Γιατί έχουμε κρύα χέρια και πόδια χειμώνα-καλοκαίρι;

Γνωρίζετε ότι το να έχετε συνεχώς κρύα χέρια και πόδια μπορεί να οφείλεται σε ένα καταπονημένο πεπτικό σύστημα; Το στομάχι μας ανεβάζει τη θερμοκρασία του προκαλώντας πτώση της θερμοκρασίας στα άκρα.
Γιατί έχουμε κρύα χέρια και πόδια χειμώνα-καλοκαίρι;

Τελευταία ενημέρωση: 29 Ιουνίου, 2020

Ανήκετε στους ανθρώπους που έχουν πάντα κρύα χέρια και πόδια, παρόλο που η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή; Ξέρετε γιατί συμβαίνει αυτό; Σε αυτό το άρθρο θα εξηγήσουμε την αιτία, που περιέργως συνδέεται με το πεπτικό σύστημα.

Μάθετε πώς λειτουργούν οι θερμοκρασίες του σώματος και πώς μπορείτε να τις ρυθμίσετε με φυσικό τρόπο.

Οι θερμοκρασίες του σώματος

Διαπιστώνουμε ότι γενικά υπάρχουν άνθρωποι που τείνουν να είναι περισσότερο ευαίσθητοι στο κρύο και άλλοι που είναι πιο ευαίσθητοι στη ζέστη, καθώς και ότι αντιδρούν διαφορετικά όταν βρίσκονται σε παρόμοια κλίματα. Το κλειδί είναι η εξισορρόπηση της θερμοκρασίας του σώματος, επειδή δεν είναι καλό να ζεσταινόμαστε ή να κρυώνουμε υπερβολικά.

Κανονικά τα σημεία που είναι περισσότερο επιρρεπή στο κρύο είναι τα άκρα. Πρόκειται για τα χέρια και τα πόδια.

Τα εσωτερικά μας όργανα που τείνουν να κρυώνουν περισσότερο και επομένως εκείνα που χρειάζονται περισσότερη θερμότητα είναι το συκώτι και τα νεφρά, ενώ το στομάχι και τα έντερα τείνουν να διατηρούν τη θερμότητα.

Όταν το σώμα μας πρέπει να καταβάλει επιπλέον προσπάθεια για να ζεστάνει κάποιο μέρος του, συνήθως αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος προκαλώντας λίγο-πολύ φλεγμονή, κάτι που στην πραγματικότητα είναι μια προσπάθεια εστίασης του μηχανισμού αυτοθεραπείας.

Όταν συμβαίνει αυτό, διαπιστώνουμε ταυτόχρονα εξασθένηση της κυκλοφορίας του αίματος σε φαινομενικά λιγότερο ζωτικά σημεία, που είναι ακριβώς τα άκρα.

κρύα χέρια και πόδια

Το πεπτικό σύστημα και τα κρύα χέρια και πόδια

Το πεπτικό μας σύστημα, λόγω της κακής διατροφής ή της συνεχούς κατανάλωσης τροφής σε όλη τη διάρκεια της μέρας, τείνει προς την υπερβολική θερμότητα, αφού λειτουργεί σχεδόν αδιάκοπα. Το στομάχι αναγκάζεται να δουλεύει περισσότερο, αυξάνοντας τα γαστρικά υγρά, ανεβάζοντας επομένως τη θερμοκρασία του.

Επιπλέον η δραστηριότητα συνεχίζεται έπειτα και στο έντερο. Αν αγγίξουμε το στομάχι μας, διαπιστώνουμε ότι το δέρμα είναι δροσερό, όμως αυτό αποτελεί απλώς σύμπτωμα της υπερβολικής θερμότητας στο εσωτερικό.

Επομένως το να έχουμε συνεχώς κρύα πόδια και χέρια μπορεί πιθανώς να είναι αποτέλεσμα της υπερβολικής θερμότητας στο πεπτικό μας σύστημα.

Πέρα από τη δυσφορία που αυτό προκαλεί, είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να το αποτρέψετε κυρίως λόγω των συνακόλουθων προβλημάτων που μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα.

