Ημικρανίες στα παιδιά: Συμπτώματα και θεραπείες

Οι ημικρανίες στα παιδιά είναι εξουθενωτικές και μπορούν να επηρεάσουν τις καθημερινές τους εργασίες. Αυτή η κατάσταση προκαλεί συχνά κακή απόδοση στο σχολείο. Πώς μπορείτε να τις αναγνωρίσετε;
Ημικρανίες στα παιδιά: Συμπτώματα και θεραπείες
Karina Valeria Atchian

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Karina Valeria Atchian.

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Οι ημικρανίες στα παιδιά είναι συχνές και μπορούν να τα επηρεάσουν σε οποιαδήποτε ηλικία. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από το Ίδρυμα Έρευνας για την Ημικρανία, περίπου το 10% των παιδιών σχολικής ηλικίας πάσχουν από ημικρανίες και έως και 28% των εφήβων ηλικίας μεταξύ 15 και 19 ετών επηρεάζονται από αυτήν την πάθηση.

Αυτός ο τύπος πονοκέφαλου είναι συχνά εξουθενωτικός και μπορεί να επηρεάσει τις καθημερινές δραστηριότητες. Στην περίπτωση των παιδιών, οδηγεί σε ένα είδος δυσφορίας που μπορεί να μειώσει τις σχολικές επιδόσεις και την κοινωνική τους ζωή.

Γενικά, τα παιδιά έχουν λιγότερες επιληπτικές κρίσεις από τους ενήλικες. Ωστόσο, αυτή η κατάσταση μπορεί εξίσου να απενεργοποιήσει και τις δύο ηλικιακές ομάδες. Φυσικά, επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής ενός παιδιού χωρίς επαρκή θεραπεία.

Ημικρανίες στα παιδιά: Συμπτώματα

Υπάρχουν δύο μορφές ημικρανιών.

 • Σποραδική, η οποία εμφανίζεται σποραδικά
 • Η χρόνια, η οποία είναι σταθερή

Στη συνέχεια, θα συζητήσουμε τις τυπικές επιθέσεις ημικρανίας. Ωστόσο, πρέπει να διευκρινίσουμε ότι αυτές μπορεί να διαφέρουν από αυτές που βιώνουν οι ενήλικες.

Συχνά, δεν είναι εύκολο για τα παιδιά να αναγνωρίσουν τα συμπτώματά τους λόγω της ηλικίας τους. Πολλές φορές είναι δύσκολο και να εξηγήσουν τι νιώθουν. Οι ημικρανίες είναι μέτριας έως σοβαρής έντασης και συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα.

Ξεδιπλώνονται μέσα από μια ολόκληρη σειρά γεγονότων που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια ωρών έως ημερών. Για παράδειγμα, μια τυπική επίθεση ημικρανίας χωρίς αύρα εξελίσσεται σε τρεις φάσεις.

Τα συμπτώματα που σχετίζονται με την πρόωρη φάση περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • Ναυτία και έμετος
 • Πόνος πίσω από ένα μάτι ή ένα αυτί
 • Πόνος στα μηλίγγια
 • Η αίσθηση του να βλέπεις σημεία ή να αναβοσβήνουν τα φώτα
 • Ευαισθησία στο φως ή τον ήχο
 • Μια προσωρινή απώλεια της όρασης
 • Ωχρότητα ή σκιές κάτω από τα μάτια
 • Η διάθεση αλλάζει

Όλα αυτά μπορεί να εμφανιστούν ώρες, ή ακόμα και μια μέρα, πριν από την έναρξη της οδυνηρής φάσης. Ο πόνος θα επηρεάσει γενικά το κεφάλι διμερώς, σε αντίθεση με τους ενήλικες, όπου θα είναι μόνο στη μία πλευρά του κεφαλιού. Μπορεί να είναι απότομη και να εμποδίζει την εκτέλεση καθημερινών εργασιών.

