Η πόση τσαγιού προκαλεί επιγενετικές αλλαγές σε γυναίκες με καρκίνο

Ενώ η κατανάλωση τσαγιού δεν αποτελεί εγγύηση για τη μη εμφάνιση καρκίνου, περισσότερες μελέτες δείχνουν πως μπορεί να βοηθήσει. Επιπλέον, πίνοντας δύο φλιτζάνια τσάι την ημέρα μπορείτε να βοηθήσετε τη ρύθμιση του μηχανισμού οιστρογόνων.
Η πόση τσαγιού προκαλεί επιγενετικές αλλαγές σε γυναίκες με καρκίνο

Τελευταία ενημέρωση: 07 Δεκεμβρίου, 2018

Δεν προκαλεί έκπληξη ότι το τσάι είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές υγρό στον κόσμο, μετά το νερό. Γνωρίζατε όμως πόσο σημαντική είναι η πόση τσαγιού για εσάς;

Οποιαδήποτε ποικιλία του είναι υγιεινή. Δεν έχει σημασία αν είναι το γευστικό πράσινο τσάι, το χαμομήλι ή το λευκό τσάι. Όμως, γνωρίζατε ότι το πράσινο τσάι έχει πολλά αντιοξειδωτικά; Αυτό το καθιστά καλό για τη βελτίωση αρκετών διεργασιών στο σώμα σας.

Υπάρχει μεγάλος αριθμός μελετών πάνω στα φύλλα της Καμέλιας της Σινικής, τα φύλλα που χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε πράσινο τσάι. Μεταξύ αυτών, μία πρόσφατη μελέτη η οποία εκδόθηκε τον περασμένο Μάιο ξεχωρίζει.

Το πανεπιστήμιο της Ουψάλα, στη Σουηδία, δημοσίευσε μια ενδιαφέρουσα μελέτη. Σε αυτή, φαίνεται ότι η συχνή πόση τσαγιού προξενεί επιγενετικές αλλαγές στις γυναίκες.

Οι επιγενετικές αλλαγές είναι χημικές τροποποιήσεις οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να “ενεργοποιούν” ή να “απενεργοποιούν” συγκεκριμένα γονίδια.

Για τις γυναίκες, η ενεργοποίηση ορισμένων γονιδίων είναι κάτι καλό. Κάποια γονίδια είναι σε θέση να προστατεύουν ενάντια σε καρκινικές διεργασίες και τον μεταβολισμό οιστρογόνων.

Σ’ αυτό το άρθρο, θα σας δώσουμε ενδιαφέρουσες πληροφορίες πάνω σε αυτό το θέμα.

Η συχνή πόση τσαγιού κάνει πολύ καλό στις γυναίκες

Πόση τσαγιού - Γυναίκα κρατά κούπα με τσάι

Υπεύθυνη της μελέτης ήταν η Δρ. Weronica Ek. Δουλεύει στα τμήματα ανοσολογίας, γενετικής και παθολογίας του πανεπιστημίου της Ουψάλα στη Σουηδία.

Η μελέτη διεξήχθη σε διαφορετικούς πληθυσμούς της Ευρώπης κατά τη διάρκεια 5 ετών.

Στη μελέτη αυτή, αναλύθηκαν οι επιδράσεις του καφέ και του τσαγιού σε γενετικό επίπεδο. Αυτό πραγματοποιήθηκε και σε άνδρες και σε γυναίκες.

Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

Οι κατεχίνες στο τσάι είναι αντικαρκινικοί παράγοντες

Το πρώτο πράγμα που παρατήρησαν ήταν πως η πόση καφέ δεν είχε κάποια επίδραση σε γενετικό επίπεδο. 

Ωστόσο, στο τσάι, φαίνεται πως υπήρξαν αρκετά και ενδιαφέροντα ευρήματα. Επίσης, δεν είχε σημασία αν ήταν πράσινο, μαύρο ή λευκό τσάι.

Πρώτα απ’ όλα, παρατήρησαν ότι το τσάι προκάλεσε αρκετές επιγενετικές αλλαγές στις γυναίκες, αλλά όχι στους άνδρες.

