Γιατί και πώς πρέπει να αποτοξινώνετε το συκώτι σας

Oι περισσότεροι από μας επιβαρύνουμε αρκετά το συκώτι με αποτέλεσμα τη συσσώρευση τοξινών που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία μας.
Γιατί και πώς πρέπει να αποτοξινώνετε το συκώτι σας
Maricela Jiménez López

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Maricela Jiménez López.

Έχει γραφτεί από Carolina Betancourth

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Εσείς γνωρίζετε πώς πρέπει να αποτοξινώνετε το συκώτι σας; Το συκώτι είναι ένα από τα πιο σημαντικά όργανα του σώματος καθώς εκτελεί καθημερινά βασικές λειτουργίες που το καθιστούν ζωτικής σημασίας για την υγεία και την ποιότητα της ζωής μας. Είναι υπεύθυνο για το φιλτράρισμα των τοξινών που βρίσκονται στο σώμα ενώ παράλληλα προλαμβάνει αναρίθμητες ασθένειες. Θεωρείται ότι το συκώτι εκτελεί πάνω από 500 λειτουργίες και μεταξύ άλλων παίζει βασικό ρόλο στο μεταβολισμό, στο ανοσοποιητικό και πεπτικό σύστημα και στη φυσική αποτοξίνωση.

Ωστόσο, οι περισσότεροι από μας επιβαρύνουμε αρκετά το συκώτι με αποτέλεσμα τη συσσώρευση τοξινών που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία μας και να το εμποδίζουν να εκτελεί τις καθημερινές του λειτουργίες. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν το πόσο σημαντικό όργανο είναι ή το πόσο σημαντική είναι η αποτοξίνωσή του. Γι’ αυτό το λόγο, στο σημερινό άρθρο θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας επτά λόγους για τους οποίους πρέπει να αποτοξινώνετε το συκώτι σας.

Γιατί είναι σημαντικό να αποτοξινώνετε το συκώτι σας;

Αποτοξινώνετε το συκώτι σας - Ψηφιακή απεικόνιση ήπατος

Το συκώτι αποτελεί τον κύριο μηχανισμό καθαρισμού του σώματός σας· την ημέρα φιλτράρει το αίμα ενώ το βράδυ αποβάλλει τις τοξίνες. Η αποτοξίνωση αποτελείται από μια σειρά διαδικασιών επεξεργασίας που διατηρούν το σώμα υγιές και αποβάλλουν όλες τις άχρηστες ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες.

Το συκώτι είναι επίσης υπεύθυνο για το φιλτράρισμα και την επεξεργασία όλων των ορμονών, διασφαλίζοντας την κατάλληλη ισορροπία και λειτουργία τους. Οποιαδήποτε παρέμβαση σε αυτή τη λειτουργία μπορεί να προκαλέσει ορμονικές διαταραχές όπως για παράδειγμα υπερβολική παραγωγή οιστρογόνων, ανεπαρκή παραγωγή ινσουλίνης και πολλά άλλα.

Όταν αποτοξινώνετε το συκώτι, αποβάλλετε τις τοξίνες και τις άχρηστες ουσίες, καταπολεμάτε τις ελεύθερες ρίζες και εξαλείφετε τα βαρέα μέταλλα. Εκτός από τα παραπάνω, υπάρχουν και άλλοι αρκετοί λόγοι που θα πρέπει να αποτοξινώνετε το συκώτι σας.

Αν ακολουθείτε μια διατροφή που είναι πλούσια σε κορεσμένα και επεξεργασμένα λιπαρά

Είναι αδύνατο να αρνηθούμε ότι πολλές από τις τροφές που επιλέγουν οι άνθρωποι στις μέρες μας είναι γεμάτες με κορεσμένα λιπαρά και επεξεργασμένους υδατάνθρακες που καταλήγουν να συσσωρεύονται στο σώμα. Η κατανάλωση τηγανητών τροφών κάνει το σώμα να λειτουργεί περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε μέχρι που αρχίζει να εξαντλείται πολύ εύκολα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το συκώτι είναι υπεύθυνο για τη διάσπαση των τροφών και στο ότι αυτές οι τροφές δεν είναι εύκολο να επεξεργαστούν.

Η διατροφή σας περιλαμβάνει μεγάλη ποσότητα επεξεργασμένων υδατανθράκων

Αποτοξινώνετε το συκώτι σας - Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες

Οι τροφές που διαθέτουν υψηλά επίπεδα επεξεργασμένων υδατανθράκων όπως είναι το άσπρο ψωμί, τα ζυμαρικά, τα ζαχαρούχα ροφήματα και τα γλυκά, μπορούν να υπερφορτώσουν το συκώτι το οποίο αναγκάζεται να δουλέψει ακόμη πιο σκληρά για να ρυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αν η διατροφή σας είναι πλούσια σε αυτές τις τροφές, μια πολύ καλή ιδέα είναι να αποτοξινώνετε το συκώτι σας σε τακτική βάση. Σύμφωνα με τον Δρ. Metin Basaranoglu η υπερβολική κατανάλωση υδατανθράκων μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στο συκώτι.

