Πώς να επιλέξετε το ιδανικό ανατομικό μαξιλάρι ύπνου

Γνωρίζατε ότι το μαξιλάρι που χρησιμοποιείτε για τον ύπνο σας μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας; Εξετάστε το υλικό του, το σχήμα του, ακόμη και το βάρος και το μέγεθός σας για να επιλέξετε το καταλληλότερο.
Πώς να επιλέξετε το ιδανικό ανατομικό μαξιλάρι ύπνου
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Μαΐου, 2024

Ο καλός νυχτερινός ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και την ευεξία σας και το μαξιλάρι που χρησιμοποιείτε έχει μεγάλη σχέση με αυτό. Ένα ανατομικό μαξιλάρι ύπνου μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας και να αποτρέψετε ή να ανακουφίσετε τον αυχένα, την πλάτη και τους πονοκεφάλους. Αλλά πώς μπορείτε να επιλέξετε το καλύτερο για τις ανάγκες σας;

Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να βρείτε την απάντηση: τι τύποι μαξιλαριών υπάρχουν, ποιος πρέπει να τα χρησιμοποιεί και πώς διαφέρουν από τα κανονικά μαξιλάρια. Επιπλέον, θα σας δώσουμε συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να κάνετε τη σωστή επιλογή κατά την αγορά.

Τι είναι το ανατομικό μαξιλάρι ύπνου;

Ένα ανατομικό μαξιλάρι ύπνου είναι σχεδιασμένο ώστε να προσαρμόζεται στο σχήμα και την καμπυλότητα του λαιμού, διατηρώντας μια σωστή και ευθυγραμμισμένη στάση της σπονδυλικής στήλης κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Δεν είναι ωφέλιμο μόνο για τα άτομα που υποφέρουν από πόνους στον αυχένα, αλλά και για όσους θέλουν να βελτιώσουν τη συνολική ποιότητα του ύπνου τους και να αποτρέψουν μελλοντικές ενοχλήσεις.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός κανονικού μαξιλαριού και ενός ανατομικού μαξιλαριού;

Η διαφορά μεταξύ ενός κανονικού μαξιλαριού και ενός ανατομικού μαξιλαριού είναι ότι το πρώτο έχει επίπεδο και ομοιόμορφο σχήμα, ενώ το δεύτερο έχει καμπύλο και μεταβλητό σχήμα. Αυτό σημαίνει ότι το κανονικό μαξιλάρι δεν προσαρμόζεται στο περίγραμμα του αυχένα και μπορεί να προκαλέσει μια αναγκαστική και άβολη στάση του σώματος.

Ανατομικό μαξιλάρι ύπνου: Τύποι

Τα πιο συνηθισμένα υλικά για τα ανατομικά μαξιλάρια είναι τα ακόλουθα:

 • Λατέξ: πρόκειται για φυσικό, ελαστικό και ανθεκτικό υλικό. Προσαρμόζεται στο περίγραμμα του αυχένα και προσφέρει καλή στήριξη.
 • Βισκοελαστικό: ένα συνθετικό υλικό που αντιδρά στη θερμότητα και την πίεση του σώματος, διαμορφώνοντας το σχήμα του.
 • Ίνα: μαλακό και ανθεκτικό, μπορεί να πλυθεί εύκολα. Προσφέρει καλή προσαρμοστικότητα, αλλά μπορεί να παραμορφωθεί με συνεχή μακροχρόνια χρήση.

