5 τρόποι για να διατηρήσετε μια άψογη κουζίνα

Θα σας πούμε μερικούς από τους καλύτερους τρόπους να διατηρήσετε την κουζίνα σας άψογη. Ακολουθήστε μερικές πολύ εύκολες και απλές συμβουλές που δεν θα θέλουν πολύ από τον χρόνο σας.
5 τρόποι για να διατηρήσετε μια άψογη κουζίνα

Έχει γραφτεί από Maite Córdova Vena

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Θέλετε να κρατήσετε την κουζίνα σας άψογη;

Παρόλο που απαιτεί κάποια προσπάθεια, δεν είναι ανάγκη πάντα να πάρει τόσο χρόνο όσο ίσως νομίζετε ότι χρειάζεται. Ωστόσο, έχουμε την τάση να ξεχνάμε ότι υπάρχουν γρήγορες και απλές λύσεις. Το κλειδί είναι να τις γνωρίζετε και να ξέρετε πώς να τις εκμεταλλεύεστε.

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι οι γρήγορες και απλές λύσεις προέρχονται από διάφορες πηγές: εξειδικευμένα χημικά προϊόντα, σπιτικές λύσεις, προληπτικά μέτρα κ.ο.κ.

Ως εκ τούτου, αποφασίσαμε να μοιραστούμε μερικούς από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να σας βοηθήσουμε να έχετε πάντα μια άψογη κουζίνα.

Δοκιμάστε τους: είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχουν κάποιοι (ή πολλοί) τρόποι που δεν έχετε δοκιμάσει ακόμα!

Πέντε τρόποι για να διατηρήσετε την κουζίνα σας άψογη

1.- Προσθέστε ξύδι στα καθαριστικά δαπέδου

ξύδι, καθαριστικό δαπέδου

Το να προσθέσετε μια μικρή ποσότητα λευκό ξύδι στα χημικά καθαριστικά είναι πολύ δημοφιλές τέχνασμα.

Το λευκό ξύδι καθιστά τον οικιακό καθαρισμό πιο εύκολο, γιατί διευκολύνει την απομάκρυνση των λιπών. Ως εκ τούτου, δεν χρειάζεται να βασανίζεστε τρίβοντας το πάτωμα με κάποιο κουρέλι ή βούρτσα. Επιπλέον, προσθέτοντας λίγο ξύδι ενισχύετε την καθαριστική ισχύ των χημικών καθαριστικών .

2.- Καθαρίστε το φίλτρο του απορροφητήρα

Όταν καθαρίζετε μια κουζίνα, πιθανώς εστιάζετε στα πιο ορατά σημεία και συνήθως ξεχνάτε να φροντίζετε τις περιοχές που χρησιμοποιείτε περισσότερο και δεν είναι τόσο προσιτές. Μία από αυτές τις περιοχές είναι ο απορροφητήρας.

Όπως οι φούρνοι μικροκυμάτων ή οι κανονικοί φούρνοι, οι απορροφητήρες τείνουν να συσσωρεύουν πολλά λίπη. Η λύση είναι να αφαιρέσετε προσεκτικά το φίλτρο και να το πλύνετε με ζεστό νερό, χυμό λεμονιού και λευκό ξύδι.

Ενώ το φίλτρο αποστειρώνεται και απολυμαίνεται, καθαρίστε το εσωτερικό του απορροφητήρα με λίγη αμμωνία ή κάποιο ειδικό προϊόν για να αφαιρέσετε τη βρωμιά από τον απορροφητήρα. Μόλις τελειώσετε τον καθαρισμό, η κουζίνα σας θα μυρίζει πολύ καλύτερα και όλα θα φαίνονται καθαρότερα.

Πρέπει να καθαρίζετε τον απορροφητήρα σας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Θα σας ενδιαφέρει και αυτό το άρθρο: 7 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το ξύδι στον κήπο σας

3.- Αφήστε τα πιάτα σας να στεγνώσουν με τον αέρα

πιάτα κουζίνας

Μια πεντακάθαρη κουζίνα φαίνεται επίσης από την κατάσταση των πιάτων της. Γι’αυτό είναι σημαντικό να δώσουμε προσοχή στο πώς τα πλένουμε.

Πρώτα, σκεφτείτε το πλυντήριο πιάτων σας.

Το αδειάζετε συχνά ή αφήνετε να συσσωρευτεί νερό; Όταν υπάρχουν καθαρά πιάτα στο ράφι, τα στεγνώνετε με ένα πανί πιάτων πριν τα βάλετε στη θέση τους; Τα βάζετε στα ντουλάπια ενώ είναι ακόμα λίγο υγρά;

Εάν ναι, τα πιάτα σας μπορεί να έχουν υπολείμματα νερού ή ακόμα και να μυρίζουν λίγο. Γι’αυτό, ακόμη και αν η κουζίνα σας είναι πολύ καθαρή, μπορεί να μην φαίνεται άψογη εξαιτίας αυτού. Για να επιλύσετε αυτό το ζήτημα, απλά αφήστε τα πιάτα σας να στεγνώσουν με τον αέρα πριν τα μαζέψετε. Είναι καλή ιδέα να τα στεγνώνετε επιπλέον με ένα πανάκι πριν τα τοποθετήσετε στο ντουλάπι.

