευκαιρία να αντικαταστήσετε τα συμβατικά πλακάκια με ενδιαφέροντα και διασκεδαστικά σχήματα.

Λάβετε υπόψη σας τις ιδιαιτερότητες των επίπλων για να επιλέξετε μοτίβα αντίθεσης. Για παράδειγμα, τα κομμάτια με πολλές γωνίες ταιριάζουν με την ταπετσαρία σε σχήματα σφαίρας.

Βελτίωση υπνοδωματίων

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το γεωμετρικό χαρτί στον κύριο τοίχο του υπνοδωματίου. Ή ακόμα, μπορείτε να αντικαταστήσετε το κεφαλάρι του κρεβατιού με μια γεωμετρική ταπετσαρία.

Όσον αφορά το ύψος του φύλλου, εξαρτάται από το γούστο σας: από το πάτωμα μέχρι την οροφή ή μόνο ένα τμήμα του τοίχου. Καλό είναι όμως το πλάτος του να ξεπερνά τα άκρα του κρεβατιού, ώστε να πλαισιώνεται.

Για να δημιουργήσετε ατμόσφαιρα στο γραφείο ή στο χώρο εργασίας

Οι χώροι αυτοί απαιτούν ιδιαίτερη οπτική εστίαση. Είναι κατάλληλοι για ταπετσαρίες με συνδυασμένες γεωμετρίες, χρωματική ανομοιογένεια και διακριτικούς τόνους. Όλες οι εναλλακτικές έχουν καλές, αφού η ιδέα είναι ότι όποιος χρησιμοποιεί αυτούς τους χώρους αισθάνεται άνετα.

geometric paper
Χρησιμοποιώντας τη δημιουργικότητά σας μπορείτε να τονίσετε μόνο έναν τοίχο ενός δωματίου.

Αναδείξτε τα δάπεδα

Τα γεωμετρικά σχήματα βοηθούν στην ανάδειξη των ξύλινων ή ουδέτερων χρωμάτων των δαπέδων. Συγκεκριμένα, τα τρίγωνα και οι κύκλοι συνθέτουν ένα μοντέρνο στυλ που τονίζει τα χαρακτηριστικά της ταπετσαρίας και την κομψότητα του ξύλινου δαπέδου.

Δημιουργήστε φόντο για τα έπιπλα

Οι βιβλιοθήκες, τα ράφια και οι γωνιακές μονάδες είναι μερικά έπιπλα που, ανάλογα με το σχεδιασμό τους, σας επιτρέπουν να επικολλήσετε γεωμετρικό χαρτί ως φόντο. Αυτή η απόφαση αλλάζει εντελώς την εμφάνισή τους, ειδικά όταν πρόκειται για αναπαλαιωμένα αντικείμενα.

Για να διατηρήσετε την ουσία του επίπλου, εκτιμήστε τα χαρακτηριστικά του και, με βάση αυτά, επιλέξτε απλές, με εφέ ή ελαφρώς περίτεχνες ταπετσαρίες.

Πιστεύουμε ότι αυτό το άρθρο μπορεί να σας φανεί ενδιαφέρον: Φυτά εσωτερικού χώρου

Σκέψεις κατά την επιλογή ταπετσαρίας για τη διακόσμηση εσωτερικών χώρων

Η επιλογή της ταπετσαρίας περιλαμβάνει ορισμένες εκτιμήσεις. Πρώτον, ενημερωθείτε για το υλικό και το φινίρισμα. Εκτός από το ότι επηρεάζει τις τιμές, είναι σχετική πληροφορία να γνωρίζετε αν αντέχει στην υγρασία, αν πλένεται και αν δεν εμποτίζει οσμές.

Το βινύλιο είναι ένα από τα προτιμώμενα στυλ λόγω της ανθεκτικότητάς του και επειδή διαθέτει προστατευτικό στρώμα που το γυαλίζει.

Δεύτερον, ρωτήστε για το σύστημα πρόσφυσης. Υπάρχουν ταπετσαρίες που έχουν ένα συγκολλητικό στρώμα στο πίσω μέρος, άλλες απαιτούν να βάλετε την κόλλα στον τοίχο.

Τέλος, πριν πάτε στο κατάστημα μετρήστε το χώρο που θα μπει η ταπετσαρία, ώστε να πάρετε στο σπίτι τα απαραίτητα μέτρα. Είναι σημαντικό να ρωτήσετε τον σύμβουλο πωλήσεων για το μήκος του χαρτιού και να το συγκρίνετε με τις μετρήσεις σας, ώστε οι υπολογισμοί να ταιριάζουν και το σχέδιο να ταιριάζει σε αυτό που αναζητάτε.

Διακοσμητικό χαρτί και οικολογία

Η παραγωγή χαρτιού έχει αντίκτυπο στο περιβάλλον, γι’ αυτό έχει επικρατήσει να προωθείται η υπεύθυνη κατανάλωση. Από αυτή την άποψη, τα σημειωματάρια βιοποικιλότητας παροτρύνουν να λαμβάνεται υπόψη η προέλευση της ίνας κυτταρίνης και οι διαδικασίες λεύκανσης και κατασκευής.

Μπορείτε να επιλέξετε γεωμετρικά χαρτιά χωρίς τεχνητά μελάνια ή συμβατικά αυτοκόλλητα ή να προτιμήσετε εκείνα των οποίων οι πρώτες ύλες και η εκτύπωση είναι απολύτως οικολογικά.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.