Ποιος πρέπει να χρησιμοποιεί ένα ανατομικό μαξιλάρι ύπνου;

Ένα ανατομικό μαξιλάρι ύπνου συνιστάται σε όσους θέλουν να βελτιώσουν τον ύπνο τους και να προλάβουν ή να ανακουφίσουν τον πόνο στον αυχένα. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες η χρήση του ενδείκνυται ιδιαίτερα:

 • Αν κοιμάστε με την πλάτη ή το πλάι: Οι θέσεις αυτές απαιτούν μεγαλύτερο ύψος και στήριξη από το μαξιλάρι για να διατηρείται ο αυχένας ευθυγραμμισμένος με την υπόλοιπη σπονδυλική στήλη.
 • Άτομα που ροχαλίζουν ή έχουν άπνοια ύπνου: οι αναπνευστικές διαταραχές μπορούν να βελτιωθούν με ένα ανατομικό μαξιλάρι που ανυψώνει τον αυχένα και διευκολύνει τη διέλευση του αέρα μέσω των αεραγωγών.
 • Οι πάσχοντες από ημικρανίες ή πονοκεφάλους: πολλοί πονοκέφαλοι σχετίζονται με την κακή στάση του αυχένα που οδηγεί σε μυϊκές συσπάσεις.

Πώς ωφελεί ένα ανατομικό μαξιλάρι ύπνου;

Αν και οι ενδείξεις που έχουμε ήδη αναφέρει είναι συγκεκριμένες, υπάρχουν επίσης κάποια οφέλη από τη χρήση του για άτομα που δεν έχουν άπνοια ύπνου ή ημικρανίες. Δηλαδή, για όσους δεν έχουν κάποια υποκείμενη ασθένεια.

Τα ανατομικά μαξιλάρια θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου οποιουδήποτε. Όταν κοιμάστε σε σωστή στάση, διευκολύνεται ο αναζωογονητικός ύπνος, ο οποίος μεταφράζεται σε μεγαλύτερη σωματική και πνευματική απόδοση κατά τη διάρκεια της επόμενης ημέρας.

Θα μπορούσε επίσης να αποτρέψει μελλοντικούς πόνους στον αυχένα. Με τη σωστή στήριξη του αυχένα, αποτρέπεται η ένταση των μυών του αυχένα και η συνακόλουθη φλεγμονή, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο συσπάσεων.

Σύμφωνα με μελέτη του 2007, η χρήση ανατομικού μαξιλαριού μπορεί να έχει θετική επίδραση στον πόνο του αυχένα, στον νυχτερινό ύπνο και στους πονοκεφάλους. Στην εν λόγω μελέτη συγκρίθηκαν τρεις τύποι μαξιλαριών: ανατομικά μαξιλάρια σε σχήμα πεταλούδας, κανονικά ορθογώνια μαξιλάρια και μαξιλάρια σε σχήμα ρολού. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πλειονότητα των συμμετεχόντων που χρησιμοποιούσαν το μαξιλάρι για τον αυχένα σε σχήμα πεταλούδας είχε λιγότερο πόνο στον αυχένα, ενώ μόνο το 41% όσων χρησιμοποιούσαν το κανονικό μαξιλάρι πέτυχαν λιγότερη δυσφορία.

Τέλος, θα μπορούσε επίσης να βελτιωθεί η κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο. Η διατήρηση του αυχένα σε ευθυγράμμιση καθιστά τη ροή του αίματος προς το κεφάλι πιο αποτελεσματική. Ως εκ τούτου, οι διαταραχές που σχετίζονται με την κακή κυκλοφορία, όπως η ζάλη και ο ίλιγγος, είναι λιγότερο πιθανό να εμφανιστούν.

Οι καλύτερες συμβουλές για την επιλογή του ιδανικού μαξιλαριού

Τώρα που γνωρίζετε τι είναι το ανατομικό μαξιλάρι, για ποιο λόγο χρησιμεύει, ποιοι τύποι υπάρχουν και γιατί είναι ωφέλιμο να το χρησιμοποιείτε, ακολουθούν μερικές συμβουλές για την επιλογή του ιδανικού για εσάς:

