Μακροχρόνια ραντεβού: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Τα μακροχρόνια ή τα βραχυπρόθεσμα ραντεβού είναι καλύτερα όταν επιθυμείτε να παντρευτείτε; Διαβάστε αυτό το άρθρο και ανακαλύψτε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα για κάθε σενάριο.
Μακροχρόνια ραντεβού: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα
Andrés Carrillo

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Andrés Carrillo.

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Τα μακροχρόνια ραντεβού είναι πιο συχνά απ’ όσο νομίζετε. Πολύ συχνά οι άνθρωποι πιστεύουν ότι ένα ζευγάρι είναι παντρεμένο επειδή ζει μαζί για αρκετά χρόνια και η ρουτίνα του είναι όμοια με αυτή ενός παντρεμένου ζευγαριού. Όμως, έχουν αποφασίσει απλώς να διατηρήσουν τη σχέση τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αυτό είναι ένα μεταβατικό στάδιο. Δηλαδή, κάποια στιγμή θα εξελιχθεί και είτε θα γίνει πιο επίσημο, είτε θα αποτύχει και τελικά θα τελειώσει. Ωστόσο, υπάρχουν στιγμές όπου τα ραντεβού γίνονται μια ρουτίνα επ’ αόριστον.

Τα αίτια ποικίλλουν. Παραδείγματος χάρη, ορισμένα ζευγάρια προσπαθούν να βελτιώσουν την οικονομική τους κατάσταση πριν κάνουν το επόμενο βήμα στη σχέση τους. Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των μακροχρόνιων ραντεβού.

Μακροχρόνια ραντεβού – Τα πλεονεκτήματα

Ανεξάρτητα από το κοινωνικό στίγμα και του τι πιστεύουν οι άνθρωποι, για ορισμένα ζευγάρια τα μακροχρόνια ραντεβού είναι η καλύτερη επιλογή. Συνεχίστε την ανάγνωση για μια λίστα με ορισμένα από τα πλεονεκτήματα των σχέσεων τέτοιου τύπου.

1. Ικανότητα σύναψης κοινών συμφωνιών

Τα ζευγάρια που περνούν πολύ χρόνο μαζί μπορούν να ξεπεράσουν καλύτερα τις δυσκολίες. Ο λόγος είναι πως έχουν ήδη πάρει την απόφαση να είναι μαζί και αυτό βοηθά ν’ αποφευχθούν διενέξεις συνύπαρξης. Από αυτό, μπορεί να συμπεράνει κάποιος ότι οι κοινές συμφωνίες για μια ζωή μαζί είναι υγιής πρακτική.

2. Ασφάλεια στον δεσμό του ζευγαριού

Ένας από τους βασικούς πυλώνες για οποιαδήποτε σχέση είναι η ασφάλεια. Κατά συνέπεια, τα ζευγάρια που είναι μαζί για πολύ καιρό έχουν καλές συναισθηματικές βάσεις.

Μπορούν, δηλαδή, να εμπιστευθούν ο ένας τον άλλο και γνωρίζουν ότι θα συνεχίσουν να κινούνται μπροστά σε μια υγιή σχέση.

Παπούτσια γαμπρού και νύφης
Τα μακροχρόνια ραντεβού δεν οδηγούν πάντα στον γάμο και οι άνθρωποι δε θα πρέπει να αισθάνονται ότι πρέπει να παντρεύονται οπωσδήποτε.

3. Κοινοί στόχοι

Τα ζευγάρια ξεκινούν να θέτουν στόχους μαζί, με τον καιρό, και η σχέση τους δυναμώνει όταν τους πετυχαίνουν.

Ωστόσο, ένα υγιές ζευγάρι μπορεί να καταλάβει και να αποδεχθεί πως ο καθένας έχει και τους δικούς του στόχους σε ορισμένους τομείς.

4. Αποδοχή από την οικογένεια

Τα μακροχρόνια ραντεβού είναι συνήθως πλήρως αποδεκτά από τους συγγενείς. Γι’ αυτό, η διαδικασία προσαρμογής θα συμβεί τελικώς, ανεξάρτητα από τις διαφωνίες.

Δε χρειάζεται να σας αρέσει η, ή να αρέσετε στην, οικογένεια του άλλου σας μισού, αλλά η ανεκτικότητα είναι το κλειδί.

5. Συναισθηματική χειραφέτηση

Εδώ αναφερόμαστε στην ικανότητα ν’ αγαπάτε τον εαυτό σας, ακόμη και μέσα σε μια σχέση. Έπειτα, τα άτομα σε αυτές τις σχέσεις έχουν την τάση να έχουν υγιή αυτοπεποίθηση.

Θα πρέπει να είστε ανεξάρτητοι σε όρους ευεξίας και να επιτρέπετε στον/η σύντροφό σας να συμπληρώνει την ευτυχία σας.

Μακροχρόνια ραντεβού – Μειονεκτήματα

Η ζωή δεν είναι τέλεια, έτσι θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας τις αρνητικές πτυχές των μακροχρόνιων ραντεβού. Εδώ έχουμε μια λίστα με τα προβλήματα που μπορεί ν’ ανακύψουν.

