Κολπικά σπυράκια: Αιτίες, τύποι και θεραπείες

Τα κολπικά σπυράκια έχουν πολλαπλές αιτίες. Τα περισσότερα από αυτά είναι καλοήθη, έχουν λίγα συμπτώματα και εξαφανίζονται αυτόματα.
Κολπικά σπυράκια: Αιτίες, τύποι και θεραπείες

Τελευταία ενημέρωση: 14 Ιανουαρίου, 2022

Τα κολπικά σπυράκια είναι πιο συνηθισμένα από ό,τι νομίζετε και έχουν πολλαπλές αιτίες. Αυτά τα εξογκώματα μπορεί να είναι επώδυνα ή δυσάρεστα σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά σπάνια είναι σοβαρά.

Δεν είναι πάντα δυνατό να εντοπίσουμε την αιτία των κολπικών σπυριών ή εκείνων που περιβάλλουν τη γυναικεία γεννητική περιοχή. Ωστόσο, οι πιο συχνές αιτίες είναι η δερματίτιδα εξ επαφής, η θυλακίτιδα και η φλεγμονή των αδένων Bartholin και Skene (οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη λίπανση του κολπικού σωλήνα).

Εάν εμφανιστούν συμπτώματα όπως πόνος, κνησμός ή διόγκωση των σπυριών ή εάν δεν εξαφανιστούν αυθόρμητα μέσα σε δύο εβδομάδες, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γυναικολόγο για να καθορίσει την ιατρική θεραπεία.

Αιτίες για τα κολπικά σπυράκια

Τα αίτια των κολπικών σπυριών ποικίλλουν – από αλλεργικές αντιδράσεις, έως το ξύρισμα, έως σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Ας δούμε μερικά παραδείγματα.

Δερματίτιδα εξ επαφής

Η δερματίτιδα εξ επαφής προκαλεί εξογκώματα ή κολπικά σπυράκια λόγω αλλεργικής αντίδρασης σε κάτι που έχει έρθει σε επαφή με το δέρμα. Συνήθεις ερεθιστικοί παράγοντες μπορεί να είναι οι ντουσιέρες, οι λοσιόν ή τα σαπούνια με αρώματα, οι σερβιέτες, τα σπερματοκτόνα, τα προφυλακτικά, τα λιπαντικά, το απορρυπαντικό πλυντηρίου ή τα αφρόλουτρα.

Ο ιδρώτας, το σπέρμα και τα ούρα είναι επίσης αιτίες που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Εκτός από την παρουσία εξογκωμάτων ή σπυριών στην περιοχή του κόλπου, μπορεί να υπάρχει κάψιμο, κνησμός και ερύθημα.

Θυλακίτιδα

Η θυλακίτιδα προκαλείται από τη φλεγμονή και τη μόλυνση του θύλακα της τρίχας. Αυτά τα κολπικά σπυράκια μπορεί να προέλθουν ως αποτέλεσμα ξυρίσματος ή αποτρίχωσης, καθώς και από ενσφηνωμένες τρίχες ή εφίδρωση. Τα στενά εσώρουχα είναι μια άλλη αιτία.

Στην περίπτωση αυτή, καθώς η τρίχα αρχίζει να αναπτύσσεται στον θύλακα, συσπειρώνεται στο δέρμα ή αναπτύσσεται προς τα μέσα (ενσφηνωμένες τρίχες). Από τη συσσώρευση πύου δημιουργείται ένα εξόγκωμα με λευκοκίτρινο κέντρο, με ερυθρότητα γύρω του.

Προκαλεί πόνο, κνησμό και αίσθημα δυσφορίας. Είναι σύνηθες να τα βλέπετε στα μεγάλα χείλη του κόλπου ή στη βουβωνική χώρα.

Η θεραπεία τους αποτελείται από ζεστές κομπρέσες για τη μείωση της φλεγμονής και αντιβιοτικές κρέμες. Αν δεν βελτιωθούν σε μερικές ημέρες, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον γυναικολόγο. Σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να αυξηθούν σε όγκο και να προκαλέσουν απόστημα στην περιοχή.

