Είναι δυνατόν να αποτρέψετε τον καρκίνο του μαστού; Ανακαλύψτε πώς!

Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και η σωματική δραστηριότητα σε σταθερή βάση μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τον καρκίνο του μαστού. Ανεξαρτήτως από αυτά, θα πρέπει πάντα να κάνετε τακτικά εξετάσεις για να βεβαιωθείτε ότι όλα πάνε καλά.
Είναι δυνατόν να αποτρέψετε τον καρκίνο του μαστού; Ανακαλύψτε πώς!
José Gerardo Rosciano Paganelli

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό José Gerardo Rosciano Paganelli.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Είναι δυνατόν να να αποτρέψετε τον καρκίνο του μαστού;

Ο καρκίνος του μαστού είναι ένας από τους πιο συχνά διαγνωσμένους καρκίνους στον κόσμο. Είναι μια χρόνια ασθένεια που εμφανίζεται όταν τα κύτταρα του ιστού του μαστού αρχίζουν να αναπτύσσονται μη φυσιολογικά.

Συνεχίζει να αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες μεταξύ του γυναικείου πληθυσμού, επειδή υπάρχουν πολλοί παράγοντες που σχετίζονται με τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του μαστού.

Οι ιατρικές και τεχνολογικές εξελίξεις έχουν βελτιώσει τις επιλογές θεραπείας. Ωστόσο, οι γιατροί εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι οι ασθενείς πρέπει να παραμείνουν προσεκτικοί σε οποιοδήποτε σύμπτωμα δημιουργεί υποψίες.

Οι γιατροί συστήνουν επίσης την εφαρμογή μιας σειράς υγιεινών συνηθειών που μπορεί να μην εγγυώνται πάντοτε ότι θα αποτρέψετε τον καρκίνο του μαστού, αλλά θα σας βοηθήσουν να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο.

Ποιες είναι οι αιτίες εμφάνισης του καρκίνου του μαστού;

Οι αιτίες του καρκίνου του μαστού δεν είναι 100% σαφείς. Οι γιατροί συμφωνούν ότι εμφανίζεται όταν μερικά από τα κύτταρα του ιστού του μαστού αρχίζουν να αναπτύσσονται μη φυσιολογικά και γρήγορα.

Αυτά τα κύτταρα μπορούν να εξαπλωθούν (μετασταθούν) σε όλο το στήθος και σε άλλους σωματικούς ιστούς, καθώς κινούνται μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και του λεμφικού συστήματος.

 • Οι περισσότερες περιπτώσεις ξεκινούν από τα κύτταρα του αγωγού γάλακτος που παράγουν γάλα. Αυτό είναι γνωστό ως καρκίνωμα διηθητικού καρκίνου.
 • Ο καρκίνος μπορεί επίσης να προέρχεται από αδενικό ιστό ή λοβούς, γνωστό ως διηθητικό λοβιακό καρκίνωμα.
 • Άλλοι τύποι καρκίνου σχηματίζονται σε άλλους ιστούς του μαστού.

Παράγοντες κινδύνου

Ορισμένοι ορμονικοί, περιβαλλοντικοί και γενετικοί παράγοντες είναι γνωστοί ως πιθανές αιτίες καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο γιατί κάποιοι άνθρωποι αναπτύσσουν αυτή την ασθένεια και άλλοι όχι. Η Δρ. S. Eva Singletary έχει εκπονήσει έρευνα στην οποία αξιολογούνται όλοι οι παράγοντες κινδύνου.

Σχετικές αιτίες περιλαμβάνουν:

 • Το να είστε γυναίκα. Αν και οι άνδρες μπορούν επίσης να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού, οι γυναίκες είναι οι πλέον πληγείσες από αυτή τη νόσο.
 • Το να είστε μεγαλύτερες σε ηλικία.
 • Έχετε προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού.
 • Είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
 • Η περίοδος σας ξεκίνησε σε πολύ νεαρή ηλικία.
 • Η χρήση ορμονικών θεραπειών.
 • Η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών.
 • Έκθεση σε ακτινοβολία.

