Λοιμώξεις των νεφρών: συμπτώματα και θεραπεία

Μια λοίμωξη στο ένα νεφρό -ή και στα δύο- προκύπτει όταν εγκαθίστανται στο σημείο αυτό βακτήρια, προκαλώντας φλεγμονή και εμποδίζοντας την κανονική λειτουργία των νεφρών.
Λοιμώξεις των νεφρών: συμπτώματα και θεραπεία

Τελευταία ενημέρωση: 06 Ιανουαρίου, 2019

Οι λοιμώξεις των νεφρών είναι κάτι πολύ συνηθισμένο. Αρχίζουν με έντονο πόνο στη λεκάνη και στην πλάτη και συνήθως παρουσιάζεται πυρετός. Αν αυτό σας έχει ήδη συμβεί, ξέρετε πόσο μεγάλο πρόβλημα είναι, για αυτό θέλουμε να σας μιλήσουμε για την πάθηση αυτή καθώς και για τα βήματα που πρέπει να κάνετε για την πρόληψη και την αντιμετώπισή της.

Πώς καταλαβαίνετε ότι πάσχετε από μια από τις λοιμώξεις των νεφρών

Λοιμώξεις των νεφρών: συμπτώματα και θεραπεία

Μια λοίμωξη στο ένα νεφρό -ή και στα δύο- προκύπτει όταν εγκαθίστανται στο σημείο αυτό βακτήρια, προκαλώντας φλεγμονή και εμποδίζοντας την κανονική λειτουργία των νεφρών. Επίσης αυτό προκαλεί διάφορα συμπτώματα στην ουροφόρο οδό σας, τα οποία πρέπει να έχετε υπόψη. Με άλλα λόγια, θα παρατηρήσετε ότι τα ούρα σας είναι διαφορετικά και ίσως αισθάνεστε πόνο. Ας δούμε, όμως, αναλυτικότερα τι συμβαίνει.

Αιτίες λοίμωξης των νεφρών:

 • Βακτήρια.
 • Κυστίτιδα.
 • Πέτρες στα νεφρά.
 • Διαβήτης.
 • Γενετικές ανωμαλίες στα νεφρά.
 • Κύστες στα νεφρά.
 • Κάποιος τύπος αναιμίας.
 • Μειωμένες άμυνες και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Τι συμπτώματα μπορεί να έχετε:

 • Πόνος στην κοιλιά, στη μέση ή ακόμα και στους βουβώνες.
 • Κόπωση.
 • Πυρετός.
 • Επείγουσα ανάγκη για ούρηση, αν και δεν υπάρχουν πολλά ούρα. Όταν ουρείτε, αισθάνεστε πόνο και κάψιμο.
 • Ρίγη.
 • Ναυτία.
 • Απώλεια όρεξης.

Σπιτικές θεραπείες για τις λοιμώξεις των νεφρών

Ο γιατρός σας θα ορίσει τι θεραπεία πρέπει να ακολουθήσετε και πιθανώς αυτή θα περιλαμβάνει αντιβιοτικά, τα οποία είναι απαραίτητα για να απαλλαγείτε από τη συγκεκριμένη λοίμωξη. Για την αντιμετώπιση των βακτηριογενών λοιμώξεων στα νεφρά γράφουν σε μελέτη τους οι Nasr, S. H., Radhakrishnan, J., & D’Agati, V. D.

Επιπλέον, θα ήταν καλό να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές στο σπίτι. Είναι εξαιρετικές για τη βελτίωση της συνολικής λειτουργίας των νεφρών, διευκολύνοντας το έργο τους και βοηθώντας ολόκληρο το ουροποιητικό σύστημα.

1. Μία κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα την ημέρα

Σπιτικές θεραπείες για τις λοιμώξεις των νεφρών - σόδα

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απλό ή πιο αποτελεσματικό. Απλώς πιείτε ένα ποτήρι νερό μετά το κύριο γεύμα σας μαζί με μία κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα. Και γιατί, ίσως ρωτήσετε. Επειδή αυτό θα βοηθήσει τα νεφρά σας να φιλτράρουν καλύτερα, διευκολύνοντας το έργο τους και καθαρίζοντάς τα, με αποτέλεσμα να αποβάλλονται οι τοξίνες που προέρχονται από τη συγκεκριμένη λοίμωξη. Πιθανόν όμως επίσης να γνωρίζετε ότι δεν θα πρέπει ποτέ να ξεπερνάτε τη μία κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα την ημέρα.