Ακόμη και χωρίς σχετική λοίμωξη, οι ενσφηνωμένες τρίχες μπορεί να οδηγήσουν σε ένα εξόγκωμα ή σπυράκι στον κόλπο που μπορεί να κοκκινίσει και να γίνει επώδυνο. Η φλεγμονή συνήθως υποχωρεί με τοπική θερμότητα και φυσική επούλωση σε λίγες ημέρες.

Κολπικά σπυράκια: Αιτίες, τύποι και θεραπείες
Εάν τα εσώρουχα είναι πολύ στενά, είναι δυνατόν να προάγουν τη φλεγμονή των τριχοθυλακίων.

Φλεγμονή των αδένων του αιδοίου

Οι αδένες Bartholin και Skene είναι υπεύθυνοι για τη διατήρηση του κολπικού σωλήνα και του αιδοίου ενυδατωμένου και με λιγότερα βακτήρια. Ως αποτέλεσμα της παρουσίας βακτηρίων ή της κακής προσωπικής υγιεινής, μπορεί να υπάρξει απόφραξη του εκκριτικού πόρου, δημιουργώντας ένα εξόγκωμα.

Τα σπυράκια αυτά είναι συνήθως ανώδυνα και γίνονται αισθητά από τη γυναίκα κατά την εκτέλεση της προσωπικής υγιεινής ή κατά τη διάρκεια του σεξ. Εξαφανίζονται αυθόρμητα μέσα σε λίγες ημέρες.

Εάν αυξηθούν σε μέγεθος ή υπάρχει πόνος ή παρουσία πύου, πρέπει να συμβουλευτείτε ειδικό. Τα μεγάλα σπυράκια μπορεί να απαιτούν χειροκίνητη αποστράγγιση με νυστέρι.

Μύκητας του κόλπου

Όταν υπάρχουν πολλά σπυράκια στον κόλπο και στα μεγάλα ή μικρά χείλη, συνοδευόμενα από κνησμό, κάψιμο και ερυθρότητα του δέρματος, τότε θα πρέπει να υπάρχει υποψία μυκητιασικής λοίμωξης.

Η Candida albicans είναι η πιο συχνή αιτία αυτού του τύπου λοίμωξης. Συνδέεται με τη χρήση επιθετικών και ερεθιστικών προϊόντων προσωπικής υγιεινής, την παχυσαρκία, τον διαβήτη, τις ορμονικές μεταβολές, τη χρήση αντιβιοτικών και την εγκυμοσύνη.

Επιπλέον, μπορεί να εκδηλωθεί με μεταβολές στο κολπικό έκκριμα (παραγωγή λευκού εκκρίματος, σαν ξινόγαλα). Μπορεί επίσης να αισθάνεστε δυσφορία κατά την ούρηση και το σεξ. Η θεραπεία γίνεται με τοπικά αντιμυκητιασικά φάρμακα.

Κιρσοί στο αιδοίο

Οι κιρσοί στην περιοχή αυτή είναι πολύ σπάνιοι και σχετίζονται με αιτίες αυξημένης ενδοκοιλιακής πίεσης, όπως η γήρανση, η εγκυμοσύνη και ο τοκετός. Πρόκειται για γαλαζωπά οζίδια που συνήθως δεν είναι επώδυνα, αλλά σχετίζονται με μυρμηκίαση και κνησμό.

Έρπης των γεννητικών οργάνων

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων είναι μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη και προκαλεί βλάβες που μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ως κολπικά σπυράκια. Πρόκειται για μικρές φουσκάλες γεμάτες με διαυγές υγρό που μοιάζουν με εξογκώματα και προκαλούν φαγούρα και πόνο στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι αυτές οι βλάβες εξαφανίζονται και επανεμφανίζονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αδύναμο. Απαιτούν πάντα αξιολόγηση από ειδικό ιατρό. Όταν τα συμπτώματα είναι πολύ έντονα, θα πρέπει να συνταγογραφούνται αντιικά φάρμακα.