 Συμπτώματα του καρκίνου του μαστού

Αποτρέψετε τον καρκίνο του μαστού - Γυναίκα ελέγχει το στήθος της

 

 

 • Αλλαγές στο μέγεθος ή το σχήμα του μαστού.
 • Αλλαγές στο δέρμα που καλύπτει το στήθος.
 • Μια αλλοίωση ή πάχυνση του ιστού του μαστού.
 • Μια ανεστραμμένη θηλή.
 • Απολέπιση γύρω από το δέρμα της θηλής.
 • Ερυθρότητα ή μικρές διατρήσεις στο δέρμα γύρω από το στήθος.

Συστάσεις για να αποτρέψετε τον καρκίνο του μαστού

Λόγω της πολυπλοκότητας αυτής της ασθένειας, είναι αδύνατο να συζητηθεί μια 100% αποτελεσματική μέθοδος για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες συνήθειες και συστάσεις που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο να νοσήσετε , ειδικά εάν έχετε οποιαδήποτε έκθεση στους σχετικούς παράγοντες.

1-Μείνετε ενεργός/ή

Αποτρέψετε τον καρκίνο του μαστού - Γυναίκα κάνει ασκήσεις

Οι γυναίκες που έχουν ένα ενεργό τρόπο ζωής είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν την ασθένεια.

Η σωματική δραστηριότητα συμβάλλει στην ισορροπία των οιστρογόνων, τα οποία αποτελούν βασικές ορμόνες για την υγεία των γυναικών.

2-Αποφύγετε να είστε υπέρβαροι

Τα άτομα που έχουν υψηλότερο ποσοστό λιπαρών κυττάρων έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου.

Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να υιοθετήσετε καλές συνήθειες και να διατηρήσετε ένα υγιές και ισορροπημένο βάρος.

3-Οριακή κατανάλωση αλκοόλ

Η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία σας.

Εάν κινδυνεύετε να αναπτύξετε καρκίνο του μαστού, είναι σημαντικό να περιορίσετε τη λήψη του.

4 – Επιλέξτε να θηλάσετε

Αποτρέψετε τον καρκίνο του μαστού - Μωρό θηλάζει

Ο θηλασμός δεν είναι μόνο ο καλύτερος τρόπος παροχής θρεπτικών ουσιών στο μωρό σας. Είναι επίσης ένας τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και άλλων επιθετικών ασθενειών.

5-Κάνετε μηνιαία έναν αυτοέλεγχο

Οι αυτοέλεγχοι μπορούν να είναι καθοριστικοί για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Αυτή η αξιολόγηση θα σας βοηθήσει να ανιχνεύσετε εγκαίρως την παρουσία οποιασδήποτε ανωμαλίας στον ιστό του μαστού.

6-Ζητήστε έναν γενετικό έλεγχο

Εάν έχετε γνωστό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, είναι καλή ιδέα να εκτελέσετε γενετικές εξετάσεις για να καθορίσετε πόσο υψηλός είναι ο κίνδυνος.

Ο γιατρός σας, μέσω επαγγελματικής αξιολόγησης, θα αποφασίσει εάν είναι απαραίτητο να αρχίσει η θεραπεία.

Ανησυχείτε ότι πάσχετε από καρκίνο του μαστού; Εάν έχετε λόγους να υποψιάζεστε ότι έχετε αυτή την ασθένεια, μιλήστε με το γιατρό σας το συντομότερο δυνατόν και ζητήστε τις σχετικές εξετάσεις.

Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, εάν θέλετε να αυξήσετε τις πιθανότητες για να αποτρέψετε τον καρκίνο του μαστού, αρχίστε να εφαρμόζετε τις παραπάνω συμβουλές και να τις κάνετε μέρος του τρόπου ζωής σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • A step-by-step guide to reducing your risk of breast cancer. Breastcancer.org [Document avaiable online].
 • Breast Cancer Risk and Prevention. American Cancer Society. [Document avaiable online].
 • Hashemi, Seyed & Karimi, Samieh & Mahboobi, Hamidreza. (2014). Lifestyle changes for prevention of breast cancer. Electronic physician. 6. 894-905. 10.14661/2014.894-905.
 • Sauter, Edward R. “Breast Cancer Prevention: Current Approaches and Future Directions.” European journal of breast health vol. 14,2 64-71. 1 Apr. 2018, doi:10.5152/ejbh.2018.3978
 • Thompson, P. & Stopeck, A. & Alberts, David & Hess, Lisa. (2008). Breast Cancer Prevention. 10.1007/978-3-540-68986-7_14.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.