Πάσχετε από εκκολπωμάτωση; Τι πρέπει να αποφεύγετε

Τι είναι και τι πρέπει να κάνετε όταν πάσχετε από εκκολπωμάτωση;
Πάσχετε από εκκολπωμάτωση; Τι πρέπει να αποφεύγετε

Έχει γραφτεί από Yamila Papa Pintor

Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαΐου, 2022

Πάσχετε από εκκολπωμάτωση; Τι είναι και τι πρέπει να κάνετε όταν πάσχετε από εκκολπωμάτωση; Η εκκολπωμάτωση είναι μια δυσλειτουργία κατά την οποία τα τοιχώματα του παχέος εντέρου εμφανίζουν στην επιφάνειά τους ανωμαλίες ή μικρούς θύλακες που μοιάζουν με μικρές μπάλες ή εξογκώματα, που σας προκαλούν δυσφορία και πόνο όταν καταναλώνετε συγκεκριμένα είδη τροφών. Ανακαλύψτε ποια είδη τροφών πρέπει να αποφεύγετε όταν αντιμετωπίζετε αυτό το πρόβλημα. Πάσχετε από εκκολπωμάτωση;

Θα θέλατε να μάθετε περισσότερα για την εκκοπωλμάτωση;

Όπως εξηγήσαμε παραπάνω, με τον όρο εκκολπωμάτωση εννοούμε την παρουσία μικρών σακοειδών προπτώσεων, κηλών ή πρησμένων τμημάτων στο έντερο, ακριβώς στο τμήμα του παχέος εντέρου. Είναι μια πολύ συχνή πάθηση χωρίς κανένα απολύτως σύμπτωμα, εκτός από τα απόβλητα ή τα σωματίδια τροφών που “παγιδεύονται” μέσα σε αυτά τα εξογκώματα ή εκκολπώματα, και τα καθιστά πηγή βακτηρίων.

Έπειτα ξεκινούν οι πρώτες ενδείξεις, με πόνο στην αριστερή πλευρά της κάτω κοιλιάς. Επίσης, θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή σε περίπτωση που υποφέρετε από διάρροιες οι οποίες συνοδεύονται από δυσκοιλιότητα , πυρετό, ναυτία, εμετούς, κτλ.

Πάσχετε από εκκολπωμάτωση - Γραφική αναπαράσταση του εντέρου

Εφόσον αντιμετωπίσετε ένα επεισόδιο εκκολπωμάτωσης για πρώτη φορά, υπάρχει 45% πιθανότητα να παρουσιαστεί ξανά. Οι γιατροί αναφέρουν ότι οι παρακάτω τροφές πρέπει να αποφεύγονται για να μην επιδεινωθεί η κατάστασή σας.

Ρίξτε μια ματιά και σ’ αυτό το άρθρο: Λιναρόσπορος για τη δυσκοιλιότητα

Ποιες τροφές πρέπει ν’ αποφεύγονται όταν πάσχετε από εκκολπωμάτωση;

 • Σιτηρά: Αποφύγετε την κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν σιτηρά, όπως για παράδειγμα το ποπ κορν, ρολά καλαμποκιού, νιφάδες καλαμποκιού (κορν φλέικς), ή οποιαδήποτε άλλη τροφή που περιέχει μαύρο ρύζι. Όλες αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλη ποσότητα ινών που είναι δύσκολο να χωνευτούν και μπορούν εύκολα να συγκεντρωθούν στα εκκολπώματα, τα οποία θα χειροτερεύσουν την κατάστασή σας. Αντί για αυτά, μπορείτε να καταναλώνετε επεξεργασμένα σιτηρά, όπως είναι τα ζυμαρικά, το ρύζι, ψημένες τροφές ή μπισκότα από ραφιναρισμένο αλεύρι.
 • Φρούτα και λαχανικά: Αληθεύει το γεγονός ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτά, αλλά σας προτείνουμε να τα αποφεύγετε τουλάχιστον όσο το πρόβλημα βρίσκεται σε έξαρση. Αποφύγετε τα αποξηραμένα φρούτα, όπως τα δαμάσκηνα, επειδή είναι πλούσια σε περιεκτικότητα ινών.

Μείνετε μακριά από τα μούρα, επειδή οι σπόροι που περιέχουν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να χωνευτούν. Μπορείτε επίσης να αποφύγετε τα σταυρανθή λαχανικά όπως είναι το μπρόκολο, το λάχανο και το κουνουπίδι. Μην πίνετε χυμούς φρούτων που περιέχουν την σάρκα φρούτων και να βεβαιώνεστε πάντα ότι όλα τα λαχανικά που καταναλώνετε είναι καλά μαγειρεμένα. Όταν τα λαχανικά που καταναλώνετε είναι καλά μαγειρεμένα, οι ίνες που περιέχουν μαλακώνουν κι έτσι διευκολύνεται η χώνεψή τους. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε όλα τα ωμά φρούτα, εκτός από τα ροδάκινα, τα αβοκάντο, το πεπόνι και τις μπανάνες. Σε περίπτωση που θέλετε να καταναλώσετε οποιοδήποτε άλλο φρούτο, δεν θα πρέπει να έχει φλούδα, κέλυφος ή τον παραμικρό σπόρο.

