Κόκκινες κηλίδες στα πόδια και τι μπορείτε να κάνετε

Έχετε μικρές κόκκινες κηλίδες στα πόδια σας; Θα μπορούσαν να υπάρχουν πολλοί λόγοι γι' αυτό. Μάθετε τι μπορεί να είναι και πώς να τις αντιμετωπίσετε σε αυτό το άρθρο.
Κόκκινες κηλίδες στα πόδια και τι μπορείτε να κάνετε
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Rafael Victorino Muñoz

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Οι κόκκινες κηλίδες στα πόδια μπορεί να εμφανίζονται περιστασιακά ή επαναλαμβανόμενα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, εξαφανίζονται μετά από σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά μερικές φορές, μπορεί να γίνουν μόνιμες.

Επίσης, υπάρχουν διάφορες αιτίες για τις κόκκινες κηλίδες στα πόδια. Αυτές περιλαμβάνουν αλλεργικές αντιδράσεις σε φάρμακα, τσιμπήματα εντόμων, προβλήματα κυκλοφορίας, ψωρίαση και δερματίτιδα.

Ωστόσο, αν δεν τις συνοδεύουν άλλα συμπτώματα, συνήθως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αν όμως υπάρχει επίσης πυρετός, πόνος στην περιοχή, έντονη φαγούρα ή κάψιμο, μπορεί να είναι σημάδι ασθένειας που απαιτεί ιατρική φροντίδα.

Οι αιτίες των κόκκινων κηλίδων στα πόδια

Το κοκκίνισμα του δέρματος μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορες περιοχές του σώματος, από το πρόσωπο και το λαιμό μέχρι τα πόδια. Κάθε μία περιοχή έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, καθώς και έναν λόγο ή ένα έναυσμα για το κοκκίνισμα.

Ορισμένες έγχρωμες κηλίδες, γνωστές ως πετέχειες, είναι στρογγυλά, κοκκινωπά μπαλώματα που εμφανίζονται σε διάφορες περιοχές του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των ποδιών. Μπορεί να οφείλονται σε διαταραχή της πήξης ή σε λοίμωξη.

Για πρακτικούς λόγους, δεν θα κάνουμε διάκριση μεταξύ πετέχειων και άλλων κηλίδων. Ακολουθούν οι πιθανές αιτίες των κόκκινων κηλίδων στα πόδια.

Οι κόκκινες κηλίδες μπορεί να οφείλονται σε εξάνθημα

Το εξάνθημα μπορεί να προκληθεί από τη ζέστη, η οποία προκαλεί απόφραξη των ιδρωτοποιών αδένων. Εμφανίζεται συνήθως σε μεγάλες περιοχές του δέρματος, όπως τα πόδια ή η πλάτη, ή σε σημεία όπου υπάρχουν πτυχές, όπως η βουβωνική χώρα, οι μασχάλες και ο λαιμός.

Εκτός από τις κόκκινες κηλίδες, υπάρχει συνήθως και κνησμός και λίγο πρήξιμο στην πληγείσα περιοχή όταν υπάρχει εξάνθημα.

Η ατοπική δερματίτιδα μπορεί να προκαλέσει αυτές τις κηλίδες

Η ατοπική δερματίτιδα, γνωστή και ως έκζεμα ή ατοπικό έκζεμα, είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο μπορεί να εμφανιστούν κόκκινες κηλίδες στα πόδια. Πρόκειται για μια δερματική νόσο που, εκτός από ερυθρότητα, προκαλεί κνησμό και απολέπιση.

Εμφανίζεται σε οποιαδήποτε ηλικία, αν και είναι πιο συχνή στα παιδιά. Τα ακριβή αίτια είναι άγνωστα.

Σύμφωνα με μελέτες, θεωρείται πολυπαραγοντική διαδικασία που σχετίζεται με γενετικές και ανοσολογικές πτυχές. Μπορεί να είναι ισόβια.

Manchas rojas en las piernas por dermatitis.
Η ατοπική δερματίτιδα μπορεί να εμφανιστεί με τη μορφή κνίδωσης, με ανάγλυφο δέρμα στα πόδια.

Η κεράτωση pilaris μπορεί να προκαλέσει κόκκινες κηλίδες

Πρόκειται για μια σχετικά συχνή αλλά ακίνδυνη πάθηση. Οφείλεται σε υπερβολική παραγωγή κερατίνης, μιας πρωτεΐνης απαραίτητης για την επιδερμίδα καθώς και για τα νύχια και τα μαλλιά.

Συγκεκριμένα, η κερατίωση pilaris εκδηλώνεται με βλάβες που μοιάζουν με μικρά εξογκώματα ή σπυράκια, καθώς και με κόκκινες κηλίδες στα πόδια, τους γλουτούς και τα μάγουλα. Είναι συχνή σε άτομα με τάση για ξηροδερμία ή αλλεργικές παθήσεις.

