Τα ιερά λακκάκια και πώς επηρεάζουν τα παιδιά

Τα ιερά λακκάκια μπορούν να εκδηλωθούν ως απλή εσοχή στο δέρμα, αλλά μερικά θα μπορούσαν επίσης να οφείλονται σε αναπτυξιακές συνθήκες. Το σημερινό άρθρο θα σας εξηγήσει λεπτομερώς τι είναι
Τα ιερά λακκάκια και πώς επηρεάζουν τα παιδιά

Τελευταία ενημέρωση: 26 Ιουλίου, 2021

Μερικά μωρά έχουν μια μικρή εσοχή, ένα λακκάκι, στην οσφυϊκή περιοχή, επίσης γνωστή ως ιερή περιοχή. Το ιερό είναι ένα οστό που βρίσκεται σε αυτήν την περιοχή. Τι είναι λοιπόν τα ιερά λακκάκια;

Το ιερό λακκάκι μπορεί να είναι ένας απλός λάκκος που δεν οδηγεί σε καμία ενόχληση. Ωστόσο, αυτή η περίπτωση μερικές φορές συνδέεται με το νωτιαίο κανάλι και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο νευρικό σύστημα.

Το σημερινό άρθρο θα το περιγράψει με περισσότερες λεπτομέρειες και θα συζητήσει επίσης τη θεραπεία του.

Τι είναι τα ιερά λακκάκια;

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ένα ιερό λακκάκι είναι μια εγκοπή ή εσοχή που εμφανίζεται στο κάτω μέρος της πλάτης. Είναι παρόν από τη γέννηση. Βρίσκεται συνήθως ακριβώς πάνω από την πτυχή των γλουτών.

Τα περισσότερα λακκάκια αυτού του είδους είναι ακίνδυνα. Ωστόσο, ένα σημαντικό ποσοστό σχετίζεται με τη δυστροφία της σπονδυλικής στήλης. Αυτό αναφέρεται σε ορισμένες συγγενείς ανωμαλίες που προκαλούν ατελές κλείσιμο ορισμένων δομών, όπως η σπονδυλική στήλη, σύμφωνα με ένα άρθρο στο Acta Pediátrica.

Είναι μια ετερογενής ομάδα δυσπλασιών που εκθέτει τον νευρικό ιστό. Η ίδια μελέτη αναφέρει ότι μεταξύ 40 και 95% των μωρών με νωτιαίο δυστροφισμό έχουν κάποιο είδος δερματικής διαταραχής. Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις είναι το ιερό λακκάκι.

Πάνω απ ‘όλα, ας υποθέσουμε ότι το ιερό λακκάκι είναι σοβαρό εάν είναι κοντά σε μια τούφα μαλλιών ή υπάρχουν αλλαγές χρώματος στο δέρμα κοντά σε αυτό. Το πρόβλημα είναι ότι μπορεί να υπάρχουν νευρολογικά, ουροποιητικά, ορθικά ή ακόμη και ορθοπεδικά προβλήματα σε αυτές τις περιπτώσεις λόγω της νευρικής αλλοίωσης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να μπορείτε να το διακρίνετε και να το αναζητάτε και να το αντιμετωπίζετε.

Τύποι για τα ιερά λακκάκια

Ένα ιερό λακκάκι θα μπορούσε να είναι τυπικό ή άτυπο. Είναι αυτή η απλή διάκριση που καθιστά δυνατή τη διαφορά μεταξύ μιας καλοήθους κατάστασης και κάτι σοβαρού. Ένα τυπικό ή απλό ιερό λακκάκι είναι μικρό και βρίσκεται στην πτυχή μεταξύ των γλουτών.

Αυτά είναι κοντά στην άκρη του πρωκτού. Είναι αρκετά συχνά και δεν συνεπάγονται κίνδυνο δυστροφισμού. Στην πραγματικότητα, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι σχεδόν το 5% των υγιών νεογνών τα έχουν.

