Γιατί μπορεί να αποκτήσετε πρόωρα γκρίζα μαλλιά;

Το άγχος, το κάπνισμα και οι ανεπάρκειες βιταμινών είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους μπορεί να έχετε πρόωρα γκρίζα μαλλιά. Μόνο σε μερικές περιπτώσεις αυτό σχετίζεται με σοβαρές ασθένειες. Μάθετε περισσότερα σε αυτό το άρθρο!
Γιατί μπορεί να αποκτήσετε πρόωρα γκρίζα μαλλιά;

Έχει γραφτεί από Eleny Vanessa Alvarado Prada

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Η μελανίνη είναι η χρωστική που δίνει στα μαλλιά το χρώμα της. Οι γκρίζες τρίχες είναι αυτές που δεν έχουν μελανίνη. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να έχετε πρόωρα γκρίζα μαλλιά όταν είστε νέοι.

Με την πάροδο του χρόνου, τα μαλλιά χάνουν τη μελάγχρωση. Αυτό το φαινόμενο είναι χαρακτηριστικό των γηρατειών. Ωστόσο, θα δείτε ότι αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

Οι νέοι μπορούν επίσης να έχουν γκρίζες τρίχες, κάτι που μπορεί να είναι πραγματικά τρομακτικό. Μην νομίζετε ότι είναι περίεργο ή ότι κάτι κακό συμβαίνει σε εσάς. Μερικοί παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν τους ανθρώπους σε γκριζάρισμα, όπως το άγχος.

Τα πρόωρα γκρίζα μαλλιά σχετίζονται με κάποια ασθένεια;

Αυτή είναι μια πολύ συνηθισμένη ερώτηση, καθώς οι άνθρωποι συνδέουν το γκριζάρισμα με τα γηρατειά. Αλλά μην ανησυχείτε. Παρακάτω, θα εξηγήσουμε εάν τα γκρίζα μαλλιά σχετίζονται πραγματικά με συγκεκριμένες ασθένειες ή εάν αυτό είναι φυσιολογικό.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής του NIH, ένα άτομο θα μπορούσε να υποστεί γκριζάρισμα λόγω εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος. Ωστόσο, λίγες μελέτες συνδέουν την ατοπία (την κληρονομική φύση ενός ατόμου που έχει πολλές αλλεργικές αντιδράσεις) με τις γκρίζες τρίχες.

Από αυτήν την άποψη, ορισμένες καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν πρόωρη εμφάνιση γκρίζων τριχών. Επιμένουμε ότι δεν είναι ανησυχητικό.

Οι περισσότερες περιπτώσεις πρόωρου γκριζαρίσματος οφείλονται σε κληρονομικότητα. Και η αλήθεια είναι ότι πολύ λίγες συνδέονται με ασθένειες. Ορισμένες θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη φυσιολογικής χρώσης των μαλλιών, αν και δεν είναι 100% αποτελεσματικές ή μόνιμες.

άνδρας με γκρίζα μαλλιά
Οι άνθρωποι δεν πρέπει να ανησυχούν για το πρόωρο γκριζάρισμα πέρα από την αισθητική πλευρά

Τέσσερις λόγοι για τους οποίους μπορείτε να αποκτήσετε πρόωρα γκρίζα μαλλιά όταν είστε νέοι

Όπως αναφέραμε παραπάνω, πολλαπλοί λόγοι που δεν έχουν καμία σχέση με σοβαρές ασθένειες μπορούν να προκαλέσουν γκριζάρισμα. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, αυτό είναι ένα αρκετά κοινό φαινόμενο.

  1. Άγχος

Το άγχος φταίει; Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ διεξήγαγαν μια μελέτη και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το συμπαθητικό νευρικό σύστημα (υπεύθυνο για την αντιμετώπιση των εξωτερικών απειλών) είναι υπεύθυνο για τα μη χρωματισμένα θυλάκια των μαλλιών. Αυτό ενισχύει την εμφάνιση γκρίζων τριχών στο τριχωτό της κεφαλής.

Μια πολύ αγχωτική κατάσταση μπορεί επίσης να κάνει τα θυλάκια των τριχών να χάσουν τα μελανοκύτταρά τους, τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για τη χρώση των μαλλιών. Έτσι, εάν θέλετε να αποφύγετε την πρόωρη εμφάνιση γκρίζων τριχών, πρέπει να προσπαθήσετε να μειώσετε τα επίπεδα άγχους σας.

  1. Ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 και ανόργανων συστατικών

Η διατροφή σας μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την πρόωρη εμφάνιση των γκρίζων τριχών. Οι ανεπάρκειες βιταμίνης Β12, φολικού οξέος, σιδήρου, ψευδαργύρου και βιταμίνης D3 προκαλούν αποχρωματισμό των μαλλιών.

Γι ‘αυτό οι ειδικοί προτείνουν να ενσωματώσετε τα ακόλουθα τρόφιμα στη διατροφή:

  • Καρύδια
  • Άπαχα κρέατα
  • Μαύρη σοκολάτα
  • Αβοκάντο
  • Ολικής αλέσεως
  • Φρέσκα φρούτα

Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή και μην τρώτε υπερβολικά κανένα από τα τρόφιμα που αναφέραμε παραπάνω. Το μυστικό είναι η ισορροπία, καθώς και η συμπλήρωση της διατροφής σας με έναν ενεργό τρόπο ζωής. Με άλλα λόγια, πρέπει να φροντίσετε να ασκηθείτε.

