Ρεσβερατρόλη: 10 πιθανές επιδράσεις της στο δέρμα

Η ρεσβερατρόλη έχει αμέτρητες υγιεινές, ωφέλιμες ιδιότητες. Επιπλέον, πρόκειται για εξαιρετικό σύμμαχο στη φροντίδα του δέρματος. Γνωρίζετε τις πιθανές επιδράσεις της ρεσβερατρόλης στο δέρμα; Ρίξτε μια ματιά!
Ρεσβερατρόλη: 10 πιθανές επιδράσεις της στο δέρμα

Τελευταία ενημέρωση: 05 Μαΐου, 2021

Η ρεσβερατρόλη βρίσκεται φυσικά σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των φλουδών σταφυλιού, ξηρών καρπών, ακόμη και στο κόκκινο κρασί. Έχετε ακούσει για τις επιδράσεις της ρεσβερατρόλης στο δέρμα; Ίσως εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι μπορεί να ωφελήσει σε αισθητικό επίπεδο και στην αντιμετώπιση ορισμένων παθήσεων.

Μπορείτε να βρείτε αυτό το συστατικό σε χάπια, αλλά και σε καλλυντικές κρέμες. Επιπλέον, το χάπι είναι ασφαλές και μη τοξικό. Ομοίως, η τοπική εφαρμογή κρεμών είναι επίσης ασφαλής. Ωστόσο, όσες έχουν συγκέντρωση μεγαλύτερη του 0,5%, συνήθως προκαλούν ερεθισμό.

Οι επιδράσεις της ρεσβερατρόλης στο δέρμα

Αυτό το στοιχείο έχει πολλαπλές βιολογικές ιδιότητες, συμπεριλαμβανομένων αντιοξειδωτικών, καρδιοπροστατευτικών, νευροπροστατευτικών, αντιφλεγμονωδών, και αντικαρκινικών. Παρακάτω, θα ταξινομήσουμε τις 10 επιδράσεις της ρεσβερατρόλης που σχετίζονται με τον δερματικό ιστό προκειμένου να τις κατανοήσετε σε βάθος.

1. Αντιοξειδωτική δράση για την εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών

Η ρεσβερατρόλη θεωρείται από πολλούς ένα μόριο αντιγήρανσης. Δρα ως ένα διπλό αντιοξειδωτικό που μπορεί να εξουδετερώσει τις ελεύθερες ρίζες και ν’ αυξήσει την εσωτερική ικανότητα του σώματος να τις αποβάλλει. Η τοπική εφαρμογή ρεσβερατρόλης, σε συνδυασμό με βαϊκαλίνη και βιταμίνη Ε, είναι ένα καλλυντικό που χρησιμοποιούν πολλοί άνθρωποι για την αναγέννηση του δέρματος.

Άτομο βάζει κόκκινο κρασί σε ποτήρι
Το κόκκινο κρασί είναι μια φυσική πηγή ρεσβερατρόλης.

2. Αντιγηραντικές ιδιότητες

Η ρεσβερατρόλη μπορεί να βοηθήσει και με άλλα σημάδια γήρανσης. Για την ακρίβεια το Journal in Drugs of Dermatology διεξήγαγε μελέτες οι οποίες έδειξαν σημαντική βελτίωση στα σημάδια που σχετίζονται με τη γήρανση του δέρματος:

 • Λεπτές γραμμές και ρυτίδες
 • Ελαστικότητα και σφριγηλότητα του δέρματος
 • Πλαδαρότητα
 • Υπερχρωματισμός
 • Λάμψη και τραχύτητα του δέρματος

Ομοίως, επιστήμονες συνεχίζουν να μελετούν τον ρόλο της ρεσβερατρόλης στην πρόληψη της φωτογήρανσης. Μέσα από πειραματικά μοντέλα, συγκρίνουν την ουσία με άλλα αντιοξειδωτικά που χρησιμοποιούνται στα προϊόντα φροντίδας του δέρματος. Με αυτόν τον τρόπο, έχουν μια πλήρη εικόνα της αποτελεσματικότητάς της.

3. Ρεσβερατρόλη – Αποχρωματισμός

Επίσης, η ρεσβερατρόλη είναι ένας άμεσος και έμμεσος αναστολέας τυροσινάσης. Γι’ αυτό, είναι ένας πολλά υποσχόμενος παράγοντας για την αντιμετώπιση διαταραχών χρώσηςλαμβάνοντας υπόψιν τις διάφορες επιδράσεις της στον σχηματισμό κηλίδων στο δέρμα.

