7 τρόποι για να καθαρίσετε τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού

Θέλετε να απολαύσετε το μπαλκόνι ή τον κήπο σας το καλοκαίρι, αλλά απλά δεν έχετε την ενέργεια να καθαρίσετε σωστά τους εξωτερικούς σας χώρους; Σας δίνουμε 7 συμβουλές που θα λατρέψετε!
7 τρόποι για να καθαρίσετε τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού

Έχει γραφτεί από Maria Jimena Freytes

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Όταν ξεκινάει η ζέστη, η ζωή συχνά μετακινείται στο αίθριο ή στο μπαλκόνι. Είναι σύνηθες για πολλούς ανθρώπους να περνούν περισσότερο χρόνο έξω απολαμβάνοντας τον καθαρό αέρα παρά μέσα στο σπίτι. Σήμερα, θέλουμε να μοιραστούμε κάποιους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να καθαρίσετε τους εξωτερικούς χώρους πριν το καλοκαίρι, ώστε να τους απολαύσετε στο μέγιστο βαθμό.

Από το γρασίδι, τα φυτά και τα λουλούδια μέχρι τα έπιπλα στον κήπο, κάθε μπαλκόνι, βεράντα ή κήπος θα χρειαστεί ειδική συντήρηση. Είναι καλή ιδέα να τα διατηρήσετε σε καλή κατάσταση, ώστε να είναι έτοιμα για συχνή χρήση.

Παρακάτω, θα προτείνουμε μερικές συμβουλές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να καθαρίσετε τους εξωτερικούς σας χώρους με οργανωμένο τρόπο.

Συμβουλές για να καθαρίσετε τους εξωτερικούς σας χώρους

Προσπαθήστε να μην ξεχάσετε τίποτα, αλλά το πιο σημαντικό, προσπαθήστε και ακολουθήσετε μια συγκεκριμένη σειρά. Σας προτείνουμε να ρίξετε μια προσεκτική ματιά στο μπαλκόνι ή τη βεράντα σας και να κάνετε μια λίστα εργασιών.

Με αυτόν τον τρόπο η εργασία θα είναι πιο αποτελεσματική και παραγωγική.

Εδώ είναι μερικές από τις επιλογές:

1. Πετάξτε ό,τι δεν χρειάζεστε

Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε όταν καθαρίζετε τους εξωτερικούς χώρους πριν το καλοκαίρι. Αφού ελέγξετε κάθε γωνία, πετάξτε οτιδήποτε δεν θα χρησιμοποιήσετε ή δεν θα επισκευάσετε. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχετε περισσότερο χώρο για να εργαστείτε και να ανακαινίσετε πράγματα.

Εδώ, μιλάμε για παλιά έπιπλα που σχεδιάζατε να αποκαταστήσετε ή να επαναχρησιμοποιήσετε εδώ και χρόνια, αλλά για οποιονδήποτε λόγο, δεν το έχετε καταφέρει ποτέ. Εάν έχετε παιδιά, μπορείτε να δωρίσετε τα παιχνίδια που δεν έχουν χρησιμοποιήσει για πολύ καιρό.

7 τρόποι για να καθαρίσετε τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού
Μπορείτε να δωρίσετε τυχόν παιχνίδια που τα παιδιά δεν χρησιμοποιούν πλέον ή που έχουν εγκαταλείψει.

2. Καθαρίστε τα έπιπλα

Ανάλογα με το υλικό των εξωτερικών επίπλων που έχετε, μπορεί να νοικιάσετε ένα πλυστικό μηχάνημα πίεσης. Το καλό με αυτά είναι ότι το νερό βγαίνει σε μεγάλη πίεση που συνήθως παρέχει ένα βαθύ καθαρισμό.

