Καταπονημένο ισχίο: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Γνωρίζατε ότι η ζελατίνη μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση του χόνδρου και να αποτρέψει την καταπόνησή του; Θα πρέπει επίσης να πίνετε τουλάχιστον δύο λίτρα νερό την ημέρα για να παραμένετε ενυδατωμένοι.
Καταπονημένο ισχίο: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Τελευταία ενημέρωση: 23 Μαΐου, 2020

Οι γυναίκες τείνουν να υποφέρουν περισσότερο από ένα καταπονημένο ισχίο, τη φθορά των αρθρώσεων, τη οστεοαρθρίτιδα και άλλες παθήσεις των μυών που επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής. Η φθορά του ισχίου είναι μια από τις πιο συχνές και επικίνδυνες διαταραχές των αρθρώσεων και σίγουρα αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να μάθετε κάποιες πληροφορίες για τα συμπτώματα.

Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε τα πάντα για το καταπονημένο ισχίο.

Τι προκαλεί τη φθορά του ισχίου;


Καταπονημένο ισχίο - Γυναίκα ακουμπά την κοιλιακή της χώρα

Η οστεοαρθρίτιδα στο ισχίο επηρεάζει τους χόνδρους . Να θυμάστε ότι η άρθρωση του ισχίου αποτελείται επίσης από την κεφαλή του μηριαίου οστού και το κύπελλο ισχίου, μια αρθρική κοιλότητα, όπου το μηριαίο οστό ταιριάζει απόλυτα στη θέση του. Γύρω από αυτό υπάρχει ένα δίκτυο μυϊκών ινών και συνδέσμων που ενώνουν το χόνδρο, απορροφώντας τους κραδασμούς. Θα πρέπει να ξέρετε ότι η φθορά του ισχίου μπορεί να συμβεί με έναν από τους δύο παρακάτω τρόπους:

 • Πρωτογενής οστεοαρθρίτιδα, το αποτέλεσμα της φθοράς με την πάροδο του χρόνου. Εμφανίζεται γύρω στην ηλικία των 60 έως 65.
 • Δευτερογενής οστεοαρθρίτιδα, το αποτέλεσμα από τοπικά προβλήματα και κοινά προβλήματα που οφείλονται σε εξάρθρωση ή ακόμα και σε κακή διατροφή ή και σε προβλήματα των οστών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι άνθρωποι μπορούν να αρχίσουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα στο ισχίο πιο σύντομα από την ηλικία των 30-35 ετών.

Και ας ρίξουμε μια ματιά στις αιτίες αυτής της επώδυνης κατάστασης:

 • Τραυματισμοί: οι εξαρθρώσεις, οι τραυματισμοί ή οι αθεράπευτες ή κακώς θεραπευμένες ασθένειες μπορεί να δημιουργήσουν ένα καταπονημένο ισχίο.
 • Αγγειακό σύστημα: η αγγειακή ανεπάρκεια είναι μια ασθένεια που πρέπει να έχετε κατά νου. Τείνει να εμφανίζεται λόγω των προβλημάτων που προκαλούνται από την οστεοαρθρίτιδα ή από τις εξαρθρώσεις, αλλά, στην περίπτωση αυτή, η αιτία είναι η αγγειακή και όχι η μυϊκή ανεπάρκεια.
 • Συγγενείς παράγοντες: Τα παιδιά συχνά έρχονται στον κόσμο με συγγενή προβλήματα, όπως η δυσπλασία του ισχίου, οι δυσκολίες στην ανάπτυξη ή άλλα προβλήματα.
 • Ασύμμετρη σκελετική δομή: είναι αρκετά κοινό για τους ανθρώπους να υποφέρουν από μια κατάσταση στην οποία τα πόδια τους έχουν διαφορετικά μήκη.

Ρίξτε μια ματιά σ’ αυτό το ενδιαφέρον άρθρο: Πείτε αντίο στα πλαδαρά πόδια με 6 ασκήσεις

