Κίτρινη διάρροια: Ποιες είναι οι αιτίες και τι δείχνουν

Η κίτρινη διάρροια είναι ο δημοφιλής όρος που χρησιμοποιείται για το υπερβολικό λίπος στα κόπρανα. Υπάρχουν διάφορες καταστάσεις που προκαλούν αυτό το σύμπτωμα. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα γι 'αυτά.
Κίτρινη διάρροια: Ποιες είναι οι αιτίες και τι δείχνουν

Τελευταία ενημέρωση: 20 Οκτωβρίου, 2021

Το χαρακτηριστικό χρώμα από την κίτρινη διάρροια μπορεί να είναι τρομακτικό, ειδικά όταν είναι σύμπτωμα στα παιδιά.

Πολλές καταστάσεις μπορεί να κρύβονται πίσω από αυτό. Είναι απλά άγχος μερικές φορές. Στην πραγματικότητα, επιστρέφει στο φυσιολογικό μόλις το άτομο ξεπεράσει μια ιδιαίτερα αγχωτική στιγμή. Ωστόσο, θα μπορούσε να είναι σύμπτωμα μιας πιο συστηματικής κατάστασης, όπως προβλήματα παγκρέατος.

Ο μηχανισμός με τον οποίο τα περιττώματα γίνονται κίτρινα είναι η άφθονη παρουσία λίπους, που δεν τους ανήκει σε τέτοια ποσότητα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας ταχείας εντερικής διέλευσης που δεν απορρόφησε αρκετά λιπίδια από τη διατροφή.

Το σώμα φορτώνει τις κινήσεις του εντέρου με αυτό το λίπος καθώς δεν μπορεί να το απορροφήσει και έχει ως αποτέλεσμα την κίτρινη διάρροια. Το χρώμα προέρχεται από μικρά σταγονίδια λίπους σε αιώρηση, αυτό είναι σαφές όταν το βλέπετε κάτω από ένα μικροσκόπιο.

Τα αίτια για την κίτρινη διάρροια

Οι αιτίες είναι πολλές και ποικίλες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένας γιατρός πρέπει να αξιολογήσει την κατάσταση και να καθορίσει την αιτιολογική της προέλευση. Για παράδειγμα, μπορεί να υποδεικνύουν διακοπή της θεραπείας εάν οφείλεται σε συγκεκριμένο φάρμακο. Ομοίως, θα ζητήσουν τις σχετικές συμπληρωματικές μελέτες εάν υποπτεύονται μια κατάσταση χοληφόρου.

Η παροδική κίτρινη διάρροια διαρκεί έως και 48 ώρες και δεν προκαλεί ανησυχία. Δεν θα επαναληφθεί μόλις σταματήσει. Ωστόσο, απαιτεί ιατρική παρέμβαση εάν διαρκεί περισσότερο.

Ας δούμε τις πιο κοινές αιτίες παρακάτω.

Ευερέθιστο κόλον

Η ευερέθιστη νόσος του εντέρου προκαλεί κίτρινη διάρροια σε περιόδους επιταχυνόμενης εντερικής διέλευσης. Είναι μια χρόνια, μάλλον ενοχλητική κατάσταση, που συνδέεται με το άγχος και το στρες.

Τα άτομα με αυτήν την κατάσταση ταλαντεύονται μεταξύ περιόδων δυσκοιλιότητας και διάρροιας. Κατά γενικό κανόνα, εδώ υπάρχει επίσης κοιλιακή διάταση και παραγωγή αερίων, με πόνο στην κοιλιά.

Είναι λογικό ο γιατρός να ρωτήσει περαιτέρω για τις συνήθειες του εντέρου για να χαρακτηρίσει ένα πιθανό ευερέθιστο κόλον, εάν πληρούνται ορισμένα κριτήρια. Ωστόσο, δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη νόσο. Αντ ‘αυτού, θα συνταγογραφήσουν συνδυασμό φαρμάκων και αλλαγών στον τρόπο ζωής.

Μια γυναίκα με πόνο στο στομάχι.
Το ευερέθιστο κόλον, εκτός από τα κίτρινα κόπρανα, μπορεί επίσης να εκδηλωθεί με έντονο κοιλιακό άλγος.

Προβλήματα στο συκώτι

Το λεπτό έντερο χρειάζεται χολή για να ολοκληρωθεί η πέψη, ειδικά των λιπών. Οι χολικές ουσίες γαλακτωματοποιούν τα λιπίδια και τους επιτρέπουν να εισέρχονται στο σώμα για διατροφή.

