Τα πλεονεκτήματα του λέιζερ CO2 για την περιοφθαλμική γήρανση

Η διαδικασία βλεφαροπλαστικής με λέιζερ CO2 έχει αποδειχθεί ότι έχει λιγότερες επιπλοκές από τη συμβατική χειρουργική επέμβαση. Πώς εκτελείται;
Τα πλεονεκτήματα του λέιζερ CO2 για την περιοφθαλμική γήρανση
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 27 Οκτωβρίου, 2022

Το λέιζερ CO2 είναι μια θεραπεία που χρησιμεύει ως εναλλακτική λύση στη συμβατική βλεφαροπλαστική. Η τελευταία είναι μια χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιείται για την αφαίρεση της περίσσειας δέρματος από τα βλέφαρα ή για την επιδιόρθωσή τους σε περιπτώσεις ανωμαλίας.

Η αλήθεια είναι ότι τα βλέφαρα είναι μια από τις περιοχές που επηρεάζονται περισσότερο από το πέρασμα του χρόνου. Το δέρμα τους είναι πολύ λεπτό και αποτελείται από εσωτερικές δομές που υφίστανται αλλαγές με την ηλικία. Ευτυχώς, μέσω αυτής της επέμβασης, είναι δυνατόν να ελαχιστοποιηθεί αυτή η περιοφθαλμική γήρανση.

Το κύριο πλεονέκτημά της έναντι της βλεφαροπλαστικής είναι ότι μειώνει σημαντικά τις επιπτώσεις και τις μετεγχειρητικές επιπλοκές. Παράλληλα, προσφέρει πολύ καλά αισθητικά αποτελέσματα. Σε αυτό το άρθρο, θα μιλήσουμε για την επέμβαση αυτή.

Τι είναι το λέιζερ CO2 για την περιοφθαλμική γήρανση;

Το λέιζερ CO2 είναι μια βλεφαροπλαστική – χειρουργική επέμβαση βλεφάρων, η οποία πραγματοποιείται με νυστέρι λέιζερ. Πρόκειται για μια τεχνική κατά την οποία ο πλεονάζων ιστός των βλεφάρων εξατμίζεται με επιλεκτικό και ελεγχόμενο τρόπο.

Είναι μια διαδικασία “από σημείο σε σημείο”. Αυτό σημαίνει ότι κάθε περιοχή του βλεφάρου μπορεί να εξατμιστεί διαφορετικά, ανάλογα με την ποσότητα του πλεονάζοντος δέρματος, το πάχος κ.λπ. Με κάθε βολή του λέιζερ CO2, παράγεται μια πολύ συγκεκριμένη σύσπαση του δέρματος.

Επιπλέον, εξαρτάται λιγότερο από την ικανότητα του χειρουργού. Μπορεί να αναδιατάξει το σχήμα του ματιού και το περίγραμμά του με πολύ ακριβή τρόπο. Κάθε τομή είναι πολύ καθαρή, λεπτή και ακριβής, γεγονός που στη συνέχεια εκδηλώνεται σε καλύτερα αποτελέσματα.

CO2 laser.
Το λέιζερ CO2 είναι μια επέμβαση που βοηθά στη μείωση των σημαδιών γήρανσης στο περίγραμμα του ματιού.

Οφέλη και πλεονεκτήματα του λέιζερ CO2

Το λέιζερ CO2 έχει μεγάλα πλεονεκτήματα σε σχέση με τη συμβατική χειρουργική των βλεφάρων. Το σημαντικότερο είναι ότι δεν αφήνει ουλές και μειώνει στο ελάχιστο την αιμορραγία. Δημιουργείται μόνο μια λεπτή ουλή, η οποία απαιτεί ελάχιστη φροντίδα κατά τη μετεγχειρητική περίοδο.

Η διαδικασία απαιτεί μόνο την εφαρμογή τοπικής αναισθησίας. Ομοίως, η μετεγχειρητική περίοδος είναι γρήγορη και μη απαιτητική, με λιγότερο οίδημα, μώλωπες και εκχυμώσεις. Προσφέρει επίσης βέλτιστα αποτελέσματα, όπως τα ακόλουθα:

 • Αισθητή μείωση των λεπτών ρυτίδων, ειδικά εκείνων που είναι γνωστές ως “πόδια της χήνας“.
 • Προκαλεί ένα αποτέλεσμα σύσφιξης χωρίς την ανάγκη προσφυγής σε άλλες διαδικασίες.
 • Το δέρμα των βλεφάρων αναζωογονείται και δείχνει πιο φωτεινό.
 • Εξαλείφει τις κηλίδες και την ερυθρότητα γύρω από τα μάτια, γεγονός που ενοποιεί τον τόνο του δέρματος.

Διαδικασία

Συχνά, για την εκτέλεση της τεχνικής του λέιζερ CO2 εφαρμόζεται τοπική αναισθησία, συνήθως με κρέμα. Η διαδικασία πραγματοποιείται στην κλινική του γιατρού ή σε ένα κέντρο υγείας. Εάν οι σακούλες κάτω από τα μάτια είναι πολύ εμφανείς, μπορεί να χρειαστεί μια συμβατική βλεφαροπλαστική.

Συνήθως, απαιτείται μόνο μία συνεδρία. Η διαδικασία διαρκεί από 30 έως 70 λεπτά, ανάλογα με την πολυπλοκότητα της περίπτωσης και το αν πραγματοποιείται μόνο στο κάτω βλέφαρο ή και στα δύο.

