Θεραπεία της ινομυαλγίας με φυσικό τρόπο

Η καψαϊκίνη, που βρίσκεται στην κόκκινη πιπεριά, αποτελεί ένα αποτελεσματικό, φυσικό αναλγητικό και χρησιμοποιείται σε πολλές κρέμες ανακούφισης του πόνου.
Θεραπεία της ινομυαλγίας με φυσικό τρόπο

Έχει γραφτεί από Ekhiñe Graell

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Η ινομυαλγία είναι μια ασθένεια που προκαλεί μυϊκό πόνο και κόπωση. Οι άνθρωποι που πάσχουν από την ινομυαλγία συνήθως έχουν κάποια σημεία στο σώμα τους που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στον πόνο. Οι πιο συνηθισμένες περιοχές που σχετίζονται με τον πόνο της ινομυαλγίας είναι ο λαιμός, η πλάτη, οι ώμοι, τα χέρια, τα πόδια και οι γοφοί. Η ινομυαλγία είναι πολύ επώδυνη και δυσάρεστη, γι αυτό  η εύρεση της σωστής θεραπείας είναι πολύ σημαντική. Εδώ θα σας δείξουμε μερικά βότανα για την θεραπεία της ινομυαλγίας με φυσικό τρόπο.

Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων με ινομυαλγία (μεταξύ 80 και 90%) είναι γυναίκες. Αν και η ακριβής αιτία είναι άγνωστη, αυτή η ασθένεια συχνά σχετίζεται  με τραυματικά γεγονότα και περιόδους αυξημένου άγχους, επαναλαμβανόμενες βλάβες, γενική δυσφορία κι ορισμένες ασθένειες.

Θεραπεία της ινομυαλγίας με βότανα

Κόκκινη πιπεριά

Έχει αποδειχθεί ότι η κόκκινη πιπεριά έχει ιδιότητες που θεραπεύουν τα συμπτώματα της ινομυαλγίας. Η καψαϊκίνη, που βρίσκεται στις κόκκινες πιπεριές, είναι ένα αποτελεσματικό φυσικό καταπραϋντικό πόνου. Πολλές αναλγητικές κρέμες φτιάχνονται από κόκκινη πιπεριά λόγω της ικανότητάς της να ανακουφίζει τον μυϊκό πόνο.

θεραπεία της ινομυαλγίας με κοκκινη πιπερια

Για να ανακουφίσετε τον πόνο της ινομυαλγίας, πιείτε μια κούπα τσάι από πιπέρι καγιέν, αναμειγνύοντας ένα κουταλάκι του γλυκού πιπέρι σε μια κούπα με ζεστό νερό. Το καλύτερο είναι να το ετοιμάσετε το πρωί για να το πίνετε καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Ειδάλλως διατρέχετε τον κίνδυνο σοβαρού ερεθισμού του πεπτικού συστήματος.

Βαλσαμόχορτο ή βότανο του Αγ. Ιωάννη για τη θεραπεία της ινομυαλγίας

Ένα άλλο βότανο που βοηθάει στη θεραπεία της ινομυαλγίας είναι το βότανο του Αγ. Ιωάννη (βαλσαμόχορτο) του γένους των Υπερικών. Είναι ένα φυτό μεσαίου μεγέθους που παράγει επιμήκη κίτρινα λουλούδια. Αυτό το βότανο χρησιμοποιείται περισσότερο για την θεραπεία της κατάθλιψης κι έχει δείξει καλά αποτελέσματα από αυτήν την άποψη. Να θυμάστε ότι η κατάθλιψη είναι ένα από τα κύρια συμπτώματα που έχουν σχέση με την ινομυαλγία, γι’ αυτό οτιδήποτε βοηθά στην καταπολέμηση της  πρώτης, αποτελεί μεγάλη βοήθεια.

βαλσαμοχορτο για τη θεραπεία της ινομυαλγίας

Και σαν να μην έφτανα όλα αυτά, πέρα από την καταπολέμηση της κατάθλιψης, το βαλσαμόχορτο ανακουφίζει τον πόνο και θεραπεύει την αϋπνία. Ο καλύτερος τρόπος για κάνετε αυτήν την θεραπεία είναι σε κάψουλες ή συμπληρώματα διατροφής όπως αυτά που πωλούνται στα φαρμακεία ή στα καταστήματα φυσικών προϊόντων. Ορισμένοι άνθρωποι φτιάχνουν ένα τσάι με τα λουλούδια του.

Προσοχή όμως γιατί το βαλσαμόχορτο μπορεί να αλληλεπιδράσει με μερικά φάρμακα, όπως αντικαταθλιπτικά, αντισυλληπτικά κι άλλα: επομένως, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας πριν αρχίσετε να παίρνετε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής. Η πεποίθηση ότι τα φαρμακευτικά φυτά είναι εντελώς αβλαβή, είναι λάθος. Στην πραγματικότητα πολλά από τα φάρμακα που διατίθενται στις μέρες μας βασίζονται σε χημικά που πρώτα ανακαλύφθηκαν στα φυτά.

Αρπαγόφυτο (ή νύχι του διαβόλου)

αρπαγοφυτο θεραπεία της ινομυαλγίας

Το αρπαγόφυτο είναι ευρέως γνωστό ως “Το νύχι του Διαβόλου”. Πήρε το όνομα του από τους καρπούς του, σαν κάψουλες με κοφτερά αγκάθια κι αγκιστρωτό τελείωμα. Το βότανο αυτό είναι πολύ αποτελεσματικό για την καταπολέμηση ασθενειών όπως είναι η αρθρίτιδα.  Έτσι λοιπόν κατέληξε να χρησιμοποιείται και για την ινομυαλγία με καλά αποτελέσματα.

“Το νύχι του Διαβόλου” διαθέτει ισχυρή αναλγητική κι αντιφλεγμονώδης δράση, χρήσιμη για την μείωση του πόνου που προέρχεται από την ινομυαλγία. Επιπλέον, διεγείρει την όρεξη, μειώνει την χοληστερίνη, αποτοξινώνει και καταπραΰνει τους εντερικούς σπασμούς. Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι  χρήσης αυτού του βοτάνου είναι: η απευθείας επάλειψη του εκχυλίσματος του φυτού στα επώδυνα σημεία, ως ρόφημα ή η λήψη αυτού σε μορφή κάψουλας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.