Τι είναι η ινομυαλγία, η ασθένεια που έχει η Andrea Levy;

Οι δυσκολίες στον λόγο, καθώς επίσης η εκτέλεση πολλών καθημερινών δραστηριοτήτων, ίσως οφείλονται στην ινομυαλγία. Αυτή είναι και η περίπτωση της Andrea Levy, η οποία έχει μιλήσει γι' αυτή την πάθηση. Μάθετε περισσότερα σε αυτό το άρθρο!
Τι είναι η ινομυαλγία, η ασθένεια που έχει η Andrea Levy;
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Maite Córdova Vena

Τελευταία ενημέρωση: 26 Οκτωβρίου, 2022

Σήμερα θα δούμε τι είναι η ινομυαλγία.

Πρόσφατα, η επικεφαλής του τμήματος πολιτισμού, αθλητισμού, και τουρισμού του Δημοτικού Συμβουλίου της Μαδρίτης, και εκπρόσωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης, Andrea Levy, μίλησε δημόσια, πυροδοτώντας την κριτική μεταξύ των θεατών και των χρηστών των κοινωνικών μέσων.

Ο λόγος της δεν είχε ευφράδεια και φαινόταν να κολλά. Ο λόγος; Σύμφωνα με την ίδια την Levy, η ινομυαλγία.

Παρότι αυτή η ασθένεια είναι μια πραγματική πάθηση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την αναγνώρισε το 1992. Μέχρι σήμερα, επηρεάζει το 5,4% του γενικού πληθυσμού, ενώ το 92,7% των ασθενών είναι γυναίκες, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης για την Ινομυαλγία.

Ορισμένοι άνθρωποι αμφισβητούν πως αυτός είναι ο λόγος της μη αναμενόμενης εμφάνισης της Andrea Levy. Έτσι λοιπόν, θα ρίξουμε μια ματιά στο τι είναι η ινομυαλγία και ποια συμπτώματα μπορεί να εμφανίσει.

Τι είναι η ινομυαλγία;

Η ινομυαλγία είναι μια χρόνια ασθένεια η οποία επηρεάζει τις γυναίκες μέσης ηλικίας, κατά κύριο λόγο. Η αιτία είναι άγνωστη, αλλά παρατηρήσεις δείχνουν ότι προκαλεί συμπτώματα τα οποία θα μπορούσαν να εξηγήσουν αυτό που συνέβη στη δημόσια ομιλία της Andrea Levy και σε πολλές άλλες πτυχές της ζωής της.

Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, αυτή η διαταραχή σχετίζεται με την υπερκόπωση. Δηλαδή, περιλαμβάνει το οξύ και έντονο άγχος το οποίο κάνει δύσκολη την εκτέλεση συνηθισμένων διεργασιών. Αυτό επειδή προκαλεί πρόβλημα στην ποιότητα ζωής.

Τα συμπτώματα μπορούν να επιδεινωθούν για διάφορους λόγους:

 • Άγχος
 • Έλλειψη ύπνου
 • Αλλαγές θερμοκρασίας

Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της ινομυαλγίας είναι ο συνεχής και έντονος πόνος σε ολόκληρο το σώμα, σε μυς, στις αρθρώσεις, και στους τένοντες ολόκληρου του σώματος. Η Andrea Levy αναφέρει ότι αυτός ο πόνος μπορεί να προκαλέσει “παράλυση” σχεδόν, και επηρεάζει τη νυχτερινή ξεκούραση.

Γενική δυσφορία, έλλειψη ύπνου, εξάντληση, έλλειψη ενέργειας, και άλλου τύπου δυσφορίες, ακόμη και όταν λαμβάνονται φάρμακα για την αντιμετώπισή τους, επηρεάζουν την ποιότητα ζωής. Κατ’ επέκταση και την επαγγελματική απόδοση.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical Rheumatology αναφέρει, πάνω από 10 χρόνια πριν, πως αυτή η πάθηση είναι η αιτία προσωρινής ανικανότητας των εργαζομένων.

Γυναίκα πιάνει τη μέση της
Ο μυϊκός πόνος που προκαλεί η ινομυαλγία είναι έντονος. Περνά από ήπιες περιόδους σε οξείες.

Ποια συμπτώματα συνδέονται με την ινομυαλγία;

Βάσει της επιστημονικής βιβλιογραφίαςτο κύριο σύμπτωμα της ασθένειας από την οποία πάσχει η Andrea Levy είναι ο πόνος. Παρότι έχουν αναπτυχθεί θεωρίες για την ερμηνεία της προέλευσής της, αυτή δεν είναι ξεκάθαρη ακόμη. Ζητήματα με το ανοσοποιητικό, κληρονομικότητα, και ο ρόλος του οξειδωτικού άγχους στον μεταβολισμό, όλα λαμβάνονται υπόψιν.