Έτσι, το έντερο εισέρχεται σε φάση δυσαπορρόφησης όταν μια ασθένεια επηρεάζει το ήπαρ και τη χοληδόχο κύστη, μειώνοντας την παραγωγή χολικών οξέων. Τα λιπίδια είναι από τα μη θρεπτικά συστατικά και αποβάλλονται με τα απόβλητα χωρίς να έχουν αφομοιωθεί.

Η ηπατίτιδα, οι πέτρες στη χοληδόχο κύστη και η χολοκυστίτιδα μπορούν επίσης να είναι η αιτία της κίτρινης διάρροιας. Εκτός από αυτό, υπάρχουν και άλλα συμπτώματα, όπως σκουρόχρωμα ούρα και αλλαγή στο χρώμα του δέρματος και των βλεννογόνων, μετατρέποντας σε ένα συγκεκριμένο κίτρινο.

Στρες

Τα στρεσαρισμένα άτομα αλλάζουν την κινητικότητα του εντέρου και εμφανίζουν διάρροια λόγω της επιτάχυνσης της περισταλτικής οδού. Σε αυτήν την περίπτωση, θα είναι σε υδαρή μορφή, χωρίς πολύ περιεχόμενο στην αρχή. Ωστόσο, το μακροχρόνιο άγχος και η επιταχυνόμενη πεπτική οδός θα προκαλέσουν σταγονίδια λίπους στα κόπρανα.

Αυτή είναι μια παροδική κατάσταση, αλλά συνηθισμένη σε άτομα που επηρεάζονται από μεγάλα φορτία άγχους. Στην πραγματικότητα, το σύμπτωμα μπορεί να διαρκέσει για εβδομάδες. Η θεραπεία δεν μπορεί να βασίζεται μόνο σε δίαιτα και φαρμακευτική αγωγή. Απαιτεί επίσης ψυχολογική παρέμβαση.

Ένας άρρωστος άνθρωπος.
Η υπερβολική έκθεση στο στρες μπορεί να έχει αντίκτυπο στην εμφάνιση επεισοδίων διάρροιας.

Έλλειψη παγκρεατικού χυμού

Το πάγκρεας παράγει κάθε είδους ουσίες που εισέρχονται στο πεπτικό σύστημα για να βοηθήσουν στη διαδικασία απορρόφησης θρεπτικών συστατικών. Όπως συμβαίνει με το συκώτι, μια ασθένεια που αλλοιώνει το όργανο θα βλάψει την απορρόφηση των λιπών και έτσι αυτά θα βγουν μαζί με τα απόβλητα.

Το προειδοποιητικό σημάδι της κίτρινης διάρροιας λόγω παγκρεατικών παθήσεων είναι η πιθανή παρουσία ίνωσης ή καρκίνου. Η απώλεια βάρους και η εργαστηριακή επιβεβαίωση της διαταραχής της γλυκόζης στο αίμα μαζί με την κίτρινη διάρροια απαιτούν άμεση δράση.

Η κίτρινη διάρροια απαιτεί ιατρική παρέμβαση

Μπορεί να φαίνεται σαν ένα μικρό σύμπτωμα και σίγουρα είναι παροδικό. Ωστόσο, πολλές καταστάσεις απαιτούν ιατρική φροντίδα. Αυτό συμβαίνει επειδή το λίπος στα κόπρανα αποκαλύπτει μια εσωτερική διαδικασία που μπορεί να είναι σοβαρή.

Τέλος, μπορεί κανείς να το βελτιώσει με μια μικρή αλλαγή στον τρόπο ζωής. Ωστόσο, οι γιατροί μπορούν να ανιχνεύσουν μια σοβαρότερη κατάσταση νωρίς πραγματοποιώντας τις κατάλληλες συμπληρωματικές μεθόδους.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Larraín Barros, Francisco, et al. “El esteatocrito ácido: un método sencillo para evaluar el grado de esteatorrea en pacientes con fibrosis quística.” Gastroenterol. latinoam 12.3 (2001): 174-179.
  • Olveira Fuster, Gabriel. Manual de nutrición clínica y dietética. Ediciones Díaz de Santos, 2016.
  • Pedreño, I. Beceiro, and G. Borrego Rodríguez. “Varón de 57 años con diarrea crónica. Una causa rara de esteatorrea.” Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado 13.1 (2020): 63e1-63e4.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.