Επισκεφθείτε και αυτό το άρθρο: Δίαιτα αποτοξίνωσης με μηλόξυδο. Δοκιμάστε την

Κατανάλωση αλκοόλ ή συνταγογραφούμενα φάρμακα

Το συκώτι δεν μπορεί να επεξεργαστεί εύκολα το αλκοόλ και τα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Όταν πίνετε πολύ ή λαμβάνετε ορισμένα φάρμακα για μεγάλο χρονικό διάστημα, το συκώτι σας μπορεί να αρχίσει να αντιμετωπίζει διαταραχές όπως είναι η λιπώδης νόσος του ήπατος και η κίρρωση του ήπατος.

Εισπνέετε μολυσμένο αέρα

Δεν υπάρχουν πολλά σημεία στον κόσμο όπου να μπορείς να αναπνεύσεις καθαρό και φρέσκο αέρα. Οι περισσότεροι από μας εισπνέουμε τοξικά σωματίδια τα οποία επηρεάζουν μακροπρόθεσμα την υγεία μας. Αν και αληθεύει το γεγονός ότι οι πνεύμονες απορροφούν πρώτα αυτές τις ουσίες, το συκώτι ευθύνεται για το φιλτράρισμα και την αποβολή τους από το σώμα μας.

Δεν κοιμάστε ή δεν ξεκουράζεστε αρκετά

Αποτοξινώνετε το συκώτι σας - Γυναίκα κοιμάται

Αν και είναι δύσκολο να αγνοήσετε τα σημάδια που στέλνει το σώμα σας όταν δεν κοιμάστε ή δεν ξεκουράζεστε αρκετά, μπορεί όμως αυτή η κατάσταση να επηρεάσει την ποιότητα ζωής σας. Όσον αφορά στο συκώτι, ο ύπνος είναι απαραίτητος για τη βέλτιστη λειτουργία του. Το συκώτι σας είναι περισσότερο ενεργό από τη 1 π.μ. έως και τις 3 π.μ.. Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό να ξεκουράζεστε αρκετά και να του δίνετε λίγο χρόνο για να εκτελεί τις λειτουργίες του.

Ασκείστε υπερβολικά

Αν και η άσκηση είναι απαραίτητη για την αποβολή των τοξινών από το σώμα, η κατάχρησή της μπορεί να καταστεί βλαβερή. Όταν ασκείστε υπερβολικά, μπορεί να επιδεινώσετε τις επιδράσεις των ελεύθερων ριζών και να μην δίνετε τον απαραίτητο χρόνο στο συκώτι σας για να τις καταπολεμήσει. Αν κάτι παρόμοιο ισχύει και για σας, προσπαθήστε να δώσετε λίγο χρόνο στο συκώτι σας να ηρεμήσει και να αποτοξινωθεί.

Ακολουθείτε μια διατροφή που περιλαμβάνει ανεπαρκή θρεπτικά συστατικά

Αποτοξινώνετε το συκώτι σας - Διάφορα υγιεινά τρόφιμα

Η κατάλληλη διατροφή είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του ήπατος. Η διατροφή σας θα πρέπει να περιλαμβάνει επαρκή ποσότητα βιταμινών C, B3, B6 και Ε, φολικό οξύ και πολλά άλλα. Χρειάζεστε επίσης αρκετό ασβέστιο και απαραίτητα αμινοξέα όπως γλυκίνη και ταυρίνη. Αν η διατροφή σας είναι ανεπαρκής σε ένα από αυτά τα θρεπτικά συστατικά τότε είναι απαραίτητο να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες ή να αρχίσετε να λαμβάνετε συμπληρώματα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • American Liver Foundation. (2017). Liver wellness. Asociación Española para el Estudio del Hígado, Libro blanco de hepatología en España, 2015
  • National Institutes of Health. (2014). “Su hígado rinde”, en la web de la National Institutes of Health. https://salud.nih.gov/articulo/su-higado-rinde/
  • Sevastianova K et al. (2012). “Effect of short-term carbohydrate overfeeding and long-term weight loss on liver fat in overweight humans”, Am J Clin Nutr. 2012 Oct;96(4):727-34. Epub 2012 Sep 5.
  • Schwarz JM et al. (2015). “Effect of a High-Fructose Weight-Maintaining Diet on Lipogenesis and Liver Fat”, J Clin Endocrinol Metab. 2015 Jun;100(6):2434-42.
  • Younossi ZM et al. (2016). Global epidemiology of nonalcoholic fatty liver disease-Meta-analytic assessment of prevalence, incidence, and outcomes”, Hepatology. 2016 Jul;64(1):73-84.
  • Pérez-Calvo, J. (2013). Nutrición energética para la salud del hígado y la vesícula (Vol. 1). Edaf.
  • Williams, R., & Gimson, A. E. (1991). Intensive liver care and management of acute hepatic failure. Digestive diseases and sciences, 36(6), 820-826. https://link.springer.com/article/10.1007/BF01311243
  • Vienken, J., & Christmann, H. (2006). How can liver toxins be removed? Filtration and adsorption with the Prometheus system. Therapeutic Apheresis and Dialysis, 10(2), 125-131. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1744-9987.2006.00353.x

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.