Αντίθετα, υπάρχουν άτυπα λακκάκια που είναι μεγαλύτερα και πιο μακριά από τον πρωκτό. Θα μπορούσαν πραγματικά να βρίσκονται κοντά στις πλευρές.

Ένα άτυπο λακκάκι είναι ένας παράγοντας κινδύνου για δυστροφισμό της σπονδυλικής στήλης. Στην πραγματικότητα, μπορεί να υπάρχει μη φυσιολογική επικοινωνία με το νωτιαίο κανάλι όταν είναι πολύ βαθιά. Το νωτιαίο κανάλι είναι μια ευαίσθητη δομή μέσω της οποίας τρέχουν πολλές νευρικές ίνες.

Έτσι, αυτή η επικοινωνία μπορεί να οδηγήσει σε σπονδυλική και νευρολογική βλάβη. Επίσης, αυτός ο τύπος λακκακίου μπορεί να συνοδεύεται από αλλαγές στο χρώμα του δέρματος, σβώλους και μπορεί ακόμη και να υπάρχουν περιοχές με ασυνήθιστη ανάπτυξη μαλλιών.

Ιερά λακκάκια και πυλονοειδής κύστη: Διαφορές

Μια πυλονοειδής κύστη περιέχει σχηματισμούς μαλλιών στο εσωτερικό. Όπως και με το ιερό λακκάκι, εμφανίζεται στη μεσογλουτική περιοχή, ακριβώς πάνω από τους γλουτούς.

Αυτό που συμβαίνει στην πνευμονική κύστη είναι ότι τα μαλλιά, τα κύτταρα, τα απορρίμματα και το υγρό συσσωρεύονται, με αποτέλεσμα τη συλλογή. Επίσης, συνήθως αναπτύσσεται μετά τη γέννηση, είναι πιο συχνή στους άνδρες και συχνά μολύνεται. Το αποτέλεσμα είναι έντονος πόνος και πρήξιμο.

Αιτίες για τα ιερά λακκάκια

Οι αιτίες για τα ιερά λακκάκια δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί, αλλά γνωρίζουμε ότι είναι συγγενείς. Αυτό καθιστά δυνατή τη διάκρισή τους από την πνευμονική κύστη, όπως αναφέραμε παραπάνω.

Τα άτυπα λακκάκια μπορεί να προέρχονται από αυτό το ελάττωμα στο κλείσιμο των μεσαίων δομών. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε γιατί συμβαίνει.

Συμπτώματα και διάγνωση

εξέταση μωρού

Γενικά, η ιερή δειγματοληψία είναι ασυμπτωματική. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι απλώς μια λακκάκι, μια δερματική αλλαγή στην κάτω πλάτη.

Ωστόσο, τα άτυπα ιερά λακκάκια συνήθως έχουν συμπτώματα που εξαρτώνται από το εάν οφείλεται στον νωτιαίο δυστροφισμό. Ένας γιατρός πρέπει να κάνει μια ενδελεχή φυσική εξέταση για να τα ανιχνεύσει.

Συνήθως μετρούν και ελέγχουν τα χαρακτηριστικά από το λακκάκι και πρέπει να κάνουν μια σειρά συμπληρωματικών εξετάσεων για να δουν εάν είναι πολύ μεγάλο ή βαθύ. Το ίδιο ισχύει εάν υπάρχουν περισσότερα λακκάκια, εάν υπάρχει αποχρωματισμός του δέρματος ή εάν είναι πολύ μακριά από τον πρωκτό.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Archives of Disease in Childhood, ο υπέρηχος είναι μια μέθοδος για τη μελέτη τους. Οι εκτιμήσεις δείχνουν μια εξαπλάσια αύξηση της πιθανότητας ενός νωτιαίου προβλήματος όταν υπάρχουν ανωμαλίες.

