Φυσικές θεραπείες για την ημικρανία στα παιδιά

Η ημικρανία στα παιδιά μπορεί να τα ακινητοποιήσει και να οδηγήσει σε άλλα συμπτώματα πέραν του δυνατού πονοκέφαλου. Παρότι είναι απαραίτητη η λήψη φαρμάκων, υπάρχουν και ορισμένες φυσικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν.
Φυσικές θεραπείες για την ημικρανία στα παιδιά
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Ορισμένες φυσικές θεραπείες καταπραΰνουν την ημικρανία στα παιδιά. Σύμφωνα με π ληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στο Migraine Research Foundation, αυτή η πάθηση επηρεάζει έως και το 10% των παιδιών σε σχολική ηλικία. Επιπλέον, μπορεί να ακινητοποιήσει τα παιδιά όπως και τους ενήλικες.

Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν δυνατό πονοκέφαλο, ναυτία, εμετό, ζαλάδα, ευαισθησία στο φως και τον θόρυβο. Για την ακρίβεια, προκαλεί ακόμη και κοιλιακό πόνο και αλλαγές διάθεσης. Εξαιτίας αυτού, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τις οδηγίες του παιδιάτρου σας. 

Μετά τις απαραίτητες εξετάσεις, ο ειδικός θα μπορέσει να καθορίσει την καλύτερη τακτική. Επίσης, μπορείτε να δοκιμάσετε ορισμένα φυτικά παρασκευάσματα που μπορούν να προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση.  Μπορούν να χρησιμοποιηθούν από παιδιά με ασφάλεια και να βοηθήσουν να γίνει πιο ανεκτό το πρόβλημα. Κρατήστε σημειώσεις!

 Φυσικές θεραπείες για την ημικρανία στα παιδιά

Η ημικρανία στα παιδιά δεν είναι ένας απλός πονοκέφαλος. Αυτή η πάθηση είναι χρόνια και προκαλεί πιο σοβαρά και δυσάρεστα συμπτώματα. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, οι φυσικές θεραπείες είναι χρήσιμες ενάντια στα συμπτώματα. Παρότι δε θα πρέπει να γίνουν η πρώτη γραμμή θεραπείας, μπορούν να φανούν χρήσιμες. Ποιες επιλογές υπάρχουν;

1. Αιθέριο έλαιο μέντας για την ημικρανία στα παιδιά

Η αποτελεσματικότητα του αιθέριου ελαίου μέντας ενάντια στις ημικρανίες δεν έχει αποδειχθεί ακόμη. Όμως, μελέτες αναφέρουν ότι η χρήση του στην αρωματοθεραπεία λειτουργεί ενάντια στους πονοκεφάλους. Επίσης, φαίνεται να έχει θετική επίδραση στη διαχείριση της ναυτίας και της δυσφορίας.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Neurology ανακάλυψε ότι το ζελέ μενθόλης (ένα ενεργό συστατικό της μέντας) μπορεί να μειώσει την ένταση των οξέων ημικρανιών μετά από δύο ώρες. Σε αυτή την περίπτωση, σας προτείνουμε να το χρησιμοποιήσετε ως βασικό έλαιο.

Συστατικά

 • 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας
 • 1 κουταλάκι του γλυκού λάδι καρύδας (5 γραμμ.)

Οδηγίες

 • Ανακατέψτε το αιθέριο έλαιο μέντας με λάδι καρύδας. Αν δεν έχετε λάδι καρύδας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα άλλο έλαιο, όπως αμυγδάλου ή ελαιόλαδο.
 • Μόλις αναμείξετε τα έλαια, κάντε ένα απαλό μασάζ στους κροτάφους, το μέτωπο, και τον αυχένα του παιδιού. Αποφύγετε την εφαρμογή κοντά στα μάτια καθώς μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό.
 • Αν θέλετε, μπορείτε να κάνετε μασάζ στην κοιλιά και τους καρπούς επίσης.
 • Μπορείτε να επαναλάβετε τη θεραπεία δύο με τρεις φορές την ημέρα, μέχρι να νιώσει καλύτερα.
Φύλλα μέντας σε δοχείο
Η μέντα ίσως μειώσει την ένταση της ημικρανίας.

2. Χαμομήλι για την ημικρανία στα παιδιά

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τόσο το φυτό, όσο και το αιθέριο έλαιο χαμομηλιού ως φυσική θεραπεία για την ημικρανία στα παιδιά. Η εφαρμογή και κατανάλωσή του δε μειώνει μόνο την ένταση του πονοκεφάλου, αλλά καταπραΰνει και άλλα συμπτώματα, όπως το ανήσυχο στομάχι, το άγχος, και τη δυσκολία στον ύπνο.

Συστατικά

 • 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένο χαμομήλι (15 γραμμ.)
 • 1 κούπα νερό (250 ml)
 • Αιθέριο έλαιο χαμομηλιού (προαιρετικά)

Οδηγίες

 • Πρώτα, προσθέστε το αποξηραμένο χαμομήλι σε μια κούπα με βραστό νερό.
 • Μετά από 10 λεπτά, σουρώστε το ρόφημα και δώστε το στο παιδί.
 • Προαιρετικά, μπορείτε να προσθέσετε περίπου 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο χαμομηλιού σε ένα μπολ με βραστό νερό.
 • Αφήστε το παιδί να εισπνεύσει τους ατμούς και να ωφεληθεί από τη χαλαρωτική τους δράση. Θα πρέπει να παρακολουθείτε τη διαδικασία για να μην προκληθούν εγκαύματα στο παιδί.
 • Αν επιμένουν τα συμπτώματα, επαναλάβετε δύο με τρεις φορές την ημέρα.

