Υπερβολική τριχοφυΐα: που οφείλεται και πώς θα την εξαλείψετε;

Αν έχετε ευαίσθητο δέρμα, είναι σημαντικό να δώσετε προσοχή στον τρόπο που θα εξαλείψετε την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα καθώς υπάρχουν ορισμένες μέθοδοι που είναι ιδιαίτερα επιθετικές και μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα σας.
Υπερβολική τριχοφυΐα: που οφείλεται και πώς θα την εξαλείψετε;
Karla Henríquez

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Karla Henríquez.

Έχει γραφτεί από Yamila Papa Pintor

Τελευταία ενημέρωση: 12 Δεκεμβρίου, 2022

Η επιστημονική της ονομασία είναι υπερτρίχωση και οφείλεται σε διάφορες αιτίες. Το αποτέλεσμά της είναι η εμφάνιση πολλών τριχών σε διάφορα σημεία του σώματος και επηρεάζει ορισμένες γυναίκες. Σε αυτό το άρθρο, θα πούμε ακόμη περισσότερα για την υπερβολική τριχοφυΐα: γιατί εμφανίζεται και πώς μπορείτε να την εξαλείψετε; Μην το χάσετε!

Αρκετή τριχοφυΐα vs υπερβολική τριχοφυΐα

Σε ορισμένες γυναίκες, οι τρίχες στα πόδια, στην πλάτη, στο πρόσωπο και στα άκρα μεγαλώνουν πολύ περισσότερο από το φυσιολογικό. Δεν πρόκειται για κάποιο πρόβλημα υγείας αλλά σίγουρα επηρεάζει αρνητικά την ομορφιά και την εμφάνισή τους. Και είναι μια κατάσταση που απαιτεί αρκετή φροντίδα και προσοχή.

Παραπάνω μιλήσαμε για τον ορισμό της αρκετής τριχοφυΐας αλλά γνωρίζετε επίσης ότι υπάρχει και ο όρος υπερβολική τριχοφυΐα; Σε αυτή την περίπτωση, οι τρίχες αναπτύσσονται σε διάφορα μέρη του σώματος όπως: στο λαιμό, στο πηγούνι, στο στήθος, στα πόδια, στην πλάτη, στα άκρα, κάτω από τον αφαλό και σε άλλα μέρη.

Αυτή η πάθηση σχετίζεται με άλλες ανδρικές παθήσεις όπως είναι η ανδρική τριχόπτωση ή ανδρογενετική αλωπεκίαση (έλλειψη τριχοφυΐας στο τριχωτό της κεφαλής). Ονομάζεται υπερτρίχωση και επηρεάζει το γυναικείο φύλο. Η υπερβολική τριχοφυΐα μπορεί να εμφανιστεί σαν ένα αμυδρό πρόβλημα ή σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις εμφανίζεται ως μια πολύ σοβαρή διαταραχή που εμποδίζει τις καθημερινές απολαύσεις της ζωής. Στους τρόπους αντιμετώπισης της υπερβολικής τριχοφυΐας αναφέρεται σε άρθρο της στο International Journal of Endocrinology and Metabolic Disorders η Maria Palmetun Ekback.

Υπερβολική τριχοφυΐα: που οφείλεται

Αυτές είναι οι τρίχες του σώματός μας

Ακόμη και αν οι γυναίκες κάνουν αποτρίχωση με ξυράφι, με κερί ή με οποιαδήποτε άλλη μέθοδο και ειδικά στα πόδια, στη βουβωνική χώρα και στις μασχάλες, είναι βέβαιο ότι το σώμα περιέχει ένα μεγάλο ποσοστό τριχών (όχι όμως στις παλάμες των χεριών, στα πέλματα και στις βλεννώδεις μεμβράνες).

Οι τρίχες δεν διαθέτουν σμηγματογόνους αδένες και αποτελούνται από πολύ κοντά και λεπτά (δεν ξεπερνούν τα 2 mm) ινώδη τριχοειδή αγγεία. Όταν το μέγεθός τους αυξάνεται και γίνονται πυκνότερες λόγω της δράσης της ανδρογόνου ορμόνης, οι τρίχες αρχίζουν να γίνονται πιο ξηρές. Η παραγωγή αυτής της ορμόνης είναι ιδιαίτερα αυξημένη στους άνδρες.  Γι’ αυτό το λόγο έχουν περισσότερες τρίχες στο σώμα τους από τις γυναίκες. Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες παρουσιάζουν αυξημένη παραγωγή της ανδρογενούς ορμόνης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουν πιο μακριές, πυκνές και σκουρόχρωμες τρίχες στα περισσότερα σημεία του σώματος.

Δείτε επίσης: Κάντε φυσική αποτρίχωση στο σπίτι! Μάθετε πώς!

