Ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV): Συμπτώματα

Ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) είναι μια λοίμωξη που εκδηλώνεται σε προχωρημένο στάδιο. Γι' αυτόν τον λόγο όσοι έχουν μολυνθεί και δεν έχουν λάβει θεραπεία συνεχίζουν να τον μεταδίδουν. Μάθετε περισσότερα για τη μετάδοση και τα συμπτώματά του στο σημερινό μας άρθρο.
Ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV): Συμπτώματα

Τελευταία ενημέρωση: 27 Μαρτίου, 2021

Ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) έχει ποικίλα συμπτώματα καθώς η λοίμωξη δεν εκδηλώνεται μέχρι να προχωρήσει αρκετά. Έτσι, είναι δύσκολο ν’ ανιχνευτεί εγκαίρως. Ωστόσο, τα εργαστήρια έχουν κάνει μεγάλες προόδους στην ποιότητα των εξετάσεων που χρησιμοποιούν.

Το κλειδί για την έγκαιρη ανίχνευση του ιού είναι να γνωρίζετε τα πιθανά σημάδια του. Βάσει αυτών θα μπορέσετε ν’ ακολουθήσετε θεραπείες οι οποίες βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής. Επίσης, θα μπορέσουν να βοηθήσουν με την αντιμετώπιση των επιπλοκών της παθολογίας.

Τι είναι ο ιός HIV;

Ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας ανήκει σε μια ειδική οικογένεια ιών που ονομάζονται Ρετροϊοί. Ο λόγος είναι πως περιέχουν μία μόνο αλυσίδα ριβονουκλεϊκού οξέος ή RNA. Ο πυρήνας τους περιέχει γενετικές πληροφορίες και μία στρώση λιπιδίου με διάφορους υποδοχείς.

Αυτοί οι υποδοχείς επιτρέπουν στον ιό να μπει στα ανθρώπινα κύτταρα. Ειδικότερα, στα λεμφοκύτταρα CD4+ τα οποία είναι τα αμυντικά κύτταρα του οργανισμού που έχουν την ευθύνη της οργάνωσης του ανοσοποιητικού συστήματος. Έτσι, δε μπορούν να εκπληρώσουν τη λειτουργία τους και το σώμα μένει χωρίς άμυνες ενάντια σε άλλες λοιμώξεις όταν του επιτεθούν τα σωματίδια των ιών.

Ο στιγματισμός των ασθενών με συμπτώματα HIV έχει οδηγήσει σε πολλούς μύθους. Οι άνθρωποι πίστευαν ότι ο ιός μεταδίδεται από τον αέρα. Επίσης, είχαν την αίσθηση ότι κουνούπια και άλλα έντομα έχουν τη δυνατότητα να τον μεταδώσουν. Ομοίως, πίστευαν ότι μπορούν να “κολλήσουν” ερχόμενοι σε επαφή με τον ιδρώτα του ασθενή.

Ωστόσο:

 • Ο ιός δεν επιβιώνει για πολύ έξω από το ανθρώπινο σώμα και δε μπορεί ν’ αναπαραχθεί χωρίς ξενιστή.
 • Είναι αδύνατη η μετάδοση μέσω του αέρα ή του νερού.
 • Ο HIV μπορεί να μεταδοθεί μόνο μέσω συγκεκριμένων σωματικών υγρών, όπως αίμα ή σπέρμα, αλλά όχι μέσω του ιδρώτα, του σάλιου, ή των δακρύων. Οι αγκαλιές, οι χειραψίες, η χρήση κοινής τουαλέτας, ή ένα κοινωνικό φιλί με ένα μολυσμένο άτομο δεν είναι επικίνδυνα.
Τεχνικός εργαστηρίου εργάζεται
Η πρώιμη ανίχνευση του HIV είναι το κλειδί για μια καλύτερης ποιότητας ζωή.

Ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) – Μετάδοση

Τα παρακάτω σωματικά υγρά είναι μέσα μετάδοσης:

 • Σπέρμα και προσπερματικά υγρά. Αυτό είναι σημαντικό να το γνωρίζετε καθώς το “τράβηγμα” του άνδρα δεν αποτρέπει τη μετάδοση του HIV. Μόνο η χρήση προφυλακτικών μέτρων είναι αποτελεσματική.
 • Πρωκτικές και κολπικές εκκρίσεις, και η βλέννα αυτών των περιοχών.
 • Αίμα. Μπορείτε να μεταδώσετε ή να λάβετε την ασθένεια μέσω μεταγγίσεων, αν και το ποσοστό είναι αμελητέο. Αυτό επειδή οι εξετάσεις στα άτομα που συμμετέχουν στη μετάγγιση είναι ιδιαίτερα αυστηρές. Ομοίως, η χρήση κοινής σύριγγας σε άτομα εθισμένα σε ενδοφλέβια ναρκωτικά είναι ένας αυξανόμενος κίνδυνος.

