Γιατί νιώθω πόνο στο στήθος; 7 πιθανές αιτίες

Πολλές γυναίκες συνδέουν τον πόνο στο στήθος με τον καρκίνο του στήθους, κάτι το οποίο τις ανησυχεί ιδιαίτερα.
Γιατί νιώθω πόνο στο στήθος; 7 πιθανές αιτίες

Τελευταία ενημέρωση: 16 Ιουνίου, 2019

Γιατί νιώθω πόνο στο στήθος; Πολλές γυναίκες συνδέουν τον πόνο στο στήθος με τον καρκίνο του στήθους, κάτι το οποίο τις ανησυχεί ιδιαίτερα. Παρόλα αυτά, οι περισσότερες περιπτώσεις πόνου στο στήθος δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τον καρκίνο. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε και τους υπόλοιπους λόγους για τους οποίους μπορεί να παρουσιάσετε πόνο στο στήθος.

Οι περισσότερες γυναίκες νιώθουν πόνο στο στήθος πολλές περιόδους της ζωής τους. Αυτό συμβαίνει επειδή τέτοιοι πόνοι αποτελούν κοινό και συχνό σύμπτωμα ορμονικών αλλαγών, από την έμμηνο ρύση μέχρι την εγκυμοσύνη. Οι φλεγμονές και η ευαισθησία στο στήθος ή κατά τη διάρκεια της περιόδου είναι πολύ συχνές και δεν χρειάζεται να σας ανησυχούν, αφού τις περισσότερες φορές προκαλούνται απλά από τις ορμονικές αυξομειώσεις και δεν είναι ένδειξη κάποιας σοβαρής πάθησης.

Εάν δεν έχετε εντοπίσει κάτι κατά τη διάρκεια της αυτοεξέτασης με την ψηλάφηση του στήθους αλλά έχετε συχνά πόνους, είναι πιθανό να έχετε κάποια καλοήθη ασθένεια ή πάθηση. Θα σας εξηγήσουμε τις συχνότερες αιτίες του πόνου στο στήθος. Γιατί νιώθω πόνο στο στήθος;

Ορμονικές Αιτίες – Γιατί νιώθω πόνο στο στήθος;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι έφηβες που ξεκινούν τον εμμηνορρυσιακό τους κύκλο νιώθουν πόνο στην περιοχή του στήθους. Το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο συχνά προκαλεί και αυτό πόνους λίγο πριν ξεκινήσει η περίοδος.

Πολλές γυναίκες έχουν πόνο στο στήθος καθ΄ όλη τη διάρκεια της γόνιμης περιόδου τους, συχνότερα στη μέση του κύκλου τους, δηλαδή όταν έχουν ωορρηξία, όπως και τις μέρες λίγο προτού έρθει η περίοδος. Αυτές οι δύο φάσεις του κύκλου συνοδεύονται πάντα από απότομες αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών του γυναικείου οργανισμού.

Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν αυτό το πρόβλημα είναι η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών και η θεραπεία υποκατάστασης των ορμονών.

Εγκυμοσύνη

Γιατί νιώθω πόνο στο στήθος - Έγκυος γυναίκα

Ένα από τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης είναι οι πόνοι στο στήθος. Οι γυναίκες σε ενδιαφέρουσα έχουν πιο ευαίσθητο στήθος, ιδιαίτερα όσες είναι πολύ νέες ή έχουν την πρώτη τους εγκυμοσύνη. Σε γενικές γραμμές, οι πόνοι είναι συχνοί κατά τους τρεις πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, όταν το στήθος μεγαλώνει και εμφανίζονται μπλε φλέβες, που αποτελούν ένδειξη αύξησης της κυκλοφορίας του αίματος στην περιοχή.

Θηλασμός- γιατί νιώθω πόνο στο στήθος

Οι γυναίκες που γέννησαν πρόσφατα, δηλαδή οι λεχώνες, τείνουν να νιώθουν πόνους στην περιοχή του στήθους ανεξάρτητα αν έχουν επιλέξει να θηλάσουν ή όχι λόγω της παραγωγής γάλακτος. Εάν όμως οι πόνοι είναι πολύ συχνοί, πολύ έντονοι και δεν σταματούν πρέπει να προσέξετε, γιατί μπορούν να αποτελούν ένδειξη μαστίτιδας.