Η σημασία της κληρονομικότητας

Άλλος ένας παράγοντας που καθορίζει το αν οι γυναίκες θα παρουσιάσουν υπερβολική τριχοφυΐα είναι η κληρονομική τους σύνθεση. Οι θύλακες της τρίχας αντιδρούν σε διάφορες ορμόνες, για παράδειγμα στην τεστοστερόνη (άλλη μια ανδρική ορμόνη). Η περιοχή με το μεγαλύτερο ποσοστό αντίδρασης σε αυτές τις ορμόνες είναι η ηβική. Επομένως, στη συγκεκριμένη περιοχή αναπτύσσονται περισσότερες τρίχες τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες. Το ίδιο συμβαίνει και με τις μασχάλες όπου οι τρίχες είναι πιο πυκνές και σκληρές.

Οι άνδρες συνήθως έχουν πιο μακριές και πυκνές τρίχες στο στήθος, στην πλάτη και στην κοιλιά σε σχέση με τις γυναίκες. Οι περισσότερες γυναίκες έχουν και εκείνες τρίχες σε αυτές τις περιοχές αλλά είναι πιο κοντές, μαλακές και λεπτές, δεν είναι εύκολα ορατές ή είναι ανεπαίσθητες. Όταν λοιπόν υπάρχει αύξηση στην παραγωγή των ανδρογόνων, οι τρίχες γίνονται πιο πυκνές και μακριές και σε πολλές περιπτώσεις μοιάζουν με αυτές των ανδρών.

Υπερβολική τριχοφυΐα: πώς θα την εξαλείψετε;

Γιατί αυξάνονται τα επίπεδα των ανδρογόνων σε ορισμένες γυναίκες; Μπορεί να οφείλεται σε διάφορες παθολογικές καταστάσεις όπως για παράδειγμα στη συγγενή υπερπλασία των επινεφριδίων (μια γενετική ασθένεια που επηρεάζει τους επινεφρίδιους αδένες και παράγει περισσότερες από κάποιες  συγκεκριμένες ορμόνες όπως την κορτιζόλη ή τις ορμόνες φύλου) ή στις πολυκυστικές ωοθήκες.

Η υπερτρίχωση μπορεί να οφείλεται επίσης στην ένταση ή στο ψυχολογικό στρες, στο υπερβολικό βάρος και στην υπογονιμότητα.

Μέθοδοι για την αφαίρεση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας

Καθώς υπάρχουν πολλές και διάφορες μέθοδοι για την αφαίρεση των τριχών του σώματος και θεραπείες για τη μείωση της παραγωγής ορισμένων ορμονών, η υπερτρίχωση δεν θεωρείται πλέον ιατρικό πρόβλημα. Τώρα πλέον αναλαμβάνεται κυρίως από ειδικούς που ασχολούνται με την αισθητική. Ωστόσο, η αυξημένη τριχοφυΐα στο σώμα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην αυτοεκτίμηση μιας γυναίκας, να την κάνει μελαγχολική, χωρίς αυτοπεποίθηση.

Αν οι τρίχες αρχίσουν να αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα ίσως αυτό να οφείλεται στο στρες που συμβάλλει στην αυξημένη παραγωγή ορμονών. Υπάρχουν άλλες ορμόνες που μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση (συνταγογραφημένες από γιατρό). Αν ο ασθενής δεν επιθυμεί να ακολουθήσει κάποια φαρμακευτική αγωγή για να θεραπεύσει την υπερτρίχωση τότε είναι απαραίτητο να καταφύγει στις παραδοσιακές μεθόδους που υπάρχουν για την αποτρίχωση.

Κερί

Πρόκειται για μια από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους στην Ισπανία και σε μερικές αμερικανικές χώρες. Μπορεί να εφαρμοστεί στο σπίτι (όσες θέλουν) ή σε κάποιο κέντρο αισθητικής. Η αποτρίχωση με κερί έχει πλεονεκτήματα που άλλες τεχνικές δεν έχουν· για παράδειγμα οι τρίχες αργούν πολύ περισσότερο να μεγαλώσουν (περίπου 4 με 5 εβδομάδες, αναλόγως τη γυναίκα). Με την πάροδο του χρόνου ενώ συνεχίζετε να χρησιμοποιείτε κερί για αποτρίχωση, οι ρίζες της τρίχας αδυνατίζουν και πλέον μεγαλώνουν πιο λεπτές και λιγότερες πυκνές. Το μειονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι είναι αρκετά οδυνηρή, περισσότερο από κάθε άλλη μέθοδο. Και γίνεται ακόμη πιο οδυνηρή αν υπάρχουν πολλές τρίχες ή αν εφαρμόζεται σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως στο μπικίνι. Υπάρχουν επίσης ορισμένες υποκατηγορίες κεριού που χρησιμοποιούν μικρότερες λωρίδες για να διευκολύνουν τη διαδικασία.