Ο υπέρηχος είναι μια προτιμώμενη τεχνική επειδή είναι γρήγορη, ασφαλής και φθηνή. Ωστόσο, υπάρχει πάντα η επιλογή μαγνητικής τομογραφίας εάν υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με τη διάγνωση. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι μια πιο ακριβής μελέτη των ιστών.

Πιθανές επιπλοκές

Τα άτυπα λακκάκια έχουν περισσότερες επιπλοκές και μπορεί να σχετίζονται με σύνδρομο spina bifida ή πρόσδεση νωτιαίου μυελού, μεταξύ άλλων καταστάσεων.

Το Spina bifida είναι μια συγγενής δυσπλασία. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο νευρικός σωλήνας δεν κλείνει σωστά. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι, αλλά αυτός που σχετίζεται με το ιερό λακκάκι είναι το Spina Bifida Occulta.

Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι ένα μικρό κενό στη σπονδυλική στήλη που εμφανίζεται επειδή η σπονδυλική στήλη δεν έχει αναπτυχθεί. Μπορεί να είναι ασυμπτωματικό και συνήθως ανιχνεύεται κατά την εφηβεία ή την ενηλικίωση.

Αντίθετα, το σύνδρομο πρόσδεσης του νωτιαίου μυελού εμφανίζεται όταν υπάρχει ιστός ουλής που αγκυρώνει τον νωτιαίο μυελό. Μπορεί να οδηγήσει σε ακράτεια ούρων και κοπράνων, αδυναμία στα κάτω άκρα και ακόμη και δυσκολία στο να στέκεται το άτομο.

μωρό ξαπλωμένο
Κάθε περίπτωση πρέπει να επανεξεταστεί και να μελετηθεί από γιατρό. Τα παιδιά με ελαττώματα κλεισίματος του νευρικού σωλήνα μπορεί να απαιτούν χειρουργική θεραπεία.

Θεραπεία για τα ιερά λακκάκια

Δεν υπάρχει θεραπεία για ένα απλό ιερό λακκάκι και δεν απαιτείται καμία. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να αποφύγετε τη συσσώρευση ρύπων στην περιοχή για την πρόληψη λοιμώξεων. Αυτό συμβαίνει επειδή το λακκάκι είναι πολύ κοντά στον πρωκτό και τα εντερικά βακτήρια θα μπορούσαν να το μολύνουν.

Γι ‘αυτό είναι απαραίτητο να καθαρίσετε σωστά αυτήν την περιοχή ενός μωρού, ειδικά όταν αλλάζετε τις πάνες τους. Ένα άτυπο λακκάκι μπορεί να απαιτεί θεραπεία, ανάλογα με τη σοβαρότητά του.

Η διαδικασία εξαρτάται από το στάδιο

Στην ιδανική περίπτωση, όλα τα νεογέννητα θα πρέπει να εξεταστούν διεξοδικά από γιατρό και αυτά θα πρέπει να κάνουν εξετάσεις αν βρουν κάποιο. Συνίσταται στη μέτρησή του μαζί με άλλες ανωμαλίες.

Το παιδί θα πρέπει να είναι σε καλή υγεία εάν όλα τα άλλα είναι φυσιολογικά και το ιερό λακκάκι είναι μικρό. Ωστόσο, το μωρό θα χρειαστεί έναν ειδικό εάν το λακκάκι είναι άτυπο ή υπάρχουν άλλα προειδοποιητικά σημάδια.

Οι γιατροί πρέπει να εξετάσουν στενά ένα λακκάκι για να μάθουν εάν υπάρχουν νευρολογικές αλλοιώσεις ή αναπτυξιακά ελαττώματα. Επίσης, η καλύτερη θεραπεία για μια δεδομένη περίπτωση πρέπει να εξεταστεί ανάλογα με συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Τέλος, λάβετε υπόψη ότι τα περισσότερα ιερά λακκάκια είναι αβλαβή και μια απλή αλλοίωση του δέρματος. Ωστόσο, πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό και να αποκλείσετε ένα νευρολογικό πρόβλημα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.