Κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: Συνέπειες

Νέα έρευνα πιστοποιεί ότι ο εγκέφαλος του εμβρύου αλλάζει όταν η μητέρα καταναλώνει αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μάθετε περισσότερα.
Κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: Συνέπειες
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 29 Ιουνίου, 2023

Η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι απαγορευτική για τις γυναίκες. Και παρόλο που γνωρίζαμε ότι αυτή ήταν μια ιατρική σύσταση, ένα νέο εύρημα δείχνει την πρώιμη επίδραση που μπορεί να έχουν τα αλκοολούχα ποτά στα έμβρυα.

Αν και δεν έχει δημοσιευτεί ακόμη, η έρευνα έχει ήδη παρουσιαστεί στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Ακτινολογίας. Η έρευνα με επικεφαλής τον Gregor Kasprian αναφέρει ότι ο εγκέφαλος του εμβρύου τροποποιείται με μικρές ποσότητες αλκοόλ που προσλαμβάνει η μητέρα. Η επίδραση αυτή είναι εμφανής ήδη από τα μέσα της κύησης και έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Σύμφωνα με τον εν λόγω επιστήμονα, δεν είναι μόνο οι βιολογικές συνδηλώσεις αυτής της ανακάλυψης που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη η πραγματικότητα της διαθεσιμότητας και της προσβασιμότητας των ναρκωτικών σε ορισμένες χώρες.

Η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ σύνηθες φαινόμενο. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, έως και σχεδόν το 10% των μητέρων πίνουν αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τι αφορούσε η νέα μελέτη για το αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Ο Δρ. Kasprian έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο που χρησιμοποίησαν για να πραγματοποιήσουν την έρευνα με τα έμβρυα. Χρησιμοποίησαν απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού, καθώς η μέθοδος αυτή δεν χρησιμοποιεί επιβλαβή ακτινοβολία.

Η ομάδα μελέτης αποτελούνταν από 24 έμβρυα που ήταν μεταξύ 22 και 36 εβδομάδων κύησης. Οι μητέρες τους είχαν ιστορικό κάποιας κατανάλωσης αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Για λόγους σύγκρισης, πραγματοποιήθηκαν επίσης μαγνητικές τομογραφίες σε 52 άλλα έμβρυα των οποίων οι μητέρες δεν είχαν καταναλώσει καθόλου αλκοόλ. Στην ομάδα των μητέρων που έπιναν αλκοόλ, η μέση κατανάλωση ήταν μικρότερη από ένα ποτό την εβδομάδα.

Μετά τη διενέργεια των μαγνητικών τομογραφιών, τα πιο αξιοσημείωτα αποτελέσματα ήταν τα εξής:

  • Τα έμβρυα που εκτέθηκαν στο αλκοόλ είχαν χαμηλότερη βαθμολογία ωρίμανσης σε σύγκριση με την άλλη ομάδα. Δηλαδή, η ανάπτυξη του εγκεφάλου τους στη μήτρα ήταν πιο αργή.
  • Τα έμβρυα που εκτέθηκαν στο αλκοόλ παρουσίασαν αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου.

Τι αλλαγές στον εγκέφαλο έχουν τα έμβρυα που εκτίθενται στο αλκοόλ;

Σύμφωνα με την έκθεση του Δρ. Kasprian και της ομάδας του, οι μαγνητικές τομογραφίες έδειξαν αξιοσημείωτες αλλαγές στη δεξιά κροταφική αύλακα του εγκεφάλου και σε άλλα μέρη της κροταφικής περιοχής. Η περιοχή αυτή σχετίζεται με την κοινωνική συμπεριφορά, την οπτικοακουστική ολοκλήρωση και τη γλωσσική ανάπτυξη.

Από προηγούμενες έρευνες γνωρίζουμε ότι ο κροταφικός λοβός παίζει σημαντικό ρόλο στην επεξεργασία οπτικών και ακουστικών πληροφοριών. Αυτό μας επιτρέπει να απολαμβάνουμε τη μουσική, να συνομιλούμε με τους άλλους, ακόμη και να ρυθμίζουμε τα συναισθήματα.

Αν και είναι δύσκολο να διαπιστωθεί η έκταση αυτών των εμβρυϊκών εγκεφαλικών τροποποιήσεων στην ενήλικη ζωή, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η επιρροή μπορεί να επεκταθεί και πέραν της παιδικής ηλικίας. Ορισμένες επιστημονικές μελέτες έχουν ήδη αναφέρει μια συσχέτιση μεταξύ μητέρων με κατάχρηση αλκοόλ και παιδιών που παρουσιάζουν προβλήματα συμπεριφοράς στην εφηβεία και την ενηλικίωση.

Κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: Συνέπειες
Δεν είναι όλες οι εικόνες του εμβρύου χρήσιμες για τη λήψη εγκεφαλικών δεδομένων. Ο συνήθης υπέρηχος δεν παρέχει τα ίδια δεδομένα με μια μαγνητική τομογραφία.

Άλλα ερευνητικά ευρήματα

Οι μαγνητικές τομογραφίες διαπίστωσαν επίσης αύξηση του μεγέθους του κερκοφόρου σώματος του εγκεφάλου και μείωση της περιφερικής ζώνης. Το μεσολόβιο ή τυλώδες σώμα είναι μια δομή που συνδέει τα δύο εγκεφαλικά ημισφαίρια, ενώ η περικοιλιακή ζώνη είναι η περιοχή γύρω από τις κοιλίες (πρόκειται για χώρους με εγκεφαλονωτιαίο υγρό).