Διαβάστε το άρθρο: 5 φυσικές θεραπείες με μαγειρική σόδα τις οποίες πρέπει να γνωρίζετε

2. Πίνετε αρκετό νερό

Σπιτικές θεραπείες για τις λοιμώξεις των νεφρών - νερό

Είναι βασικό. Δύο λίτρα νερό την ημέρα. Ως αποτέλεσμα, θα αποβάλλετε τις τοξίνες και θα βελτιώσετε τη συνολική λειτουργία των νεφρών, του συκωτιού και ουσιαστικά ολόκληρου το σώματος. Όσο περισσότερο νερό πίνετε, τόσο αποτελεσματικότερα θα αποβάλλετε τα βακτήρια που βλάπτουν τα νεφρά σας. Μπορείτε να προσθέσετε λίγο χυμό λεμονιού για πιο ευχάριστη γεύση, αλλά λίγες σταγόνες μόνο. Όμως μην προσθέσετε ζάχαρη.

3. Ο καλύτερος χυμός: κράνμπερι

Σπιτικές θεραπείες για τις λοιμώξεις των νεφρών - κράνμπερι

Έχει αποδειχτεί από πολλές μελέτες: η κατανάλωση χυμού κράνμπερι εμποδίζει τα βακτήρια από το να προσκολληθούν στα τοιχώματα της ουροφόρου οδού, έτσι είναι ευκολότερο να αποβληθούν από τα ούρα. Είναι τόσο απλό. Είναι καλύτερο να πίνετε τουλάχιστον δύο ποτήρια την ημέρα. Αν δεν μπορείτε να βρείτε χυμό κράνμπερι, τα σταφύλια είναι επίσης εξαιρετικά, για παράδειγμα.

4. Το νερό καρύδας και οι ιδιότητές του για τα νεφρά

Σπιτικές θεραπείες για τις λοιμώξεις των νεφρών - νερό καρύδας

Το νερό καρύδας καθώς και το έλαιο καρύδας είναι θαυμάσια για την απομάκρυνση των βακτηρίων που τείνουν να κολλάνε στα νεφρά. Επίσης χάρη στις ισχυρές αντιβακτηριακές τους ιδιότητες μπορούν να σκοτώσουν το βακτήριο E. coli, ακόμα και όταν αυτό έχει γίνει ανθεκτικό στα αντιβιοτικά. Μη διστάζετε λοιπόν να πίνετε τουλάχιστον δύο ποτήρια χυμό καρύδας κάθε μέρα: όταν ξυπνάτε και πριν πάτε για ύπνο. Είναι επίσης ιδανικό να πίνετε δύο κουταλιές της σούπας έλαιο καρύδας την ημέρα.

Θα βρείτε ενδιαφέρον το άρθρο: Οι ωφέλειες του νερού καρύδας. Μάθετε περισσότερα

5. Οι ωφέλειες της κατανάλωσης σπαραγγιών

Σπιτικές θεραπείες για τις λοιμώξεις των νεφρών - σπαράγγια

Γνωρίζατε ότι τα σπαράγγια αποτοξινώνουν εξαιρετικά την ουροφόρο οδό; Μπορούν να σας βοηθήσουν να θεραπεύσετε λοιμώξεις των νεφρών αλλά και της ουροφόρου οδού. Μην ανησυχείτε αν τα φάτε και μετά τα ούρα σας μυρίζουν άσχημα, αυτό είναι φυσιολογικό. Οι θεραπευτικές ουσίες τους θα κάνουν τη δουλειά τους στα νεφρά σας. Μη διστάζετε λοιπόν να τα προσθέσετε στις σαλάτες σας και να φροντίσετε την υγεία σας.

6. Μηλόξυδο

Σπιτικές θεραπείες για τις λοιμώξεις των νεφρών - μηλόξυδο

Όταν έχετε ουρολοίμωξη, είναι καλό να πίνετε ένα ποτήρι νερό με μία κουταλιά της σούπας μηλόξυδο. Πρόκειται επίσης για μια εξαιρετική θεραπεία για την πρόληψη της αργής πέψης. Το μηλόξυδο είναι στην ουσία ένας καλός σύμμαχος για ολόκληρο το πεπτικό σύστημα και την ουροφόρο οδό σας. Τι λέτε να το πίνετε μία φορά την ημέρα μετά το μεσημεριανό γεύμα; Θα χρειαστείτε απλώς μία κουταλιά της σούπας σε ένα ποτήρι νερό. Θα σας κάνει καλό.

7. Τα θαύματα ενός απλού σμούθι με σέλινο

Σπιτικές θεραπείες για τις λοιμώξεις των νεφρών - σέλινο

Πρόκειται για μια πολύ απλή στρατηγική ώστε να μπορέσετε να περιορίσετε τις λοιμώξεις των νεφρών σας. Πώς φτιάχνετε αυτό το σμούθι; Πολύ εύκολο, απλώς πρέπει να βάλετε δύο κοτσάνια σέλινο, δύο παχιές φέτες ανανά και ένα φλιτζάνι έγχυμα χαμομηλιού στο μπλέντερ. Προσθέστε ένα λίτρο νερό και πίνετε το μείγμα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Θα προσέξετε πόσο καλά αισθάνεστε.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.