5 πράγματα που μαθαίνετε όταν γίνετε μητέρα

Πριν γίνετε μαμά, θα είστε πραγματικά ενθουσιασμένες για την εμπειρία της μητρότητας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα πέντε πράγματα που θα ανακαλύψετε αφού γίνετε μητέρα.
5 πράγματα που μαθαίνετε όταν γίνετε μητέρα

Τελευταία ενημέρωση: 29 Αυγούστου, 2020

Πόσες φορές έχετε ακούσει μια γυναίκα να λέει ότι έμαθε πολλά νέα πράγματα αφού έγινε μαμά; Αυτό το συναρπαστικό ταξίδι χαρακτηρίζεται από πολλές εκπλήξεις για τις οποίες ίσως θα θέλατε να προετοιμαστείτε. Σε αυτό το άρθρο, θα μοιραστούμε μερικά από τα πράγματα που θα μάθετε όταν γίνετε μητέρα. Αν και κάθε γυναίκα και εμπειρία είναι μοναδική, όλες έχουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά.

Πέντε σημαντικά πράγματα που θα ανακαλύψετε όταν γίνετε μητέρα

  1. Θα πρέπει να συγχωρήσετε τον εαυτό σας για πολλά πράγματα

Πριν γίνετε μαμά, έχετε μια πολύ επιφανειακή ιδέα της μητρότητας. Όσα κι αν σας λένε, δεν θα ξέρετε ποτέ τι συνεπάγεται έως ότου το βιώσετε και οι ίδιες. Αυτό συμβαίνει επειδή κάθε περίπτωση είναι μοναδική και θα γράψετε τη δική σας ιστορία.

Ακόμα κι αν διαβάσετε όλα τα εγχειρίδια και ακούσετε όλες τις συμβουλές, θα ανακαλύψετε τελικά ότι πρέπει να αφήσετε τα μητρικά σας ένστικτα να σας καθοδηγήσουν. Θα πρέπει να συγχωρήσετε τον εαυτό σας για πολλά πράγματα που δεν θα μπορείτε να κάνετε όπως θα περιμένατε.

Είναι ενδιαφέρον να γνωρίζουμε ότι δεν αισθάνονται όλες οι μητέρες αγάπη με την πρώτη ματιά για τα μωρά τους. Μερικές φορές, χρειάζεται λίγος χρόνος για να δημιουργηθεί ο δεσμός. Ωστόσο, μην κατηγορείτε τον εαυτό σας! Το σημαντικό είναι να ακολουθήσετε τον φυσικό σας ρυθμό.

Διαβάστε επίσης: Πώς να πλησιάσετε τα παιδιά σας για να τους δώσετε συμβουλές

  1. Η σχέση σας με τον σύντροφό σας θα αλλάξει

ζευγάρι με μωρό
Η σχέση σας θα αλλάξει, όπως και άλλα σημαντικά πράγματα που απαιτούν και την προσοχή σας.

Δεύτερον, είναι αναπόφευκτο να αλλάξει η σχέση με τον σύντροφό σας όταν έχετε ένα παιδί μαζί. Ωστόσο, η αλλαγή δεν χρειάζεται να είναι αρνητική. Είναι στα χέρια σας να εξερευνήσετε αυτό το νέο στάδιο και να βεβαιωθείτε ότι είναι θετικό για όλη την οικογένεια.

Πριν γίνετε μαμά, η ζωή σας περιστρέφεται, μεταξύ άλλων, γύρω από τα θέματα του συντρόφου, της οικογένειας και της εργασίας σας. Ωστόσο, μετά τη γέννηση του πρώτου σας παιδιού, όλη η προσοχή στρέφεται στο νεογέννητό σας, το οποίο απαιτεί φροντίδα 24 ώρες την ημέρα. Μέχρι να το ζήσετε μόνοι σας, δεν θα το καταλάβετε.