Η προσβολή του τυφλώδους σώματος θα είχε ως αποτέλεσμα ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων. Καθώς πρόκειται για την περιοχή που συνδέει τα δύο ημισφαίρια, θα μπορούσαν να παρατηρηθούν προβλήματα σε τόσο ανόμοιες πτυχές όπως η επεξεργασία αριθμητικών δεδομένων και η προσωπικότητα.

Από την άλλη πλευρά, η περικοιλιακή ζώνη είναι μια περιοχή όπου γεννιούνται οι νευρώνες. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οποιαδήποτε μείωση του μεγέθους της θα ήταν ένδειξη μειωμένης παραγωγής κυττάρων για τον εγκέφαλο. Αυτό θα εξηγούσε, εν μέρει, γιατί τα έμβρυα αλκοολικών μητέρων έχουν βραδύτερη ανάπτυξη.

Φαίνεται ότι η έκθεση στο αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θέτει τον εμβρυϊκό εγκέφαλο σε μια τροποποιημένη αναπτυξιακή πορεία που διαφέρει από τη φυσιολογική

~ Δρ. Kasprian ~

Πόσο αλκοόλ είναι επιβλαβές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η αυστηρή σύσταση είναι να μην καταναλώνεται καθόλου αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πολλοί γιατροί συμφωνούν στο γεγονός ότι δεν υπάρχει ασφαλής δόση της ουσίας για τις έγκυες γυναίκες.

Ωστόσο, ορισμένες έρευνες φαίνεται να το διαψεύδουν και υποστηρίζουν ότι μικρές ποσότητες δεν θα ήταν αρκετές να προκαλέσουν αλλαγές στα έμβρυα. Οι δηλώσεις αυτές, αν και επικυρώνονται από επιστημονικές έρευνες και δημοσιεύσεις, είναι ωστόσο αμφιλεγόμενες.

Σύμφωνα με την Elizabeth Armstrong, δεν υπάρχουν πειστικές αποδείξεις ότι η περιστασιακή κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί σε εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο. Επιμένει μάλιστα ότι οι αυστηρές συστάσεις προς τις γυναίκες απλώς δημιουργούν φόβο και άγχος, χωρίς να έχουν ευεργετικό αποτέλεσμα.

Προς την ίδια κατεύθυνση δείχνει και μια επιστημονική μελέτη του 2012. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της, τα παιδιά των μητέρων που κατανάλωναν μικρές ποσότητες αλκοόλ δεν παρουσίασαν γνωστικές ελλείψεις, τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 5 ετών.

Παρόλα αυτά, οι συμβουλές των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ είναι αδιάλλακτες. Δεν υπάρχει ελάχιστη ασφαλής ποσότητα, λένε. Το κυβερνητικό ίδρυμα τονίζει ότι οι μητέρες δεν πρέπει να πίνουν καθόλου αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS) στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν συνιστά επίσης την κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σύμφωνα με τους ειδικούς τους, δεν υπάρχει ασφαλής ποσότητα σε αυτή την περίπτωση και η καλύτερη στάση θα ήταν να μην πίνετε καθόλου, αφού δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να αποκλειστεί η βλάβη του εμβρύου.

Κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: Συνέπειες
Τα επίσημα ιδρύματα συμβουλεύουν να μην καταναλώνεται οποιαδήποτε ποσότητα αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Τι πρέπει να κάνω αν είμαι έγκυος;

Αν είστε έγκυος και ρωτήσετε το γιατρό σας σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ, είναι πιθανό να σας πει να μην το αγγίξετε. Αυτή είναι η πιο επιστημονικά υποστηριζόμενη συμβουλή, παρά τις όποιες αποκλίσεις μπορεί να υπάρχουν με κάποιες μεμονωμένες μελέτες.

Η πιθανότητα και μόνο να βλάψετε τον εγκέφαλο του μωρού που μεγαλώνει μέσα σας θα πρέπει να είναι αρκετά αποτρεπτική. Εάν δεν υπάρχει σαφώς καθορισμένη ασφαλής ποσότητα, τότε η καλύτερη συμβουλή θα είναι πάντα να το εξαλείψετε εντελώς από τη ζωή σας, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Armstrong EM. Making Sense of Advice About Drinking During Pregnancy: Does Evidence Even Matter? J Perinat Educ. 2017;26(2):65-69. doi: 10.1891/1058-1243.26.2.65. PMID: 30723369; PMCID: PMC6353268.
  • Restrepo, Francisco Javier Lopera. “Funciones ejecutivas: aspectos clínicos.” Revista Neuropsicología, Neuropsiquiatría y Neurociencias 8.1 (2008): 59-76.
  • Schoeps, Anja, et al. “Prenatal alcohol consumption and infant and child behavior: Evidence from the Growing Up in New Zealand Cohort.” Early human development 123 (2018): 22-29.
  • Skogerbø, Å., et al. “The effects of low to moderate alcohol consumption and binge drinking in early pregnancy on executive function in 5‐year‐old children.” BJOG: An International Journal of Obstetrics & Gynaecology 119.10 (2012): 1201-1210.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.