7 κόλπα για να κρεμάσετε εικόνες χωρίς να καταστρέψετε τον τοίχο

Γνωρίζατε ότι μπορείτε να κρεμάσετε εικόνες χωρίς να καταστρέψετε τους τοίχους του σπιτιού σας; Σε αυτό το άρθρο θα μοιραστούμε μαζί σας 7 κόλπα.
7 κόλπα για να κρεμάσετε εικόνες χωρίς να καταστρέψετε τον τοίχο

Έχει γραφτεί από Maria Jimena Freytes

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Το να κρεμάσετε εικόνες χωρίς να καταστρέψετε τον τοίχο όχι μονάχα είναι εφικτό, αλλά είναι εύκολο και οικονομικό. Αν έχετε έναν πίνακα ή κάποιο άλλο έργο τέχνης κάπου παρατημένο στο σπίτι, τότε έχουμε μια εξαιρετική πρόταση για εσάς. Θα μοιραστούμε μαζί σας ορισμένα κόλπα για να βάλετε μια προσωπική πινελιά στο σπίτι σας και να κρεμάσετε εικόνες στον τοίχο χωρίς να καταστρέψετε την μπογιά.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ίσως να φοβάστε πως θα καταστρέψετε τους τοίχους, και, έτσι, διστάζετε να κρεμάσετε οτιδήποτε σε αυτούς. Παραδείγματος χάρη, ίσως να μην θέλετε να χρησιμοποιήσετε τρυπάνι, ή ίσως νοικιάζετε τον χώρο και το συμβόλαιο δε σας επιτρέπει να κάνετε τρύπες στους τοίχους. Ας δούμε λοιπόν μερικά κόλπα για να κρεμάσετε εικόνες χωρίς να καταστρέψετε τον τοίχο.

Κόλπα για να κρεμάσετε εικόνες χωρίς να καταστρέψετε τον τοίχο

Πριν επιλέξετε τη μέθοδο που σας ταιριάζει, είναι σημαντικό να γνωρίζετε το βάρος των εικόνων. Βάσει αυτού θα επιλέξετε τον καλύτερο τρόπο.

Οι εικόνες είναι ελαφριές αν ζυγίζουν έως 4,5 κιλά. Μέτριο βάρος έχουν από 4,5 κιλά έως 11, ενώ οι πιο βαριές ζυγίζουν έως και 23 κιλά. Είναι σημαντικό να θυμάστε αυτές τις τιμές όταν επιλέγετε τεχνική.

Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζετε το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένος ο τοίχος καθώς δεν είναι κατάλληλα όλα τα προϊόντα για κρέμασμα για σοβά, τούβλο, ή ξύλο.

Μόλις μάθετε το βάρος της εικόνας και το υλικό του τοίχου, είναι ώρα να επιλέξετε ποια μέθοδο θα χρησιμοποιήσετε.

Διάφορες εικόνες σε τοίχο και μία καρέκλα
Οι εικόνες έρχονται σε διάφορα μεγέθη και υλικά. Αυτό αλλάζει το βάρος τους και επηρεάζει τον τρόπο για το κρέμασμα.

1. Γάντζοι

Πρώτοι στη λίστα μας είναι οι διάσημοι κολλητικοί γάντζοι οι οποίοι κολλούν στον τοίχο. Να θυμάστε μόνο ότι μπορούν να υποστηρίξουν εικόνες έως 4,5 κιλά. Είναι μια πολύ απλή επιλογή την οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να κρεμάσετε κοσμήματα, πετσέτες, και τσάντες.

2. Κόλπα για να κρεμάσετε εικόνες – Κρεμάστρες εικόνων

Πρόκειται για μικρούς πλαστικούς γάντζους με δύο έως τρία δόντια. Σε αυτή την περίπτωση, ο τοίχος θα πρέπει να είναι κατασκευασμένος από σοβά ή γυψοσανίδα.

