Κόκκινες ελιές του δέρματος: πρέπει να ανησυχήσετε;

Οι κόκκινες ελιές συνήθως δεν φανερώνουν κάποιο πρόβλημα υγείας, εκτός αν συνοδεύονται από ενόχληση, κνησμό ή αιμορραγία. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να δείτε γιατρό.
Κόκκινες ελιές του δέρματος: πρέπει να ανησυχήσετε;
Valeria Sabater

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Valeria Sabater.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Τι είναι οι Κόκκινες ελιές του δέρματος; Είμαστε σίγουροι ότι περισσότερες από μία φορές έχετε προσέξει με έκπληξη ένα κόκκινο σημάδι στο δέρμα σας. Αυτές οι “κερασόχροες ελιές” συχνά μοιάζουν να εμφανίζονται και να εξαφανίζονται με τυχαίο τρόπο.

Συνήθως ανησυχούμε όταν τις προσέχουμε και τις βλέπουμε να εμφανίζονται και να εξαφανίζονται από τη μια μέρα στην άλλη.

Πρέπει να γίνουν σαφή τα εξής: οι κόκκινες ελιές είναι επίκτητα αιμαγγειώματα, η κληρονομικότητα παίζει ρόλο στην εμφάνισή τους και γενικά συνδέονται με τη γήρανση του δέρματος.

Ωστόσο το γεγονός ότι δεν είναι καρκινικές και δεν οφείλονται σε βλάβη λόγω του ήλιου δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχετε το νου σας ή να μην τις εξετάζετε περιοδικά για τυχόν αλλαγές.

Παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε περισσότερα στοιχεία για τα επίκτητα αιμαγγειώματα. Σίγουρα θα βρείτε αυτές τις πληροφορίες χρήσιμες.

5 βασικά στοιχεία για τις κόκκινες ελιές του δέρματος

Οι κόκκινες ελιές του δέρματος γενικά εμφανίζονται πιο συχνά σε ηλικία 40-45 ετών. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να εμφανιστούν σε παιδιά ή εφήβους.

Συνήθως αυτό που τραβάει την προσοχή μας είναι το κόκκινο χρώμα τους. Οι κόκκινες ελιές είναι αρκετά εμφανείς και πολλοί άνθρωποι τις βρίσκουν αντιαισθητικές.

Αυτό ισχύει σε τέτοιο βαθμό που πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν σε θεραπείες για την αφαίρεση αυτών των “κόκκινων στιγμάτων”, για τα οποία υπάρχει μια γενετική προδιάθεση που κληρονομούμε από τους γονείς μας.

Ας δούμε μερικά ακόμα στοιχεία.

κόκκινες ελιές του δέρματος

Τι ακριβώς είναι οι κόκκινες ελιές του δέρματος;

Οι κόκκινες ελιές του δέρματος οφείλονται σε διαστολή των τριχοειδών αγγείων λόγω μικρών ρήξεων στο αγγειακό σύστημα. Συχνά εμφανίζονται στους βραχίονες και στο στήθος.

 • Οι ειδικοί λένε ότι είναι παρόμοιες με τους κιρσούς, όμως εμφανίζονται κάθετα στο δέρμα αντί παράλληλα.
 • Θα πρέπει επίσης να επισημανθεί το εξής: πρόκειται για καλοήθεις όγκους. Οι κόκκινες ελιές είναι απλώς συγκεντρώσεις μελανοκυττάρων και σπάνια γίνονται κακοήθεις, αντίθετα με τις κρεατοελιές.

Κόκκινες ελιές και κόκκινα σημάδια στο δέρμα

Πρέπει να θυμόμαστε ότι μπορεί να έχουμε κόκκινα σημάδια στο δέρμα μας. Ας δούμε μερικές σημαντικές λεπτομέρειες:

 • Οι ευρυαγγείες επίσης εκδηλώνονται ως διαστολή των τριχοειδών αγγείων, όμως συχνά έχουν περισσότερο “αραχνοειδή” εμφάνιση. Προκύπτουν ως αποτέλεσμα αλλαγών στη θερμοκρασία ή επίσης κατά την εγκυμοσύνη.
 • Τα καλά νέα είναι ότι μπορούν να αντιστραφούν και εξαφανίζονται με τον καιρό.
 • Επιπλέον, τα κλασικά σημάδια που έχουν πολλοί άνθρωποι από τη γέννησή τους είναι αιμαγγειώματα. Το χρώμα τους μπορεί να είναι κόκκινο ή να πλησιάζει περισσότερο το μοβ.
 • Πρόκειται για δυσμορφίες των μικρών τριχοειδών αγγείων που εμφανίζονται σχεδόν αποκλειστικά στον κορμό και στο πρόσωπο των παιδιών. Μπορεί να εξαφανιστούν με τον καιρό ή να παραμείνουν για όλη τη ζωή.

Θα πρέπει να ανησυχήσω;

Θα πρέπει να τονίσουμε ακόμα μια φορά ότι οι ελιές του δέρματος δεν είναι καρκινικές. Είναι καλοήθεις όγκοι, ωστόσο πρέπει να εξετάζουμε την εμφάνισή τους για τυχόν αλλαγές.

κόκκινες ελιές του δέρματος
 • Δεν πρέπει να εμφανίζονται σε μεγάλους αριθμούς σε ένα συγκεκριμένο σημείο.
 • Οι κόκκινες ελιές του δέρματος δεν πρέπει να προκαλούν ενόχληση. Αν πονούν, παρουσιάζουν κνησμό ή σας προκαλούν δυσφορία με άλλο τρόπο, δείτε το γιατρό σας.
 • Οι κόκκινες ελιές του δέρματος δεν πρέπει να αιμορραγούν. Αν αιμορραγούν όταν τις αγγίζετε, δείτε ένα δερματολόγο.
 • Δώστε προσοχή στο χρώμα και στο σχήμα τους. Αν το χρώμα σκουραίνει ή οι άκρες γίνονται τραχιές ή ακανόνιστες, δείτε έναν ειδικό.

Τι μπορώ να κάνω για να τις αφαιρέσω;

Παρά το γεγονός ότι δεν θέτουν σε κίνδυνο την υγεία, πολλοί θεωρούν αυτά τα μικρά σημάδια ανεπιθύμητα, ειδικά όταν θέλουν να φορέσουν φανελάκι ή ανοιχτό πουκάμισο.

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Φυσικές θεραπείες για τις μυρμηγκιές.

έλεγχος για τις κόκκινες ελιές του δέρματος
 • Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι δεν θα πρέπει ποτέ να προσπαθείτε να τις αφαιρέσετε μόνοι σας στο σπίτι ή με φυσικές μεθόδους, επειδή αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο.
 • Οι κόκκινες ελιές του δέρματος έχουν μέγεθος από 6 ως 7 χιλιοστά. Εφόσον πρόκειται για τριχοειδή αγγεία, δεν θα πρέπει ποτέ να προσπαθήσουμε να τις αφαιρέσουμε μόνοι μας. Ένας δερματολόγος θα μπορέσει να μας εξηγήσει τις καλύτερες και ασφαλέστερες μεθόδους αφαίρεσής τους.
 • Συνήθως χρησιμοποιείται λέιζερ ή ηλεκτρικό νυστέρι για να καυτηριαστούν οι κόκκινες ελιές και να μην εμφανιστούν ξανά. Η τεχνική αυτή είναι απολύτως ασφαλής. Περισσότερες πληροφορίες για τις κόκκινες ελιές του δέρματος σε έρευνα της Δρ. Barthelette.

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Luba, M. C., Bangs, S. A., Mohler, A. M., & Stulberg, D. L. (2003, February 15). Common benign skin tumors. American Family Physician.
 • Arnáiz-García, M. E., Arnáiz-García, A. M., Alonso-Peña, D., García-Martín, A., González-Santos, J. M., & Arnáiz, J. (2016). Puntos de Campbell de Morgan, hemangioma capilar o angioma senil. Medicina General y de Familia5(3), 107–109. https://doi.org/10.1016/j.mgyf.2016.01.005
 • Kim JH, Park HY, Ahn SK. Cherry Angiomas on the Scalp. Case Rep Dermatol. 2009;1(1):82–86. Published 2009 Nov 11. doi:10.1159/000251395

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.