κρύα χέρια και πόδια

Μπορείτε να αποκαταστήσετε την ισορροπία των θερμοκρασιών του σώματός σας;

Φυσικά. Ένας γρήγορος τρόπος να το πετύχετε είναι να εξασφαλίσετε θερμότητα στα άκρα εξωτερικά με τους παρακάτω διαφορετικούς τρόπους:

 • Κάντε ένα ζεστό μπάνιο.
 • Καλύψτε τα συγκεκριμένα σημεία με υφάσματα από fleece ή μαλλί.
 • Εφαρμόστε θερμογενετικές κρέμες, όπως κρέμες με τζίντζερ, κανέλα.
 • Κάντε μασάζ στα συγκεκριμένα σημεία.
 • Χρησιμοποιήστε μια ηλεκτρική κουβέρτα ή μια θερμοφόρα.

Ωστόσο έχετε υπόψη σας ότι οι παραπάνω μέθοδοι απλώς καταπραΰνουν τα συμπτώματα. Αν θέλουμε να εξισορροπήσουμε τη θερμοκρασία του σώματός μας, κάτι που θα βελτιώσει επίσης τη συνολική υγεία μας, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να επιταχύνουμε τη λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος.

κρύα χέρια και πόδια

Μειώστε τη θερμότητα του πεπτικού συστήματος

Πώς θα το πετύχετε;

 • Επιλέγετε υγιεινές τροφές και αποφεύγετε τις ανθυγιεινές, ειδικά τα κόκκινα κρέατα, τα παχιά τυριά, τις τηγανητές τροφές και ορισμένα γλυκά.
 • Αποφεύγετε τις τροφές που είναι δύσπεπτες, όπως ορισμένα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά.
 • Μασάτε καλά την τροφή σας.
 • Μην τρώτε μεγάλες ποσότητες. Να ξέρετε πότε να σταματάτε πριν φτάσετε σε κορεσμό.
 • Μη φάτε ξανά πριν να έχει χωνευτεί πλήρως το προηγούμενο γεύμα.
 • Μην τρώτε το βραδινό σας πολύ αργά και μην τρώτε πολύ κατά τη διάρκειά του.
 • Αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα.
 • Αν υποφέρετε από γαστρική υπερδραστηριότητα ή καούρα, αντιμετωπίστε τη με φυσικές θεραπείες.
 • Αλκαλοποιήστε το σώμα σας.
 • Προσπαθείτε να αναπαύεστε λίγο μετά το φαγητό και μην καταβάλετε έντονη προσπάθεια.

Θεραπεία με νερό για τα κρύα χέρια και πόδια

Το νερό μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να ρυθμίσουμε τη θερμοκρασία του σώματος, όμως πρέπει να το κάνουμε σταδιακά. Συνήθως κάνουμε ντους με καυτό ή ζεστό νερό, όμως σιγά-σιγά θα πρέπει να προσπαθούμε να τελειώνουμε το ντους μας με κρύο νερό σε όλο το σώμα, εκτός από το κεφάλι. Τις πρώτες φορές μπορεί να είναι για μερικά δευτερόλεπτα, όμως με τον καιρό μπορούμε σταδιακά να αυξήσουμε το χρόνο χρήσης κρύου νερού και ακόμα και να το εναλλάσσουμε με πολύ ζεστό.

Είναι σημαντικό να μην κρυώνουμε είτε πριν είτε μετά το ντους. Όταν τελειώνουμε το ντους, θα πρέπει να σκουπιζόμαστε καλά με μια πετσέτα για να προκαλέσουμε φυσική θερμότητα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Maymont, E. (2005). La salud está en tus pies. Barcelona: Obelisco.
 •  Solish, N.; Bertucci, V.; Dansereau, A.; Hong, H.; Lynde, C.; Lupin, M., et al. (2007). “A Comprehensive Approach to the Recognition, Diagnosis, and Severity-Based Treatment of Focal Hyperhidrosis. Dermatologic Surgery”, Dermatologic Surgery, 33: 908-923.
 • Wang, M.; Tsai, P.; Lee, P.; Chang, W., and Yang, C. (2008). “The efficacy of reflexology: systematic review”, Journal of Advanced Nursing, 62 (5): 512-520.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.