Η μυκητίαση μπορεί να προκαλέσει αυτές τις κηλίδες

Μπορεί επίσης να υπάρχουν κόκκινες κηλίδες στα πόδια λόγω μυκητίασης. Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται για να αναφερθεί σε δερματικές παθήσεις που προκαλούνται από μύκητες. Τα συμπτώματα της μυκητίασης περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Φουσκάλες
 • Ξεφλούδισμα
 • Κνησμός
 • Αποχρωματισμοί ή ερυθρότητα

Οι μυκητιάσεις περιλαμβάνουν το δακτυλιοειδές σκουλήκι, επίσης γνωστό ως Tinea corporis. Οι κηλίδες δακτυλίτιδας μοιάζουν με στρογγυλές κηλίδες που είναι κυκλικές και πιο ανοιχτές στο κέντρο.

Η ψωρίαση μπορεί να προκαλέσει κόκκινες κηλίδες

Πρόκειται για μια χρόνια αυτοάνοση ασθένεια. Με την ψωρίαση, το σώμα υπερπαράγει δερματικά κύτταρα. Τα πιο αξιοσημείωτα συμπτώματά της είναι: φαγούρα, απολέπιση και κόκκινες κηλίδες στα πόδια, τα πέλματα, τα χέρια ή το τριχωτό της κεφαλής.

Ίσως βρείτε αυτό ενδιαφέρον: Ψωρίαση και πώς να την περιορίσετε

Η ψώρα μπορεί να προκαλέσει αυτές τις κηλίδες

Η ασθένεια αυτή προκαλείται από το Sarcoptes scabiei, ένα άκαρι που παρασιτεί στο δέρμα και μπορεί να μεταδοθεί με άμεση επαφή. Η ψώρα παρουσιάζει ερυθρότητα, κνησμό, κάψιμο, υπερκερατωτικές αλλοιώσεις (πάχυνση του δέρματος), ακόμη και έλκη όταν το άτομο τις ξύσει.

Προβλήματα κυκλοφορίας του αίματος

Επίσης, όταν υπάρχουν προβλήματα κυκλοφορίας του αίματος, υπάρχουν κάποια συμπτώματα στα άκρα, όπως τα ακόλουθα:

 • Κόκκινες κηλίδες στα πόδια
 • Μυρμήγκιασμα ή αίσθηση κνησμού στα πόδια
 • Κρύα ή ξηρά πόδια

Οι χρόνιες ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν κόκκινες κηλίδες στα πόδια

Οι κόκκινες κηλίδες στα πόδια μπορεί επίσης να είναι κλινικό σημείο φροντίδας, καθώς σχετίζονται με την παρουσία ορισμένων χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος του δέρματος ή ο λύκος.

Οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να είναι η πηγή αυτών των κηλίδων

Τέλος, οι αλλεργικές αντιδράσεις που οφείλονται σε τσιμπήματα εντόμων, στην κατανάλωση ορισμένων φαρμάκων ή στην επαφή με ουσίες (αλλεργιογόνα), μπορεί επίσης να προκαλέσουν την εμφάνιση κόκκινων κηλίδων στα πόδια.

Τι να κάνετε αν έχετε κόκκινες κηλίδες στα πόδια σας

Μερικές φορές οι κόκκινες κηλίδες στα πόδια σας μπορεί να εξαφανιστούν από μόνες τους. Για παράδειγμα, αυτό συμβαίνει συχνά όταν οφείλονται σε εξανθήματα. Άλλες φορές, θα χρειαστεί θεραπεία ή θα πρέπει να ληφθούν προληπτικά μέτρα.

Σταματήστε τυχόν θεραπείες που μπορεί να προκάλεσαν αλλεργική αντίδραση

Όταν υπάρχει υποψία ότι οι κόκκινες κηλίδες στα πόδια οφείλονται σε αντίδραση σε κάποιο φάρμακο, είναι απαραίτητο να επικοινωνήσετε με το γιατρό και να τον ενημερώσετε για την αντίδραση. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να εξεταστεί η διακοπή ή η αντικατάσταση με άλλο φάρμακο παρόμοιας δράσης.

Αναζητήστε θεραπεία για αντιμυκητιασικά

Στις δακτυλίτιδες και άλλες μυκητιάσεις, η θεραπεία που πρέπει να ακολουθηθεί περιλαμβάνει τη χρήση αντιμυκητιασικών φαρμάκων από το στόμα ή τοπικά. Αυτό, βέβαια, πρέπει να γίνεται μόνο εφόσον σας το έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας.