Τα συμπτώματα που σχετίζονται με την ινομυαλγία είναι τα ακόλουθα:

 • Δυσκαμψία: Ειδικά πρωινή. Υπάρχει δυσκολία στην κίνηση των δακτύλων, στη διάταση των ποδιών, και την κάμψη της πλάτης. Αυτή η δυσκαμψία μπορεί να είναι προοδευτική και αόριστη, προκαλώντας νέους πόνους, όπως έντονους πονοκεφάλους και αλλαγές στην περίσταλση οδηγώντας σε κολικούς.
 • Δυσλειτουργία της κροταφογναθικής άρθρωσης: Μαζί με τη δυσκαμψία και τις συσπάσεις των μυών του προσώπου, και το σαγόνι χάνει τη λειτουργικότητά του.
 • Υπερευαισθησία και σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Αυτή είναι η ακραία κούραση η οποία αποτρέπει το άτομο να εκτελέσει τις καθημερινές του δραστηριότητες. Ακόμη και όταν ξεκουραστεί το άτομο, δεν αισθάνεται πως έχει αναρρώσει.
 • Γνωστική δυσλειτουργία: Έντονη πνευματική κόπωση η οποία προκαλεί χρόνιο πόνο. Ταυτόχρονα, αναπτύσσονται προβλήματα συγκέντρωσης και βραχυπρόθεσμης μνήμης.
 • Άγχος και κατάθλιψηΤυπικές εκδηλώσεις καθώς το άγχος συσσωρεύεται στο άτομο με χρόνιο πόνο και δεν αισθάνεται ικανό να εκτελέσει καθημερινές δραστηριότητες. Έχει αναφερθεί επίσης ότι ορισμένες περιπτώσεις ινομυαλγίας έπονται των διαταραχών διάθεσης και όχι το αντίθετο. Είναι σαφές ότι η πρόγνωση ίσως είναι χειρότερη σε αυτές τις περιπτώσεις.
Τι πρέπει να ξέρετε για την ινομυαλγία
Πηγή: verywellhealth.com

Τι είναι η ινομυαλγία – Συμπτώματα που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής

Βάσει των παραπάνω, η ινομυαλγία εκλαμβάνεται ως μία πάθηση η οποία όχι μόνο επηρεάζει την ποιότητα ζωής, αλλά και την κοινωνική ανάπτυξη του ατόμου. Γι’ αυτό, δε θα ήταν παράξενο να θεωρηθεί ως μία από τις αιτίες για τις διάφορες δυσκολίες στην εργασία.

Η Andrea Levy, η οποία δηλώνει ότι έχει διαγνωστεί με αυτή την ασθένεια από τον περασμένο Ιούλιο, λέει ότι η διαχείριση της ασθένειας είναι από μόνη της μια πάλη.

Τι είναι η ινομυαλγία, η ασθένεια που είχε η Andrea Levy;
Η διαταραχή ύπνου που προκαλείται από την πάθηση επηρεάζει την εργασιακή και κοινωνική απόδοση του ατόμου.

Η αντιμετώπιση της ινομυαλγίας είναι μια μάχη με πολλά μέτωπα

Δεν υπάρχει θεραπεία για την ινομυαλγία και η αντιμετώπισή της μπορεί να μετριάσει απλώς τα συμπτώματα. Τα μη οπιοειδή αναλγητικά, η εφαρμογή τοπικής θερμότητας, τα μασάζ, και οι ασκήσεις βρίσκονται στη φαρέτρα των διαθέσιμων θεραπειών.

Η διαχείριση του άγχους και, αν είναι απαραίτητο, τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα είναι το κλειδί για τη βελτίωση της νυχτερινής ξεκούρασης. Πρόκειται για μια μάχη με πολλά ανοιχτά μέτωπα, καθώς δεν μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί μόνο η σωματική δυσφορία, αλλά θα πρέπει να ελεγχθεί και το συναισθηματικό άγχος που προκαλεί η πάθηση στους ασθενείς.

Το Ισπανικό Υπουργείο Υγείας, Καταναλωτών, και Κοινωνικής Πρόνοιας ξεκαθαρίζει το ακόλουθο:

“Ο στόχος της διαχείρισης της ινομυαλγίας είναι η ανακούφιση των συμπτωμάτων και η διατήρηση της λειτουργικής ικανότητας σε προσωπικό, οικογενειακό, και επαγγελματικό επίπεδο για το άτομο που υποφέρει, αποτρέποντας τη φθορά της ποιότητας της ζωής του ή ελαχιστοποιώντας τη όσο το δυνατόν περισσότερο.”

Αν εσείς ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο υποφέρει από ινομυαλγία, φροντίστε να μιλήσετε με έναν έμπιστο γιατρό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Ramírez, Mónica Teresa González, René Landero Hernández, and Javier García-Campayo. “Fibromialgia: relación de síntomas somáticos, burnout e impacto de la enfermedad.” Cuadernos de medicina psicosomática y psiquiatría de enlace 93 (2010): 16-22.
 • Franco-Vicario, Ricardo. “La fibromialgia. Un paradigma de estrés existencial.” Gaceta médica de Bilbao 103.1 (2006): 7-7.
 • Salido, Marina, et al. “Factores relacionados con la incapacidad temporal en pacientes con fibromialgia.” Reumatología Clínica 3.2 (2007): 67-72.
 • Covarrubias-Gómez, Alfredo, and Orlando Carrillo-Torres. “Actualidades conceptuales sobre fibromialgia.” Revista Mexicana de Anestesiología 39.1 (2016): 58-63.
 • Latorre-Santiago, D., and M. Torres-Lacomba. “REVISIÓN/REVIEW FIBROMYALGIA AND THERAPEUTIC EXERCISE. QUALITATIVE SYSTEMATIC REVIEW FIBROMIALGIA Y EJERCICIO TERAPEÚTICO. REVISIÓN SISTEMÁTICA CUALITATIVA.” International Journal of Medicine and Science of Physical Activity and Sport 17.65 (2017): 183-204.
 • Villanueva, V. L., et al. “Fibromialgia: diagnóstico y tratamiento. El estado de la cuestión.” Revista de la Sociedad Española del Dolor 11.7 (2004): 50-63.
 • Revuelta Evrard, E., E. Segura Escobar, and J. Paulino Tevar. “Depresión, ansiedad y fibromialgia.” Revista de la Sociedad Española del dolor 17.7 (2010): 326-332.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.