Ο έρπης: τι είναι και με τι μοιάζει; Μάθετε περισσότερα

30 Ιουλίου 2015
Πιστεύεται ότι ο λόγος που ο ιός του έρπη ζωστήρα δεν απαλείφεται, βρίσκεται στο ανοσοποιητικό σύστημα. Αφού κάποιος περάσει την ανεμοβλογιά στη βρεφική ηλικία ο ιός με το πέρασμα το χρόνου εξασθενεί.

Ο έρπης είναι γνωστός ως ένα πολύ οδυνηρό δερματικό ξέσπασμα που πηγάζει από τον ιό του έρπητα ζωστήρα, ο οποίος είναι ο ίδιος που προκαλεί την ανεμοβλογιά. Αυτή η ασθένεια εμφανίζεται όταν ένας ιός που προσβάλλει τα νευρικά κύτταρα ενεργοποιείται και πάλι μετά από κάποιο χρονικό διάστημα και ως εκ τούτου προκαλεί το δερματικό ξέσπασμα ή εξάνθημα.

Αυτό που συμβαίνει είναι το εξής: αφού κάποιος περάσει την ανεμοβλογιά, ο ιός του ζωστήρα παραμένει στους νευρικούς ιστούς του σώματος· η αλήθεια είναι ότι δε φεύγει ποτέ. Απλά παραμένει ανενεργός. Το πρόβλημα όμως είναι ότι μπορεί να ενεργοποιηθεί ξανά αργότερα και τότε ακριβώς είναι που εμφανίζεται ο έρπης.

Πιστεύεται ότι ο λόγος που ο ιός του έρπη ζωστήρα δεν απαλείφεται, βρίσκεται στο ανοσοποιητικό σύστημα. Αφού κάποιος περάσει την ανεμοβλογιά στη βρεφική ηλικία ο ιός με το πέρασμα το χρόνου εξασθενεί.

Τι συμβαίνει όταν ο ιός ενεργοποιηθεί ξανά;

Όταν ο ιός ενεργοποιηθεί και πάλι, αρχίζει να διαδίδεται μέσω των νεύρων και αυτός είναι ο λόγος που δημιουργεί γενικά ένα δυσάρεστο αίσθημα κνησμού ή καψίματος στις πληγείσες περιοχές. Εκείνη τη στιγμή, ο ιός κυκλοφορεί σε ολόκληρο το νευρικό σύστημα, αλλά φθάνει στο δέρμα μέσα σε δύο ή τρεις ημέρες. Μόλις φτάσει στην επιδερμίδα, εμφανίζονται ομαδοποιημένες φυσαλίδες σε ολόκληρη την επιφάνεια του προσβεβλημένου νεύρου. Το δέρμα ανταποκρίνεται με μεγάλη ευαισθησία, το οποίο προκαλεί πολύ έντονο πόνο.

Μάθετε περισσότερα σχετικά τον επιχείλιο έρπητα και πώς να τον αντιμετωπίσετε

Κολλάει ο έρπης;

Αν έχετε περάσει ανεμοβλογιά, διατρέχετε τον κίνδυνο να βγάλετε έρπη αν ο ιός ενεργοποιηθεί ξανά. Όμως, ο ιός σε γενικές γραμμές ενεργοποιείται στα άτομα που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, ή σε άτομα άνω των 50 ετών. Ο κίνδυνος αυξάνεται όσο κάποιος μεγαλώνει. Ομοίως,  ένα άτομο που υποβάλλεται σε θεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου, ή έχει τον ιό HIV, είναι αρκετά πιθανό να βγάλει έρπη. Στη δεύτερη ομάδα, εμφανίζεται πιθανόν ως ένα από τα πρώτα συμπτώματα που υποδεικνύουν ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά με το ανοσοποιητικό του σύστημα.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

