Παιδικό άσθμα: Οι αιτίες και η διάγνωση

Το παιδικό άσθμα δυσκολεύει τα παιδιά στο να παίζουν και να παραμένουν δραστήρια εξαιτίας των δυσκολιών στην αναπνοή.
Παιδικό άσθμα: Οι αιτίες και η διάγνωση

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2020

Το παιδικό άσθμα είναι μια πολύ συνηθισμένη πάθηση. Για την ακρίβεια, είναι η πιο συχνή χρόνια ασθένεια στα παιδιά. Τα σημερινά δεδομένα δείχνουν ότι επηρεάζει 5-15% των παιδιών και η εμφάνισή του συνεχίζει να αυξάνεται.

Το άσθμα είναι μια ασθένεια που τη χαρακτηρίζει η φλεγμονή των αεραγωγών. Έτσι, οδηγεί σε δυσκολίες αναπνοής οι οποίες εκδηλώνονται με βήχα, πνίξιμο, και  συριγμό όταν κάποιος προσπαθεί να αναπνεύσει.

Αυτή η πάθηση σχετίζεται με τις αλλεργίες. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο εμφανίζεται όλο και σε περισσότερα παιδιά. Παραδείγματος χάρη, είναι πολύ συχνό για ένα ασθματικό παιδί να έχει αλλεργία στη γύρη ή στα ακάρεα.

Στο σημερινό μας άρθρο, θα σας εξηγήσουμε τις πιο συχνές αιτίες του παιδικού άσθματος μαζί με τα συμπτώματά του. Επίσης, θα σας εξηγήσουμε πώς γίνεται η διάγνωση από τους γιατρούς καθώς είναι πολύ σημαντικό να το ξεχωρίζουμε από άλλες ασθένειες προκειμένου να δοθεί η σωστή θεραπεία.

Τι είναι το παιδικό άσθμα;

Το παιδικό άσθμα, όπως προαναφέραμε, περιλαμβάνει τη φλεγμονή των αεραγωγών του παιδιού. Έτσι, ο αέρας συναντά μεγαλύτερη αντίσταση μπαινοβγαίνοντας στους πνεύμονες. Αυτή η κατάσταση εμφανίζεται συνήθως σαν κρίση.

Τα περισσότερα παιδιά με παιδικό άσθμα έχουν την πρώτη τους κρίση πριν γίνουν 4 ετών. Αυτό που συμβαίνει εδώ είναι πως παρότι η φλεγμονή των αεραγωγών παραμένει, σε αυτές τις κρίσεις χειροτερεύει. Έτσι, χειροτερεύουν και τα συμπτώματα.

Σημειώστε ότι πάνω από τα μισά άτομα με άσθμα είναι αλλεργικά σε κάποιες ουσίες όπως γύρη, ή ακάρεα. Αυτό προξενεί περισσότερα ασθματικά επεισόδια.

Αγοράκι σκουπίζει τη μύτη του

Συμπτώματα

Αυτή η πάθηση εκδηλώνεται με δυσκολία στην αναπνοή και συμφόρηση στο στήθος. Τα παιδιά με αυτήν την πάθηση έχουν πολύ συχνά και κρίσεις βήχα. Αυτές χειροτερεύουν όταν υπάρχει και κάποια λοίμωξη ή ένα κρύωμα, ή όταν το παιδί είναι αγχωμένο.

Επίσης, θα υπάρχει συριγμός όταν προσπαθεί να αναπνεύσει το παιδί. Αυτό συνήθως ακούγεται σαν ένα σφύριγμα. Όμως, γνωρίζοντας πως κάθε άτομο είναι διαφορετικό, τα συμπτώματα διαφέρουν από παιδί σε παιδί.

Γενικά, υπάρχουν δύο κύριες εποχές για το παιδικό άσθμα λόγω της σύνδεσής του με τις αλλεργίες:

  1. Η πιο ευαίσθητη στιγμή γι’ αυτά τα παιδιά είναι η αρχή του φθινοπώρου και της σχολικής χρονιάς. Αυτό επειδή υπάρχουν αλλαγές στη θερμοκρασία.
  2. Επίσης, υπάρχουν περισσότερα επεισόδια άσθματος την άνοιξη. Αυτό οφείλεται στην αύξηση της γύρης στο περιβάλλον, ένα από τα πιο κοινά αλλεργιογόνα.

Επιπλοκές

Αγοράκι κοιμάται

Αν και τα περισσότερα παιδιά υποφέρουν μόνο από τα συμπτώματα που αναφέραμε παραπάνω, ορισμένα από αυτά ίσως βιώσουν και επιπλοκές. Συχνά, το παιδικό άσθμα οδηγεί σε προβλήματα ύπνου. Αυτό οφείλεται στη δυσκολία αναπνοής.

Επίσης, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να γιατρευτούν. Ακόμη, τα παιδιά με άσθμα νιώθουν συνήθως κουρασμένα και δυσκολεύονται με απλές δραστηριότητες, όπως το παιχνίδι και το τρέξιμο.

Παιδικό άσθμα – Διάγνωση

Το παιδικό άσθμα διαγιγνώσκεται δύσκολα, ειδικά σε παιδιά κάτω των 5 ετών. Αυτό οφείλεται είτε στην ύπαρξη άλλων παθήσεων με όμοια συμπτώματα, είτε επειδή σχετίζονται με το άσθμα – όπως η ρινίτιδα, η βρογχίτιδα, ή η ιγμορίτιδα.

Για τη διάγνωση οι γιατροί λαμβάνουν βοήθεια από κάποιες εξετάσεις.  Μία σπιρομέτρηση, για παράδειγμα, τους επιτρέπει να αξιολογήσουν τη λειτουργικότητα των πνευμόνων. Αν δε βγει κάποιο συμπέρασμα από αυτή την εξέταση, θα χρησιμοποιηθεί εξέταση με εκπνοή μονοξειδίου του αζώτου.

Συμπέρασμα

Το παιδικό άσθμα είναι μια ιδιαίτερα κοινή ασθένεια με πολλαπλές αιτίες και παράγοντες επικινδυνότητας. Επίσης, παίζει σημαντικό ρόλο η κληρονομικότητα μαζί με το άγχος, το κρύο, τις αλλεργίες, κ.λπ..

Η διάγνωσή του είναι δύσκολη επειδή τα συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτά άλλων ασθενειών. Έτσι, είναι σημαντικό να τα περιγράψετε λεπτομερώς στον γιατρό σας ώστε να μπορέσει να κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις. Έπειτα, θα μπορέσετε να λάβετε τη σωστή θεραπεία για το παιδί σας ώστε να με χειροτερέψει η κατάσταση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.