Ζητήστε αντιβιοτικά από το γιατρό σας

Ορισμένες πετέχειες που έχουν μολυσματική προέλευση απαιτούν αντιβιοτικά. Επιπλέον, μπορεί να συνιστώνται αντιβιοτικά για την πρόληψη πιθανής υπερμόλυνσης σε άτομα με έκζεμα.

Antibióticos para manchas rojas en las piernas.
Τα αντιβιοτικά ενδείκνυνται αν υπάρχουν πετέχειες που οφείλονται σε βακτηριακή λοίμωξη

Πάρτε αντιισταμινικά εάν το συστήσει ο γιατρός σας

Όταν τα κόκκινα στίγματα στα πόδια οφείλονται σε αλλεργική αντίδραση, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να εντοπίσετε την αιτία (αλλεργιογόνο) για να αποφύγετε την επαφή. Στη συνέχεια, μπορεί να χορηγηθεί ένα αντιισταμινικό για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και κορτικοστεροειδή

Σε περιπτώσεις όπου εκτός από την ερυθρότητα του δέρματος υπάρχει και φλεγμονή, μπορούν να χρησιμοποιηθούν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και κορτικοστεροειδή. Τα τελευταία συνιστώνται σε περιπτώσεις λύκου, για παράδειγμα.

Οι τοπικές κρέμες μπορούν να βοηθήσουν σε ορισμένες κόκκινες κηλίδες

Υπάρχουν διάφορες αλοιφές για την ανακούφιση από τον κνησμό ή τον ερεθισμό, ο οποίος συχνά συνοδεύει την εμφάνιση κόκκινων κηλίδων στα πόδια. Συνήθως χρησιμοποιούνται τοπικές κρέμες με υδροκορτιζόνη. Ωστόσο, υπάρχουν και φυσικά προϊόντα, όπως οι κρέμες με αλόη βέρα, οι οποίες σύμφωνα με μελέτες αντιμετωπίζουν με επιτυχία την ψωρίαση.

Κάντε αλλαγές στη διατροφή και τις συνήθειές σας

Επίσης, σε περιπτώσεις προβλημάτων κυκλοφορίας, συνιστάται να κάνετε αλλαγές στη διατροφή σας, μειώνοντας την ποσότητα αλατιού που καταναλώνετε, αυξάνοντας την κατανάλωση βιταμίνης C. Επίσης, θα πρέπει να κάνετε μέτρια και τακτική σωματική άσκηση.

Πρέπει να επισκεφθείτε γιατρό αν έχετε κόκκινες κηλίδες στα πόδια σας;

Οι κόκκινες κηλίδες στα πόδια δεν είναι απαραίτητα σύμπτωμα που απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα. Στην πραγματικότητα, μπορεί να οφείλονται σε ποικίλες αιτίες, από αλλεργικές αντιδράσεις και λοιμώξεις έως την επαφή με ουσίες ή τσιμπήματα εντόμων.

Ωστόσο, θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή εάν, εκτός από την ερυθρότητα, εμφανιστούν και άλλα συμπτώματα. Ο κνησμός ή το έντονο κάψιμο, ο πόνος στην περιοχή ή ο πυρετός είναι μερικά από τα σημαντικότερα από αυτά.

Τέλος, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μερικές φορές τα κόκκινα σημεία στα πόδια μπορεί να υποδηλώνουν μια χρόνια υποκείμενη ασθένεια. Ως εκ τούτου, η επίσκεψη σε γιατρό θα επιτρέψει την έγκαιρη διάγνωση και θα διασφαλίξει ότι θα αρχίσετε να λαμβάνετε την κατάλληλη θεραπεία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Barnes P. How corticosteroids control inflammation. British Journal of Pharmacology. 2006; 148: 245-254.
 • Dhanabal S, Priyanka L, Muruganantham N, Vadivelan R. Evaluation of the Antipsoriatic Activity of Aloe Vera Leaf Extract Using a Mouse Tail Model of Psoriasis. Phytother. Res. 2012; 26: 617-619.
 • García-Bravo B, Conde-Salazar L, De la Cuadra J, et al. Estudio epidemiológico de la dermatitis alérgica de contacto en España. Actas Dermo-Sifiliográficas. 2004; 95(1): 14-24.
 • Morfín M. Dermatitis atópica, fisiopatogenia, cuadro clínico y diagnóstico. Alerg Asma Inmunol Pediatr. 2001; 10(1): 12-14.
 • Sáenz-Anduaga E, Sánchez-Saldaña L. Antibióticos tópicos. Dermatología Peruana. 2005; 15; 1: 7-20.
 • Thomas A, Baird S, Anderson J. Purpuric and petechial rashes in adults and children: initial assessment. BMJ. 2016; 352: i1285.
 • Vijayalakshmi B, Ganapathy D. Medical management of cellulitis.  Journal of Pharmacy and Technology. 2016; 9(11): 2067-2070.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.