Πώς να κρατήσετε ζωντανό το πάθος σε μία σχέση

Η μονοτονία, μεταξύ άλλων, επηρεάζουν συχνά τη συνύπαρξη στις σχέσεις. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι για να κρατήσετε το πάθος ζωντανό. Διαβάστε αυτό το άρθρο για να τους ανακαλύψετε!
Πώς να κρατήσετε ζωντανό το πάθος σε μία σχέση
Isbelia Esther Farías López

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από απόφοιτο φιλοσοφικής Isbelia Esther Farías López.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να κρατήσετε το πάθος σε μία σχέση ζωντανό ώστε να αποφύγετε έναν επώδυνο χωρισμό. Αν αναλύσετε τα δεδομένα για τον αριθμό των διαζυγίων σε ολόκληρο τον κόσμο, θα καταλάβετε γιατί είναι σπουδαίο αυτό.

Γνωρίζουμε ότι ο έγγαμος βίος έχει τις καλές και τις κακές στιγμές του. Ωστόσο, έχουν και οι δύο σύντροφοι την ευθύνη της διαχείρισης του πάθους.

Για αυτό αποφασίσαμε να μοιραστούμε μία σειρά από συμβουλές προκειμένου το υπέροχο στάδιο των ραντεβού να μην τελειώσει όταν ξεκινήσει η συμβίωση. Αντιθέτως, θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε ζωντανή την αγάπη σας.

Γιατί πεθαίνει το πάθος σε μία σχέση; –  Οι κύριοι λόγοι

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους κύριους λόγους εξαιτίας των οποίων πεθαίνει το πάθος στις σχέσεις. Ορισμένοι από αυτούς είναι:

  • Η μονοτονία –  η σχέση είναι προβλέψιμη και δεν υπάρχουν εκπλήξεις.
  • Δεν κάνετε τίποτα το ενδιαφέρον, μόνο τις ίδιες δραστηριότητες.
  • Ερωτευτήκατε και οι δύο γρήγορα και δεν αφιερώσατε τον απαραίτητο χρόνο για να γνωρίσετε ο ένας τον άλλον ή να ανακαλύψετε αν ένας από τους δύο απλώς γέμιζε κάποιο κενό από προηγούμενη σχέση.
  • Αισθάνεστε ότι θέλετε κάποιον/α καλύτερο/η από τον/ην σύντροφό σας επειδή νιώθετε ότι δεν φτάνει τις προσδοκίες σας ή δεν θέλετε να εμπλακείτε περισσότερο στη σχέση.
  • Μπλέξατε με άλλο άτομο και χάσατε τον έλεγχο. Μπορεί να είναι κάποιος/α συνάδελφος ή κοντινό πρόσωπο, και αυτό σας κάνει να αποστασιοποιηθείτε από τον/η σύντροφό σας.
  • Δεν ευχαριστιέστε το σεξ και το κάνατε μόνο από υποχρέωση, όχι επειδή νιώθετε πάθος. Πρόκειται μόνο για τη σεξουαλική πράξη, χωρίς οικεία χάδια και πινελιές αγάπης.
Ζευγάρι διαφωνεί

Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν το πάθος σε μία σχέση. Ορισμένοι από τους πιο συχνούς είναι η μονοτονία, η απιστία, και η σεξουαλική απογοήτευση.

Πώς να διατηρήσετε ζωντανό το πάθος σε μία σχέση

Αν αναλύσετε τα αίτια και παρατηρήσετε ότι ένα από αυτά ίσως συμβαίνει σε εσάς, η απόφαση που θα λάβετε θα καθορίσει και το μέλλον της σχέσης σας. Αλλά, αν αισθάνεστε ότι πρόκειται μόνο για βαρεμάρα, μονοτονία, και υπερβολική ρουτίνα, υπάρχουν ορισμένα πράγματα τα οποία μπορούν να σας βοηθήσουν να κρατήσετε ζωντανό το πάθος στη σχέση σας. Εφαρμόστε τα!

Επικοινωνία

Το κυριότερο πράγμα είναι να επικοινωνήσετε με τον/η σύντροφό σας αναφορικά με τα αισθήματα σας. Είναι συχνό να χαλούν οι σχέσεις λόγω έλλειψης επικοινωνίας. Μη μιλάτε μόνο για κοινά θέματα όπως δουλειές, ψώνια, θέματα με την εργασία σας, και τις εργασίες των παιδιών για το σχολείο (αν έχετε παιδιά). Παραδείγματος χάρη, θα πρέπει να μιλάτε για τα αγαπημένα σας τραγούδια ή για την πλοκή σε μία δημοφιλή ταινία.

Καθημερινές χειρονομίες

Για να κρατήσετε ζωντανό το πάθος σε μία σχέση, οι κινήσεις που δείχνουν ενδιαφέρον για τον/η σύντροφό σας είναι σημαντικές. Μικρά δείγματα στοργής μπορούν να αναστήσουν τα αισθήματα της τρυφερότητας και της αγάπης.