ο ερπης και ο πονος στη μεση

1. Το πρώτο σημάδι είναι γενικά ένα ισχυρός πόνος στη μία μόνο πλευρά του σώματος, η οποία συνοδεύεται από κνησμό ή κάψιμο. Το κάψιμο ή ο πόνος μπορεί να είναι πολύ έντονα, και στις περισσότερες περιπτώσεις, εμφανίζεται πριν από το εξάνθημα, ανακοινώνοντας τον ερχομό του.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με θεραπείες για τον έρπη ζωστήρα που μπορείτε να εφαρμόσετε στο σπίτι

2. Ένα άλλο σύμπτωμα που θα μπορούσε να εμφανιστεί είναι ο σχηματισμός κηλίδων στο δέρμα, οι οποίες αντικαθίστανται από μικρές φυσαλίδες.

*Άλλα πιθανά συμπτώματα:

 • Πυρετός και ρίγη
 • Γεννητικά έλκη
 • Πόνος στις αρθρώσεις
 • Γενική δυσφορία
 • Κοιλιακό άλγος
 • Πονοκέφαλος
 • Φλεγμονή των λεμφογαγγλίων

*Αν ο ιός προσβάλλει νεύρο του προσώπου.

 • Προβλήματα όρασης
 • Απώλεια της κίνησης των ματιών
 • Προβλήματα με τη γεύση ή μείωση της αίσθησής της
 • Πεσμένα βλέφαρα
 • Δυσκολία στην κίνηση ορισμένων μυών του προσώπου

*Επίσης:

Μπορεί να προκαλέσει κόπωση, χαμηλό πυρετό και ελαφρύ μυϊκό πόνο.

Θεραπεύεται;

Ο έρπης μπορεί σίγουρα να θεραπευτεί.  Θα πρέπει να δείτε ένα γιατρό, ώστε να κάνει διάγνωση και να σας συνταγογραφήσει κάποια πιθανή θεραπεία ή φάρμακα για την καταπολέμηση του ιού.

Γενικά χρησιμοποιούνται αντι-ιικά φάρμακα τα οποία θα μπορούσαν ενδεχομένως να μειώσουν τον πόνο και να βοηθήσουν στην πρόληψη των επιπλοκών. Ομοίως, μπορούν επίσης να μειώσουν τη διάρκεια της ασθένειας.

Αυτά τα φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν 24 ώρες μετά την πρώτη ένδειξη πόνου ή της αίσθησης καψίματος. Για να θεραπευτείτε, είναι καλύτερα να αρχίσετε να παίρνετε τα φάρμακα πριν εμφανιστούν οι φυσαλίδες. Για περισσότερες πληροφορίες για την θεραπεία του έρπη ζωστήρα μπορείτε να βρείτε στην έρευνα του Δρ. Schmader εδώ.

Από την άλλη πλευρά, για ταχεία βελτίωση, προτείνουμε ανάπαυση στο κρεβάτι μέχρι να υποχωρήσει ο πυρετός. Επίσης, πλένετε τα μη αναλώσιμα αντικείμενα που χρησιμοποιείτε σε βραστό νερό· ακόμη, διατηρείτε το δέρμα σας καθαρό και πάνω απ’ όλα, μην ξαναχρησιμοποιείτε μολυσμένα αντικείμενα.

Σημείωση

Ο ιός μπορεί να διαρκέσει για δύο ή τρεις εβδομάδες και όλως περιέργως να επανεμφανιστεί. Είναι σημαντικό να φροντίζετε τον εαυτό σας και να σας γίνει διάγνωση. Σε ακραίες περιπτώσεις, ή όταν ο ιός προσβάλλει κινητήρια νεύρα,  θα μπορούσε να προκαλέσει όχι μόνο αδυναμία, αλλά και προσωρινή ή μόνιμη παράλυση. Ο πόνος είναι συνήθως πολύ αμυδρός, αλλά μπορεί να γίνει και πολύ έντονος και αφόρητος. Να θυμάστε να φροντίζετε τον εαυτό σας και να ξεκουράζεστε.

Schmader, K. (2016). Herpes Zoster. Clinics in Geriatric Medicine. https://doi.org/10.1016/j.cger.2016.02.011