Ωστόσο, παρά την αφθονία εργαστηριακών αποδείξεων, υπάρχουν λίγα δεδομένα από ανθρώπινες μελέτες. Χρειάζονται παραπάνω κλινικές δοκιμές για να φανεί η πλήρης αποτελεσματικότητα και ασφάλειά της.

4. Βελτίωση της ακμής

Το American Journal of Clinical Dermatology έδειξε θετικά αποτελέσματα στις μελέτες του για το ζελέ ρεσβερατρόλης στην ακμή. Όμως, απαιτούνται περισσότερες δοκιμές για την αποτελεσματικότητά του σε διάφορες συγκεντρώσεις και συνθέσεις προκειμένου να προσδιοριστεί η σωστή φόρμουλα για μια θεραπευτική προσέγγιση.

Η ακμή είναι μια πάθηση της τριχοσμηγματογόνου μονάδας η οποία χαρακτηρίζεται από φλεγμονώδη αντίδραση στο βακτήριο Propionibacterium acnes (P. acnes). Η ρεσβερατρόλη επέδειξε διαρκή αντιβακτηριακή δραστηριότητα ενάντια σε αυτό το μικρόβιο.

5. Ρεσβερατρόλη – Αντιφλεγμονώδες συμπλήρωμα

Οι φλεγμονώδεις δερματώσεις είναι τα πιο συνηθισμένα κλινικά προβλήματα στη δερματολογία. Εξαιτίας των σοβαρών παρενεργειών των ανοσορυθμιστών, όπως των γλυκοκορτικοειδών και της τακρόλιμους, οι ασφαλείς και αποτελεσματικές εναλλακτικές έχουν ιδιαίτερη ζήτηση. Οι κρέμες που είναι διαθέσιμες στην αγορά οδηγούν συχνά σε αντιδράσεις και οι γιατροί θέλουν να το αποφύγουν αυτό.

Παρότι υπάρχουν λίγες ή καθόλου αποδείξεις για την αναστολή φλεγμονών στο ανθρώπινο δέρμαοι αντιφλεγμονώδεις δράσεις της ρεσβερατρόλης έχουν επιδειχθεί σε ποντίκια με φλεγμονώδεις δερματώσεις.

6. Αντικαρκινική δράση

Το οξειδωτικό στρες είναι ένας μεγάλος παράγοντας στην ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος, όπως είναι το μελάνωμα. Συνεπώς, η χρήση αντιοξειδωτικών, συμπεριλαμβανομένης της ρεσβερατρόλης, μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή και την αντιμετώπιση ογκολογικών ασθενειών.

Παραδείγματος χάρη, μπορούμε να λάβουμε υπόψιν μελέτες οι οποίες δημοσιεύθηκαν στο International Journal of Molecular Sciences. Η ρεσβερατρόλη έδειξε πιθανή αντικαρκινική δράση και in vivo (φυσικές συνθήκες) και in vitro (δοκιμαστικό σωλήνα).

7. Ρεσβερατρόλη – Αναγέννηση της επιδερμίδας

Η τοπική εφαρμογή ρεσβερατρόλης επιταχύνει την αναγέννηση της επιδερμίδας μετά από διαδικασίες που προκάλεσαν ξεφλούδισμα, αυξάνοντας την παραγωγή κολλαγόνου. Επιπλέον, μειώνει τον ερεθισμό και την ερυθρότητα του δέρματος.

Οι αποδείξεις δείχνουν ότι οι φόρμουλες με αυτή την ουσία μπορούν να διεγείρουν τον πολλαπλασιασμό των ινοβλαστών και να συμβάλουν στην αύξηση της συγκέντρωσης κολλαγόνου τύπου ΙΙΙ. Και οι δύο ουσίες παίζουν ρόλο στη διαδικασία επούλωσης του δέρματος.

8. Προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία

Η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία προκαλεί εγκαύματα, φωτογήρανση, και καρκίνο του δέρματος. Μελέτες in vivo και  in vitro έδειξαν ότι η ρεσβερατρόλη προστατεύει το δέρμα από αυτόν τον τύπο ακτινοβολίας. Πέραν από αυτή, προστατεύει τα κερατινοκύτταρα και από την ακτινοβολία UVB.

9. Ρεσβερατρόλη – Κελοειδή

Τα κελοειδή είναι οι εξογκωμένες ουλές του δέρματος οι οποίες είναι αποτέλεσμα της υπερανάπτυξης των εμπλεκόμενων ινών και κυττάρων. Ευτυχώς, μελέτες στη βιοεπιστήμη, βιοτεχνολογία, και βιοχημεία, δείχνουν ότι η ρεσβερατρόλη έχει θετική επίδραση στα κελοειδή.