Κονδυλώματα γεννητικών οργάνων

Παράγονται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων, τα κονδυλώματα αυτά μεταδίδονται με σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη. Εκτός από τη δημιουργία μικρών σπυριών στον κόλπο, μπορούν να συνενωθούν σε μια βλάβη που μοιάζει με κουνουπίδι.

Η σεξουαλική επαφή πρέπει να αποφεύγεται όταν οι βλάβες είναι ενεργές, καθώς είναι μεταδοτικές. Μπορούν να αντιμετωπιστούν με κρυοθεραπεία, λέιζερ, ηλεκτροκαυτηρίαση, μικροχειρουργική ή εφαρμογή οξέος για την απομάκρυνση των βλαβών.

Molluscum contagiosum

Αυτή η ιογενής λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει σπυράκια οπουδήποτε στο σώμα. Εκδηλώνεται ως εξογκώματα που ονομάζονται μαλάκια. Είναι μικρά, ανυψωμένα, σαρκώδους χρώματος ή λευκά, με περλέ εμφάνιση και λακκούβα στο κέντρο.

Υποχωρούν αυθόρμητα, αν και μπορούν να αντιμετωπιστούν τοπικά ή από το στόμα. Η υποψία απαιτεί αξιολόγηση από γυναικολόγο ή δερματολόγο. Χρειάζονται 6 έως 12 μήνες για να εξαφανιστούν.

Αντίστροφη ακμή

Η αντίστροφή ακμή είναι μια χρόνια νόσος των ιδρωτοποιών αδένων. Χαρακτηρίζεται από υποτροπιάζοντα σπυράκια που περιέχουν πύον και δεν επουλώνονται εύκολα.

Μπορούν να αφαιρεθούν τα κολπικά σπυράκια;

Η προσπάθεια αφαίρεσης των κολπικών σπυριών μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερο πόνο και ερεθισμό. Υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί πρόσθετη μόλυνση ή να εξαπλωθεί μια υπάρχουσα μόλυνση. Γι’ αυτό είναι καλύτερο να περιμένετε μέχρι να βελτιωθούν αυθόρμητα ή να αναζητήσετε ιατρική θεραπεία.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα κολπικά σπυράκια εξαφανίζονται σε 1 έως 2 εβδομάδες. Εάν δεν εξαφανιστούν, η προσέγγιση εξαρτάται από την αιτία και τα συμπτώματα.

Κολπικά σπυράκια: Αιτίες, τύποι και θεραπείες
Τα περισσότερα κολπικά σπυράκια εξαφανίζονται αυθόρμητα. Εάν δεν το κάνουν, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

Συστάσεις για τα κολπικά σπυράκια

Σε γενικές γραμμές, οι συστάσεις είναι η βελτίωση της προσωπικής υγιεινής, η αποφυγή επαφής με ερεθιστικά ή αλλεργιογόνα και ο προγραμματισμός τακτικών ιατρικών εξετάσεων. Είναι προτιμότερο να αποφεύγετε τα στενά ενδύματα και να χρησιμοποιείτε βαμβακερά εσώρουχα.

Όσον αφορά το μπάνιο, αποφύγετε το πολύ ζεστό νερό. Μη χρησιμοποιείτε φυσαλίδες ή αρωματικά σαπούνια.

Το ξηρό ξύρισμα πρέπει να αποφεύγεται. Συνιστάται η χρήση αφρού ξυρίσματος. Επίσης, ξυρίστε προς την ίδια κατεύθυνση με την ανάπτυξη της τρίχας και στη συνέχεια ενυδατώστε την περιοχή.

Τα σπυράκια στον κόλπο μπορούν να προληφθούν. Αν όμως εμφανιστούν, μην απελπίζεστε, καθώς δεν είναι σχεδόν ποτέ σοβαρά. Ωστόσο, κάντε έναν έλεγχο για να ξεκαθαρίσετε τυχόν αμφιβολίες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.