Γιατί τα γκρίζα μαλλιά γίνονται κίτρινα; Πώς να το αποφύγετε

Η υγεία των μαλλιών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κατάσταση της επιδερμίδας, η οποία παρέχει ελαστικότητα και ευκαμψία.
Γιατί τα γκρίζα μαλλιά γίνονται κίτρινα; Πώς να το αποφύγετε
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Rafael Victorino Muñoz

Τελευταία ενημέρωση: 13 Σεπτεμβρίου, 2023

Η υγεία των μαλλιών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κατάσταση της επιδερμίδας, η οποία παρέχει ελαστικότητα και ευκαμψία. Ωστόσο, το στρώμα αυτό μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες, όπως η θερμότητα που εφαρμόζεται από το σίδερο ή το πιστολάκι, καθώς και τα στοιχεία που υπάρχουν στις βαφές μαλλιών. Τότε είναι που τα γκρίζα μαλλιά κιτρινίζουν.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα μαλλιά αποκτούν μια φριζαρισμένη ή αδύναμη και εύθραυστη εμφάνιση. Επιπλέον, όταν η επιδερμίδα καταστρέφεται και ο φλοιός είναι εκτεθειμένος, χάνει υγρασία, αφυδατώνοντας την τρίχα και οδηγώντας στην εμφάνιση τριχοφυΐας.

Σε μια ορισμένη ηλικία, συνήθως από τα 50 ή ίσως και λίγο νωρίτερα, οι περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν λευκά μαλλιά. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες τα γκρίζα μαλλιά κιτρινίζουν χωρίς να γνωρίζουμε τον λόγο που συμβαίνει αυτό.

Δείτε γιατί συμβαίνει, καθώς και μερικές συμβουλές για το πώς να το προλάβετε ή να το καταπολεμήσετε.

Γιατί τα γκρίζα μαλλιά κιτρινίζουν;

Πρώτον, η ποσότητα της μελανίνης μειώνεται με την ηλικία. Αρχικά, τα μαλλιά γίνονται γκρίζα και στη συνέχεια άσπρα. Φυσικά, αυτό διαφέρει από άτομο σε άτομο και, εκτός από την ηλικία, μπορεί να εξαρτάται από παράγοντες όπως το στρες και η γενετική.

Στην πραγματικότητα, ορισμένοι άνθρωποι έχουν ήδη γκρίζα μαλλιά πριν από την ηλικία των 30. Ωστόσο, είναι σύνηθες τα γκρίζα μαλλιά να κιτρινίζουν λόγω ορισμένων εξωτερικών παραγόντων που επηρεάζουν την επιδερμίδα, τροποποιώντας τη δομή της. Ένας από αυτούς είναι η έκθεση στον ήλιο, η οποία συμβάλλει στην οξείδωση της ευμελανίνης, με αποτέλεσμα να χάνει το χρώμα της.

Παρομοίως, το φως του ήλιου μπορεί να μεταβάλει τη σύνθεση των λιπαρών οξέων ή λιπιδίων, που βρίσκονται στα μαλλιά. Έτσι, τα μαλλιά αποκτούν ένα ελαφρώς κίτρινο χρώμα, το οποίο είναι πιο αισθητό σε άτομα με γκρίζα μαλλιά.

Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας, που έχει ήδη αναφερθεί, είναι η θερμότητα από το πιστολάκι ή του σίδερου ισιώματος. Τα στοιχεία αυτά όχι μόνο αφυδατώνουν την επιδερμίδα, αλλά την μαλακώνουν και αλλοιώνουν τη δομή της. Μην ξεχνάτε ότι στα ξηρά μαλλιά, οι πόροι είναι ανοιχτοί, οπότε μπορούν να απορροφήσουν οποιαδήποτε ουσία.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν χημικές ουσίες που υπάρχουν στα σαμπουάν και στα μαλακτικά μαλλιών που συμβάλλουν στην εμφάνιση αυτού του προβλήματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ουσίες όπως οι σιλικόνες προσκολλώνται στα μαλλιά, συσσωρεύονται στην επιδερμίδα και τα καθιστούν λιγότερο διαφανή.

Τα κιτρινισμένα μαλλιά μπορεί να είναι αποτέλεσμα των μεταλλικών αλάτων που υπάρχουν στο χλώριο των πισινών, ακόμη και στο νερό που βγαίνει από τις βρύσες και το ντους. Αυτό προκαλεί αλλοίωση των λιπιδίων στους πόρους και παρατηρούνται κίτρινα μαλλιά.

Η ίδια κατάσταση συμβαίνει με τα συστατικά των βαφών μαλλιών, όπως το υδροξείδιο του νατρίου, η αιθανολαμίνη, η γουανιδίνη, η αμμωνία και το θειογλυκονικό αμμώνιο. Αυτά μπορούν να προκαλέσουν ρωγμές στην επιδερμίδα, με τα προαναφερθέντα αποτελέσματα.

Τα γκρίζα μαλλιά κιτρινίζουν επίσης, ακόμη και εξαιτίας του καπνού στο περιβάλλον, είτε από το κάπνισμα είτε από το καυσαέριο, καθώς και λόγω άλλων ρύπων που αιωρούνται στον αέρα.

7 συμβουλές για να αποτρέψετε τα γκρίζα μαλλιά από το να κιτρινίσουν

Έχουμε ήδη γνωρίσει τους λόγους για τους οποίους τα γκρίζα μαλλιά κιτρινίζουν. Αυτό λοιπόν που μπορούμε να κάνουμε για να καταπολεμήσουμε το πρόβλημα ή να το αποφύγουμε, είναι να διατηρούμε τα μαλλιά φροντισμένα και καθαρά, μέσα από τις παρακάτω συμβουλές.

