Πώς να καθαρίσετε το εσωτερικό του πλυντηρίου πιάτων;

Ο καθαρισμός του εσωτερικού του πλυντηρίου πιάτων είναι μια εργασία που δεν μπορεί να λείπει από τη ρουτίνα καθαρισμού σας. Είναι απαραίτητη για την πρόληψη ασθενειών. Μάθετε πώς να το κάνετε σωστά σε αυτό το άρθρο!
Πώς να καθαρίσετε το εσωτερικό του πλυντηρίου πιάτων;

Έχει γραφτεί από Andrea de los Angeles Salas Suarez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Μια καλή ρουτίνα καθαρισμού δεν αφορά μόνο το να διατηρείτε τα πάντα στο σπίτι αστραφτερά και καθαρά. Πρέπει επίσης να απολυμαίνετε τα εργαλεία και τις συσκευές σας. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν πολλές δουλειές που μπορεί να παραβλέψουμε. Ένα κλασικό παράδειγμα είναι η κουζίνα: Έχετε ιδέα πώς να καθαρίσετε το εσωτερικό ενός πλυντηρίου πιάτων;

Η αλήθεια είναι ότι αυτό το χρήσιμο μηχάνημα, με την πάροδο του χρόνου, συσσωρεύει απίστευτη ποσότητα βρωμιάς από τρόφιμα, λίπη και αδιάλυτα υγρά πιάτων.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η βρωμιά προκαλεί χάος στα εξαρτήματα που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του πλυντηρίου πιάτων, όπως η αντλία ή το φίλτρο. Έτσι, με τη σωστή συντήρηση, θα διαρκέσει περισσότερο.

Συμβουλές και βήματα για τον καθαρισμό του εσωτερικού του πλυντηρίου πιάτων

Σταματήστε να πλένετε τα πιάτα σας σε ένα βρώμικο πλυντήριο πιάτων! Ήρθε η ώρα να το κάνετε σαν καινούργιο. Αφήστε στην άκρη τις δικαιολογίες – ήρθε η ώρα να μάθετε πώς να καθαρίζετε σωστά το πλυντήριο πιάτων σας!

1. Απομακρύνετε τα υπολείμματα τροφών κάθε μέρα

Ακόμα και αν φροντίζετε να απομακρύνετε τα υπολείμματα τροφών πριν πλύνετε πιάτα, κατσαρόλες, τηγάνια κ.λπ. αναπόφευκτα κάποια υπολείμματα θα βρεθούν στο πλυντήριο πιάτων. Παρακολουθήστε προσεκτικά και θα το διαπιστώσετε και μόνοι σας. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να πάρετε μια χαρτοπετσέτα μιας χρήσης για να αφαιρέσετε κομμάτια κρέατος, κόκκους ρυζιού και σπόρους.

Το σημείο εκκίνησης είναι να αφαιρέσετε τις λεπίδες και τις σχάρες για να τις καθαρίσετε πλήρως. Αν κάνετε τα στραβά μάτια,  η διαδικασία θα είναι πιο δύσκολη επειδή θα υπάρχουν σωματίδια στο εσωτερικό και οι βραχίονες δεν θα περιστρέφονται κανονικά. Επίσης, επικεντρωθείτε στα λάστιχα της πόρτας.

Vajilla sucia.
Πριν τοποθετήσετε τα πιάτα στο πλυντήριο πιάτων, προσπαθήστε να αφαιρέσετε μέρος της βρωμιάς με ένα πανί μιας χρήσης.

2. Να καθαρίζετε την πόρτα του πλυντηρίου πιάτων κάθε εβδομάδα

Δεν είναι απαραίτητο να ασχολείστε με την πόρτα του πλυντηρίου πιάτων κάθε μέρα. Στην πραγματικότητα, αρκεί να το κάνετε σχολαστικά μια φορά την εβδομάδα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πανί από μικροΐνες ή ένα πανί καθαρισμού αποκλειστικά για το σκοπό αυτό.

Αυτή είναι η διαδικασία βήμα προς βήμα:

 • Βρέξτε και τρίψτε το πανί στο εσωτερικό της πόρτας, το οποίο συχνά φιλοξενεί πιτσιλιές γεμάτες σκουπίδια και λίπη.
 • Επίσης, θυμηθείτε τις άκρες των πλευρών και της οροφής.
 • Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία για να ελέγξετε το δοχείο απορρυπαντικού, καθώς οι ταμπλέτες τείνουν να αφήνουν υπολείμματα.

3. Μην ξεχνάτε το φίλτρο!

Όσο συχνά καθαρίζετε την πόρτα, θα πρέπει να συντηρείτε το φίλτρο για να αποφύγετε φραξίματα ή μπλοκαρίσματα στην αντλία αποστράγγισης. Δεν χρειάζεται να καλέσετε κάποιον ειδικό γι’ αυτό.

