Πώς η καθαριότητα βοηθά στη μείωση του στρες;

Ο καθαρισμός μπορεί να μειώσει το άγχος. Ο αντίκτυπος των καθαρών και τακτοποιημένων χώρων στην ψυχική υγεία έχει γίνει ακόμη και θέμα μελέτης. Με τη σειρά της, η ακαταστασία συνδέεται με σύγχυση και στρες.
Πώς η καθαριότητα βοηθά στη μείωση του στρες;
Maria Fatima Seppi Vinuales

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Maria Fatima Seppi Vinuales.

Τελευταία ενημέρωση: 23 Μαρτίου, 2023

Ο καθαρισμός του σπιτιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες. Φανταστείτε την εξής σκηνή: φτάνετε στο σπίτι, βλέπετε ψίχουλα από το πρωινό στο τραπέζι, θέλετε να ξαπλώσετε στο κρεβάτι και δεν μπορείτε να βρείτε θέση γιατί τα ρούχα που θα φορούσατε είναι ακόμα στοιβαγμένα στο κρεβάτι. Στη συνέχεια, θέλετε να απαντήσετε σε κάποια μηνύματα, αλλά υπάρχουν τόσα πολλά χαρτιά στο γραφείο σας. Χαμός!

Και παρόλο που σπάνια το σκεφτόμαστε, το χάος στο σπίτι έχει αρνητικό αντίκτυπο σε άλλους τομείς της ζωής, ιδίως σε συναισθηματικό επίπεδο. Ποιες είναι οι συνέπειές του; Πώς μπορεί να βελτιωθεί; Ακολουθούν οι λεπτομέρειες.

Συνέπειες της ακαταστασίας στο μυαλό

Πόσες φορές έχετε σπαταλήσει χρόνο προσπαθώντας να βρείτε κάτι που νομίζατε ότι ήταν σε ένα μέρος και δεν ήταν; Ποιο ήταν το συναίσθημα; Απογοήτευση, θυμός, άγχος; Σίγουρα θα σας έχει συμβεί αρκετές φορές. Αλλά η έλλειψη καθαριότητας και ευταξίας έχει αυτά τα αποτελέσματα. Ας δούμε μερικές από αυτές.

 • Άγχος. Επειδή προκαλεί και ένα αίσθημα απώλειας του ελέγχου.
 • Μειωμένη συγκέντρωση. Συμβαίνει επειδή όταν αντιμετωπίζουμε υπερφορτωμένους χώρους, ο εγκέφαλος δέχεται συνεχώς πολλά ερεθίσματα. Έτσι, αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υπερδιέγερση.
 • Δυσκολία στην ανάπαυση. Σε σχέση με το προηγούμενο σημείο, το μυαλό δεν βρίσκει επίσης χώρο για να ξεκουραστεί. Για παράδειγμα, ένας χώρος γεμάτος πράγματα -κάθε φορά που κοιτάμε ψηλά- αντί να μας προσκαλεί σε ένα νοητικό διάλειμμα, καταλήγει να μας κατακλύζει.
 • Σπατάλη. Η κακή οργάνωση οδηγεί επίσης στη σπατάλη. Για παράδειγμα, η εύρεση ληγμένων κονσερβοποιημένων τροφίμων επειδή είχαν μείνει στον πάτο των πάντων.
 • Συσσώρευση. Πρέπει επίσης να σκεφτούμε την περιττή προσκόλληση σε ορισμένα αντικείμενα. Δεν τα πετάτε, δεν τα δωρίζετε και δεν τα ανακυκλώνετε. Η συσσώρευση δεν είναι θετική.
 • Προβλήματα συνύπαρξης. Η ακαταστασία επηρεάζει επίσης τη συνύπαρξη και τις διαπροσωπικές σχέσεις. Η διαβίωση σε ένα καθαρό και τακτοποιημένο σπίτι κάνει τη ζωή όλων των κατοίκων του ευκολότερη.
Cleaning can relieve stress.
Η ακαταστασία στο σπίτι έχει ψυχικές και συναισθηματικές συνέπειες. Μπορεί να μειώσει την απόδοση και να προκαλέσει άγχος.

Πώς η καθαριότητα βοηθά στη μείωση του στρες;

Γνωρίζετε ήδη τις επιπτώσεις, τώρα ας δούμε πώς η καθαριότητα μπορεί να σας βοηθήσει στη μείωση του στρες.

 • Το να έχετε τα πράγματά σας σε τάξη θα σας βοηθήσει να τα βρίσκετε πιο εύκολα για να τα χρησιμοποιήσετε όταν τα χρειάζεστε. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσετε να διαχειριστείτε καλύτερα τον χρόνο σας.
 • Το καθάρισμα σας βοηθά επίσης να νιώσετε μια αίσθηση ελέγχου, η οποία μειώνει το στρες.
 • Ένα άλλο όφελος έχει να κάνει με το αίσθημα της ολοκλήρωσης, του να ξεκινάτε μια εργασία και να μπορείτε να την τελειώσετε, ειδικά με ένα θετικό αποτέλεσμα που σχετίζεται με μεγαλύτερη ευεξία και απόλαυση του σπιτιού.
 • Το να έχετε τα πράγματά σας πρόχειρα θα σας βοηθήσει επίσης να μειώσετε την κατανάλωση.
 • Η συγκέντρωση και η παραγωγικότητά σας θα αρχίσουν να βελτιώνονται.