Εάν τα έπιπλά σας είναι ξύλινα, φροντίστε να μην καταστρέψετε το χρώμα από το νερό. Μόλις καθαριστούν τα έπιπλα, θα μπορείτε να καταλάβετε εάν πρέπει να αποκατασταθούν ή αν μπορείτε να τα ρετουσάρετε.

Ορισμένες επιλογές ανακαίνισης ξύλινων επίπλων μπορεί να περιλαμβάνουν τη χρήση στεγανωτικού για να αποφύγετε την υγρασία, το φως του ήλιου ή το νερό της βροχής που καταστρέφει το ξύλο. Εάν είναι κατασκευασμένα από πλαστικό ή μέταλλο, μπορείτε να τα βάψετε με τα αντίστοιχα προϊόντα.

Θα πρέπει να καθαρίσετε σε βάθος τυχόν καλύμματα μαξιλαριών ή κουβέρτες που έχετε στα έπιπλα εξωτερικού χώρου. Επίσης, μην ξεχάσετε να ρυθμίσετε τυχόν βίδες ή καρφιά. Με αυτόν τον τρόπο θα βεβαιωθείτε ότι όλα είναι εντάξει όταν τα χρησιμοποιήσετε ξανά.

3. Διορθώστε το γρασίδι

Όταν ξεκινήσετε με το γρασίδι ή το γκαζόν, μπορείτε να κάνετε κι άλλες δουλειές παράλληλα. Για παράδειγμα, εργασίες όπως η αφαίρεση των ζιζανίων, η προσθήκη λιπάσματος, η σπορά σπόρων και η στερέωση φυτών πρέπει να γίνουν μαζί. Εάν αποφασίσετε να αρχίσετε με το γρασίδι , αφαιρέστε τα ζιζάνια και τυχόν κλαδιά ή φύλλα που έχουν μείνει από το χειμώνα και το φθινόπωρο. Μόλις έχετε έναν καθαρό χώρο, είναι καλή ιδέα να απλώσετε σάπια φύλλα ή λίπασμα για να το κάνετε πιο δυνατό.

Όσον αφορά τα φυτά, η διαδικασία κλαδέματος θα εξαρτηθεί από κάθε είδος. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να αφαιρέσετε τυχόν ξερά κλαδιά ή φύλλα για να βελτιώσετε την εμφάνισή τους.

Ομοίως, όταν τελειώσετε τον καθαρισμό, σας προτείνουμε να φυτέψετε μερικά εποχιακά λουλούδια για να δώσετε στον κήπο σας λίγο περισσότερο χρώμα. Μια επιλογή από πολύχρωμα αγγεία θα ζωντανέψει τον κήπο σας!

4. Καθαρίστε τις αποχετεύσεις σας

Κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, οι αποχετεύσεις σας μπορεί να συσσωρεύουν κάθε είδους απόβλητα. Και, όταν έρθει η περίοδος των βροχών, μπορεί να μπλοκαριστούν. Για αυτόν τον λόγο, μόλις καθαρίσετε τη βεράντα σας, ήρθε η ώρα να στρέψετε την προσοχή σας σε αυτό το μέρος.

5. Καθαρίστε τα ξύλινα πατώματα στους εξωτερικούς χώρους

Γενικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια βούρτσα με μαλακές τρίχες και νερό για να καθαρίσετε βαθιά. Ωστόσο, εάν έχετε ήδη καθαρίσει το πάτωμα και δεν φαίνεται πολύ καλύτερο, μπορείτε να δοκιμάσετε να το τρίψετε και να το επικαλύψετε με βερνίκι.

Το βερνίκι δεν θα αναδείξει μόνο το χρώμα και τη φωτεινότητα, αλλά θα επιστρέψει και κάποια από την προστασία που έχει χάσει. Μπορείτε να καθαρίσετε εύκολα κεραμικά ή πέτρινα δάπεδα με νερό και σαπούνι.