Ορμονικές αλλαγές, κόπωση, υπνηλία, άγχος, ανησυχίες, αποφάσεις… είναι όλες οι προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και οι δύο σύντροφοι με υπομονή, αγάπη και ομαδική εργασία. Επίσης, πρέπει να προσπαθήσουν να διασφαλίσουν ότι η σπίθα της οικειότητας και του ρομαντισμού δεν θα σβήσει.

  1. Ξεκινήστε ασκήσεις πυελικού εδάφους προτού γίνετε μητέρα

Από όλες τις συστάσεις που θα ακούσετε, οι πιο σημαντικές αφορούν τις ασκήσεις πυελικού εδάφους. Η ποιότητα της ζωής σας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από αυτό το μέρος του σώματός σας που ίσως δεν έχετε ξανακούσει.

Στην ιδανική περίπτωση, πρέπει να γνωρίζετε τις ασκήσεις πριν γίνετε μητέρα. Στην πραγματικότητα, είναι πολύ καλύτερο αν τις μάθετε πριν καν μείνετε έγκυος. Η επίγνωση του πυελικού σας εδάφους γίνεται όλο και πιο σημαντική, ειδικά για νεαρά κορίτσια που πάσχουν από διαρροή ούρων όταν γελούν ή φτερνίζονται.

Πάρτε το σοβαρά!

  1. Δεν είναι πάντα εύκολο να μείνετε έγκυος

γυναίκα που προσπαθει να μείνει έγκυος
Η σύλληψη ενός παιδιού από τις πρώτες προσπάθειες δεν είναι πάντα δυνατή. Επομένως, αφιερώστε χρόνο και συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν σκέφτεστε να μείνετε έγκυος.

Πολλές γυναίκες ελπίζουν ότι θα μείνουν έγκυες από τον πρώτο μήνα. Ωστόσο, αυτό συμβαίνει μόνο σε ένα μικρό ποσοστό περιπτώσεων. Πολλοί άνθρωποι δεν το γνωρίζουν μέχρι να αρχίσουν να αναζητούν πληροφορίες επειδή πιστεύουν ότι δεν είναι γόνιμοι.

Οι γιατροί συστήνουν να μην ανησυχούν πριν δοκιμάσουν για τουλάχιστον ένα χρόνο. Ωστόσο, εάν θέλετε να το κάνετε πιο εύκολο για εσάς, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ημερολόγια και τεστ ωορρηξίας και να ακολουθήσετε μια ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή.

Επίσης, μπορείτε να κάνετε τακτικές εξετάσεις αίματος για να εντοπίσετε πιθανές ελλείψεις. Ωστόσο, το πιο σημαντικό πράγμα είναι να αποφευχθεί το άγχος και η απογοήτευση. Αντ ‘αυτού, απολαύστε αυτό το στάδιο με ενθουσιασμό και αισιοδοξία.

  1. Θα θέλατε να ξαναζήσετε τις δύσκολες μέρες

Τέλος, πολλές από τις πρώτες μέρες ή εβδομάδες με το νεογέννητο θα είναι πιθανώς πολύ πιο έντονες από ό, τι φανταζόσασταν.

Ωστόσο, σε λίγα χρόνια από τώρα, θα τα θυμάστε με υπέροχη νοσταλγία και θα θέλετε ακόμη και να τα ξαναζήσετε. Αφού γίνετε μαμά, θα καταλάβετε τελικά το παλιό ρητό: “Οι μέρες είναι μεγάλες, αλλά τα χρόνια είναι σύντομα.”

Επομένως, μάθετε να απολαμβάνετε κάθε στιγμή!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Ferri Morales, A., & Amostegui azkúe, J. M. (2013). Prevención de la disfunción del suelo pélvico de origen obstétrico. Fisioterapia. https://doi.org/10.1016/s0211-5638(04)73110-7
  • Alemany, J., & Velasco, * Javier. (2005). Aspectos emocionales que rodean el nacimiento. Estado de la cuestión. Matronas Prof.
  • Barbieri, R. L. (2018). Female Infertility. In Yen & Jaffe’s Reproductive Endocrinology: Physiology, Pathophysiology, and Clinical Management: Eighth Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-323-47912-7.00022-6.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.