Αποφύγετε τους περισπασμούς

Μην βρίσκεστε στο τηλέφωνο ή πάνω στον υπολογιστή σας όλη μέρα, κάθε μέρα. Θα πρέπει να αφιερώνετε χρόνο ο ένας στον άλλον και να ξεχνάτε άλλες υποχρεώσεις ή εκκρεμότητες για λίγο. Προσπαθήστε να τελειώνετε τα εργασιακά σας καθήκοντα όταν τελειώνει η δουλειά σας και αποφύγετε τη χρήση βλαβερών τεχνολογιών.

Πάθος σε μία σχέση – Επαινείτε ο ένας τον άλλον

Πολλά ζευγάρια ξεχνούν να αφιερώνουν χρόνο για την εμφάνισή τους προκειμένου να προσφέρουν χαρά στον/η σύντροφό τους, όπως έκαναν όταν έβγαιναν ραντεβού. Άλλα ζευγάρια δεν κάνουν πλέον κομπλιμέντα μεταξύ τους. Να θυμάστε ότι μπορείτε να κάνετε χαρούμενο/η τον/η σύντροφό σας με απλά κομπλιμέντα ή επαίνους.

Ζευγάρι φιλιέται στο κρεβάτι

Η κολακεία είναι πολύ σημαντική για να διατηρηθεί ζωντανό το πάθος σε μία σχέση, καθώς βοηθά να κάνετε τον/η σύντροφό σας να νιώσει ξεχωριστός/η.

Επουλώστε γρήγορα τις συναισθηματικές πληγές

Αν θέλετε να κρατήσετε ζωντανό το πάθος στη σχέση σας, μη σταματήσετε ποτέ να μιλάτε ο ένας στον άλλον, μην κοιμάστε ποτέ σε ξεχωριστά δωμάτια, να επικοινωνείτε, και, αν είναι απαραίτητο, να ζητάτε “συγγνώμη”. Μην αφήνετε τη συμπεριφορά σας να ψυχράνει τον/η σύντροφό σας. Η εχθρική συμπεριφορά μπορεί να είναι καταστροφική.

Διασκεδάστε στο κρεβάτι για να κρατήσετε ζωντανό το πάθος

Οι ερωτικοί χοροί, τα πικάντικα ρούχα, το να δέσετε ο ένας τα μάτια του άλλου, ακόμη και το να απλώσετε κρέμα ή σοκολάτα ο ένας στο σώμα του άλλου και να τη γλύψετε ερωτικά… Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε με λίγη φαντασία! Πάρτε την πρωτοβουλία τώρα. Μην περιμένετε να το κάνει πάντα ο/η σύντροφός σας! Κάντε την έκπληξη στο κρεβάτι.

Συζητήστε τις σεξουαλικές σας προτιμήσεις

Δείξτε στον/η σύντροφό σας ότι θέλετε να σας χαϊδέψει, πείτε του/ης ποια σημεία σάς προσφέρουν ευχαρίστηση, και ψιθυρίστε του/ης όλα τα πονηρά πράγματα που θα θέλατε να δοκιμάσετε. Με αυτόν τον τρόπο σίγουρα θα ξεσαλώσει ο/η σύντροφός σας.

Δεν έχουν όλα να κάνουν με τη σεξουαλική πράξη. Στο κρεβάτι, το σημαντικό πράγμα είναι να φιλιέστε και να χαϊδεύεστε, να μιλάτε, ή να κοιτάζετε στα μάτια.

Εκπλήξτε τον/η σύντροφό σας

Αποπλανήστε τον/η στην κουζίνα, ή μπείτε ξαφνικά στο ντους μαζί του/ης. Το σεξ σε διαφορετικούς χώρους μπορεί να είναι συναρπαστικό.

Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για να ανάψετε και πάλι τη σπίθα του πάθους με τον/η σύντροφό σας, ακόμη κι αν ζείτε μαζί για πολλά χρόνια.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Relación entre satisfacción sexual, ansiedad y prácticas sexuales. (2010). Pensamiento Psicológico7(14), 41–52. https://doi.org/10.11144/130
  • Barón, M. J. O., Zapiain, J. G., & Apodaca, P. (2002). Apego y satisfacción afectivo-sexual en la pareja. Psicothema14(2), 469–475.
  • Paredes, J. (2009). Imagen Corporal Y Satisfaccion Sexual. Ajayu7, 28–47.
  • Villanueva Orozco Gerardo Benjamín Tonatiuh, Rivera Aragón Sofía, Díaz Loving Rolando, Reyes-Lagunes Isabel. La comunicación en pareja: desarrollo y validación de escalas. Acta de investigación psicol  [revista en la Internet]. 2012  Ago [citado  2019  Oct  30] ;  2( 2 ): 728-748. Disponible en: http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-48322012000200010&lng=es.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.