Κολπικός πεσσός: Τύποι, φροντίδα και κίνδυνοι

Ο κολπικός πεσσός είναι μια συσκευή που τοποθετείται στον κόλπο για τη θεραπεία της πρόπτωσης των πυελικών οργάνων. Θα σας εξηγήσουμε πώς λειτουργεί.
Κολπικός πεσσός: Τύποι, φροντίδα και κίνδυνοι
Diego Pereira

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Diego Pereira.

Έχει γραφτεί από Carmen Martín

Τελευταία ενημέρωση: 01 Μαρτίου, 2023

Ο κολπικός πεσσός είναι μια συσκευή που χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό στη γυναικολογία. Έχει σχεδιαστεί για τη θεραπεία της πρόπτωσης των πυελικών οργάνων μέσω του κόλπου. Για παράδειγμα, πρόπτωση της μήτρας, πρόπτωση της ουροδόχου κύστης, πρόπτωση του ορθού κ.ο.κ.

Αυτές οι καταστάσεις συμβαίνουν όταν οι μύες και οι σύνδεσμοι που στηρίζουν αυτά τα όργανα αποδυναμώνονται, ειδικά μετά τη γέννηση πολλών παιδιών ή μετά από χειρουργικές επεμβάσεις στην πύελο. Και παρόλο που ο κολπικός πεσσός είναι μια πολύ χρήσιμη μορφή θεραπείας, απαιτεί ορισμένες εκτιμήσεις πριν από τη χρήση του. Διαβάστε παρακάτω!

Τι είναι ο κολπικός πεσσός

Ο κολπικός πεσσός είναι μια συσκευή που τοποθετείται στον κόλπο. Η λειτουργία του είναι να στηρίζει τα πυελικά όργανα που παρουσιάζουν πρόπτωση. Για να το κατανοήσουμε, είναι σημαντικό να εξηγήσουμε τι είναι το πυελικό έδαφος.

Το πυελικό έδαφος αποτελείται από τρία μέρη. Το ανώτερο περιλαμβάνει την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα. Και τα δύο όργανα μπορούν να “πέσουν” στον κόλπο, κάτι που ονομάζεται “κυστεοκήλη” και “ουρηθροκήλη”, αντίστοιχα.

Το κεντρικό διαμέρισμα αποτελείται από τον κόλπο και τη μήτρα. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να συμβεί πρόπτωση της ίδιας της μήτρας ή ακόμη και του θόλου του κόλπου. Τέλος, το ορθό μπορεί επίσης να “πέσει” μέσα στον κόλπο, με αποτέλεσμα την “ορθοκήλη”.

Η πρόπτωση είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο στις γυναίκες. Ο λόγος είναι ότι το πυελικό έδαφος μπορεί να αποδυναμωθεί για πολλούς λόγους. Για παράδειγμα, λόγω παρατεταμένων ή ενόργανων τοκετών, χειρουργικών επεμβάσεων στην πύελο, πολυδυμίας κ.λπ.

Άλλες πτυχές όπως η παχυσαρκία, η ηλικία ή ακόμη και η γενετική προδιάθεση παίζουν επίσης ρόλο. Ένας κολπικός πεσσός δεν θεραπεύει την πρόπτωση αυτή καθαυτή- ωστόσο, συμβάλλει στον έλεγχό της και στην επιβράδυνση της εξέλιξής της.

Λειτουργούν σαν να είναι ένα στήριγμα για τον ίδιο τον κόλπο. Έτσι, αυξάνουν τη σταθερότητα των μυών και των ιστών του πυελικού εδάφους. Εάν χρησιμοποιούνται σωστά, μπορούν να αποτελέσουν μια καλή θεραπευτική επιλογή για πολλές γυναίκες. Ωστόσο, μπορούν επίσης να προκαλέσουν επιπλοκές.

Για ποιο λόγο χρησιμοποιείται ο κολπικός πεσσός

Κολπικός πεσσός: Τύποι, φροντίδα και κίνδυνοι
Όταν τα συμπτώματα της πρόπτωσης του κόλπου μειώνουν την ποιότητα ζωής, πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένας κολπικός πεσσός.