Τα προαναφερθέντα σωματικά υγρά θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με τις βλεννογόνους μεμβράνες του άλλου ατόμου ή με τραυματισμένους ιστούς για να μεταδοθεί ο ιός, είτε με έγχυση στο αίμα. Οι γυναίκες με HIV μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στα μωρά τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, της γέννας, ή του θηλασμού.

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα του HIV δεν εμφανίζονται μέχρι να φτάσει σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Τα άτομα που τον έχουν συνήθως εμφανίζουν άλλες λοιμώξεις ή αναπτύσσουν νεοπλάσματα. Αυτό δημιουργεί ένα μεγάλο παράθυρο χωρίς τη δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και χειροτερεύει την πρόγνωση.

Αρχικά, ο ιός προκαλεί συμπτώματα όμοια με αυτά της γρίπης, όπως πυρετό, κούραση, και πόνο στις αρθρώσεις όταν εισέρχεται στο αίμα και αναπαράγεται. Όμως, τα συμπτώματα αυτά συγχέονται συχνά με αυτά του κοινού κρυολογήματος.

Αυτή η εικόνα είναι αυτοπεριοριστική και το άτομο γίνεται καλά μετά από μερικές εβδομάδες ή ημέρες. Παρόλα αυτά, ο ιός δεν εξαφανίζεται. Για την ακρίβεια, παραμένει στα λεμφοκύτταρα και τους λεμφαδένες. Μετά από μερικά χρόνια, βγαίνει από τον λήθαργο και αρχίζει ν’ αναπαράγεται. Αυτό όμως εξαρτάται από το άτομο.

Καθώς ο άνθρωπος είναι πλέον ανυπεράσπιστος, άλλοι ιοί, βακτήρια, και μύκητες έχουν τη δυνατότητα να τον μολύνουν. Οι ίδιοι μικροοργανισμοί που συνήθως δεν προκαλούν προβλήματα σε ένα υγιές άτομο, οδηγούν σε σοβαρές λοιμώξεις σε ένα άτομο με HIV. Γι’ αυτό αυτές οι παθολογίες είναι ευκαιριακές.

Ορισμένα παραδείγματα

 • Η πνευμονοκύστη προκαλεί σοβαρή πνευμονία, επηρεάζοντας και τους δύο πνεύμονες χωρίς απόχρεμψη ή πόνο στο στήθος. Επίσης, το μολυσμένο άτομο θα έχει συνεχή πυρετό και αίσθημα ασφυξίας.
 • Επαναλαμβανόμενος πνευμονιόκοκκος.
 • Πνευμονική και εξωπνευμονική φυματίωση. Οι περισσότεροι άνθρωποι που εκτίθενται σε αυτό το βακτήριο καταφέρνουν να σταματήσουν τη μόλυνση και αποτρέπουν την εξέλιξή της. Όμως, οι άμυνες δεν είναι αρκετές στην περίπτωση του HIV.
 • Εγκεφαλική τοξοπλάσμωση. Τοξόπλασμα είναι ένα παράσιτο που εντοπίζεται στο ωμό κρέας και στα κόπρανα γάτας. Το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού έχει έρθει σε επαφή με αυτό το παράσιτο μία φορά στη ζωή του, αλλά η ασθένεια δεν αναπτύσσεται ποτέ. Ωστόσο, αναδύεται και πηγαίνει στον εγκέφαλο σε περιπτώσεις ανοσοκαταστολής.
 • Candida. Ένα από τα συμπτώματα του HIV στο πεπτικό σύστημα είναι η γαστρεντερίτιδα που προκαλείται από έναν σπάνιο μύκητα, όπως η καντιντίαση.

Οποιαδήποτε μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί στο σώμα και να γίνει επικίνδυνη στους ασθενείς με HIV καθώς οι άμυνες δεν είναι αρκετές για να τη θέσουν υπό έλεγχο. Το ποσοστό θνησιμότητας δεν οφείλεται τόσο στον ίδιο τον ιό, όσο στις ευκαιριακές λοιμώξεις.

Επίσης υπάρχουν νεοπλάσματα που αναπτύσσονται σε ασθενείς με HIV. Πρόκειται για είδη καρκίνου που δεν είναι τόσο συχνά σε άλλα άτομα και που πολλαπλασιάζονται χάρη στην ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος στην αναγνώριση των αφύσικων κυττάρων. Η συχνότερη περίπτωση είναι το σάρκωμα Καπόσι.

Μια κόκκινη κορδέλα πάνω σε μια υδρόγειο
Ο HIV έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο και η μετάδοσή του είναι υψηλή, έτσι είναι σημαντική η έγκαιρη διάγνωσή του.

Ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας – Πώς ν’ ανιχνεύσετε πιθανά συμπτώματα

Μέχρι στιγμής, οποιοσδήποτε έχει θετικούς δείκτες για HIV μπορεί να ξεκινήσει πρώιμη αντιρετροϊκή αγωγή. Είναι σημαντικό να ξεκινήσετε τη λήψη αυτών των φαρμάκων το συντομότερο καθώς έτσι θα αποτρέψετε την εξάπλωση του ιού και θα βελτιώσετε το προσδόκιμο ζωής σας.

Η μη λήψη αντιρετροϊκής αγωγής κάνει τη λοίμωξη ανεξέλεγκτη και το ανοσοποιητικό σύστημα πιο αδύναμο. Επιπλέον, άλλα άτομα που μπορεί να μολυνθούν από το υψηλό ιικό φορτίο κινδυνεύουν περισσότερο, κάνοντας σεξ χωρίς προφυλάξεις για παράδειγμα.

Αν έχετε συμπτώματα που σας κάνουν να υποψιάζεστε ότι έχετε HIV θα πρέπει να ζητήσετε έλεγχο από τον γιατρό σας. Μη φοβάστε να το κάνετε. Πολλές χώρες έχουν νομικούς μηχανισμούς για τη διασφάλιση του απορρήτου και έτσι δε θα πρέπει να υπάρχουν προκαταλήψεις για ασθενείς.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Esteban, C. S. (2014). VIH: Infeccion aguda, pesquisa y manejo. Revista Médica Clínica Las Condes, 25(3), 419–424. https://doi.org/10.1016/s0716-8640(14)70058-6
 • Cohen, M. S., Chen, Y. Q., McCauley, M., Gamble, T., Hosseinipour, M. C., Kumarasamy, N., Hakim, J. G., Kumwenda, J., Grinsztejn, B., Pilotto, J. H. S., Godbole, S. V., Chariyalertsak, S., Santos, B. R., Mayer, K. H., Hoffman, I. F., Eshleman, S. H., Piwowar-Manning, E., Cottle, L., Zhang, X. C., … Fleming, T. R. (2016). Antiretroviral therapy for the prevention of HIV-1 transmission. New England Journal of Medicine, 375(9), 830–839. https://doi.org/10.1056/NEJMoa1600693
 • Transmisión del VIH | Información básica | VIH/SIDA | CDC. (n.d.). Retrieved July 6, 2020, from https://www.cdc.gov/hiv/spanish/basics/transmission.html#anchor_1566553338
 • Erazo, Ana María Bastidas, and Gladys Eugenia Canaval Erazo. “Más allá de los síntomas: vivir con VIH es motor de cambio.” Avances en Enfermería (2018): 338-346.
 • Bastán, Jesús Enrique Pérez, and Luisa Fernanda Viana Castaño. “Adherencia terapéutica a los antirretrovirales de gran actividad en personas con VIH/SIDA.” Archivos del Hospital Universitario” General Calixto García” 7.2 (2019): 222-233.
 • Linares Guerra, Elisa Maritza, et al. “Cambios del peso y de las células T CD4+ en sujetos VIH/sida con antirretrovirales. Angola.” Revista de Ciencias Médicas de Pinar del Río 21.6 (2017): 5-14.
 • Briel, Matthias, et al. “Adjunctive corticosteroids for Pneumocystis jiroveci pneumonia in patients with HIV‐infection.” Cochrane database of systematic reviews 3 (2006).
 • Nuñez, Fabio Domingo. “El enfoque de derechos en salud y la respuesta al VIH y SIDA en la Argentina.” (2016).
 • Martínez Machin, Gerardo, et al. “Aislamiento, identificación y tipificación de levaduras en pacientes VIH positivos con candidiasis oral.” Revista Cubana de Medicina Tropical 49.3 (1997): 174-180.
 • Pascual, I. Pintos, E. Muñez Rubio, and A. Ramos Martínez. “Diagnóstico de la infección aguda y crónica por el VIH y de sus estados evolutivos.” Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado 12.56 (2018): 3329-3331.
 • del Sida, Sociedad Española Interdisciplinaria. “Documento Informativo sobre la Infección por el VIH.” Madrid: Gesida (2017).
 • Berbesi-Fernández, Dedsy, et al. “Situación de VIH en usuarios de drogas inyectables en Colombia.” Infectio 20.2 (2016): 70-76.
 • Morales, Humberto Patricio Anangono, Glubis Wiliber Gómez Peláez, and Hugo Antonio Luna Rodríguez. “Transmisión vertical del virus de inmunodeficiencia adquirida (VIH).” RECIAMUC 2.2 (2018): 214-229.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.