Σπιτικά γιατροσόφια για την κακοσμία των ποδιών

Εδώ σας παρουσιάζουμε μερικά σπιτικά γιατροσόφια για την καταπολέμηση της κακοσμίας των ποδιών και της υπερβολικής εφίδρωσης.
Σπιτικά γιατροσόφια για την κακοσμία των ποδιών
Eliana Delgado Villanueva

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: διατροφολόγο Eliana Delgado Villanueva.

Έχει γραφτεί από Ekhiñe Graell

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

 Η κακοσμία των ποδιών μπορεί να οφείλεται σε μια σειρά από αιτίες, ωστόσο η πιο συνήθης από όλες είναι η έλλειψη υγιεινής των ποδιών και ο πολλαπλασιασμός υπεράριθμων βακτηρίων. Τα δύσοσμα και ιδρωμένα πόδια είναι πραγματικά εφιάλτης, αν και με μερικά αποτελεσματικά σπιτικά γιατροσόφια μπορείτε εύκολα και με επιτυχία να τα ξεφορτωθείτε. Εδώ σας παρουσιάζουμε μερικά σπιτικά γιατροσόφια για την καταπολέμηση της κακοσμίας των ποδιών και της υπερβολικής εφίδρωσης.

Τι προκαλεί την κακοσμία των ποδιών;

Η βασικότερη αιτία είναι η εφίδρωση των ποδιών. Ο ιδρώτας, αν και δεν μυρίζει, δημιουργεί ένα περιβάλλον που ευνοεί τον πολλαπλασιασμό βακτηρίων. Η ανάπτυξη των βακτηρίων ευθύνεται για την κακοσμία των ποδιών. Η χρήση ακατάλληλων παπουτσιών και/ή  καλτσών (ειδικά από πολυεστέρα και νάιλον) και ο ανεπαρκής εξαερισμός των ποδιών επιδεινώνει αυτή την κατάσταση.

Οι κάλτσες απορροφούν μεγάλη ποσότητα του ιδρώτα των ποδιών, επομένως η χρήση παπουτσιών χωρίς κάλτσες, αυξάνει την ποσότητα του ιδρώτα που έρχεται σε άμεση επαφή με το πόδι και συνεπώς η δραστηριότητα των βακτηρίων που προκαλούν δυσοσμία αυξάνεται. Τα τριχωτά πόδια είναι ένας ακόμη παράγοντας που συμβάλλει στην ανάπτυξη των βακτηρίων.

Η κακοσμία των ποδιών ή οσμιδρωσία, προκαλείται από βακτήρια που ευδοκιμούν σε ζεστά και υγρά πόδια. Ο ιδρώτας δημιουργεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον όπου τα βακτήρια μπορούν να πολλαπλασιαστούν. Τα πέλματα των ποδιών μας περιέχουν αναρίθμητους ιδρωτοποιούς αδένες που εκκρίνουν ιδρώτα, ο οποίος αποτελείται από νερό, νάτριο, χλωρίδιο, λίπη και οξέα. Η ανάπτυξη των βακτηρίων καθώς και η παραγωγή αυτών των συστατικών έχουν ως αποτέλεσμα της δημιουργία της κακοσμίας των ποδιών.

Σπιτικά γιατροσόφια για ιδρωμένα πόδια

κακοσμία των ποδιών

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικά αποτελεσματικά σπιτικά γιατροσόφια για την κακοσμία των ποδιών:

Διττανθρακικό νάτριο

Προσθέστε λίγη μαγειρική σόδα σε έναν κουβά με νερό και μουλιάστε τα πόδια σας για 10 λεπτά. Οι όξινες ιδιότητες του διττανθρακικού νατρίου θα ελαττώσει σημαντικά την κακοσμία των ποδιών. Το διττανθρακικό νάτριο δημιουργεί ένα εχθρικό περιβάλλον που δεν ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων, αποτρέποντας με αυτό τον τρόπο τις δυσάρεστες οσμές.

Μαύρο τσάι

Βράστε νερό με 5 φακελάκια τσαγιού για 15 λεπτά. Μόλις το νερό γίνει χλιαρό βάλτε τα πόδια σας μέσα. Στην συνέχεια στεγνώστε καλά τα πόδια σας κι βάλτε πούδρα ποδιών στα πόδια σας.

Αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου

Πλύνετε καλά τα πόδια σας, στεγνώστε τα κι έπειτα εφαρμόσετε λίγο αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου στα πέλματα των ποδιών σας. Μην εφαρμόσετε το αιθέριο έλαιο απευθείας στο δέρμα σας. Ανακατέψτε 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου με 10 ml σιτέλαιο ή αμυγδαλέλαιο.

Πρόληψη κακοσμίας των ποδιών

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικές συμβουλές για την πρόληψη της κακοσμίας των ποδιών:

  • Να πλένετε καλά τα πόδια σας καθημερινώς, χρησιμοποιώντας αντιβακτηριδιακό σαπούνι. Κάντε απολέπιση μια ή δυο φορές την εβδομάδα για να απομακρύνετε τα νεκρά κύτταρα. Μην ξεχνάτε την περιοχή ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών σας.
  • Να στεγνώνετε τα πόδια σας αμέσως μετά το ντους.
  • Να αλλάζετε κάλτσες τακτικά.
  • Να αποφεύγετε την χρήση των ίδιων παπουτσιών για πάνω από δυο ημέρες συνεχόμενα.
  • Να πασπαλίζετε πούδρα ποδιών ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών σας για να τα διατηρείτε στεγνά και να καθυστερείται η ανάπτυξη βακτηρίων.

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.