1. Προβλήματα στην προσαρμογή σε ρουτίνες

Ένα από τα κύρια μειονεκτήματα των μακροχρόνιων ραντεβού είναι η δυσκολία προσαρμογής σε συγκεκριμένες ρουτίνες. Οι διαφωνίες ξεκινούν, συνήθως, όταν ένα ζευγάρι περνά πάρα πολύ χρόνο μαζί και η σχέση τους δεν προχωρά.

Στην πραγματικότητα δεν είναι η ρουτίνα το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει πάντα μια αντίσταση στην αλλαγή καθώς είναι δύσκολο για τα ανθρώπινα όντα να “χωνέψουν” πως ορισμένα πράγματα πρέπει ν’ αλλάξουν για να διατηρηθεί μία σχέση.

2. Το ρομαντικό πάθος ξεθωριάζει

Είναι φυσιολογικό να μειώνεται ο ρομαντισμός στα ζευγάρια που είναι μαζί πολύ καιρό, και αυτό δε σημαίνει ότι σταματά η αγάπη. Παρόλα αυτά, δείχνει πως ήρθε η ώρα να δοθεί προτεραιότητα σε άλλα τμήματα της σχέσης.

Τα ζευγάρια που βασίζουν τη σχέση τους στον ρομαντισμό έχουν ατελείωτες διενέξεις.

3. Η πίεση από την κοινωνία γίνεται έντονη

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μειονεκτήματα των μακροχρόνιων ραντεβού είναι η πίεση που ασκούν τα άτομα γύρω από τα ζευγάρια. Φίλοι και συγγενείς κάνουν συχνά ερωτήσεις του τύπου: “Έχετε ορίσει ημερομηνία γάμου;”, “Πού θα παντρευτείτε;”, “Θα κάνετε παιδιά;”.

4. Τα μακροχρόνια ραντεβού μπορεί να οφείλονται σε αμφιβολίες για τη σχέση

Οι προσδοκίες ενός ζευγαριού αλλάζουν πολλές φορές όσο περνά ο καιρός. Αυτές οι αλλαγές συμπίπτουν σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά όχι και τόσο σε άλλες.

Φυσικά, δεν υπάρχει πρόβλημα όταν συμβαίνει αυτό. Όταν αρχίζει να μιλά ο ένας για γάμο και ο άλλος δε θέλει να το ακούει είναι που εγείρονται ανασφάλειες και υπάρχουν διαφωνίες.

Ζευγάρι συνομιλεί
Όλες οι μακροχρόνιες σχέσεις περνούν περιόδους διαφωνιών που μπορούν να οδηγήσουν σε χαοτικές καταστάσεις αν δεν επιλυθούν.

5. Φόβος για την απώλεια της ανεξαρτησίας

Όντως, ορισμένες μακροχρόνιες σχέσεις είναι αποτέλεσμα φόβου. Ειδικότερα, του φόβου της απώλειας της ανεξαρτησίας επειδή ο γάμος πολύ συχνά καταλήγει σε μείωση της ελευθερίας.

Αυτό συνδέεται με το στίγμα καθώς τα άτομα που βρίσκονται ακόμη στο στάδιο των ραντεβού εκλαμβάνουν τον εαυτό τους ως αδέσμευτους. Έτσι, δε θα γίνει περίπλοκος ο χωρισμός.

Είναι καλή επιλογή ο γάμος μετά από μακροχρόνια ραντεβού;

Όπως είδατε στο άρθρο μας, τα μακροχρόνια ραντεβού λειτουργούν για μερικούς ανθρώπους, ενώ για άλλους είναι κάτι μη βιώσιμο. Έτσι, αν έχετε αμφιβολίες για τον γάμο καλύτερο θα ήταν να κάνετε μια ενδοσκόπηση στη σχέση σας και να εκτιμήσετε τη δυναμική της.

Οι σχέσεις που λειτουργούν καλά μετά από μια μεγάλη χρονική περίοδο καταλήγουν συχνά σε γάμο. Αντιθέτως, αυτές με αντικρουόμενες δυναμικές το πιο πιθανό είναι ν’ αποτύχουν στο τέλος.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • “Relaciones de Pareja.” Kairós Gerontologia. Revista da Faculdade de Ciências Humanas e Saúde. ISSN 2176-901X 18.20 (2015): 173–188. Kairós Gerontologia. Revista da Faculdade de Ciências Humanas e Saúde. ISSN 2176-901X. Web.
  • Hernando-Gómez, Ángel, Pablo Maraver-López, and María Pazos-Gómez. “Experiencias Positivas y Negativas En Relaciones de Pareja de Jóvenes y Adolescentes.” Revista de Psicología 25.2 (2016): n. pag. Revista de Psicología. Web.
  • Calero, Francisco. “Matrimonio.” ¿Luis Vives o Antonio de Guevara? El Inicio Del Enigma. Dykinson, 2019. 259–282. ¿Luis Vives o Antonio de Guevara? El inicio del enigma. Web.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.