1. Ενυδατώστε τα μαλλιά σας

Για να μην χάνουν την υγρασία τους, τα μαλλιά πρέπει να είναι σωστά ενυδατωμένα. Αυτό μπορεί να γίνει με φυσικά έλαια, όπως το έλαιο τζοτζόμπα, το έλαιο βοράγου ή το έλαιο μακαντάμια. Μπορείτε επίσης να το κάνετε αυτό εφαρμόζοντας σαμπουάν και μαλακτικά με γλυκερίνη ή υαλουρονικό οξύ.

Σύμφωνα με έρευνες, διαπιστώθηκε ότι η προσθήκη υαλουρονικού οξέος βελτιώνει την αντοχή των βιοπολυμερικών φιλμ στα καλλυντικά περιποίησης μαλλιών.

2. Για να μην κιτρινίζουν τα γκρίζα μαλλιά, χρησιμοποιήστε πρωτεΐνες και βιταμίνες

Όταν τα γκρίζα μαλλιά κιτρινίζουν, είναι σημάδι έλλειψης θρεπτικών συστατικών στα μαλλιά. Για να τα βοηθήσουμε στην επιδιόρθωσή τους, μπορούμε να καταφύγουμε σε σαμπουάν ή παρασκευάσματα (μάσκες) με βάση τις πρωτεΐνες, καθώς και σε βιταμίνες, συμπεριλαμβανομένων των Α, C και Β5 (πανθενόλη), οι οποίες προστατεύουν από τις επιδράσεις από το περιβάλλον.

3. Διατηρήστε ένα ελαφρώς όξινο pH

Ένα άλλο σημείο που επισημαίνεται για την ενίσχυση της επιδερμίδας είναι ότι τα προϊόντα μαλλιών που χρησιμοποιούνται πρέπει να έχουν ελαφρώς όξινο pH , μεταξύ 4,5 και 5. Αυτό συμβάλλει καλύτερα στη διασφάλιση ότι οι πόροι παραμένουν κλειστοί.

4. Αποφύγετε ορισμένα συστατικά

Αποφύγετε προϊόντα με συστατικά όπως αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω (υδροξείδιο του νατρίου, γουανιδίνη, αμμωνία κ.λπ.). Αντ’ αυτού, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται προϊόντα με ήπια επιφανειοδραστικά όπως ταυράτες, βηταΐνες, γλυκοζίτες ή σαρκοσινάτες.

5. Εφαρμόστε αντιοξειδωτικά προϊόντα στα γκρίζα μαλλιά

Τα φλαβονοειδή προστατεύουν τα μαλλιά από τις επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φυσικά προϊόντα όπως το πράσινο τσάι, η αλόη βέρα ή το τζίνγκο μπιλόμπα, το οποίο σύμφωνα με έρευνες έχει υψηλό αντιοξειδωτικό δυναμικό.

6. Προστατέψτε τα μαλλιά σας από τον ήλιο

Εκτός από τα παραπάνω, είναι απαραίτητο να αποφεύγετε τη συνεχή έκθεση στον ήλιο. Τα μαλλιά που στερούνται μελανίνης είναι πιο ευαίσθητα. Μεταξύ των προφυλάξεων για την προστασία σας μπορούμε να επισημάνουμε τα εξής: χρησιμοποιήστε ομπρέλες, καπέλα ή σκουφάκια- και κατά προτίμηση, μην βγαίνετε έξω τις ώρες που η ηλιακή ακτινοβολία είναι πιο έντονη.

7. Χρησιμοποιήστε σαμπουάν με χρωστικές ουσίες

Για να ανακτήσετε το χρώμα των λευκών μαλλιών και να εξουδετερώσετε τα κίτρινα μαλλιά, μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε σαμπουάν με χρωστικές ουσίες. Κατά προτίμηση εκείνα με φυσικές χρωστικές ουσίες. Για να το κάνετε αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φυτά όπως το δεντρολίβανο.

Να θυμάστε: Τα υγιή μαλλιά δείχνουν υγιή

Όταν τα γκρίζα μαλλιά κιτρινίζουν, είναι σημάδι προβλήματος υγείας των μαλλιών, καθώς αυτό συμβαίνει, σε μεγάλο βαθμό, λόγω της εξασθένησης της επιδερμίδας. Επομένως, αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, και όχι μόνο για αισθητικούς λόγους.

Φυσικά, επειδή η αιτία μπορεί να ποικίλει, το ιδανικό είναι να επισκεφθείτε έναν ειδικό στα μαλλιά. Αρχικά, θα πρέπει να μιλήσετε με έναν δερματολόγο και στη συνέχεια με έναν κομμωτή. Φροντίστε να ακολουθείτε πάντα τις συστάσεις τους.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Neveux, S., Smith, N.K., Roche, A. (2017). Natural compounds as occult ototoxins? Ginkgo biloba flavonoids moderately damage lateral line hair cells. JARO, vol. 18, 275–289. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5352612/
  • Sano, M., Mayama, H., Nonomura, Y. (2023). Friction dynamics of human hair treated with water or cationic surfactant aqueous solution. J Surfact Deterg., vol. 26(2): 185– 193. https://doi.org/10.1002/jsde.12634
  • Sionkowska A., Kaczmarek B., Michalska M., Lewandowska, K. & Grabska, S. (2017). Preparation and characterization of collagen/chitosan/hyaluronic acid thin films for application in hair care cosmetics. Pure and Applied Chemistry, vol. 89(12). https://doi.org/10.1515/pac-2017-0314
  • Soon Park, J. (2021). Analysis of antioxidant efficacy of ginkgo biloba leaves and acer palmatum leaves. Turkish Journal of Computer and Mathematics Education (TURCOMAT), Vol. 12(6). https://doi.org/10.17762/turcomat.v12i6.2074

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.