Ο κολπικός πεσσός είναι μια συσκευή που επιτρέπει τη θεραπεία της πρόπτωσης των πυελικών οργάνων χωρίς να καταφεύγουμε σε χειρουργική επέμβαση. Σύμφωνα με δημοσίευση στο Trials , χρησιμοποιείται όταν τα συμπτώματα της πρόπτωσης είναι ήπια. Επίσης σε εκείνες τις γυναίκες που εξακολουθούν να έχουν την επιθυμία να αποκτήσουν παιδιά ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η ιδέα της χρήσης αυτού του στοιχείου κατά την εγκυμοσύνη είναι να προσπαθήσει να κρατήσει τη μήτρα σε σωστή θέση. Μερικές φορές η διεύρυνση του οργάνου αυτού το κάνει να μετακινείται μέσα στον κόλπο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παγίδευση της μήτρας και να περιπλέξει την εγκυμοσύνη.

Οι πεσσοί συνιστώνται σε γυναίκες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση. Για παράδειγμα, εάν πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, όπως η καρδιοπάθεια.

Από την άλλη πλευρά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ελεγχθεί εάν ενδείκνυται ή όχι η χειρουργική επέμβαση. Η πρόπτωση οδηγεί συχνά σε ακράτεια ούρων. Με την τοποθέτηση πεσσών, αυτή θα πρέπει να εξαφανιστεί.

Ωστόσο, είναι πιθανό η ακράτεια να οφείλεται σε άλλους λόγους. Αν είναι έτσι, η τοποθέτηση πεσσών δεν θα την διορθώσει. Επομένως, χρησιμεύει για να διακρίνουμε ποιες περιπτώσεις ακράτειας είναι λειτουργικές και ποιες όχι. Αυτό ονομάζεται “τεστ πεσσών”.

Διαφορετικοί τύποι

Οι κολπικοί πεσσοί κατασκευάζονται από σιλικόνη. Το μέγεθος ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία και το μήκος του κόλπου. Συνήθως, οι νεότερες γυναίκες χρειάζονται μεγαλύτερους πεσσούς από τις μεγαλύτερες γυναίκες, για λόγους άνεσης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της Mayo Clinic, υπάρχουν διαφορετικοί τύποι πεσσών ανάλογα με το σχήμα και τα χαρακτηριστικά τους. Πρώτον, υπάρχει ο κολπικός πεσσός σε σχήμα δακτυλίου. Είναι π πιο συχνά χρησιμοποιούμενος σε γυναίκες που πάσχουν από ήπια πρόπτωση.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει ο τύπος ντόνατ. Ενδείκνυνται όταν η πρόπτωση είναι πιο σοβαρή. Υπάρχει επίσης ο πεσσός ακράτειας, ο οποίος χρησιμοποιείται όταν υπάρχει ακράτεια ούρων λόγω πίεσης (όταν βήχεις, γελάς ή σκύβεις).

Πώς τοποθετείτε τον κολπικό πεσσό;

Πριν από την τοποθέτηση ενός κολπικού πεσσού, πρέπει να γίνει φυσική εξέταση της γυναίκας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι απαραίτητη η διενέργεια γυναικολογικής εξέτασης κατά την οποία αξιολογείται ο τύπος της πρόπτωσης.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, πρέπει να μετρηθεί ο κόλπος για να αποφασιστεί το καταλληλότερο μέγεθος του στοιχείου. Θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ακριβές και δεν θα πρέπει να εισάγεται πέρα από τον κόλπο εάν είναι πολύ μεγάλο.

Όταν είναι μικρότερο, μπορεί να βγαίνει κατά την ούρηση ή την αφόδευση. Μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσετε πολλά διαφορετικά μεγέθη για να βρείτε το κατάλληλο.

Για να το τοποθετήσετε, θα πρέπει ιδανικά να φοράτε γάντια ή να έχετε καθαρά και απολυμασμένα χέρια. Το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και για τη συσκευή. Επιπλέον, η συσκευή θα πρέπει να αλλάζεται και να ελέγχεται συχνά.

Καλό είναι, τουλάχιστον κάθε τρεις έως έξι μήνες, η γυναίκα να κάνει έναν έλεγχο στον γυναικολόγο της. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αντικατάσταση του πεσσού μπορεί να πραγματοποιηθεί από την ίδια τη γυναίκα.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα που έχουν ειδική τοποθέτηση ή δεν είναι σχεδιασμένα για μεγάλες περιόδους. Ως εκ τούτου, θα πρέπει ο γιατρός να είναι αυτός που θα συστήσει τι είναι καλύτερο σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση.