3. Μαγνήσιο για την ημικρανία στα παιδιά

Η ημικρανία είναι η κλινική εκδήλωση της ανεπάρκειας μαγνησίου. Αυτό το μέταλλο παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές λειτουργίες του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης της γλυκόζης και της μετάδοσης των νευρικών σημάτων.

Επιστημονικές αποδείξεις δείχνουν ότι τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από την ημικρανία, καθώς μειώνουν τη σοβαρότητά της. Όμως, η χορήγηση τέτοιων προϊόντων σε παιδιά θα πρέπει να γίνεται μόνο έπειτα από συμβουλή ειδικού. Εναλλακτικά, μπορείτε να το λάβετε από τις τροφές που ακολουθούν:

 • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
 • Φασόλια
 • Σπόρους και ξηρούς καρπούς
 • Δημητριακά

4. Κρύα επιθέματα για την ημικρανία στα παιδιά

Παιδί με ημικρανία στο σχολείο
Η ημικρανία αλλοιώνει την απόδοση των παιδιών στο σχολείο. Έτσι, μπορεί να επηρεάσει την εκπαίδευσή τους.

Τα κρύα επιθέματα δε θα εξουδετερώσουν την ημικρανία στα παιδιά. Ωστόσο, ίσως βοηθήσουν προσφέροντας προσωρινή ανακούφιση. Η εφαρμογή ενός κρύου επιθέματος μειώνει τη φλεγμονή, επιβραδύνει τις νευρικές συνάψεις, και περιορίζει τα αιμοφόρα αγγεία. Γι’ αυτό, είναι κατάλληλο για το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Οδηγίες

 • Τοποθετήστε ένα κρύο επίθεμα στο κεφάλι ή τον αυχένα του παιδιού.
 • Αν δεν έχετε ένα κρύο επίθεμα, τυλίξτε παγάκια σε μια πετσέτα και ακολουθήστε το προηγούμενο βήμα.
 • Κάντε μασάζ στο κεφάλι ή τον αυχένα για δύο με τρία λεπτά. Έπειτα, κάντε μία παύση δύο λεπτών και επαναλάβετε τη διαδικασία.
 • Επαναλάβετε τη θεραπεία δύο φορές την ημέρα, μέχρι να νιώσει καλύτερα το παιδί.

Πότε πρέπει να δείτε γιατρό

Χωρίς τη σωστή θεραπεία, οι ημικρανίες μπορούν να επηρεάσουν τη ζωή του παιδιού. Μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και σε κακή απόδοση στο σχολείο. Γι’ αυτό, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε τον/η γιατρό σας αν το παιδί παρουσιάσει συμπτώματα.

Παρότι οι φυσικές θεραπείες βοηθούν προσωρινά, ένας/μία ειδικός θα πρέπει να δώσει μια πιο αποτελεσματική θεραπεία. Συχνά, αυτή περιλαμβάνει αλλαγές στη διατροφή και τις συνήθειες, αλλά και φαρμακευτική αγωγή.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Migraine Research Foundation. (2020).  Migraine in kids is not just a bad headache.
  Retrieved on July 17, 2020 from https://migraineresearchfoundation.org/about-migraine/migraine-in-kids-and-teens/
 • Shah UH, Kalra V. Pediatric migraine. Int J Pediatr. 2009;2009:424192. doi:10.1155/2009/424192
 • Kacperski J, Kabbouche MA, O’Brien HL, Weberding JL. The optimal management of headaches in children and adolescents. Ther Adv Neurol Disord. 2016;9(1):53-68. doi:10.1177/1756285615616586
 • Ali, B., Al-Wabel, N. A., Shams, S., Ahamad, A., Khan, S. A., & Anwar, F. (2015). Essential oils used in aromatherapy: A systemic review. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine, 5(8), 601–611. https://doi.org/10.1016/j.apjtb.2015.05.007
 • St Cyr A, Chen A, Bradley KC, Yuan H, Silberstein SD, Young WB. Efficacy and Tolerability of STOPAIN for a Migraine Attack. Front Neurol. 2015;6:11. Published 2015 Feb 4. doi:10.3389/fneur.2015.00011
 • Miraj S, Alesaeidi S. A systematic review study of therapeutic effects of Matricaria recuitta chamomile (chamomile). Electron Physician. 2016;8(9):3024-3031. Published 2016 Sep 20. doi:10.19082/3024
 • Dolati S, Rikhtegar R, Mehdizadeh A, Yousefi M. The Role of Magnesium in Pathophysiology and Migraine Treatment. Biol Trace Elem Res. 2020;196(2):375-383. doi:10.1007/s12011-019-01931-z
 • Yablon LA, Mauskop A. Magnesium in headache. In: Vink R, Nechifor M, editors. Magnesium in the Central Nervous System [Internet]. Adelaide (AU): University of Adelaide Press; 2011. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507271/
 • Köseoglu E, Talaslioglu A, Gönül AS, Kula M. The effects of magnesium prophylaxis in migraine without aura. Magnes Res. 2008;21(2):101-108.
 • Sprouse-Blum AS, Gabriel AK, Brown JP, Yee MH. Randomized controlled trial: targeted neck cooling in the treatment of the migraine patient. Hawaii J Med Public Health. 2013;72(7):237-241.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.