Πώς να καθαρίσετε το beauty blender χωρίς να το καταστρέψετε

Το beauty blender έχει γίνει απαραίτητο εργαλείο για όσες θέλουν να δείχνουν υπέροχες με το μακιγιάζ τους. Μάθετε πώς να το καθαρίζετε χωρίς να το καταστρέφετε.
Πώς να καθαρίσετε το beauty blender χωρίς να το καταστρέψετε

Έχει γραφτεί από Maria Margarita Barrios Quintero

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Ορισμένα πινέλα και σφουγγάρια καλλυντικών είναι μιας χρήσης, αλλά το beauty blender είναι ένα εργαλείο που μπορεί να καθαριστεί και να επαναχρησιμοποιηθεί. Ο μοντέρνος σχεδιασμός του σας επιτρέπει να το πλένετε μετά από μερικές χρήσεις για να απαλλαγείτε από λεκέδες ή βακτήρια που μπορεί να έχουν κατακάτσει στην επιφάνειά του.

Αυτό το αντικείμενο έχει γίνει ένα πολύ δημοφιλές εργαλείο μακιγιάζ λόγω των όμορφων τελειωμάτων που αφήνει στο πρόσωπο. Παρά το χαμηλό του κόστος, μπορείτε να το επαναχρησιμοποιήσετε αρκετές φορές μετά από τον κατάλληλο καθαρισμό. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνετε τα απορρίμματα και βοηθάτε τον πλανήτη. Θέλετε να μάθετε περισσότερα γι’ αυτό;

Πώς να καθαρίσετε γρήγορα το beauty blender σας

Το beauty blender σας μπορεί να μην είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση, οπότε αυτή η μέθοδος καθαρισμού θα είναι αρκετή για να το επαναφέρετε σε φόρμα.

1. Φτιάξτε σαπουνόνερο σε ένα μικρό δοχείο

Πάρτε ένα μικρό, καθαρό δοχείο που προορίζεται μόνο για τον καθαρισμό των καλλυντικών σας εργαλείων. Ρίξτε μέσα λίγο ζεστό νερό και υγρό σαπούνι (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σαμπουάν, παιδικό σαπούνι ή σαπούνι χεριών). Φυσικά, φροντίστε να μην χρησιμοποιήσετε σαπούνι για πλυντήριο πιάτων, καθώς μπορεί να ερεθίσει το δέρμα, αν δεν ξεπλύνετε καλά το σφουγγάρι μετά τη χρήση του.

2. Μουλιάστε το σφουγγάρι

Βάλτε το σφουγγάρι στο δοχείο και αφήστε το να μουλιάσει για μισή ώρα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πιέστε το σφουγγάρι αρκετές φορές. Λάβετε υπόψη ότι το δοχείο πρέπει να έχει αρκετό μείγμα για να καλύψει πλήρως το beauty blender.

Θα παρατηρήσετε ότι το νερό γίνεται θολό, μπεζ ή ανοιχτό καφέ. Αυτό είναι φυσιολογικό, καθώς το μακιγιάζ που είναι εμποτισμένο στο σφουγγάρι θα αρχίσει να βγαίνει.

3. Κάντε μασάζ στο σφουγγάρι

Το beauty blender θα διογκωθεί στο μέγιστο όταν έρθει σε επαφή με τη σαπουνάδα. Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να το πιέσετε με το χέρι σας και να επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία αρκετές φορές. Στη συνέχεια, πάρτε ένα ειδικό καθαριστικό ή παιδικό σαμπουάν και ρίξτε λίγο απευθείας στο σφουγγάρι, ειδικά στις λεκιασμένες περιοχές.

Με τα δάχτυλά σας, τρίψτε το για τουλάχιστον τρία λεπτά. Χρησιμοποιήστε μόνο τα δάχτυλά σας για να κάνετε τη δουλειά, διαφορετικά, μπορεί να το καταστρέψετε.

Masajea la esponja difuminadora
Ο σωστός καθαρισμός του σφουγγαριού θόλωσης συμβάλλει στην παράταση της ζωής του.

Πιστεύουμε ότι μπορεί να σας αρέσει και αυτό το άρθρο: Pouty Lips: Η δημοφιλής τάση μακιγιάζ των χειλιών στο TikTok

4. Ξεπλύνετε το σφουγγάρι με άφθονο νερό

Στη συνέχεια, βάλτε το σφουγγάρι κάτω από τρεχούμενο χλιαρό νερό. Αυτή η διαδικασία είναι ιδανική για να ξεπλύνετε το εργαλείο και να απομακρύνετε εντελώς το σαπούνι και άλλα υπολείμματα. Μην ξεχνάτε να πιέζετε απαλά κάτω από το πίδακα αρκετές φορές.

