Είναι το καλαμποκέλαιο μια υγιεινή επιλογή;

Το καλαμποκέλαιο περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Ε και ακόρεστα λιπαρά οξέα που μπορούν να προσφέρουν σημαντικά οφέλη για την υγεία.
Είναι το καλαμποκέλαιο μια υγιεινή επιλογή;
Florencia Villafañe

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Florencia Villafañe.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Τα βρώσιμα έλαια, όπως το καλαμποκέλαιο, αποτελούν θεμελιώδες συστατικό μιας δίαιτας. Η ποικιλία και η κατανάλωση αυτών των ελαίων εξαρτώνται από τη διαθεσιμότητα σε κάθε χώρα και περιοχή. Τόσο πολύ που υπάρχουν έλαια που εξάγονται από καλαμπόκι, ηλίανθο, ελιά, κανόλα, καρύδα και σόγια.

Η εφαρμογή αυτών των ελαίων αντιπροσωπεύει την υψηλή ζήτηση και κατανάλωση σε διαφορετικές χώρες, είτε για καρύκευση τροφίμων είτε για βιομηχανικές και οικιακές διαδικασίες τηγανίσματος ή πολυάριθμες εφαρμογές στη ζαχαροπλαστική.

Η παραγωγή για το καλαμποκέλαιο

Το καλαμποκέλαιο προέρχεται από την άλεση του καλαμποκιού, το οποίο είναι αμερικανικής προέλευσης και μία από τις κύριες καλλιέργειες παγκοσμίως. Ήταν το πρώτο δημητριακό που υπέστη γρήγορους και σημαντικούς τεχνολογικούς μετασχηματισμούς στον τρόπο που τα καλλιεργούν οι άνθρωποι. Αυτό οφείλεται στο ότι προσαρμόστηκε σε μια μεγάλη ποικιλία περιβαλλόντων.

Η διαδικασία λήψης αυτού του ελαίου προέρχεται από την υγρή άλεση, η οποία διαχωρίζει τα διαφορετικά συστατικά του κόκκου σε υδατικό μέσο. Αυτά είναι:

 • Υδατάνθρακες
 • Πρωτεΐνες
 • Λιπίδια

Για να γίνει αυτό, ο πυρήνας του καλαμποκιού περνάει από διαδικασία ζύμωσης σε ζεστό νερό με θείο για να μαλακώσει τον πυρήνα πριν μπει στον μύλο. Στη συνέχεια, τα μαλακά κομμάτια πηγαίνουν στους μύλους και τους διαχωριστές, όπου διαχωρίζουν το κόκκο και εξάγουν το λάδι από αυτόν.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι ο πυρήνας του καλαμποκιού περιέχει μεταξύ 3 και 5% λάδι, ενώ το 25-30% υπάρχει στο φύτρο.

Λάδι και μερικά αυτιά καλαμποκιού.

Χημική σύνθεση

Γενικά, το καλαμποκέλαιο αποτελείται από 98% ακόρεστα λιπαρά οξέα και χαμηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών οξέων. Περιέχει επίσης μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Ε, η οποία του προσδίδει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Αυτά είναι τα κύρια ακόρεστα λιπαρά:

 • Ελαϊκός
 • Λινολεϊκό (LA)
 • Άλφα-λινολεϊκό (ALA)

Τα ελαϊκά και τα λινολεϊκά ανήκουν στις οικογένειες ωμέγα 3 και είναι αυτά που βρίσκονται στην πλειοψηφία, 24% και 62% αντίστοιχα. Είναι αυτά με τα περισσότερα οφέλη.

Είναι υγιές το καλαμποκέλαιο;

Αυτό το είδος λαδιού προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία χάρη στα υψηλά επίπεδα βιταμίνης Ε. Αυτή η βιταμίνη προσδίδει σταθερότητα εμποδίζοντας την οξύτητα και προστατεύει τα άλλα συστατικά του ελαίου. Είναι επίσης πηγή απαραίτητων λιπαρών οξέων για το σώμα και περιέχει χαμηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών οξέων και υψηλά επίπεδα φυσικών αντιοξειδωτικών.