Μπορείτε να το αφαιρέσετε μόνοι σας και να το ξεπλύνετε κάτω από ισχυρό πίδακα νερού με ουδέτερο σαπούνι. Για να αφαιρέσετε όλα τα υπολείμματα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια οδοντόβουρτσα ή οποιοδήποτε άλλο υλικό για να τρίψετε απαλά.

Μια άλλη εναλλακτική λύση που προτείνουν οι ειδικοί στον τομέα είναι να μουλιάσετε το φίλτρο σε ένα δοχείο με ζεστό νερό και σαπούνι για τουλάχιστον μία ώρα. Στη συνέχεια, τρίψτε το με μια βούρτσα, ξεπλύνετε και επανατοποθετήστε το έτσι ώστε να παραμείνει στη θέση του.

Όπως είπαμε στην αρχή αυτού του άρθρου, αυτή η διαδικασία είναι το κλειδί για να διατηρήσετε το πλυντήριο πιάτων σε καλή κατάσταση. Αν το φίλτρο είναι φραγμένο, η βρωμιά θα παραμείνει να περιστρέφεται στο εσωτερικό του, όσο κι αν το καθαρίζετε.

4. Καθαρίστε την αποχέτευση του πλυντηρίου πιάτων

Σηκώστε το κάτω ράφι πιάτων και αφαιρέστε τα παγιδευμένα τρόφιμα ή άλλα υπολείμματα. Αυτή η απλή εργασία θα βελτιώσει την αποστράγγιση και την καθαριότητα. Σαφώς και η λειτουργικότητα του πλυντηρίου πιάτων θα βελτιωθεί με αυτόν τον τρόπο!

5. Κάντε συχνά έναν βαθύ καθαρισμό

Ίσως το πρόγραμμά σας να είναι γεμάτο τις περισσότερες φορές. Γνωρίζουμε ότι μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο να καθαρίσετε σχολαστικά το εσωτερικό του πλυντηρίου πιάτων. Ωστόσο, θα ήταν καλύτερο αν προγραμματίζατε να το κάνετε μια φορά το μήνα. Ελέγξτε αυτές τις εξαιρετικές επιλογές φυσικών προϊόντων.

Λευκό ξύδι

Πρόκειται για ένα από τα πιο αποτελεσματικά οικιακά συστατικά, καθώς λευκαίνει και απολυμαίνει με πολύ αποτελεσματικό τρόπο. Δεν θεωρείται άδικα το κατ ‘ εξοχήν οικιακό καθαριστικό! Είναι μια οικολογική, φυσική και φιλική προς τον προϋπολογισμό επιλογή.

Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

 1. Αρχικά, αδειάστε το πλυντήριο πιάτων.
 2. Εφαρμόστε ξύδι στα εσωτερικά τοιχώματα, τα λαστιχένια μέρη, την πόρτα, το φίλτρο, τους εσωτερικούς αγωγούς και τους δίσκους.
 3. Ενεργοποιήστε το μηχάνημα και ρυθμίστε το στον πιο ζεστό κύκλο.
 4. Περίπου 10 λεπτά αργότερα, σταματήστε το πλυντήριο πιάτων και ρίξτε μέσα ένα φλιτζάνι ξύδι.
 5. Περιμένετε να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.

Κάποιοι προτείνουν τη χρήση κιτρικού οξέος στην έκδοση σε σκόνη για να ενισχύσουν την επίδραση του ξυδιού, απομακρύνοντας έτσι το λίπος και τα υπολείμματα που έχουν συσσωρευτεί στο εσωτερικό. Ευτυχώς, δεν είναι τοξικό, αλλά θα πρέπει να το χορηγείτε με προσοχή.

Μαγειρική σόδα για τον καθαρισμό του πλυντηρίου πιάτων

Μια άλλη εναλλακτική λύση είναι η χρήση μαγειρικής σόδας, η οποία είναι ιδανική για την ενίσχυση του καθαρισμού που έχετε κάνει με ξύδι ή οποιοδήποτε άλλο υλικό.

Πώς να το κάνετε; Είναι πολύ απλό: πασπαλίστε λίγη στην κάτω περιοχή, βάλτε το πρόγραμμα με τη μέγιστη θερμοκρασία και αυτό είναι όλο!

Χλωρίνη

Ένα άλλο καθαριστικό που δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα είναι η χλωρίνη. Ωστόσο, λόγω της συγκέντρωσής της, είναι καλύτερο να τη χρησιμοποιείτε με μέτρο.

Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να ελέγξετε το υλικό της πόρτας και του εσωτερικού της- αν είναι από ανοξείδωτο ατσάλι, για παράδειγμα, μην χρησιμοποιείτε χλωρίνη.

Ειδικά καθαριστικά για μηχανήματα

Αν προτιμάτε, επιλέξτε ένα ειδικό καθαριστικό για μηχανήματα, το οποίο θα εκπληρώσει τον ίδιο σκοπό. Το μειονέκτημα είναι ότι η τιμή αυτών των καθαριστικών είναι υψηλότερη και η χρήση τους επικρίνεται από τους περιβαλλοντολόγους. Αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε ένα τέτοιο, επιλέξτε μια καλή μάρκα και ακολουθήστε κατά γράμμα τις συστάσεις που αναγράφονται στην ετικέτα.