Υπερβολική τριχοφυΐα: κερί

Ξύρισμα

Αυτή η μέθοδος έχει πολλούς τρόπους όπως ξύρισμα με ξυραφάκι ή με ηλεκτρική μηχανή ξυρίσματος. Χρησιμοποιείται και από τους άνδρες (συχνά η μοναδική τους διαφορά είναι ότι τα ξυραφάκια για τις γυναίκες έχουν ροζ χρώμα). Πιστεύεται ότι η χρήση αυτής της τεχνικής κάνει τις τρίχες που μεγαλώνουν να είναι ακόμη πιο πυκνές και μαύρες. Αυτό όμως δεν έχει αποδειχτεί. Το καλό με αυτή τη μέθοδο είναι ότι δεν πονάει. Το κακό είναι ότι θα πρέπει να εφαρμόζεται πολύ συχνά. Ειδικά για τις γυναίκες που έχουν υπερτρίχωση, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Δεν σας προτείνουμε αυτή τη μέθοδο για τις ευαίσθητες περιοχές του σώματος, όπως του προσώπου για παράδειγμα. Καλό είναι να την εφαρμόζετε όταν κάνετε ντους καθώς το ζεστό νερό θα ανοίξει τους πόρους.

Τσιμπιδάκι

Αυτό το είδος αποτρίχωσης δεν συνιστάται για γυναίκες με υπερτρίχωση καθώς προορίζεται μόνο για περιστασιακή χρήση και για την αφαίρεση ελάχιστων τριχών.

Αποτρίχωση με λέιζερ

Αυτή η επιλογή που εφαρμόζεται σε εξειδικευμένες κλινικές μπορεί να αποτελεί μια πολύ καλή λύση για όσες έχουν υπερβολική τριχοφυΐα. Το μόνο αρνητικό είναι ότι είναι πολύ ακριβή μέθοδος και δεν είναι 100% αποτελεσματική.

Διαβάστε σχετικά: Μύθοι και αλήθειες για την αποτρίχωση με λέιζερ. Μάθετε περισσότερα

Αποτρίχωση με κρέμα

Υπερβολική τριχοφυΐα: κρέμα

Πρόκειται για μια απλή και ανώδυνη εναλλακτική για αποτρίχωση σώματος. Ωστόσο, σε μερικές γυναίκες μπορεί να προκαλέσει δερματικούς ερεθισμούς. Πριν ακολουθήσετε αυτή τη μέθοδο, σας προτείνουμε να τη δοκιμάσετε εφαρμόζοντας ελάχιστη ποσότητα κρέμας σε ένα σημείο του ποδιού σας. Αν η περιοχή ερεθιστεί, αρχίσει να σας προκαλεί φαγούρα ή αίσθημα καύσου, τότε αφαιρέστε άμεσα την κρέμα και μην την ξαναχρησιμοποιήσετε.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Bode, D., Seehusen, D. A., & Baird, D. (2012, February 15). “Hirsutism in women”, American Family Physician, 85(4), 373-380
  • Alejandra Julia Giurgiovich, “Hirsutismo: diagnóstico diferenciales y tratamiento“, web https://www.gba.gob.ar/saludprovincia
  • Barrionuevo, P; Nabhan, M; Altayar, O; Wang, Z; Erwin, PJ; Asi, N; Martin, KA; Murad, MH (1 April 2018). “Treatment Options for Hirsutism: A Systematic Review and Network Meta-Analysis”. The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.
  •  Ekback, Maria Palmetun (2017). “Hirsutism, What to do?” International Journal of Endocrinology and Metabolic Disorders, 3 (3)
  • Bachelot, A. (2011). Hirsutismo: diagnóstico y conducta práctica. EMC-Tratado de Medicina, 15(2), 1-6. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1636541011710212
  • Aizpún, J. L., de Arriba Muñoz, A., & Longás, Á. F. (2011). Hiperplasia suprarrenal congénita. StAR, 450, P450c17. https://www.aeped.es/sites/default/files/documentos/09_hiperplasia.pdf
  • Dra, P. T. S., Preisler, R. J., & Magendzo, N. A. (2013). Síndrome de ovario poliquístico. diagnóstico y manejo. Revista Médica Clínica Las Condes, 24(5), 818-826. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0716864013702293
  • Biondi, M., & Picardi, A. (1999). Psychological stress and neuroendocrine function in humans: the last two decades of research. Psychotherapy and psychosomatics, 68(3), 114-150. https://www.karger.com/Article/Abstract/12323
  • Gutiérrez Gómez, C., Ibarra, M. M., Sánchez, A. G., Rodríguez, A. V., Andrade Delgado, L., Romay, A. Á., … & Rodríguez, P. S. (2005). Depilation with laser. Cirugía Plástica, 15(1), 18-26. https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumenI.cgi?IDREVISTA=33&IDARTICULO=4719&IDPUBLICACION=603

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.