Η ουσία αυτή προκάλεσε την απόπτωση των κελοειδών ινοβλαστών. Ταυτόχρονα, προκάλεσε μειώσεις στα επίπεδα έκφρασης mRNA για το κολλαγόνο τύπου Ι και για το προκολλαγόνο τύπου ΙΙΙ. Επιπλέον, αύξησε την έκφραση του SIRT1. Δηλαδή, ο ερεθισμένος μηχανισμός που εμπλέκεται σε αυτές τις υπερμεγέθεις ουλές, επιβραδύνεται, μπορεί ακόμη και να σταματήσει.

Γυναίκα με ουλή στον ώμο
Τα κελοειδή είναι ουλές οι οποίες είναι αποτέλεσμα της υπερβολικής προσπάθειας του σώματος να επουλωθεί.

10. Επούλωση δερματικών πληγών

Η επούλωση των πληγών του δέρματος εμπεριέχει τον πολλαπλασιασμό ινοβλαστών και κερατινοκυττάρων, καθώς επίσης και αποθέματα κολλαγόνου. Σύμφωνα με διάφορες παρατηρήσεις, η ρεσβερατρόλη διεγείρει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων στις πληγές των ζώων, κάτι που επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης.

Οι επιδράσεις της ρεσβερατρόλης στο δέρμα – Συμπεράσματα

Όπως φαντάζεστε, η χρήση της ρεσβερατρόλης στην κοσμετολογία και τη δερματολογία γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. Ο λόγος είναι η ύπαρξη πολλών αποδείξεων που δείχνουν πως μπορεί να είναι ένας υποσχόμενος θεραπευτικός παράγοντας. Όμως, οι κλινικές δοκιμές δεν έχουν επιβεβαιώσει, ακόμη, αυτή την υπόθεση.

Παρόλα αυτά, το μέλλον φαίνεται υποσχόμενο. Ακόμη περισσότερο για τις πτυχές που έχουν να κάνουν με την επαρκή επούλωση και προστασία του δερματικού ιστού από εξωτερικούς παράγοντες, όπως είναι η ακτινοβολία UV. Ωστόσο, είναι πάντα καλύτερο να συμβουλεύεστε έναν γιατρό για τη σωστή χρήση της ουσίας μέχρι να γίνουν διαθέσιμες παραπάνω αποδείξεις.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Boo YC. Human Skin Lightening Efficacy of Resveratrol and Its Analogs: From in Vitro Studies to Cosmetic Applications. Antioxidants (Basel). 2019;8(9):332. Published 2019 Aug 22. doi:10.3390/antiox8090332
 • Farris P, Yatskayer M, Chen N, Krol Y, Oresajo C. Evaluation of efficacy and tolerance of a nighttime topical antioxidant containing resveratrol, baicalin, and vitamin e for treatment of mild to moderately photodamaged skin. J Drugs Dermatol. 2014;13(12):1467-1472.
 • Castaño Amores, Celia, and Pablo José Hernández Benavides. “Activos antioxidantes en la formulación de productos cosméticos antienvejecimiento.” Ars Pharmaceutica (Internet) 59.2 (2018): 77-84.
 • Fabbrocini G, Staibano S, De Rosa G, et al. Resveratrol-containing gel for the treatment of acne vulgaris: a single-blind, vehicle-controlled, pilot study. Am J Clin Dermatol. 2011;12(2):133-141. doi:10.2165/11530630-000000000-00000
 • Pezzuto JM. Resveratrol: Twenty Years of Growth, Development and Controversy. Biomol Ther (Seoul). 2019;27(1):1-14. doi:10.4062/biomolther.2018.176
 • Ko JH, Sethi G, Um JY, et al. The Role of Resveratrol in Cancer Therapy. Int J Mol Sci. 2017;18(12):2589. Published 2017 Dec 1. doi:10.3390/ijms18122589
 • Berce C, Muresan MS, Soritau O, et al. Cutaneous wound healing using polymeric surgical dressings based on chitosan, sodium hyaluronate and resveratrol. A preclinical experimental study. Colloids Surf B Biointerfaces. 2018;163:155-166. doi:10.1016/j.colsurfb.2017.12.041
 • Zeng G, Zhong F, Li J, Luo S, Zhang P. Resveratrol-mediated reduction of collagen by inhibiting proliferation and producing apoptosis in human hypertrophic scar fibroblasts. Biosci Biotechnol Biochem. 2013;77(12):2389-2396. doi:10.1271/bbb.130502
 • Chen ML, Li J, Xiao WR, et al. Protective effect of resveratrol against oxidative damage of UVA irradiated HaCaT cells. Zhong Nan Da Xue Xue Bao Yi Xue Ban. 2006;31(5):635-639.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.