 • Δοκιμάστε διάφορες επιλογές: Είναι καλύτερο να δοκιμάσετε διάφορα μαξιλάρια πριν αγοράσετε ένα. Ελέγξτε ποιο ταιριάζει καλύτερα στον αυχένα και τη στάση του σώματός σας. Ελέγξτε τις κριτικές στο διαδίκτυο.
 • Λάβετε υπόψη το ύψος και το βάρος σας: αυτό επηρεάζει το μέγεθος και τη σκληρότητα του ανατομικού μαξιλαριού που θα είναι ιδανικό. Ο τρόπος για να καταλάβετε αν το μαξιλάρι έχει το σωστό ύψος είναι να δείτε αν το κεφάλι, ο αυχένας και η σπονδυλική σας στήλη σχηματίζουν μια ευθεία γραμμή όταν κοιμάστε στο πλάι ή αν το πηγούνι σας είναι παράλληλο με το πάτωμα όταν κοιμάστε ανάσκελα.
 • Εξετάστε το στρώμα σας: Ο τύπος του στρώματος που χρησιμοποιείτε επηρεάζει επίσης την επιλογή. Αυτό συμβαίνει επειδή το στρώμα επηρεάζει το πόσο βυθίζεται το σώμα σας και, επομένως, πόσο ψηλά πρέπει να ευθυγραμμιστεί ο αυχένας σας.
 • Επιλέξτε το υλικό που σας αρέσει περισσότερο: το καθένα έχει τα πλεονεκτήματά του. Το βισκοελαστικό είναι σχεδόν πάντα αυτό που προτιμάται, επειδή προσαρμόζεται στο περίγραμμα του λαιμού και προσφέρει άνεση και ανακούφιση από την πίεση. Οι ίνες είναι ελαφριές, μαλακές και αναπνέουν, αλλά μπορεί να παραμορφωθούν με την πάροδο του χρόνου.
 • Βρείτε το σχήμα που σας αρέσει: Υπάρχουν διάφορα σχήματα για ανατομικά μαξιλάρια, όπως ορθογώνιο, πεταλούδα ή κυλινδρικό. Το καθένα έχει τα πλεονεκτήματά του, οπότε θα πρέπει να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα ανάλογα με τη στάση του σώματός σας.

Γνωρίζετε ήδη ποιο είναι το ιδανικό μαξιλάρι σας;

Αλλάζετε το μαξιλάρι σας κάθε δύο χρόνια. Συνιστάται να το κάνετε όταν παρατηρήσετε ότι παραμορφώνεται ή βουλιάζει.

Θα πρέπει να φροντίζετε σωστά το μαξιλάρι σας, ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή. Επιπλέον, θα πρέπει να το πλένετε συχνά, να το αερίζετε και να το προστατεύετε με ένα κάλυμμα.

Η επιλογή ενός μαξιλαριού δεν είναι τόσο δύσκολη αν ακολουθήσετε αυτές τις συμβουλές που σας δώσαμε. Για να μειώσετε τους πόνους στον αυχένα και να ξεκουραστείτε πιο ξεκούραστα, πρέπει επίσης να έχετε καλές συνήθειες ύπνου, να κάνετε ασκήσεις για τον αυχένα και τη σπονδυλική στήλη και, φυσικά, να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας αν οι πόνοι είναι επίμονοι ή έντονοι.

Ένα καλό μαξιλάρι μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ενός εξαιρετικού και ενός άθλιου ύπνου. Γι’ αυτό μη διστάζετε άλλο και αρχίστε να απολαμβάνετε τα οφέλη ενός ανατομικού μαξιλαριού!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Persson, L. (2006). Neck pain and pillows–A blinded study of the effect of pillows on non-specific neck pain, headache and sleep. Advances in Physiotherapy8(3), 122-127. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/14038190600780239
 • Shields, N., Capper, J., Polak, T., & Taylor, N. (2006). Are cervical pillows effective in reducing neck pain?. In Database of Abstracts of Reviews of Effects (DARE): Quality-assessed Reviews [Internet]. Centre for Reviews and Dissemination (UK). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK73379/

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.