5. Ελέγξτε αν είναι καθαρό ή όχι

Για να καταλάβετε αν είναι καθαρό, τσεκάρετε τη διαύγεια με την οποία βγαίνει το νερό κατά το ξέπλυμα. Βεβαιωθείτε ότι το νερό βγαίνει καθαρό, ώστε να μπορέσετε να ξεκινήσετε το στάδιο του στεγνώματος. Εάν αυτό δεν συμβαίνει, σας συνιστούμε να υποβάλλετε το εργαλείο στον βαθύ καθαρισμό που περιγράφεται λεπτομερώς παρακάτω.

6. Απομακρύνετε την περίσσεια νερού

Μια χαρτοπετσέτα είναι η καλύτερη για αυτές τις περιπτώσεις ή μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια καθαρή πετσέτα. Θα πρέπει να καλύψετε πλήρως το σφουγγάρι με την πετσέτα και επίσης να φροντίσετε να το πιέσετε απαλά, ώστε να παραμείνει το νερό μέσα στο χαρτί.

Τέλος, αφήστε το σε ένα μέρος όπου μπορεί να ολοκληρώσει το στέγνωμά του στον καθαρό αέρα. Βεβαιωθείτε ότι έχει στεγνώσει εντελώς πριν αρχίσετε να το χρησιμοποιείτε.

Πώς να καθαρίσετε σε βάθος το beauty blender σας

Πιστεύετε ότι το beauty blender χρειάζεται ένα βαθύ καθάρισμα; Αν ναι, δείτε πώς θα το κάνετε με τον σωστό τρόπο. Κάντε το μόνο αν εξακολουθεί να φαίνεται βρώμικο μετά τον βασικό καθαρισμό.

1. Βρέξτε το beauty blender

Βρέξτε το σφουγγάρι του beauty blender για 1 λεπτό. Για να το κάνετε αυτό, τοποθετήστε το ακριβώς κάτω από τη βρύση και βεβαιωθείτε ότι το νερό είναι χλιαρό. Με αυτόν τον τρόπο, εξασφαλίζετε ότι έχει απορροφήσει αρκετό νερό.

Ένας άλλος τρόπος είναι να το τοποθετήσετε σε ένα μπολ με ζεστό νερό για περίπου 5 λεπτά. Δεν χρειάζεται να το ανακατέψετε με σαπούνι ή να περιμένετε να θολώσει το νερό πριν συνεχίσετε.

2. Εφαρμόστε υγρό σαπούνι

Χρησιμοποιήστε ένα από τα σαπούνια που προτείνονται στον γρήγορο καθαρισμό και εφαρμόστε το απευθείας στα πιο προβληματικά σημεία του σφουγγαριού. Λάβετε υπόψη ότι στην αγορά διατίθενται προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για τον καθαρισμό αυτού του τύπου εργαλείου.

3. Τρίψτε το σφουγγάρι

Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε τα χέρια σας για να τρίψετε το σφουγγάρι. Τοποθετήστε το ακριβώς στο κέντρο του χεριού σας πάνω στην παλάμη σας και γυρίστε το με το άλλο σας χέρι, σαν να το τυλίγετε σε μπαλάκια. Κάντε το αυτό για αρκετά λεπτά, σταθερά και πιο έντονα από τη γρήγορη ρουτίνα. Ωστόσο, προσέξτε να μην το καταστρέψετε.

Αυτό το έντονο μασάζ θα κάνει το μακιγιάζ που περιέχεται στο σφουγγάρι να μαλακώσει και να βγει στην επιφάνεια. Μια ένδειξη ότι αυτό συμβαίνει είναι η εμφάνιση ενός αφρού στην απόχρωση του foundation που χρησιμοποιείτε.

4. Ξεπλύνετε ενώ τρίβετε

Για να ξεπλύνετε το beauty blender σας , βάλτε το κάτω από τη βρύση, βεβαιωθείτε ότι το νερό είναι χλιαρό και συνεχίστε το μασάζ στην παλάμη του χεριού σας. Επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να μην έχει μείνει καθόλου σαπούνι στο σφουγγάρι. Μπορεί να χρειαστούν μερικά λεπτά, αλλά είναι επιτακτική ανάγκη να μη μείνει κανένα υπόλειμμα σαπουνιού.

