Σχετίζεται η ινομυαλγία με την εντερική χλωρίδα;

Η ινομυαλγία μπορεί να σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με ορισμένα βακτήρια στην εντερική χλωρίδα σας σύμφωνα με κάποιες μελέτες. Το ίδιο μπορεί να συμβεί στην ένταση των συμπτωμάτων της. Παρότι απαιτούνται παραπάνω έρευνες, αυτό ανοίγει την πόρτα σε νέες θεραπείες.
Σχετίζεται η ινομυαλγία με την εντερική χλωρίδα;

Τελευταία ενημέρωση: 09 Φεβρουαρίου, 2021

Για την εντερική χλωρίδα μπορούμε να πούμε πως είναι ιδιαίτερα εκπληκτική και έχει κινήσει το ενδιαφέρον των ερευνητών τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για συλλογή μικροοργανισμών οι οποίοι ζουν στο έντερό σας και σε αυτούς περιλαμβάνονται τα βακτήρια, οι ιοί, ακόμη και κάποιοι μύκητες.

Η εντερική χλωρίδα εκτελεί πολλές αναγκαίες για το σώμα λειτουργίες. Όπως γνωρίζουν πολλοί άνθρωποι, αυτά τα βακτήρια είναι απαραίτητα για τη σωστή πέψη των τροφών. Όμως, αυτός δεν είναι ο μοναδικός τους ρόλος.

Η σύνθεση της χλωρίδας σας μπορεί να σχετίζεται με διάφορες παθήσεις. Παραδείγματος χάρη, την παχυσαρκία. Σε αυτό το άρθρο, θα σας εξηγήσουμε πώς σχετίζεται η ινομυαλγία με την εντερική χλωρίδα, κάτι που προκαλεί χρόνιο πόνο.

Τι είναι η ινομυαλγία;

Η ινομυαλγία είναι μια πολύπλοκη ασθένεια που επηρεάζει περίπου το 3% του πληθυσμού. Για την ακρίβεια, είναι πολύ πιο συχνή στις γυναίκες απ’ ότι στους άνδρες. Πρόκειται για μια χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από τον γενικευμένο μυοσκελετικό πόνο.

Ο πόνος δεν έχει κάποια παρατηρήσιμη αιτία. Επιπλέον, συνοδεύεται συνήθως από κόπωση, αϋπνία, και αλλαγές διάθεσης. Η αιτία φαίνεται πως είναι μια αλλαγή στον τρόπο που επεξεργάζεται ο εγκέφαλος τα επώδυνα ερεθίσματα και αυτό προκαλεί την αύξηση της έντασής τους.

Οι γιατροί έχουν παρατηρήσει περιπτώσεις που ενεργοποιούνται τυπικά συμπτώματα ινομυαλγίας σε πολλούς ασθενείς. Παραδείγματος χάρη, έχουν παρατηρήσει ότι το άγχος ή οι λοιμώξεις είναι παράγοντες ενεργοποίησης. Ωστόσο, μέχρι πρόσφατα, δεν είχαν παρατηρήσει κάποια σύνδεση με την εντερική χλωρίδα.

Ψηφιακή απεικόνιση εντερικής χλωρίδας
Οι μικροοργανισμοί του εντέρου εκπληρώνουν διάφορες λειτουργίες στο ανθρώπινο σώμα.

Πώς σχετίζεται η ινομυαλγία με την εντερική χλωρίδα;

Όπως προαναφέραμε, η εντερική χλωρίδα αποτελείται από όλους τους μικροοργανισμούς που ζουν στο πεπτικό σας σύστημα. Πρόκειται για βακτήρια, μύκητες, και ιούς οι οποίοι συνδέονται στενά με το σώμα σας.

Τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές έχουν δείξει ότι η εντερική χλωρίδα αλληλεπιδρά με το σώμα. Η σύνθεση της χλωρίδας σας επιδρά σε πολλές πτυχές της υγείας σας. Κάθε άτομο έχει διαφορετική σύνθεση.

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο McGill επικεντρώθηκε στην παρατήρηση της εντερικής χλωρίδας ανθρώπων με ινομυαλγία. Για τη μελέτη αυτή χρησιμοποιήθηκαν δείγματα από 156 γυναίκες, 77 από τις οποίες υπέφεραν από ινομυαλγία.