Τα συμπτώματα που παρουσιάζει το καταπονημένο ισχίο

Καταπονημένο ισχίο - Σκελετός που δείχνει τους γοφούς

 • Προφανώς, το πρώτο σύμπτωμα του κάθε προβλήματος στις αρθρώσεις είναι ο πόνος. Αλλά πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτός ο πόνος θα πρέπει να επικεντρώνεται μόνο κοντά στο ισχίο, όταν, στην πραγματικότητα, τείνει να εμφανίζεται στην περιοχή της βουβωνικής χώρας. Μπορεί ακόμη και να αντανακλά κάτω προς το κάτω μέρος του μηρού, φθάνοντας το γόνατο ή και πίσω στους γλουτούς.
 • Μερικές φορές, όταν κινείστε, μπορεί να νιώσετε μια ξαφνική αίσθηση ρήξης ή σπασίματος.
 • Αν νιώθετε πως έχετε καταπονημένο ισχίο, μπορεί να είναι και ένα απλό μυϊκό πρόβλημα. Αλλά αν η βουβωνική χώρα σας αρχίζει να πονάει, αυτό είναι ένα άμεσο αποτέλεσμα της φθοράς του ισχίου.
 • Στην αρχή, αυτός ο πόνος δεν θα είναι πολύ έντονος και θα εμφανιστεί κυρίως σε κάποια στιγμή που ήσασταν σωματικά δραστήριοι. Μετά από μια μεγάλη βόλτα, για παράδειγμα, ή μετά από τρέξιμο ή μετακίνηση βαρέων αντικειμένων. Μόλις ξεκουραστείτε, ο πόνος θα φύγει.
 • Αργότερα, καθώς η φθορά θα προχωράει, θα δείτε ότι ο πόνος θα γίνεται πιο έντονος και θα είναι δύσκολο για ‘σας να κάνετε βασικές δραστηριότητες, όπως το ν’ ανεβείτε τις σκάλες. Όταν σταυρώνετε τα πόδια σας, θα αισθανθείτε πάλι κάτι σαν τριγμό στα οστά, καθώς και το βράδυ, θα στριφογυρνάτε στο κρεβάτι μη μπορώντας να βολευτείτε. Θα νιώσετε ένα αίσθημα καψίματος στην περιοχή της βουβωνικής σας χώρας.

Πώς μπορώ ν’ αποτρέψω τη φθορά του ισχίου;

Καταπονημένο ισχίο - Δοχείο με ζελατίνη κόκκινου χρώματος

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι σε περίπτωση που υποφέρετε από πόνο στο ισχίο, θα πρέπει να αρχίσετε να λαμβάνετε μέτρα για να βελτιώσετε τον τρόπο ζωής σας ώστε να ελαχιστοποιήσετε τουλάχιστον τα συμπτώματα, αφού μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία θεραπεία. Θα πρέπει να προσπαθήσετε να τρώτε καλά, έτσι ώστε το σώμα σας να λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, να κάνετε κάποιου είδους ελαφριά άσκηση, έτσι ώστε να μπορείτε να μείνετε ενεργοί χωρίς όμως να ταλαιπωρείτε το σώμα σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας χωρίς να κάνετε κατάχρηση στα αντιφλεγμονώδη φάρμακα και τα μυοχαλαρωτικά, επειδή αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο συκώτι σας μακροπρόθεσμα. Από την άλλη πλευρά, αν ο στόχος σας είναι να εμποδίσετε τη φθορά του ισχίου (χωρίς απαραίτητα να πάσχετε από αυτό το πρόβλημα) ή αν τα συμπτώματά σας είναι πολύ ελαφριά, θα πρέπει να ακολουθήσετε αυτές τις συστάσεις.

 • Προσπαθήστε να έχετε ένα ισορροπημένο βάρος.
 • Κάντε λίγη ελαφριά άσκηση κάθε μέρα, ειδικά ασκήσεις που δεν απαιτούν από εσάς να μετακινήσετε τα ισχία σας, όπως το περπάτημα, το τρέξιμο ή το κολύμπι.
 • Αυξήστε την κατανάλωση βιταμίνης C, Α και D, επειδή αυτά τα θρεπτικά συστατικά θα σας βοηθήσουν να συνθέσετε το κολλαγόνο. Έτσι, θα πρέπει σίγουρα να προσπαθήσετε να τρώτε περισσότερα φρούτα όπως: εσπεριδοειδή, μάνγκο, ανανά, καρότα, πεπόνια και φράουλες, καθώς και κάποια είδη λαχανικών όπως τα σταυρανθή λαχανικά (κουνουπίδι, μπρόκολο), οι αγκινάρες και το σκόρδο, το οποίο είναι ιδιαίτερα καλό για τη μείωση του οιδήματος των αρθρώσεων.
 • Η ζελατίνη είναι ιδανική για την αποκατάσταση των χόνδρων, διότι, όπως γνωρίζετε, τα οστά δεν μπορούν να αναπτυχθούν ξανά, αλλά οι χόνδροι μπορούν.
 • Μην διστάσετε να πάρετε συμπληρώματα μαγνησίου. Αυτή η θρεπτική ουσία είναι θεμελιώδης για τη διατήρηση της καλής υγείας των αρθρώσεων και είναι πολύ ωφέλιμη για τη γενική υγεία σας. Ρωτήστε το τοπικό κατάστημα βιολογικών τροφίμων σας ή το γιατρό σας,  από πού μπορείτε να πάρετε αυτά τα συμπληρώματα.
 • Πίνετε τουλάχιστον δύο λίτρα νερό την ημέρα. Είναι πολύ σημαντικό να μένετε ενυδατωμένοι, διότι αυτό θα κρατήσει επίσης τις αρθρώσεις σας ενυδατωμένες, τρέφοντας έτσι τους χόνδρους σας. Αυτό να το θυμάστε.
 • Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν επίσης τα συμπληρώματα βιταμινών, όπως η θειική γλυκοζαμίνη, η οποία είναι ιδανική για την αποτροπή της φθορά του ισχίου. Είναι ένας φυσικός τρόπος για να ενισχύσετε αυτό το μέρος του σώματός σας καθώς και τα οστά και τους χόνδρους σας. Μπορείτε να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά με τα οφέλη της.

Απαλλαγείτε από το καταπονημένο ισχίο!


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.