Νομίζουμε ότι μπορεί να σας αρέσει να διαβάσετε: 5 ιδέες για όμορφα ανακυκλωμένα έπιπλα

6. Ρίξτε μια ματιά στους τοίχους, τις οροφές και τις γωνίες

Με ένα πλυστικό μηχάνημα πίεσης, μπορείτε να καθαρίσετε τους τοίχους, τις γωνίες της οροφής, τις υδρορροές και τις αποχετεύσεις. Υπάρχει επίσης συνήθως συσσώρευση παλιών φύλλων και κλαδιών που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα όταν ξεκινούν οι βροχές.

Όσον αφορά τους τοίχους, είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί με το μηχάνημα γιατί η υπερβολική πίεση θα μπορούσε να βλάψει το χρώμα εάν έχετε τούβλα ή πέτρες.

Για τέντες και ομπρέλες, ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε πρώτα ηλεκτρική σκούπα. Αφού αφαιρέσετε τη σκόνη, πλύντε με σαπούνι και νερό.

7 τρόποι για να καθαρίσετε τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού
Το καλοκαίρι, περνάμε περισσότερο χρόνο έξω. Οι εξωτερικοί μας χώροι μπορεί να είναι σε κακή κατάσταση επειδή δεν τους χρησιμοποιούμε πολύ το φθινόπωρο ή το χειμώνα.

7. Πάρτε όλα τα απαραίτητα εργαλεία

Πριν ξεκινήσετε τον καθαρισμό του εξωτερικού σας χώρου, βεβαιωθείτε ότι έχετε συγκεντρώσει πρώτα όλα τα εργαλεία σας. Για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστείτε γάντια κήπου και φτυάρι για να δουλέψετε το έδαφος.

Τα προϊόντα καθαρισμού, οι εύκαμπτοι σωλήνες και τα εργαλεία πρέπει να είναι έτοιμα εκ των προτέρων. Εάν δεν τα έχετε, θα πρέπει να σταματήσετε στη μέση για να τα αναζητήσετε και θα χάσετε χρόνο.

Καθαρίστε τους εξωτερικούς σας χώρους πριν από το καλοκαίρι χωρίς να καταλήξετε εξαντλημένοι

Η χρήση μιας λίστας για τις εργασίες είναι μια εξαιρετική ιδέα, επειδή με αυτόν τον τρόπο θα ξέρετε πώς να οργανώσετε τον χρόνο σας με τον καλύτερο τρόπο. Το καλοκαίρι μας καλεί να περάσουμε περισσότερο χρόνο στον καθαρό αέρα και να απολαύσουμε τους εξωτερικούς μας χώρους.

Ο καθαρισμός των εξωτερικών σας χώρων είναι απαραίτητος για να μπορείτε να τους απολαύσετε με τους φίλους και την οικογένειά σας. Σας ενθαρρύνουμε να κάνετε κάθε μέλος της κοινωνικής σας ομάδας να συνεισφέρει όταν πρόκειται για τον καθαρισμό της βεράντας ή του μπαλκονιού σας. Στο τέλος της ημέρας, όλοι θα θέλουν να περάσουν το καλοκαίρι εκεί!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • de Administración Regional, E. (2009). Limpieza y tratamiento de muebles y enseres.
  • COLLADO, H., & ADAY, M. (2017). Limpieza y puesta a punto de pisos y zonas comunes en alojamientos. Ediciones Paraninfo, SA.
  • Quincke, A., GARCÍA LAMOTHE, L., & Morón, A. (2008). Manejo de la fertilización en cultivos de verano. Jornada INIA La Estanzuela. Cultivos de verano, INIA La Estanzuela. Montevideo: INIA, 1-4.
  • Barreiro, S., & Hirsch, T. (2011). Protección de la madera.
  • Villegas Castillo, V. A., & Trippel, S. (2004). Manual de tratamientos superficiales en madera(Doctoral dissertation, Universidad de Talca (Chile). Escuela de Ingenieria en Industrias de la Madera.).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.