Τα βήματα είναι τα εξής:

 • Σημειώνονται οι περιοχές του δέρματος που πρέπει να αποξηρανθούν.
 • Στη συνέχεια, τοποθετούνται προστατευτικοί φακοί επαφής στο μάτι.
 • Στη συνέχεια, εφαρμόζεται τοπική αναισθησία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν είναι απαραίτητη.
 • Ακολούθως, το πλεονάζον δέρμα αφαιρείται με το λέιζερ CO2, με την τεχνική “σημείο προς σημείο”, όπως εξηγήθηκε παραπάνω.
 • Το λίπος αφαιρείται με ελάχιστη τομή λέιζερ, η οποία δεν απαιτεί ράμματα.
 • Τέλος, το τραύμα κλείνει με πολύ λεπτά ράμματα.

Μετά το λέιζερ CO2

Μετά τη διαδικασία με λέιζερ CO2, είναι απολύτως φυσιολογικό να εφαρμοστούν στην περιοχή κάποιες επανορθωτικές και καταπραϋντικές ουσίες για να μειωθεί η δυσφορία. Συνήθως δεν υπάρχει πόνος, αν και μπορεί να υπάρχει κάποιο μυρμήγκιασμα και αίσθημα ξηρότητας.

Σχεδόν πάντα υπάρχει μόνο ένα ήπιο πρήξιμο και ίσως ένας μικρός μώλωπας για τις πρώτες ημέρες. Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με την εφαρμογή κρύων επιθεμάτων και συνήθως εξαφανίζεται την τρίτη ή τέταρτη ημέρα μετά την επέμβαση.

Ο ασθενής μπορεί να εκτελεί καθημερινές δραστηριότητες από την πρώτη ημέρα, αλλά συνιστάται να αποφεύγει την κοινωνική δραστηριότητα και περιβάλλοντα με καπνιστές για τουλάχιστον μία εβδομάδα. Επίσης, δεν συνιστώνται εργασίες που απαιτούν μεγάλη προσπάθεια. Δεν θα πρέπει να υπάρχει άμεση έκθεση στον ήλιο για ένα μήνα μετά την επέμβαση.

Ορισμένες πρόσθετες συστάσεις είναι οι ακόλουθες:

 • Κάντε ντους με χλιαρό νερό, όχι ζεστό.
 • Κοιμηθείτε με το κεφάλι ανασηκωμένο για δύο ημέρες.
 • Κοιμηθείτε σε οριζόντια θέση, με το πρόσωπο προς τα πάνω, για τις τρεις πρώτες ημέρες.
 • Φοράτε γυαλιά ηλίου για τον πρώτο μήνα.
 • Μην φοράτε μακιγιάζ μέχρι να αφαιρεθούν τα ράμματα. Η μάσκαρα θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο έως και τρεις εβδομάδες μετά την επέμβαση.
 • Χρησιμοποιήστε σταγόνες τεχνητών δακρύων εάν αισθάνεστε ξηρότητα στο μάτι.
 • Χρησιμοποιήστε αντηλιακό στην περιοχή για τουλάχιστον δύο μήνες.
Hydrating the eyes.
Η φροντίδα του δέρματος μετά τη διαδικασία με λέιζερ CO2 είναι το κλειδί για τη διατήρηση των αποτελεσμάτων.

Πιστεύουμε ότι μπορεί να σας αρέσει να διαβάσετε: Πώς να μειώσετε την εμφάνιση των ρυτίδων με φυσικό τρόπο

Τελικές συστάσεις

Τα τελικά αποτελέσματα της βλεφαροπλαστικής με λέιζερ CO2 είναι συνήθως αισθητά από τη δεύτερη ή την τρίτη εβδομάδα μετά τη διαδικασία. Μετά από αυτό, είναι δυνατόν να παρατηρήσετε μια αναζωογονημένη εμφάνιση.

Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό αυτή η διαδικασία να εκτελείται από πιστοποιημένο επαγγελματία. Επιπλέον, καλό είναι να προγραμματίζεται για εποχές του έτους που υπάρχει λιγότερος ήλιος, όπως το φθινόπωρο ή ο χειμώνας. Με αυτόν τον τρόπο, υπάρχουν λιγότεροι κίνδυνοι κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Yumeen S, Khan T. Laser Carbon Dioxide Resurfacing. [Updated 2021 Nov 18]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560544/
 • Wilder-Smith, P., Arrastia, A. M. A., Liaw, L. H., & Berns, M. (1995). Incision properties and thermal effects of three CO2 lasers in soft tissue. Oral Surgery, Oral Medicine, Oral Pathology, Oral Radiology, and Endodontology, 79(6), 685-691.
 • Agramonte Centelles, I., Rodríguez Salinas, G., Hernández Sánchez, Y., & Dorrego Oduardo, M. D. (2013). Cirugía de blefaroplastia por técnica convencional versus láser de CO2. Revista Cubana de Oftalmología, 26(3), 390-398.
 • Alster TS, Bellew SG. Improvement of dermatochalasis and periorbital rhytides with a high-energy pulsed CO2 laser: a retrospective study. Dermatol Surg. 2004 Apr;30(4 Pt 1):483-7; discussion 487. doi: 10.1111/j.1524-4725.2004.30160.x. PMID: 15056134.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.