πονοκέφαλος σε αγόρι
Οι ημικρανίες στα παιδιά μπορεί να είναι τόσο ενοχλητικές όσο και στους ενήλικες.

Φάση αύρας

Αυτό το είδος επίθεσης είναι μια επιπλέον φάση που μπορεί να συμβεί είτε πριν από έναν πονοκέφαλο είτε με αυτόν. Η αύρα είναι συνήθως οπτική, σαν βλέπει κάποιος αστράκια, όταν αναπτύσσεται. Έτσι, τα μικρά παιδιά μπορεί να μην είναι σε θέση να εκφράσουν αυτό το είδος πόνου για πονοκέφαλο.

Οι γονείς αναφέρουν συμπτώματα όπως ωχρότητα, μειωμένη δραστηριότητα και έμετο. Το κύριο χαρακτηριστικό της φάσης μετά την ημικρανία είναι η κατάσταση εξάντλησης.

Εκτός από τα σωματικά συμπτώματα, ορισμένα παιδιά μπορεί να αναπτύξουν προληπτικό άγχος επειδή περιμένουν μια ακόμα επώδυνη επίθεση. Μπορεί να αλλάξει την ικανότητά τους να εστιάζουν σε στιγμές που δεν έχουν πόνο.

Οι χρόνιες ημικρανίες μπορεί να εμφανιστούν σε ένα μικρό ποσοστό παιδιών, όπως αναφέρεται παραπάνω. Αυτό περιγράφει το είδος του πόνου που διαρκεί περισσότερο από τέσσερις ώρες την ημέρα για 15 ημέρες ή περισσότερο ανά μήνα, για πάνω από 3 μήνες.

Ημικρανίες στα παιδιά: Θεραπεία

Τα παιδιά που πάσχουν από αυτήν την κατάσταση συνήθως θέλουν να ξαπλώσουν σε ένα ήσυχο, σκοτεινό δωμάτιο και να ανακουφιστούν από τον ύπνο. Τα χρήσιμα φάρμακα για την οξεία θεραπεία της ημικρανίας κυμαίνονται από κοινά ανακουφιστικά πόνου όπως ιβουπροφαίνη, παρακεταμόλη και τριπτάνες.

Ένας ασθενής μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσει διάφορα φάρμακα για να βρει τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες. Όσο πιο γρήγορα αρχίσουν να παίρνουν τα φάρμακα, τόσο πιο αποτελεσματικά θα είναι αυτά. Επιπλέον, τα αντιεμετικά μπορούν μερικές φορές να βοηθήσουν.

Δεν υπάρχει απόλυτη θεραπεία για τις ημικρανίες, καθώς η παθοφυσιολογία της δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητή. Ωστόσο, η παρακολούθηση των προσωπικών σας ημικρανιών μπορεί να παρέχει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο αποφυγής τους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

 • Διατροφικές εκτιμήσεις
 • Επίπεδα ενυδάτωσης
 • Η χρήση ορισμένων φαρμάκων
 • Αλλαγές στο πρόγραμμα ύπνου για να διατηρηθεί συνεπής
κορίτσι που κοιμάται
Ένα σωστό πρόγραμμα ύπνου σε ανηλίκους είναι καθοριστικό για την ανακούφιση από την ημικρανία.

Γενικές εκτιμήσεις

Η παρουσία ημικρανιών στα παιδιά μπορεί να είναι αιτία άγχους τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς και τους φροντιστές τους. Έτσι, η συμβουλή είναι να συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας, καθώς μόνο αυτός μπορεί να σας δώσει μια ακριβή διάγνωση και να συνταγογραφήσει θεραπεία.

Τέλος, όπως είπαμε παραπάνω, βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας έχει αρκετές ευκαιρίες για να είναι ενεργό και να κοιμάται. Επίσης, εξασφαλίστε την πρόσβασή τους σε μια ισορροπημένη διατροφή, καθώς αυτό μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη των ημικρανιών.

Ελπίζουμε να απολαύσατε αυτό το άρθρο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.