Έπειτα, μελετήθηκαν τα είδη των βακτηρίων που ζούσαν στην εντερική χλωρίδα κάθε ασθενή. Ομοίως, προσπάθησαν να προσδιορίσουν ποια βακτήρια είχαν μεγαλύτερες και μικρότερες συγκεντρώσεις σε κάθε άτομο.

Τι παρατηρήθηκε στην εντερική χλωρίδα των ατόμων με ινομυαλγία;

Όσο μελετούσαν αυτά τα άτομα, οι ερευνητές παρατήρησαν πολλές διαφορές στη σύνθεση των μικροοργανισμών του εντέρου στα άτομα με ινομυαλγία. Αρχικά, παρατήρησαν ότι τα συμπτώματα σχετίζονται με μια αλλαγή στην ποσότητα των βακτηρίων.

Ομοίως, παρατήρησαν πως η ένταση των συμπτωμάτων μπορούσε να συνδεθεί με την εντερική χλωρίδα. Παραδείγματος χάρη, άτομα τα οποία υπέφεραν από υπερβολικό πόνο και κόπωση είχαν μεγαλύτερη ποσότητα συγκεκριμένων βακτηρίων.

Το πρόβλημα με τη μελέτη είναι πως δεν ξεκαθαρίζεται αν οι αλλαγές στην εντερική χλωρίδα προκαλούν ινομυαλγία ή αν είναι απλά ένα χαρακτηριστικό της ασθένειας. Για την ακρίβεια, η μελέτη επικεντρώθηκε στα συμπτώματα πόνου. Χρειάζεται να ερευνηθεί αν οι ίδιες αλλαγές στην εντερική χλωρίδα συμβαίνουν και σε άλλες παθήσεις με χρόνιο πόνο. Έτσι θα μπορέσουν να δουν αν συνδέονται μεταξύ τους.

Γυναίκα με πόνο στην πλάτη
Η ένταση του πόνου της ινομυαλγίας μπορεί να συνδεθεί με διαφορετικές συνθέσεις της εντερικής χλωρίδας.

Τι σημαίνει ότι η ινομυαλγία σχετίζεται με την εντερική χλωρίδα;

Το γεγονός πως η ινομυαλγία σχετίζεται με την εντερική χλωρίδα ανοίγει αμέτρητες πιθανότητες. Παραδείγματος χάρη, οι ερευνητές θα μπορούσαν ν’ αναπτύξουν θεραπείες και νέες διαγνωστικές μεθόδους για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ελέγχουν καλύτερα την ασθένειά τους.

Ορισμένοι άνθρωποι χρησιμοποιούν αλλαγές της εντερικής χλωρίδας τους για ν’ αντιμετωπίσουν κάποιες παθήσεις. Επιπλέον, η ινομυαλγία είναι μια ασθένεια που μπορεί να σας ακινητοποιήσει, έτσι αυτός ο συσχετισμός δίνει ελπίδα για τον μέλλον των ασθενών με αυτή τη διαταραχή.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • García-García-de-Paredes, A., Rodríguez-de-Santiago, E., Aguilera-Castro, L., Ferre-Aracil, C., & López-Sanromán, A. (2015). Trasplante de microbiota fecal. Gastroenterologia y Hepatologia, 38(3), 123–134. https://doi.org/10.1016/j.gastrohep.2014.07.010
  • Minerbi, A., Gonzalez, E., Brereton, N. J. B., Anjarkouchian, A., Dewar, K., Fitzcharles, M.-A., … Shir, Y. (2019). Altered microbiome composition in individuals with fibromyalgia. PAIN, 160(11), 2589–2602. https://doi.org/10.1097/j.pain.0000000000001640
  • Malatji, B. G., Meyer, H., Mason, S., Engelke, U. F. H., Wevers, R. A., van Reenen, M., & Reinecke, C. J. (2017). A diagnostic biomarker profile for fibromyalgia syndrome based on an NMR metabolomics study of selected patients and controls. BMC Neurology, 17(1), 88. https://doi.org/10.1186/s12883-017-0863-9

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.