Ψυχολογία πίσω από την καθαριότητα

Η φροντίδα της υγείας γενικά – και η ψυχική υγεία ειδικότερα – έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με τις συνθήκες του περιβάλλοντος στο οποίο ζει ένα άτομο. Έτσι, οι ακατάστατοι χώροι δημιουργούν αίσθημα καταπίεσης και δυσφορία.

Πρέπει να επικεντρωθούμε στην καθαριότητα με mindfulness, δηλαδή την εξάσκηση της ενσυνειδητότητας στην παρούσα στιγμή (εδώ και τώρα).

Με αυτόν τον τρόπο, με την συγκέντρωση σε μια συγκεκριμένη εργασία, το άτομο μειώνει το άγχος και τις αρνητικές ή αγχωτικές σκέψεις για το μέλλον. Φυσικά, αυτό έχει αντίκτυπο στην καλύτερη διάθεση.

5. συμβουλές για την καθαριότητα και τη μείωση του στρες

Το να βλέπει κανείς την καθαριότητα ως υποχρέωση είναι ένας τρόπος να προδιαθέτει τον εαυτό του στα αρνητικά. Αν όμως η ιδέα είναι να εξαλείψετε την ακαταστασία, αρχίστε να εφαρμόζετε πιο τακτικές ρουτίνες καθαρισμού. Πώς μπορείτε να επωφεληθείτε από αυτές τις εργασίες για να μειώσετε το άγχος;

 1. Προσπαθήστε να επιλέξετε μια μέρα για να το κάνετε, συντονίζοντας με τα υπόλοιπα άτομα του νοικοκυριού, αν ζείτε με κάποιον. Είναι σημαντικό να αναλάβουν όλοι την ευθύνη και να μην γίνει ατομική υπόθεση.
 2. Μην σχεδιάζετε κάτι αδύνατο. Αν το Σάββατο είναι ημέρα ξεκούρασης, μην προγραμματίσετε να σηκωθείτε νωρίς μόνο για την καθαριότητα. Προσπαθήστε να ξεκινήσετε τη μέρα χαλαρά, με ένα καλό πρωινό και στη συνέχεια να ξεκινήσετε σιγά σιγά.
 3. Ποιος είπε ότι πρέπει να είναι κάτι δύσκολο ή δυσάρεστο; Μπορείτε να παίζετε την καλύτερη playlist ή ό,τι άλλο θέλετε κατά τη διάρκεια του καθαρισμού, ώστε να είναι πιο διασκεδαστικό.
 4. Ανοίξτε τα παράθυρα και αφήστε τον αέρα να κυκλοφορήσει. Όχι μόνο θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα, αλλά θα φροντίσετε και την υγεία σας προλαμβάνοντας τις αλλεργίες.
 5. Επιλέξτε να χρησιμοποιήσετε ράφια. Εξυπηρετούν την ταξινόμηση των αντικειμένων και διευκολύνουν την εύρεσή τους όταν τα χρειάζεστε.
Consejos para hacer limpieza y reducir el estrés
Ο χρόνος που αφιερώνετε στον καθαρισμό του σπιτιού μπορεί να είναι ο χρόνος για να εξασκήσετε την ενσυνειδητότητα.

Μπορείτε επίσης να μάθετε περισσότερα για το άγχος εδώ: Πώς να βοηθήσετε κάποιον με Γενικευμένη Αγχώδη Διαταραχή

Ήρθε η ώρα να σκεφτείτε το άγχος που σχετίζεται με τους χώρους του σπιτιού

Μπορεί να νομίζετε ότι το άγχος είναι κάτι που οφείλεται στην προσωπικότητα ή κάτι καθαρά ψυχολογικό. Δηλαδή, το περιορίζετε στη σφαίρα του ατόμου. Ωστόσο, υπάρχει και σε απλά πράγματα, όπως το να χάνετε χρόνο ψάχνοντας ένα ζευγάρι παπούτσια πριν πάτε στη δουλειά.

Εξαιτίας αυτού, είναι απαραίτητο να σκεφτείτε τον τρόπο που ζείτε. Αν είναι αλήθεια ότι η τάξη του σπιτιού είναι αντανάκλαση της τάξης του μυαλού, ένας λόγος παραπάνω γίνεται προτεραιότητα να “καθαρίσετε” αυτούς τους χώρους.

Τι θα λέγατε να εφαρμόζατε τον μινιμαλισμό; Πρόκειται για έναν τρόπο ζωής που στοχεύει στην απλοποίηση του τρόπου με τον οποίο κατοικείτε τους χώρους. Ο στόχος είναι να μπορείτε να επιλέξετε από ποια πράγματα θέλετε να περιβάλλεστε και όχι να καταλήγουν τα πράγματα να σας περιβάλλουν.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Sandín, Bonifacio (2003). El estrés: un análisis basado en el papelde los factores sociales. International Journal of Clinical and Health Psychology, 3(1),141-157.[fecha de Consulta 7 de Julio de 2021]. ISSN: 1697-2600. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=33730109.
 • BEDARD, M., FELTEAU, M., MAZMANIAN, D., FEDYK, K., KLEIN, R., RICHARDSON, J., PARKINSON,W., & MINTHORN-BIGGS, W. (2003). Pilot evaluation of a mindfulness-based intervention to improve quality of life among individuals who sustained traumatic brain injuries. Disability and Rehabilitation, 25(13), 722-731.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.