4.- Απολυμάνετε τα σφουγγάρια σας για να έχετε μια άψογη κουζίνα

απολύμανση σφουγγαριών για μια 5 τρόποι για να διατηρήσετε μια αψεγάδιαστη κουζίνα

Εάν δεν καθαρίσετε σωστά τα εργαλεία καθαρισμού, σημαίνει ότι η βρωμιά (ιδιαίτερα το λίπος) και οι κακές οσμές μπορούν να συσσωρευτούν επάνω τους. Ως εκ τούτου, εκτός από τη συχνή αντικατάστασή τους, θα πρέπει να τα απολυμάνετε όσο πιο συχνά μπορείτε. Ιδανικά, θα πρέπει να αλλάζονται τουλάχιστον μία φορά το μήνα (ειδικά τα σφουγγάρια που χρησιμοποιούνται για την πλύση των πιάτων).

Ποιος είναι ο ταχύτερος και αποτελεσματικότερος τρόπος για να καθαρίσετε βούρτσες, σφουγγάρια και πανάκια καθαρισμού;

Πριν πάτε για ύπνο, τοποθετήστε τα σε γυάλινο μπολ με λίγο νερό και αλκοόλ και αφήστε τα να μείνουν έτσι όλο το βράδυ. Το πρωί, τα εργαλεία καθαρισμού σας θα είναι καθαρά και έτοιμα για χρήση ξανά. Θα πρέπει να το κάνετε αυτό δύο φορές την εβδομάδα.

Από την άλλη, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτά τα είδη καθαρισμού πρέπει να τοποθετούνται σε καλά αεριζόμενο χώρο όπου μπορούν να στεγνώσουν επαρκώς. Εάν τα αποθηκεύετε σε δίσκο ή σε οποιοδήποτε άλλο τύπο δοχείου, είναι σημαντικό να το αποστραγγίζετε για να αποφύγετε τη συσσώρευση νερού. Με αυτόν τον τρόπο, θα αποτρέψετε την υγρασία ή την εμφάνιση μούχλας και μυκήτων τόσο στα εργαλεία όσο και στον ίδιο τον δίσκο.

Εξάλλου, είναι προφανές ότι τα βρώμικα εργαλεία καθαρισμού δεν θα βοηθήσουν στη διατήρηση μιας πεντακάθαρης κουζίνας. Αντίθετα, θα εμποδίσουν τις προσπάθειές σας. Γι’αυτό λοιπόν είναι τόσο σημαντικό να φροντίζετε σωστά τα εργαλεία καθαρισμού σας. Ο κακός καθαρισμός είναι αποτέλεσμα κακοσυντηρημένων εργαλείων.

5.- Ξεβουλώστε το νεροχύτη σας

ξεβούλωμα νεροχύτη

Είναι πολύ συνηθισμένο να πέφτουν κομμάτια φαγητού στην αποχέτευση. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν υπάρχουν πολλά πιάτα στον νεροχύτη μετά από ένα γεύμα. Μετά από λίγο, τα τρόφιμα θα αρχίσουν να μυρίζουν. Για να αποφευχθεί αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δύο κοινά συστατικά: σκόνη από καφέ φίλτρου και αναψυκτικό τύπου κόλα.

Πώς να τα χρησιμοποιήσετε σωστά:

  1. Για αρχή, καθαρίστε το νεροχύτη και βεβαιωθείτε ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί για λίγο (ιδανικά, για περισσότερο από μία ώρα).
  2. Στη συνέχεια, αδειάστε το καφέ από τη καφετιέρα σας μαζί με λίγο ζεστό νερό.
  3. Αφήστε το να καθίσει για λίγο και είστε έτοιμοι.

Αυτό μπορεί να γίνει όσες φορές χρειάζεται, δεδομένου ότι είναι εντελώς ακίνδυνο και μη τοξικό. Επιπλέον, αφήνει ένα πολύ ευχάριστο άρωμα, σε αντίθεση με άλλα προϊόντα.

  • Μια άλλη πολύ απλή τεχνική που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε συχνά για να ξεβουλώσετε τους σωλήνες σας από τρόφιμα είναι να κάνετε το ίδιο με τον καφέ, αλλά με ένα λίτρο αναψυκτικό τύπου κόλα και τέσσερις κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα (περίπου 40 γραμμάρια).
  • Μπορείτε να το αφήσετε να καθίσει για μια ώρα ή ακόμα και μια ολόκληρη μέρα.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.