Με το πλυντήριο πιάτων άδειο, εκτελέστε έναν κύκλο καθαρισμού. Ορισμένα πλυντήρια πιάτων διαθέτουν ένα πρόγραμμα σχεδιασμένο για αυτή τη διαδικασία. Διαφορετικά, εκτελέστε στο πρόγραμμα με τη μέγιστη θερμοκρασία.

Χυμοί σε σκόνη

Ναι, καλά διαβάσατε: χυμοί σε σκόνη. Σίγουρα, κάποια στιγμή, έχετε ακούσει ότι το περιεχόμενο αυτών των φακέλων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό μιας τουαλέτας. Λοιπόν, μπορείτε επίσης να το δοκιμάσετε για να καθαρίσετε το εσωτερικό ενός πλυντηρίου πιάτων! Απλά τοποθετήστε 4 ή 5 κουταλιές της σούπας στο σημείο όπου βρίσκονται οι ταμπλέτες απορρυπαντικού, πιέστε το και ελέγξτε το αποτέλεσμα.

6. Χρησιμοποιήστε λεμόνι για να απαλλαγείτε από τις άσχημες μυρωδιές

Μια συχνή ερώτηση για την καθαριότητα είναι πώς να εξαφανίσετε τις δυσάρεστες μυρωδιές της υγρασίας, του λίπους και του φαγητού. Ένα κόλπο που δεν αποτυγχάνει είναι να τοποθετήσετε 1/2 λεμόνι στον επάνω δίσκο του πλυντηρίου πιάτων μετά τον καθαρισμό. Στη συνέχεια, το κλειδί είναι να το αντικαθιστάτε κάθε δύο ή τρεις ημέρες πριν σαπίσει.

Επίσης, είναι καλή ιδέα να δοκιμάσετε να απλώσετε ένα φλιτζάνι μαγειρική σόδα μέσα στο άδειο πλυντήριο πιάτων. Αφήστε το να μείνει όλη τη νύχτα και, μια μέρα αργότερα, προσθέστε ένα φλιτζάνι ξύδι στο πάνω μέρος, ξεκινήστε το πρόγραμμα με την μέγιστη θερμοκρασία και θα παρατηρήσετε τη διαφορά στο άρωμα.

Medio limón para limpiar el lavavajillas.
Αν τοποθετήσετε μισό λεμόνι στη συσκευή και το ανανεώνετε κάθε τρεις μέρες, το πλυντήριο πιάτων σας θα μυρίζει υπέροχα.

7. Να θυμάστε τα μέσα ατομικής προστασίας

Η ασφάλειά σας είναι απαραίτητη σε κάθε ρουτίνα καθαρισμού. Φορέστε γάντια για να προστατέψετε τα χέρια σας από την τριβή των προϊόντων. Επίσης, φορέστε ποδιά για να μην καταστρέψετε τα ρούχα που φοράτε.

Μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε σωστά το πλυντήριο πιάτων σας

Εκτός από το να καθαρίζετε το εσωτερικό του πλυντηρίου πιάτων με την καλύτερη τεχνική και ποιοτικά προϊόντα, είναι επίσης σημαντικό να λάβετε υπόψη σας και κάποιες άλλες συμβουλές. Στο τέλος της φάσης του πλυσίματος, μην βγάζετε τα πιάτα αμέσως. Αντ’ αυτού, περιμένετε να στραγγίξουν για λίγο. Είναι επίσης καλύτερο να αφήνετε την πόρτα ανοιχτή, αποτρέποντας έτσι τη δημιουργία μούχλας στο φίλτρο ή στα τοιχώματα.

Όσον αφορά το είδος των αντικειμένων κουζίνας, είναι καλύτερο να πλένετε στο χέρι όσα είναι κατασκευασμένα από ξύλο, χυτοσίδηρο και πλαστικό. Από την άλλη πλευρά, η σειρά με την οποία τοποθετείτε τα σκεύη μέσα στο πλυντήριο πιάτων έχει σημασία: βάλτε τα πάντα στη θέση τους.

Μπορείτε πλέον να θεωρείτε τον εαυτό σας ειδικό στον καθαρισμό ενός από τα πιο πολύτιμα μηχανήματα που έχετε στο σπίτι, αφού γνωρίζοντας αυτές τις συμβουλές θα εξοικονομήσετε χρόνο, κόπο, ενέργεια και νερό. Αντιμετωπίστε το πλυντήριο πιάτων σας όπως του αξίζει, και θα έχετε πραγματικά καθαρά πιάτα και σκεύη!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Solera M. Limpieza doméstica. Procedimientos y operaciones de limpieza en domicilios particulares. 1. ° ed. España: Ideaspropias Editorial; 2014.
 • Pilar H. ¿Por qué blanquea la lejía? España: Universidad Nacional de Educación a Distancia; 2012.
 • Prada C. Hogar sin tóxicos. 1. ° ed. España: Editorial I; 2013.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.