Κερατόκωνος: Χαρακτηριστικά και θεραπεία

Ο κερατόκωνος είναι μια κατάσταση στην οποία η όραση γίνεται θολή. Επιπλέον, έχει να κάνει με διάφορους βαθμούς μυωπίας και αστιγματισμού.
Κερατόκωνος: Χαρακτηριστικά και θεραπεία
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Ο κερατόκωνος είναι μια οφθαλμική κατάσταση που επηρεάζει ειδικά τον κερατοειδή – τη διαφανή μεμβράνη σε σχήμα θόλου που σχηματίζει το μετωπικό μέρος του ματιού, μπροστά από την ίριδα. Η λειτουργία του είναι να εστιάζει τις ακτίνες φωτός για σωστή όραση.

Πρόκειται για μια προοδευτική ασθένεια που μεταβάλλει το σχήμα του κερατοειδούς, προκαλώντας την αλλαγή του κοίλου σχήματος σε σχήμα κώνου. Επιπλέον, ο κερατοειδής αραιώνεται επίσης και αυτό αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο εισέρχονται οι ακτίνες φωτός, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να εστιάσει σωστά και αυτό οδηγεί σε θολή όραση.

Ο κερατόκωνος είναι μια σπάνια ασθένεια, επομένως η συχνότητα εμφάνισης είναι χαμηλή. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι υπάρχουν μόνο περίπου 2 νέες περιπτώσεις ανά 100.000 κατοίκους κάθε χρόνο. Επιπλέον, υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξή του.

Ωστόσο, πλήττει συνήθως εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής ενός ατόμου, καθώς αλλάζει σε μεγάλο βαθμό την όραση. Στο σημερινό άρθρο, θα εξηγήσουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με αυτήν την κατάσταση.

Τι είναι ο κερατόκωνος;

εξέταση ματιών

Όπως αναφέραμε παραπάνω, το φυσιολογικό σχήμα του κερατοειδούς μοιάζει με θόλο και αυτό το σχήμα είναι σημαντικό επειδή επιτρέπει στις ακτίνες φωτός να χτυπήσουν ακριβώς τον αμφιβληστροειδή, ώστε να μπορεί να πραγματοποιήσει σωστά τη διαδικασία όρασης.

Ο κερατόκωνος τροποποιεί προοδευτικά τον κερατοειδή και το σχήμα του θόλου αλλάζει και γίνεται κωνικό. Αυτή είναι μια μη φλεγμονώδης παθολογία που μπορεί να εμφανιστεί είτε στο ένα μάτι είτε και στα δύο. Επηρεάζει κυρίως τους εφήβους.

Αυτές οι αλλαγές στη μορφολογία του κερατοειδούς εμποδίζουν τις ακτίνες να αναπηδούν σωστά. Ως συνέπεια, παραμορφώνει την όραση. Επιπλέον, ένα άτομο μπορεί να αναπτύξει τόσο μυωπία όσο και αστιγματισμό:

  • Η μυωπία είναι ένα ελάττωμα που θολώνει μακρινά αντικείμενα
  • Ο αστιγματισμός είναι όταν το μάτι σας αντιλαμβάνεται τα αντικείμενα ως θολά ή παραμορφωμένα, τόσο κοντά όσο και σε απόσταση

Κερατόκωνος: Ποια άλλα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν;

Πολλοί άνθρωποι με αυτήν την πάθηση έχουν επίσης εξαιρετική ευαισθησία στο φως. Ομοίως, αναγκάζονται να αλλάζουν συχνά τη συνταγή των γυαλιών τους. Τα συμπτώματα συνήθως διαφέρουν με την πάροδο του χρόνου.

Η ερυθρότητα και η μεγάλη δυσφορία όταν φοράτε φακούς επαφής είναι άλλα κοινά συμπτώματα. Κανονικά, η ασθένεια χρειάζεται πολύ χρόνο για να προχωρήσει, οπότε το τελευταίο σύμπτωμα είναι πιο απίθανο.

Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες ο κερατόκωνος μπορεί να γίνει πολύ πιο σοβαρός. Τα μάτια μπορεί να επιδεινωθούν ξαφνικά και ο κερατοειδής αρχίζει να βιώνει τη διαδικασία ίνωσης ή ουλής. Όταν συμβεί αυτό, ο κερατοειδής γίνεται λιγότερο διαφανής και η όραση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο.

μάτι από κοντά

Ποιες είναι οι αιτίες;

Ακόμα δεν γνωρίζουμε τι προκαλεί ακριβώς την εμφάνιση του κερατόκωνου. Ωστόσο, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που εμπλέκονται στην ανάπτυξή του.

Πρώτον, φαίνεται ότι η γενετική παίζει σημαντικό ρόλο επειδή πολλοί από τους ανθρώπους που το έχουν επίσης έχουν οικογενειακό ιστορικό. Έχει επίσης σχέση με τα σύνδρομα Down και Ehlers-Danlos.

Παρομοίως, παράγοντες όπως το μικρό τραύμα των ματιών, το επίμονο ξύσιμο και ο ερεθισμός των ματιών φαίνεται να σχετίζονται επίσης, καθώς και η συνεχής έκθεση στις ακτίνες του ήλιου.

Κερατόκωνος: Πώς οι γιατροί διαγιγνώσκουν και θεραπεύουν;

Η διάγνωση του κερατόκωνου είναι σχετικά απλή. Κανονικά, αρκεί ένας οφθαλμίατρος να γίνει μια πλήρη οφθαλμολογική εξέταση. Επιπλέον, μπορούν να κάνουν άλλες δοκιμές για να παρατηρήσουν μια δεδομένη παθολογία με περισσότερες λεπτομέρειες.

Για παράδειγμα, μπορεί να χρησιμοποιούν σαρώσεις λαμπτήρων κλίμακας, τοπογραφίες κερατοειδούς και να κάνουν κερατομετρία, η οποία τους επιτρέπει να μετρά την καμπυλότητα του κερατοειδούς.

Η θεραπεία του κερατόκωνου ποικίλλει ανάλογα με την περίπτωση. Μόνο ο οφθαλμίατρος πρέπει να επιλέξει ποια μέθοδος είναι η καταλληλότερη για κάθε ασθενή. Μπορούν να αντιμετωπίσουν πολλές ήπιες περιπτώσεις με φακούς επαφής. Ωστόσο, πιο περίπλοκες περιπτώσεις μπορεί να απαιτούν μεταμόσχευση κερατοειδούς.

Συμπέρασμα

Ο κερατόκωνος είναι μια προοδευτική ασθένεια που επιδεινώνει τον κερατοειδή και τον αποτρέπει να εστιάζει σωστά τις ακτίνες φωτός. Έτσι, η όραση θολώνει, συνήθως επηρεάζει τους νέους. Σε περίπτωση αμφιβολίας, ο καλύτερος τρόπος δράσης είναι να συμβουλευτείτε έναν οφθαλμίατρο για πλήρη εξέταση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.