  1. Γενετική

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications, η πρόωρη εμφάνιση των γκρίζων τριχών σχετίζεται με το DNA. Στην πραγματικότητα, σε αυτή τη μελέτη, οι ειδικοί καθόρισαν το πρώτο γονίδιο που σχετίζεται με τα γκρίζα μαλλιά.

Το όνομα αυτού του γονιδίου είναι IRF4 και παίζει ρόλο στην παραγωγή μελανίνης. Όπως αναφέραμε παραπάνω, η μελανίνη είναι η χρωστική που παράγει χρώμα μαλλιών.

Γι ‘αυτό ορισμένες γενιές οικογενειών υποφέρουν από πρόωρο γκριζάρισμα. Δεν πρόκειται για ασθένεια, απλά σημαίνει ότι δεν έχουν τη γενετική ικανότητα να παράγουν αρκετή μελανίνη.

  1. Αυτοάνοσες ασθένειες

Μελέτες όπως αυτές που αναφέραμε παραπάνω αναφέρουν ότι οι αυτοάνοσες ασθένειες μπορούν επίσης να προκαλέσουν γκρίζες τρίχες όταν ένα άτομο είναι νέο. Αυτό συμβαίνει επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα επιτίθεται σε υγιή κύτταρα.

Μερικές από τις καταστάσεις που σχετίζονται με την εμφάνιση γκρίζων τριχών είναι η λεύκη, οι διαταραχές του θυρεοειδούς, το σύνδρομο Werner και η κακοήθης αναιμία.

Πώς να αποτρέψετε τα πρόωρα γκρίζα μαλλιά όταν είστε νέοι

Τώρα που ξέρετε γιατί μπορεί να έχετε γκρίζες τρίχες, ήρθε η ώρα να ανακαλύψετε τις συνήθειες που εμποδίζουν τα μαλλιά σας να γκριζάρουν στην αρχή της ενηλικίωσης. Θυμηθείτε ότι η επιμονή και η δέσμευση είναι απαραίτητες σε αυτό το θέμα.

Κόψτε το κάπνισμα

Εμπειρογνώμονες από το Πανεπιστήμιο του Τέξας MD Anderson Cancer Center δηλώνουν ότι ο καπνός του τσιγάρου επηρεάζει τα μαλλιά μειώνοντας τη ροή του αίματος και αλλάζοντας το DNA των θυλακίων των μαλλιών.

Στην πραγματικότητα, μερικές από τις συνέπειες του καπνίσματος είναι θαμπά μαλλιά, αποχρωματισμός, αραίωση μαλλιών και πρόωρο γκριζάρισμα. Το ήξερες αυτό;

κάπνισμα και άσπρα μαλλιά
Το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει το δέρμα και τα μαλλιά των καπνιστών, προκαλώντας σημάδια πρόωρης γήρανσης.

Βελτιώστε τη διατροφή σας

Η διατροφή είναι ένας θεμελιώδης παράγοντας για την πρόληψη των γκρίζων τριχών σε νεαρή ηλικία. Πρέπει να τρώτε πολλές μερίδες λαχανικών και φρούτων την ημέρα.

Επίσης, πρέπει να τρώτε άπαχες πρωτεΐνες. Είναι σημαντικά επειδή παρέχουν στο σώμα σας τις βιταμίνες που χρειάζεται για να διατηρήσει τα θυλάκια των μαλλιών υγιή.

Συγκεκριμένα, η βιταμίνη Β12 και η βιταμίνη C είναι δύο ουσίες που θα βοηθήσουν το σώμα σας να παράγει μελανίνη. Ομοίως, πρέπει να λαμβάνετε συμπληρώματα σιδήρου και φολικού οξέος, καθώς τα χαμηλά επίπεδα αυτών των μετάλλων θα μπορούσαν να προκαλέσουν θαμπά μαλλιά.

Αποφύγετε τις υπερβολές

Σας συνιστούμε να αποφύγετε τις υπερβολές. Το άχρηστο φαγητό, το αλκοόλ, η υψηλή πρόσληψη αλατιού, τα τηγανητά και τα έτοιμα προϊόντα μπορούν να επηρεάσουν την υγεία των μαλλιών σας και να προωθήσουν την εμφάνιση πρόωρων γκρίζων τριχών.

Έτσι, είναι πολύ σημαντικό για εσάς να ακολουθήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Τα πρόωρα γκρίζα μαλλιά συνήθως δεν είναι λόγος ανησυχίας

Μην ανησυχείτε εάν είστε νέοι και βλέπετε μερικές γκρίζες τρίχες. Αυτό το περιστατικό είναι απίθανο να οφείλεται σε σοβαρή κατάσταση. Σε γενικές γραμμές, ορισμένες συνήθειες, όπως αυτές που αναφέραμε εδώ, μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή της απόχρωσης των μαλλιών σας.

Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε ότι, εάν οι γονείς σας είχαν γκρίζα μαλλιά σε νεαρή ηλικία, αυτό είναι πολύ πιθανό να συμβεί και σε εσάς.

Μην ξεχνάτε ότι αυτό θα συμβεί σε όλους, αργά ή γρήγορα. Ευτυχώς, τα γκρίζα μαλλιά δεν αλλάζουν ποιοι είστε εσωτερικά!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.