Πιθανοί κίνδυνοι και παρενέργειες

Κολπικός πεσσός: Τύποι, φροντίδα και κίνδυνοι
Είναι σημαντικό να θέσετε στον γυναικολόγο όλες τις ερωτήσεις που έχετε πριν από την τοποθέτηση του πεσσού.

Παρά τα πλεονεκτήματά τους, οι συσκευές αυτές δεν είναι απαλλαγμένες από κινδύνους και επιπλοκές. Όπως εξηγεί μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Clinical and Research in Gynecology and Obstetrics, οι πεσσοί μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό στο κολπικό τοίχωμα.

Με τη σειρά του, αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο και αιμορραγία. Το κολπικό τοίχωμα μπορεί σταδιακά να φθαρεί, προκαλώντας τη δημιουργία μιας μη φυσιολογικής επικοινωνίας μεταξύ του κόλπου και του ορθού. Αυτό ονομάζεται “ορθοκολπικό συρίγγιο”. Μπορεί να εμφανιστούν ακόμη και μεταξύ της ουροδόχου κύστης και του κόλπου (κυστεοκολπικά συρίγγια).

Όντας ξένο σώμα στον κόλπο, είναι πιθανό να αυξηθεί η έκκριση στην περιοχή αυτή. Ομοίως, αυξάνεται ο κίνδυνος λοιμώξεων. Για παράδειγμα, από Actinomyces. Η φλεγμονώδης διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε κυτταρικές αλλοιώσεις με κακοήθη δυναμικό.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, αν και πολύ σπάνια, ο κολπικός πεσσός έχει συσχετιστεί με περιτονίτιδα και άλλες εντερικές επιπλοκές. Έχει επίσης παρατηρηθεί να προσκρούει στον κόλπο.

Φροντίδα και συστάσεις

Η χρήση κολπικού πεσσού απαιτεί να λαμβάνονται υπόψη ορισμένες πτυχές. Πρώτα απ’ όλα, μια γυναίκα θα πρέπει πιθανώς να δοκιμάσει αρκετούς διαφορετικούς τύπους και μεγέθη μέχρι να βρει το κατάλληλο. Επιπλέον, συχνά πρέπει να αφαιρεί, να καθαρίζει και να επανατοποθετεί η ίδια τον πεσσό.

Ωστόσο, εάν υπάρχουν δυσκολίες στην εκτέλεση αυτών των χειρισμών, μπορούν να γίνουν στο ιατρείο. Από την άλλη πλευρά, ανάλογα με τον τύπο του κολπικού πεσσού που χρησιμοποιείται, μπορεί να είναι απαραίτητο να παραμείνει στη θέση του κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Αυτό μπορεί να επηρεάσει την άνεση και τον τρόπο επιλογής της καταλληλότερης μεθόδου αντισύλληψης. Εάν προκύψουν επιπλοκές, όπως πληγές ή φθορά του κολπικού τοιχώματος, η σύσταση είναι να αφαιρεθεί η συσκευή. Ιδανικά, είναι καλύτερο να παραμείνετε χωρίς αυτήν για δύο έως τρεις εβδομάδες.

Επιπλέον, συχνά συνταγογραφούνται οιστρογόνα και λιπαντικά για εφαρμογή στην περιοχή. Τα οιστρογόνα βοηθούν το κολπικό επιθήλιο να παραμείνει ισχυρό και να ανασυγκροτηθεί. Μπορούν να χορηγηθούν με τη μορφή κρεμών, δακτυλίων ή δισκίων.

Όταν πρόκειται για τον καθαρισμό του κολπικού πεσσού, ακολουθήστε όλες τις οδηγίες του γιατρού και της μάρκας. Έτσι μειώνεται ο κίνδυνος κολπικών λοιμώξεων.

Κολπικός πεσσός: Τι πρέπει να θυμάστε

Ο κολπικός πεσσός είναι μια συσκευή που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της πρόπτωσης των πυελικών οργάνων. Για παράδειγμα, όταν η μήτρα, η ουροδόχος κύστη ή το ορθό πιέζουν μέσα από τον κόλπο. Αποτελεί μια καλή θεραπευτική επιλογή σε γυναίκες στις οποίες αντενδείκνυται η χειρουργική επέμβαση. Διατίθενται σε διάφορα μεγέθη και τύπους.

Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό, δυσφορία και άλλες επιπλοκές. Ως εκ τούτου, θα πρέπει πάντα να ακολουθούνται οι οδηγίες του γιατρού. Είναι επίσης σημαντικό να γίνονται συχνά γυναικολογικές εξετάσεις.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.