Θα χρειαστείτε μονάχα ένα σφυρί για να τους χτυπήσετε ώστε να μπουν τα δόντια στον τοίχο. Μπορούν να κρατήσουν έως και 4,5 κιλά, αλλά αν βάλετε 2 μαζί, μπορείτε να κρεμάσετε μια εικόνα έως και 9 κιλά. Όταν θελήσετε να αφαιρέσετε την εικόνα, θα δείτε ότι η ζημιά στον τοίχο είναι ελάχιστη.

3. Γάντζοι χωρίς σημάδια

Αν και λειτουργούν όπως οι γάντζοι στην προηγούμενη μέθοδο, το σχήμα τους είναι διαφορετικό. Αποτελούνται από 3 μικρά καρφιά τα οποία είναι κολλημένα σε μια πλαστική συσκευή. Αν και οι τρύπες που αφήνουν είναι πιο βαθιές, δε συγκρίνονται όμως με αυτές που κάνει το τρυπάνι.

4. Κόλπα για να κρεμάσετε εικόνες – Ταινίες Velcro

Αυτές είναι αρκετά δυνατές και υποστηρίζουν κάδρα μεσαίου βάρους. Ωστόσο, όταν αφαιρούνται, μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στη μπογιά ή την ταπετσαρία.

Οι κολλητικές ταινίες είναι μια παρόμοια εναλλακτική. Η χρήση τους ενδείκνυται σε πλακάκια επειδή όταν αφαιρούνται μπορεί ν’ αφήσει σημάδια η κόλλα.

5. Κόλλα

Μπορείτε να βρείτε μια ειδική κόλλα η οποία είναι παρόμοια με τη σιλικόνη και πωλείται σε σωλήνες. Αυτή η μέθοδος είναι τέλεια αν θέλετε να κρεμάσετε εικόνες και άλλα αντικείμενα σε πλακάκια, γυαλί, και παρόμοιες επιφάνειες.

Θα χρειαστεί να τοποθετήσετε μια σταγόνα σε κάθε γωνία της εικόνας, να τη βάλετε στον τοίχο, να την βγάλετε και να περιμένετε λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να την κρεμάσετε οριστικά. Τα σημάδια θα πρέπει να ταιριάζουν. Όταν αφαιρείτε την εικόνα, τα υπολείμματα της κόλλας μπορούν ν’ αφαιρεθούν πολύ εύκολα.

6. Ταινία διπλής όψης

Οι ταινίες διπλής όψης είναι μια πολύ πρακτική και εύκολη στη χρήση εναλλακτική. Υπάρχουν διάφοροι τύποι και η πιο ανθεκτική μπορεί να κρατήσει έως και 7 κιλά.

7. Ράφια

Δεν αναφερόμαστε στα ράφια που πρέπει ν’ αγοράσετε και να τοποθετήσετε οι ίδιοι, αλλά στα ράφια που βρίσκονται ήδη στο σπίτι σας. Για παράδειγμα, πάνω από το τζάκι, στον καναπέ, ή στο πάνω μέρος ενός διακοσμητικού τραπεζιού.

Κόλπα και ιδέες για διακόσμηση με εικόνες

Τώρα που γνωρίζετε πώς να κρεμάσετε εικόνες χωρίς να καταστρέψετε τον τοίχο, ας δούμε και μερικά κόλπα για να τις κάνετε να δείχνουν φανταστικές. Το ακριβές σημείο, η κατανομή τους, αν είναι πάνω από μία, και το ιδανικό ύψος, είναι λεπτομέρειες που αν γνωρίζετε πώς να τις εκμεταλλευτείτε σωστά θα γλυτώσετε χρόνο και κόπο.

