Κρύα χέρια: οι πιθανές αιτίες και αντιμετώπιση

Συμβαίνει σε πολλούς, αλλά υπάρχουν πολλά και διάφορα αίτια. Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα κρύα χέρια; Διαβάστε παρακάτω.
Κρύα χέρια: οι πιθανές αιτίες και αντιμετώπιση

Τελευταία ενημέρωση: 06 Αυγούστου, 2019

Τα χέρια σας είναι παγωμένα. Όταν ακουμπάτε κάποιον, πάντα σχολιάζει πόσο κρύα χέρια έχετε. Συμβαίνει σε πολλούς, αλλά υπάρχουν πολλά και διάφορα αίτια. Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα κρύα χέρια; Διαβάστε παρακάτω.

Κρύα χέρια: Είναι σύμπτωμα σοβαρής πάθησης;

Κρύα χέρια - γάντια

Μερικές φορές, εντελώς αναπάντεχα, παρατηρείτε ότι τα χέρια σας είναι ξαφνικά σημαντικά πιο κρύα από συνήθως. Τον χειμώνα χρειάζεστε ίσως γάντια ακόμα και μέσα στο σπίτι και το καλοκαίρι ενώ η κατάσταση δεν είναι τόσο άσχημη, τα χέρια σας συνεχίζουν να είναι πιο κρύα από το συνηθισμένο. Μπορεί να ανήκετε σε εκείνους που όποτε αγγίζουν κάποιον ακούνε την ίδια φράση πάντα: Τα χέρια σου είναι παγωμένα!

Πρώτα από όλα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα κρύα χέρια δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι έχετε κάποια σοβαρή πάθηση. Το κάθε σώμα αντιδρά διαφορετικά στη ζέστη και το κρύο και μερικοί είναι πιο ευαίσθητοι από τους υπόλοιπους. Γενικά λοιπόν, είναι αρκετά φυσιολογικό και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Όμως υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε υπόψη σας – για παράδειγμα όταν τα κρύα σας χέρια συνοδεύει ακραία κόπωση. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να διαγνώσει την αιτία. Η χαμηλή θερμοκρασία του αίματος, όταν συνοδεύεται από κούραση μπορεί να αποτελεί ένδειξη προβλήματος στην κυκλοφορία του αίματος. Ας δούμε όμως τις άλλες πιθανές αιτίες.

1.Κρύα χέρια: Υποθυρεοειδισμός;

Έχουμε μιλήσει για τον θυρεοειδή αδένα και τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από τη δυσλειτουργία του σε άλλα άρθρα. Ο υποθυρεοειδισμός είναι αστάθεια του θυρεοειδούς που επιβραδύνει τον μεταβολισμό, αφού οι ορμόνες του θυρεοειδούς παράγονται σε μικρότερες ποσότητες από τις σωστές. Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους, αλλαγές στην ποιότητα της επιδερμίδας και των μαλλιών και να σας κάνει πιο ευαίσθητους στο κρύο. Ένας γιατρός μπορεί να κάνει τη σωστή διάγνωση και να σας γράψει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Πολύ πιθανόν να συστήσει να κάνετε τροποποιήσεις στη διατροφή σας για να αυξήσετε τα επίπεδα ιωδίου που προσλαμβάνετε.

2. Μπορεί να οφείλονται στη νόσο του Raynaud;

Το όνομα μπορεί να ακούγεται τρομαχτικό, αλλά μην ανησυχείτε. Δεν είναι σοβαρή πάθηση, αν και είναι όντως περίεργη. Χτυπά τα μικροσκοπικά αιμοσφαίρια των δαχτύλων των χεριών και των ποδιών. Το σώμα συσφίγγει αυτά τα αιμοσφαίρια όταν η θερμοκρασία πέφτει απότομα και όταν νιώθετε άγχος και στρες. Είναι αρκετά εύκολο να παρατηρήσετε αυτό το φαινόμενο, διότι οι άκρες των δαχτύλων χεριών και ποδιών γίνονται σχεδόν μπλε και νιώθετε ενόχληση και τσιμπήματα στην περιοχή. Όταν η φυσιολογική κυκλοφορία του αίματος επανέλθει, οι περιοχές αυτές κοκκινίζουν και τα τσιμπήματα είναι ακόμη εντονότερα και προκαλείται σχεδόν ένα αίσθημα καύσου. Υπάρχουν πολλές βαθμίδες της νόσου του Raynaud, πολλές είναι πολύ ελαφρές και άλλες βαριές. Δεν είναι πολύ συνηθισμένη όμως, οπότε εάν έχετε αντίστοιχα συμπτώματα καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με το αίσθημα καύσου.

3. Πιθανότητα αναιμίας;

Αυτός είναι ο μάλλον πιθανότερος λόγος για τον οποίο μπορεί τα χέρια σας να είναι παγωμένα πού και πού – τα επίπεδα σιδήρου στο σώμα είναι χαμηλά. Εάν παράλληλα νιώθετε κόπωση, έχετε αδύναμα νύχια και τα μαλλιά σας πέφτουν, ίσως έχετε αναιμία. Για να διαπιστώσετε εάν έχετε αναιμία αρκεί μια απλή εξέταση αίματος και ο γιατρός σας θα σας δώσει τη σωστή φαρμακευτική αγωγή εάν χρειαστεί. Μην ανησυχείτε!

4. Κρύα χέρια: Προβλήματα στο κυκλοφορικό ή προβλήματα βάρους;

Μπορεί απλά να είστε πολύ αδύνατοι. Εάν έχετε ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό σωματικού λίπους, είναι πολύ πιθανό να έχετε χαμηλότερη φυσιολογική θερμοκρασία σώματος. Κάτι άλλο που πρέπει να εξετάσετε είναι το κυκλοφορικό σας – ειδικά εάν νιώθετε τσιμπήματα στα χέρια που σας κάνουν να θέλετε να τα τρίψετε ή να κάνετε μαλάξεις των χεριών σας για να βελτιώσετε την κυκλοφορία. Εκτός από τα χέρια, θα παρατηρήσετε ότι έχετε και κρύα πόδια. Το αίμα αργεί να φτάσει στα άκρα του σώματος και ακριβώς εκεί θα εντοπίσετε το πρόβλημα.

Εάν έχετε κρύα χέρια και συγχρόνως κουράζεστε περισσότερο από συνήθως, επισκεφθείτε τον γιατρό σας. Μάλλον δεν είναι τίποτα ανησυχητικό, αλλά το καλύτερο είναι να αποκλείσετε τα χειρότερα ενδεχόμενα και να ακολουθήσετε τις υποδείξεις του γιατρού σας. Ποτέ μην επιχειρείτε να κάνετε αυτοδιάγνωση – είναι ένα ρίσκο που δεν αξίζει να πάρετε.

 


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.