Οφέλη για την υγεία

Η υψηλή περιεκτικότητα σε λινολεϊκό οξύ παρέχει μεγάλα πλεονεκτήματα καθώς είναι απαραίτητο για πολλές λειτουργίες όπως:

 • Υγεία του δέρματος
 • Η ακεραιότητα των κυτταρικών μεμβρανών
 • Το ανοσοποιητικό σύστημα
 • Σύνθεση εικοσανοειδών, που απαιτούνται για τις καρδιαγγειακές και νεφρικές λειτουργίες και την πρόληψη ορισμένων ασθενειών
Ένα ζευγάρι δοχεία λαδιού.

Επιπλέον, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στη Βενεζουέλα το 2010, το καλαμποκέλαιο στη διατροφή αυξάνει την απορρόφηση άλλων λιπαρών οξέων, καθώς και λιποδιαλυτών θρεπτικών συστατικών όπως οι βιταμίνες Α και D.

Σαν να μην έφτανε αυτό, αρκετές μελέτες απέδειξαν τις επιδράσεις του αραβοσιτέλαιο στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Ειδικά την κακή χοληστερόλη. Επιπλέον, υπάρχουν αποδείξεις για τη σημασία του στην ανάπτυξη και τη νευρολογική ανάπτυξη των παιδιών.

Άλλα οφέλη

Εκτός από τα οφέλη του, οι άνθρωποι αποδέχονται και εκτιμούν ευρέως αυτό το λάδι για την ήπια γεύση και το υψηλό σημείο τηγανίσματος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι ιδανικό για τηγάνισμα. Επιπλέον, είναι φθηνό σε ορισμένες χώρες υψηλής παραγωγής, όπως οι ΗΠΑ και η Αργεντινή.

Επιπλέον, υπάρχουν πολλές γενετικές τροποποιήσεις που συμβάλλουν στη βελτίωση των κόκκων καλαμποκιού στις μέρες μας. Σας επιτρέπει να αποκτήσετε ένα καλύτερο λάδι. Αυτές οι ιδιότητες είναι παρούσες εφόσον οι άνθρωποι δεν υπερθερμαίνουν το λάδι κατά τη διαδικασία παραγωγής. Αυτό συμβαίνει επειδή οι υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες θα μπορούσαν να αλλάξουν τη σύνθεσή του.

Περίληψη

Τέλος, όπως αναφέραμε παραπάνω, το καλαμποκέλαιο περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας από πολλές απόψεις χάρη στην υψηλή συμβολή της βιταμίνης Ε και των ακόρεστων λιπαρών οξέων.

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η υπερβολική κατανάλωση λαδιού δεν συνιστάται. Αυτό συμβαίνει επειδή έχει υψηλή θερμιδική πρόσληψη. Εξαιτίας αυτού, πρέπει να το καταναλώνετε με μέτρο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Torres Morales B, Coutiño Estrada B, Muñoz Orozco A, Santacruz Varela A, Mejía Contreras O. Selección para contenido de aceite en el grano de variedades de maíz de la raza comiteco de chiapas, México. Rev Agroc.2010; 44: 679-689.
 • Alezones J, Ávila M, Chassaigne A, Barrientos V. Caracterización del perfil de ácidos grasos en granos de híbridos de maíz blanco cultivados en Venezuela. ALAN  [Internet]. 2010  Dic [citado  2020  Mayo  31] ; 60(4): 397-404. Disponible en: http://ve.scielo.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0004-06222010000400012&lng=es.
 • INTA. Mejoramiento genético del perfil de ácidos grasos del aceite de maíz. Rev de Invest Agrop.2018;45 (2).Disponible en: https://www.redalyc.org/jatsRepo/864/86460707001/html/index.html

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.