 • Κρέας και πρωτεΐνη: Προτιμήστε μαλακό ή τεμαχισμένο κρέας, ψάρια (όλων των ειδών) και αβγά ως κύριες πηγές πρωτεϊνών. Αυτές οι τροφές δεν θα ενοχλήσουν το παχύ σας έντερο και είναι εύκολο να χωνευτούν. Αυτό μας αναφέρει τουλάχιστον η έρευνα της Δρ. Lisa L. Strate. Μην καταναλώνετε σκληρά τυριά, επειδή περιλαμβάνουν μεγάλη δόση καζεΐνης, που είναι ιδιαίτερα επιβλαβής στην περίπτωση της εκκολπωμάτωσης. Αφαιρέστε από την διατροφή σας όσα πιάτα περιέχουν σπόρους ή ξηρούς καρπούς όπως για παράδειγμα, το φυστικοβούτυρο. Ελαττώστε την κατανάλωση μπιζελιών, φασολιών και οσπρίων καθώς είναι γνωστά ως πλούσιες πηγές ινών. 
 • Φλούδες, ζυμαρικά και μπαχαρικά: Αυτές είναι ακόμα τρεις απαγορευμένες τροφές καθώς δημιουργούν ακόμη εντονότερες φλεγμονές από την εκκολπωμάτωση. Συνεπώς αυτό σημαίνει ότι τα φρούτα, τα λαχανικά και τα κρέατα δεν θα πρέπει να περιέχουν καθόλου φλούδες ή κέλυφος. Τα πολύ πικάντικα μπαχαρικά, είναι επίσης επιβλαβή για το σώμα σας.
 • Ανθρακούχα ποτά: Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τα ακόλουθα: Καφές, τσάι, μάτε, σοκολάτα, σόδα καθώς και καφεϊνούχα ποτά. Όλα αυτά προκαλούν ενοχλήσεις στο έντερό σας. Στην περίπτωση της καφεΐνης, ο μυς του παχέος εντέρου συστέλλεται με αποτέλεσμα να εξαλείφεται το νερό που περιέχουν τα κόπρανα κι έτσι να ευνοείται η δυσκοιλιότητα. Αν δυσκολεύεστε να σταματήσετε να πίνετε καφέ, αρχίστε να πίνετε ντεκαφεϊνέ, αλλά προσπαθήστε να τον κόψετε και αυτόν όσο το δυνατόν συντομότερα.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Τροφές που μειώνουν τα τριγλυκερίδια

Συμβουλές, προτάσεις και θεραπείες αν πάσχετε από εκκολπωμάτωση

Πάσχετε από εκκολπωμάτωση - Γυναίκα πίνει νερό
 • Να πίνετε πολύ νερό (περίπου έξι με οχτώ ποτήρια την ημέρα).
 • Να πηγαίνετε στο μπάνιο ακόμη και αν αισθάνεστε ότι δεν είναι μεγάλη ανάγκη. Μην καταπιέζετε αυτή την ανάγκη καθώς αυτό μπορεί να δυσχεράνει την κατάσταση.
 • Να κάνετε ασκήσεις. Με αυτόν τον τρόπο θα επωφεληθούν τα πόδια, το ισχίο καθώς και οι μύες του παχέος εντέρου, γεγονός που θα διευκολύνει την κινητικότητα του εντέρου.
 • Μην χρησιμοποιείτε καθαρτικά ή κλύσματα αν είστε δυσκοίλιοι καθώς αυτά μπορούν να ερεθίσουν το έντερό σας ακόμη περισσότερο κι έτσι να δημιουργηθεί μια εξάρτηση σε αυτά, ενώ θα υπάρχει λειτουργική διαταραχή στο σύστημα κινητικότητας του εντέρου.
 • Να αποφεύγετε την κατανάλωση τροφών που είναι επεξεργασμένες σε μεγάλο βαθμό ή λιπαρές, πικάντικες, με μεγάλη περιεκτικότητα σε σάκχαρα και τηγανητές τροφές.
 • Να αποφεύγετε όσες τροφές περιέχουν σπόρους. Να μασάτε καλά την τροφή σας πριν την καταπιείτε επειδή μπορεί να κολλήσουν κομμάτια ανάμεσα στα εκκολπώματα προκαλώντας πόνο και φλεγμονή.
 • Να καταναλώνετε χυλούς ή λαχανικά σε πουρά και μαγειρεμένα φρούτα. Μπορείτε επίσης να φτιάχνετε σμούθις χωρίς την σάρκα των φρούτων ή των λαχανικών έτσι ώστε να τονωθεί η ανάκαμψή σας κατά την διάρκεια της θεραπείας.

Τα φυτά που συνιστώνται για την θεραπεία της εκκολπωμάτωσης είναι:

 • Xαμομήλι: Περιορίζει την φλεγμονή και προσφέρει ανακούφιση. Να πίνετε τσάι χαμομηλιού τουλάχιστον μια φορά την ημέρα.
Πάσχετε από εκκολπωμάτωση - Χαμομήλι
 • Μέντα: Χρησιμοποιείται για την ανακούφιση από το φούσκωμα στο στομάχι, πόνους, ναυτία και αέρια. Να πίνετε μέχρι 3 ποτήρια την ημέρα.
 • Ρίγανη: Περιορίζει την φλεγμονή του παχέος εντέρου.
 • Θυμάρι: Αποτελεί μια εξαιρετική πηγή ινών ενώ παράλληλα περιέχει παυσίπονα, αντισπασμωδικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σαν καρύκευμα σε σούπες, σάλτσες ή σαλάτες.
 • Κουρκούμη: Είναι ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες που χρησιμοποιείται για κάθε είδους φλεγμονή ενώ περιορίζει τα εκκολπώματα.

Όπως συμβουλεύουμε πάντα θα πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας το συντομότερο μόλις δείτε κάποιο σύμπτωμα. Αν πάσχετε από εκκολπωμάτωση, ίσως βρήκατε μερικές λύσεις!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • García Jordá, E. V, Díaz Canel Fernández, O., Martínez, R., Ruiz Torres, J., García Menocal, J., & Anido Escobar, V. (2008). Diverticulosis de colon. Actualización. Revista Mexicana de Coloproctología Septiembre-Diciembre.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.