Γιόγκα στην εγκυμοσύνη: Ποιες στάσεις μπορώ να κάνω;

Η εξάσκηση της γιόγκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ευεργετική για την υγεία τόσο της μητέρας όσο και του μωρού. Ανακαλύψτε τις καλύτερες στάσεις για έγκυες γυναίκες εδώ.
Γιόγκα στην εγκυμοσύνη: Ποιες στάσεις μπορώ να κάνω;
Carlos Fabián Avila

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Carlos Fabián Avila.

Έχει γραφτεί από Solimar Cedeño

Τελευταία ενημέρωση: 26 Οκτωβρίου, 2022

Το να κάνετε γιόγκα στην εγκυμοσύνη είναι μια σπουδαία απόφαση. Αυτή η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι είναι μια εξαιρετική και ένας πολύ καλός τρόπος για να χαλαρώσετε και να διαλογιστείτε εν μέσω της προετοιμασίας του τοκετού.

Η πρακτική της γιόγκα συνιστάται ιδιαίτερα για την καταπολέμηση του στρες. Γι’ αυτό μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική επιλογή για το μυαλό και το σώμα της μέλλουσας μητέρας. Πολλές φορές, οι μητέρες είναι πολύ απασχολημένες εν αναμονή του μωρού, σχεδιάζοντας λεπτομέρειες και με εκατοντάδες ερωτήσεις και σκέψεις.

Επιπλέον, υπάρχουν πολλές ειδικές ασάνες που μπορούν να εκτελεστούν σε περίπτωση που μια γυναίκα υποφέρει από πρήξιμο στα πόδια και τα πέλματα, από αϋπνία ή πόνο στους μύες του αυχένα και της πλάτης.

Ας ρίξουμε μια ματιά.

Ποια είναι τα οφέλη της γιόγκα στην εγκυμοσύνη;

 • Πρώτον, η γιόγκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προάγει τον μυϊκό τόνο, ο οποίος βοηθά στην καλύτερη διαχείριση του επιπλέον βάρους που παίρνετε.
 • Επίσης, οι δραστηριότητες που ενδυναμώνουν τη λεκάνη και τα πόδια δίνουν στη μητέρα περισσότερη δύναμη κατά τον τοκετό.
 • Η γιόγκα βοηθά επίσης στην καταπολέμηση της κόπωσης, της αϋπνίας και των πονοκεφάλων.
 • Βελτιώνει τη στάση του σώματος και προλαμβάνει τους πόνους στον αυχένα και την πλάτη.
 • Επίσης, αυξάνει τη ροή του οξυγόνου προς το έμβρυο.
 • Τέλος, είναι ένας καλός τρόπος για να μάθετε να αναπνέετε σωστά, να χαλαρώνετε και να συγκεντρώνεστε.

Γιόγκα και εγκυμοσύνη: Συνιστώμενες στάσεις

Γιόγκα στην εγκυμοσύνη: Ποιες στάσεις μπορώ να κάνω;

Η στάση του δέντρου

Είναι μια στάση ισορροπίας για την ενδυνάμωση των κάτω άκρων της μητέρας κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης.

 • Μπορείτε να κάνετε αυτή τη στάση όρθιες κρατώντας το βάρος του σώματός σας στο ένα πόδι πρώτα.
 • Στη συνέχεια, σηκώστε και λυγίστε το άλλο σας πόδι, ακουμπώντας το στο μηρό ή τη γάμπα σας.
 • Μετά, σηκώστε τα χέρια σας και ενώστε το χέρι σας πάνω από το κεφάλι σας.

Η στάση της δύναμης

Αυτή η ασάνα δυναμώνει τα πόδια και τη λεκάνη, αλλά θα πρέπει να αποφεύγεται αν υποφέρετε από πονοκεφάλους. Είναι επίσης γνωστή ως στάση της καρέκλας.

 • Εκτελείται κατεβάζοντας τον κορμό του σώματός σας μέχρι τα γόνατά σας να λυγίσουν πλήρως.
 • Στη συνέχεια, κρατήστε τα χέρια σας στο ύψος του στήθους σε θέση προσευχής.

Πιστεύουμε ότι μπορεί να σας αρέσει να διαβάζετε: Ποιες στάσεις γιόγκα να κάνω για να χάσω βάρος;

Η στάση του τσαγκάρη

Αυτή η στάση συνιστάται για την τόνωση της λεκάνης και τη βελτίωση της κυκλοφορίας. Δείτε πώς να την κάνετε:

 • Καθισμένες με τα πόδια σας ανοιχτά και ίσια, θα πρέπει να λυγίσετε τα γόνατά σας.
 • Στη συνέχεια, ενώστε τα πέλματα των ποδιών σας και φέρτε τα όσο το δυνατόν πιο κοντά στο σώμα σας με τα χέρια σας.

Άλλες στάσεις

Τέλος, μερικές άλλες στάσεις που μπορούν να εκτελεστούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι οι εξής:

 • Η στάση της γάτας (ειδικά για την ενδυνάμωση της πλάτης)
 • Η στάση του βουνού, η οποία αναπτύσσει την επίγνωση της στάσης του σώματος και ευθυγραμμίζει τη σπονδυλική στήλη
 • Η στάση του ψαριού, η οποία είναι εξαιρετική για τη βελτίωση της αναπνευστικής ικανότητας

Αν υποφέρετε από προβλήματα στο στομάχι, μπορείτε επίσης να εξασκήσετε στάσεις όπως το διαμάντι και ο λωτός.