Μαστίτιδα – Γιατί νιώθω πόνο στο στήθος;

Γιατί νιώθω πόνο στο στήθος - - Γυναίκα κρατά τη θηλή και το στήθος της

Η μαστίτιδα αποτελεί φλεγμονή των μαστών, η οποία προκαλείται από την απόφραξη των γαλακτοφόρων αγωγών. Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω μόλυνσης του μαστού από ιό, βακτήρια ή μύκητεςΤα συμπτώματα της, τα οποία θα πρέπει να έχετε υπόψη σας είναι το κοκκίνισμα των μαστών, ο πόνος και ιδιαίτερα ο πυρετός.

Κύστες στο στήθος

Οι κύστες του μαστού είναι στην ουσία σακούλες γεμάτες με υγρό που δημιουργούνται στο εσωτερικό του στήθους.  Σχηματίζονται όταν οι φυσιολογικοί μαστικοί αδένες διογκώνονται, είτε ένας είτε περισσότεροι. Όταν μεγαλώσουν μπορείτε να τους νιώσετε κατά την ψηλάφηση, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζεται μαστογραφία ή υπερηχογράφημα για τον εντοπισμό τους.

Αποστήματα στο στήθος

Τα αποστήματα αποτελούν συσσώρευση ποσότητας πύον στους ιστούς του στήθους. Στην ουσία είναι μια μόλυνση. Μπορούν να προκαλέσουν πόνο στο στήθος και θα τα νιώσετε κατά την ψηλάφηση σαν μαλακά γρομπαλάκια. Σ ε γενικές γραμμές προκαλούνται από βακτήρια που μπαίνουν στο στήθος από τα ανοίγματα των θηλών ή από προβλήματα που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Ανεξάρτητα από την αιτία τους, η καλύτερη αντιμετώπιση είναι πάντα να συμβουλευτείτε έναν γιατρό, ο οποίος θα μπορέσει να κάνει τις κατάλληλες εξετάσεις, να παρέχει διάγνωση και θεραπεία.

Καρκίνος του στήθους

Γιατί νιώθω πόνο στο στήθος - Γυναίκα κάνει αυτοεξέταση δια ψηλαφήσεως

Όπως αναφέραμε και στην αρχή του άρθρου, πολλές γυναίκες σκέφτονται αμέσως τον καρκίνο του στήθους όποτε πονούν στην περιοχή, αν και τις περισσότερες φορές οι πόνοι δεν έχουν καμία σχέση με την επάρατη νόσο. Όταν κανείς πάσχει από καρκίνο του στήθους, ο πόνος είναι από τα συμπτώματα που έρχονται τελευταία. Εάν μια γυναίκα εντοπίσει εγκαίρως ανώμαλες επιφάνειες στο στήθος της και αντιμετωπίσει την περίπτωση γρήγορα, δεν θα πονέσει καθόλου στο στήθος από τον καρκίνο.

Συμβουλές για πρόληψη και θεραπεία του πόνου στο στήθος

Σε γενικές γραμμές δεν υπάρχει καμία ανάγκη να καταφύγετε σε φάρμακα για να απαλύνετε τον καρκίνο του στήθους. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να αλλάξετε ορισμένα πράγματα στον τρόπο ζωή σας για να θεραπεύσετε και να προλάβετε την ενόχληση.

  • Αποφύγετε τα σουτιέν που σας είναι πολύ μικρά
  • Τηρήστε μια υγιή διατροφή, χαμηλή σε λιπαρά και πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά.
  • Κρατήστε το βάρος σας σταθερό – κάτι τέτοιο κρατάει τα επίπεδα των ορμονών σας σε ισορροπία.
  • Αυξήστε την κατανάλωση βιταμίνης Β6 (πυριδοξίνης), βιταμίνης Β1 (θιαμίνης) και βιταμίνης Ε. Αυτό έδειξε έρευνα Ιαπώνων επιστημόνων, αλλά χρειάζονται περαιτέρω μελέτες.
  • Εφαρμόστε σπιτικές, φυσικές θεραπείες απάλυνσης του πόνου όπως κομπρέσες με νερό, χυμό λεμονιού, ξύδι ή καφέ.

Απαντήσαμε στο γιατί νιώθω πόνο στο στήθος;


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.