Σημαδέψτε το σημείο στο οποίο θέλετε να κρεμάσετε το κάδρο. Πρώτα, θα πρέπει να δείτε τι εξάρτημα έχει, αν είναι δακτύλιος ή σύρμα. Στην περίπτωση που είναι δακτύλιος, μετρήστε από την κορυφή του κάδρου μέχρι τον δακτύλιο και από τον δακτύλιο μέχρι το τέλος του κάδρου. Έπειτα, μεταφέρετε αυτές τις μετρήσεις στον τοίχο και σημειώστε το σημείο που βρίσκεται ο δακτύλιος.

Για όσα κάδρα έχουν σύρμα, τεντώστε το σύρμα και μετρήστε το υψηλότερο σημείο που φτάνει. Έπειτα, μετρήστε από αυτό το σημείο έως την κορυφή του κάδρου. Μόλις πάρετε τις μετρήσεις, θα ξέρετε τι να σημειώσετε στον τοίχο.

Αναφορικά με το ύψος στο οποίο θα πρέπει να κρεμαστούν οι εικόνες, μπορούμε να προσδιορίσουμε ορισμένες βασικές παραμέτρους. Μια καλή συμβουλή είναι να κόψετε τετράγωνα και ορθογώνια στο μέγεθος των εικόνων και να τα κολλήσετε στον τοίχο με ταινία. Έτσι, θα πάρετε μια γεύση για το πώς θα δείχνουν.

Οι εικόνες θα πρέπει να βρίσκονται λίγο πάνω από το επίπεδο των ματιών. Γενικά μιλώντας, 1,7 μέτρα είναι αρκετά. Ωστόσο, αν θέλετε να τοποθετήσετε έναν πίνακα πάνω από το κεφαλάρι του κρεβατιού, για παράδειγμα, αυτός θα πρέπει να βρίσκεται πιο κοντά στο κεφαλάρι απ’ ό,τι στο ταβάνι, περίπου 30 εκατοστά.

Η απόσταση μεταξύ των εικόνων θα πρέπει να είναι 5 με 10 εκατοστά. Σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε το κόλπο με τις ψεύτικες εικόνες από χαρτί πριν τρυπήσετε τον τοίχο σας.

Εικόνες σε παιδικό δωμάτιο
Η διακόσμηση με εικόνες είναι ένας εύκολος τρόπος να ομορφύνετε τους τοίχους σας, έτσι οι εναλλακτικές χωρίς τρυπάνι είναι ιδανικές.

Μπορείτε να κρεμάσετε εικόνες χωρίς να καταστρέψετε τον τοίχο σας

Όπως είδατε, υπάρχουν πολλές επιλογές για να κρεμάσετε εικόνες χωρίς να καταστρέψετε τον τοίχο σας. Σίγουρα θα βρείτε την καταλληλότερη τεχνική για εσάς, τις εικόνες και τους τοίχους σας.

Να θυμάστε ότι θα πρέπει να υπάρχει πάντα μια ισορροπία στη σύνθεση αν κρεμάτε αρκετές εικόνες ή αντικείμενα. Η οριζόντια ταξινόμηση είναι ιδανική για διαδρόμους ή για τον τοίχο πάνω από τον καναπέ. Προσπαθήστε να βρείτε μια αρμονία σε ό,τι αφορά τα σχήματα, τις υφές, και τα χρώματα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Ventura, A. T., & González, S. C. (2006). Ideas prácticas en decoración. Lexus Editores, Lima (Perú)..
  • Schittich, C. (Ed.). (2013). Interiores: espacio, luz, material. Walter de Gruyter.
  • Dong, W., & Ríos Garza, C. R. T. (2000). Técnicas de presentación en color: Una guía para arquitectos y diseñadores de interiores. McGraw-Hill.
  • Posada Monsalve, A. M., & Laverde Torres, D. C. Decoración de interiores para hogar y oficina: www. decoralo. com.
  • Gerling, H. (2000). Alrededor de las máquinas-herramienta. Reverté.
  • Hernández-Minguillón, R. (1995). Silicona y construcción.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.