Παραδόξως, πολλές από τις επιγενετικές αλλαγές εντοπίστηκαν σε γονίδια τα οποία εμπλέκονται στην ανάπτυξη και την πρόληψη καρκίνουΕπιπροσθέτως, επηρεάστηκαν και τα γονίδια που εμπλέκονται στο μεταβολισμό των οιστρογόνων.

Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι το τσάι μειώνει τα επίπεδα οιστρογόνων. Τα χημικά ενεργά συμπλέγματα στο τσάι, όπως οι κατεχίνες, έχουν το μεγαλύτερο αντίκτυπο στα καρκινογόνα κύτταρα. Αυτό έχει ήδη αποδειχθεί από δοκιμές σε εργαστηριακό επίπεδο σε διάφορους πληθυσμούς.

Χάρη στις πολυφαινόλες, τις θεαφλαβίνες και τις θεαρουβιγίνες, το τσάι μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των κυττάρων και του DNA σας ενάντια στον κυτταρικό πολλαπλασιασμό και την απόπτωση ή το θάνατο των κυττάρων.

Γιατί ωφελούν περισσότερο τις γυναίκες από τους άνδρες;

Πόση τσαγιού - Γυναίκα χαμογελά

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση απαιτεί περισσότερη έρευνα. Δυστυχώς, το πρόβλημα αυτής της μελέτης είναι το γεγονός πως οι γυναίκες πίνουν περισσότερο τσάι από τους άνδρες.

Τι θα γινόταν αν οι άνδρες έπιναν την ίδια ποσότητα τσαγιού με τις γυναίκες; Αυτό μένει να το ανακαλύψουμε.

Όμως, φάνηκε για ακόμη μια φορά ότι το τσάι ρυθμίζει θετικά τα οιστρογόναΑυτό είναι κάτι πάρα πολύ ενδιαφέρον από μόνο του.

Τα οιστρογόνα είναι μια ομάδα θηλυκών ορμονών. Οι ορμόνες αυτές εκτελούν ορισμένες φυσιολογικές λειτουργίες. Για παράδειγμα, αν μια γυναίκα ακολουθεί μια συνδυαστική ορμονική θεραπεία για ν’ αντιμετωπίσει την εμμηνόπαυση, αυτή η θεραπεία περιέχει οιστρογόνα και προγεστερόνη. Επιπλέον, οι ορμόνες αυτές λαμβάνουν μέρος και σε καρκινικές διεργασίες.

Μακροπρόθεσμα, αποτελεί γεγονός αύξησης κινδύνου για τις γυναίκες να υποφέρουν από καρκίνο του μαστού ή του ενδομητρίου.

Πόση τσαγιού - Φλιτζάνι με πράσινο τσάι

Ένας ακόμη λόγος να πίνετε περισσότερο τσάι

Εν κατακλείδι, η μελέτη έκανε μια σημαντική ανακάλυψη: το τσάι ωφελεί τις γυναίκες ρυθμίζοντας την ενεργοποίηση γονιδίων τα οποία δρουν ως προστασία ενάντια στην ανάπτυξη καρκίνου.

Είναι όμως σημαντικό να θυμάστε πως οι επιστήμονες χρειάζεται να κάνουν περισσότερες μελέτες για να δουν λεπτομερώς το ζήτημα. Εξάλλου, θέλουν να δουν πώς γίνονται αυτές οι αλλαγές. Επίσης, θέλουν να δουν αν αυτό μπορεί να γίνει και στους άνδρες.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό να θυμάστε ότι η πόση τσαγιού δεν θεραπεύει τον καρκίνο. Ομοίως, δεν αποτρέπει εντελώς την εμφάνισή του.

Αντιθέτως, αυτό που ψάχνουμε είναι ένας “προστάτης”, έναν φυσικό μεσολαβητή της καλής υγείας. Όπως με όλα, έτσι και αυτό πρέπει να το πίνετε με σύνεση.

Άσχετα με το φύλο ή την ηλικία σας, δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από το ν’ απολαύσετε δύο φλιτζάνια τσάι την ημέρα. Θα πρέπει επίσης να ζείτε με έναν υγιεινό τρόπο ζωής, να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή και ν’ αποφεύγετε τις επικίνδυνες συνήθειες όπως το κάπνισμα ή την καθιστική ζωή.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.