5. Αξιολογήστε το σφουγγάρι

Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να το τοποθετήσετε κάτω από τον πίδακα, να αφήσετε το νερό να τρέξει, να το πιέσετε και να παρατηρήσετε αν βγαίνει αφρός από το εσωτερικό του. Εάν το νερό βγαίνει καθαρό, το σφουγγάρι είναι καθαρό. Ωστόσο, αν το νερό είναι γκρι ή μπεζ, επαναλάβετε τη διαδικασία.

6. Στεγνώστε το σφουγγάρι

Πιέστε το beauty blender με το χέρι σας για να απομακρύνετε την περίσσεια νερού. Στη συνέχεια, τυλίξτε το σε μια καθαρή πετσέτα ή χαρτί κουζίνας και πιέστε το αρκετές φορές. Τέλος, αφήστε το να στεγνώσει στον αέρα και περιμένετε μέχρι να στεγνώσει εντελώς.

Cómo hacer una limpieza profunda de la beauty blender
Πριν χρησιμοποιήσετε το beauty blender, είναι σημαντικό να το πλύνετε και να το αφήσετε να στεγνώσει.

Πώς να αποστειρώσετε το beauty blender με θερμότητα

Η αποστείρωση αυτού του εργαλείου με θερμότητα είναι κάτι που πρέπει να κάνετε μία φορά το μήνα, ακόμη και αν κάνετε τη διαδικασία καθαρισμού κάθε εβδομάδα. Η λειτουργία του είναι να συμβάλλει στη μείωση του πολλαπλασιασμού των βακτηρίων στην επιφάνειά του. Αυτό είναι ένα βήμα που δεν πρέπει να παραλείψετε, ειδικά αν ανήκετε στους ανθρώπους που το χρησιμοποιούν καθημερινά.

  1. Ρίξτε αρκετό νερό σε ένα μπολ. Γεμίστε περίπου 2,5 εκατοστά ενός μπολ που είναι κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων.
  2. Τοποθετήστε το σφουγγάρι στο κέντρο του μπολ και βεβαιωθείτε ότι είναι βρεγμένο με νερό βρύσης. Αποφύγετε να το τοποθετήσετε στεγνό καθώς μπορεί να καταστρέψετε το υλικό.
  3. Ξεκινήστε τον φούρνο μικροκυμάτων για 30 δευτερόλεπτα χωρίς να καλύψετε το μπολ στην υψηλή ισχύ. Αν παρατηρήσετε ότι βγαίνουν μερικές κλωστές καπνού από το σφουγγάρι ή ότι το σφουγγάρι διαστέλλεται λίγο, μην ανησυχείτε- αυτό είναι φυσιολογικό. Ωστόσο, παρακολουθείτε πάντα το beauty blender όσο θερμαίνεται στο φούρνο μικροκυμάτων για να διασφαλίσετε ότι δεν θα υπερθερμανθεί.
  4. Αφού περάσει ο χρόνος, αφήστε το σφουγγάρι να ξεκουραστεί για τουλάχιστον δύο λεπτά. Τώρα, βγάλτε το και τοποθετήστε το σε μια χαρτοπετσέτα ή ένα καθαρό πανί.
  5. Μόλις φτάσει σε θερμοκρασία που σας επιτρέπει να το χειριστείτε, πιέστε το πάνω σε μια χαρτοπετσέτα. Μόλις απομακρυνθεί η περίσσεια νερού, αφήστε το να στεγνώσει στον αέρα. Μόλις στεγνώσει καλά, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε αυτό το άρθρο: 12 καλλυντικές χρήσεις της βαζελίνης

Μάθετε πώς να καθαρίζετε το beauty blender σας χωρίς να το καταστρέψετε

Μπορεί να μην έχετε πλύνει ακόμα το beauty blender σας επειδή φοβάστε μήπως το καταστρέψετε. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια σημεία που είναι το κλειδί για να αντέξει για μεγάλο χρονικό διάστημα και ένα από αυτά είναι να χρησιμοποιείτε ζεστό νερό κατά τον καθαρισμό.

Άλλο ένα σημείο είναι η δύναμη με την οποία το πιέζετε ενώ το καθαρίζετε, γιατί αν το κάνετε με πολλή δύναμη, μπορεί να το παραμορφώσετε. Ακολουθήστε, λοιπόν, αυτές τις οδηγίες κατά γράμμα και θα μπορέσετε να το διατηρήσετε για πολύ καιρό!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Bashir, A., & Lambert, P. (2020). Microbiological study of used cosmetic products: highlighting possible impact on consumer health. Journal of Applied Microbiology, 128(2), 598–605. https://doi.org/10.1111/jam.14479

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.