Λάβετε υπόψη σας τις ακόλουθες συστάσεις για τη γιόγκα στην εγκυμοσύνη

Η πρακτική της γιόγκα προσφέρει πολλά οφέλη στις εγκύους, συμπεριλαμβανομένου του καλύτερου ύπνου.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τρεις τύποι στάσεων γιόγκα πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: αυτές που συμπιέζουν την κοιλιά, οι ανάποδες στάσεις και αυτές που περιλαμβάνουν το να ξαπλώνετε εντελώς μπρούμυτα. Πολλά κέντρα προσφέρουν μαθήματα για προγεννητική γιόγκα, με ασφαλείς στάσεις προσαρμοσμένες στα διάφορα στάδια της εγκυμοσύνης.

Αν η μητέρα έχει ήδη κάποια εμπειρία και θέλει να κάνει γιόγκα μόνη της, εκτός από τις παραπάνω συστάσεις θα πρέπει να ελέγξει ότι μπορεί να μιλάει ή να αναπνέει σωστά σε όλες τις στάσεις. Με αυτόν τον τρόπο, θα γνωρίζει αν είναι ασφαλές για την ίδια και το μωρό.

Η μητέρα θα πρέπει επίσης να αποφεύγει τις απότομες περιστροφές και να θυμάται να αναπνέει ανά πάσα στιγμή. Συνιστάται επίσης να αποφεύγει τη Bikram Yoga σε υψηλές θερμοκρασίες και όταν κάνει πολύ ζέστη έξω ή σε μέρη όπου δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκή εξαερισμό. Πριν από την ολοκλήρωση μιας συνεδρίας γιόγκα, είναι σημαντικό τόσο η μητέρα όσο και το μωρό να ξεκουραστούν.

Είναι σημαντικό, επίσης, να συμβουλεύεστε τον θεράποντα ιατρό σχετικά με τις επιπτώσεις της άσκησης και να ελέγχετε την εξέλιξη της εγκυμοσύνης και την ικανότητά σας να κάνετε γιόγκα σε κάθε ραντεβού με το γιατρό σας.

Πότε πρέπει να σταματήσω να κάνω γιόγκα στην εγκυμοσύνη;

Αν παρατηρήσετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, θα πρέπει να σταματήσετε αμέσως να κάνετε γιόγκα και να συμβουλευτείτε το γιατρό σας:

 • Ζάλη
 • Ναυτία
 • Συσπάσεις
 • Πονοκέφαλοι
 • Πόνος στους αστραγάλους
 • Δύσπνοια
 • Πρήξιμο στα πόδια
 • Απώλεια υγρών ή αιμορραγία
 • Μειωμένη κίνηση του μωρού σας

Τι γίνεται μετά τον τοκετό;

Αφού γεννήσετε και απολαύσετε μια σημαντική περίοδο ξεκούρασης, υπάρχουν πολλά οφέλη όταν πρόκειται να ξεκινήσετε ξανά την πρακτική της γιόγκα. Πρόκειται για μια ιδιωτική στιγμή περισυλλογής και διαλογισμού για τη μητέρα, κατά την οποία μπορεί να φροντίσει τον εαυτό της.

Επιπλέον, η φροντίδα του μωρού, η αλλαγή, το μπάνιο, η μεταφορά και το παιχνίδι μαζί του είναι δραστηριότητες που απαιτούν σημαντική σωματική προσπάθεια και οι κινήσεις που εκτελούνται στη γιόγκα μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή πόνου ή τραυματισμού στο μέλλον, εκτός από την ενδυνάμωση και την ενεργοποίηση της μητέρας.

Η εγκυμοσύνη δεν είναι μια ασθένεια ή μια κατάσταση που σας εμποδίζει να ζήσετε τη ζωή σας με φυσιολογικό τρόπο. Αντιθέτως, είναι μια ιδανική περίοδος για αλλαγή και βελτίωση. Ως εκ τούτου, η έναρξη ή η διατήρηση μιας σωματικής δραστηριότητας όπως η γιόγκα θα είναι πάντα μια εξαιρετική απόφαση, εφόσον το επιτρέπει η φυσική σας κατάσταση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Satyapriya, M., Nagarathna, R., Padmalatha, V., & Nagendra, H. R. (2013). Effect of integrated yoga on anxiety, depression & well being in normal pregnancy. Complementary Therapies in Clinical Practice. https://doi.org/10.1016/j.ctcp.2013.06.003
 • Babbar, S., & Shyken, J. (2016). Yoga in pregnancy. In Clinical Obstetrics and Gynecology. https://doi.org/10.1097/GRF.0000000000000210
 • Beddoe, A. E., Paul Yang, C. P., Kennedy, H. P., Weiss, S. J., & Lee, K. A. (2009). The effects of mindfulness-based yoga during pregnancy on maternal psychological and physical distress. JOGNN – Journal of Obstetric, Gynecologic, and Neonatal Nursing. https://doi.org/10.1111/j.1552-6909.2009.01023.x

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.