Μάθετε για τα 5 οφέλη του ποδοσφαίρου στα παιδιά

Ποια είναι τα οφέλη του ποδοσφαίρου για τα παιδιά; Το μικρό αγόρι που θεωρήθηκε λανθασμένα γιος του Μέσι μάς έδωσε σε όλους μας ένα καλό μάθημα.
Μάθετε για τα 5 οφέλη του ποδοσφαίρου στα παιδιά
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 17 Ιουνίου, 2023

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης “γονάτισαν” μετά από ένα μπέρδεμα μεταξύ του γιου ενός από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο, του Λιονέλ Μέσι, και ενός μικρού Ολλανδού αγοριού που έγινε viral για τις ικανότητές του με την μπάλα. Αυτό μας έδωσε το έναυσμα να αναρωτηθούμε για τα οφέλη του ποδοσφαίρου στα παιδιά.

Το βίντεο κυκλοφόρησε στο Instagram χιλιάδες φορές. Σε αυτό, μπορείτε να δείτε ένα παιδί που μοιάζει με τον Ματέο, τον γιο του Μέσι, να κυριαρχεί στο γήπεδο με την μπάλα. Ωστόσο, λίγο αργότερα διευκρινίστηκε ότι ο πραγματικός πρωταγωνιστής είναι ο Αμίν, ένα 8χρονο αγόρι από την Ολλανδία.

Η κατάσταση είναι ιδανική για να μας θυμίσει τη σημασία του αθλητισμού στην ανάπτυξη. Εκτός από τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και της ισορροπίας, το ποδόσφαιρο μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν διάφορες κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες.

Τα οφέλη του ποδοσφαίρου για τα παιδιά

Η εξάσκηση του αθλητισμού είναι μια εξαιρετικά ευεργετική δραστηριότητα για την ανάπτυξη των παιδιών, καθώς τους παρέχει πολυάριθμα οφέλη που τους επιτρέπουν να ενισχύσουν το σώμα και το μυαλό τους.

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το περιοδικό Health Qual Life Outcomes, δείχνει ότι υπάρχει στενή σχέση μεταξύ της σχετιζόμενης με την υγεία ποιότητας ζωής και της αθλητικής εξάσκησης στα παιδιά.

Ακολουθούν τα πιο αξιοσημείωτα οφέλη του ποδοσφαίρου στην ανάπτυξη των παιδιών.

1. Βελτιώνει τις σωματικές τους δεξιότητες

Μεταξύ των σημαντικότερων σωματικών δεξιοτήτων που αναπτύσσουν τα παιδιά παίζοντας ποδόσφαιρο είναι ο συντονισμός, η ισορροπία και η ευκινησία. Ο συντονισμός περιλαμβάνει την ικανότητα εκτέλεσης ελεγχόμενων και ακριβών κινήσεων με διαφορετικά μέρη του σώματος ταυτόχρονα.

Η ισορροπία αναφέρεται στην ικανότητα να διατηρείται το σώμα σε σταθερή θέση κατά την κίνηση ή την ηρεμία. Η ευκινησία, από την άλλη πλευρά, σχετίζεται με την ικανότητα γρήγορης και ευέλικτης κίνησης προς διάφορες κατευθύνσεις.

Επιπλέον, το ποδόσφαιρο προάγει την οπτικο-χωρική αντίληψη και το συντονισμό ματιού-ποδιού, που έχει αντίκτυπο στις κινητικές δεξιότητες των παιδιών και στην αντίληψη του περιβάλλοντος χώρου. Όπως μπορείτε να δείτε, το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο ένα διασκεδαστικό άθλημα για τα παιδιά, αλλά μπορεί επίσης να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο για την ανάπτυξή τους.

Είναι σημαντικό για τα παιδιά να εξασκούνται σε σωματικές δραστηριότητες που τα βοηθούν να αναπτύξουν αυτές τις δεξιότητες, όπως αναλύεται από το Frontiers in Pediatrics. Η επιστήμη έχει επαληθεύσει ότι υπάρχουν θετικά αποτελέσματα όταν τα παιδιά ξεκινούν να παίζουν ποδόσφαιρο από μικρά.

2. Βελτιώνει τις κοινωνικές και συναισθηματικές τους δεξιότητες

Εκτός από τις σωματικές δεξιότητες, είναι απαραίτητο για τα παιδιά να αναπτύσσουν κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες για την ανάπτυξη και την ευημερία τους. Μεταξύ των πιο σημαντικών που μπορούν να αποκτήσουν είναι οι εξής:

 • Ομαδική εργασία
 • Επιμονή
 • Ανθεκτικότητα

Αυτό είναι το επίκεντρο αυτής της μελέτης που δημοσιεύθηκε από το International Journal of Environmental Research and Public Health. Αναφέρει τα στοιχεία για τις σωματικές αθλητικές δραστηριότητες στα παιδιά και τη σχέση τους με την ανάπτυξη υγιούς φιλοκοινωνικής συμπεριφοράς. Αυτή μπορεί να οριστεί ως η ικανότητα να ενεργεί κανείς εθελοντικά και θετικά, δείχνοντας δεκτικότητα, εξυπηρετικότητα και συνεργασία στις σχέσεις με τους άλλους.

3. Βελτιώνει τις γνωστικές τους ικανότητες

Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Psychology, το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που διεγείρει τη γρήγορη λήψη αποφάσεων και την επίλυση προβλημάτων σε καταστάσεις υψηλής πίεσης. Αυτή η δεξιότητα είναι ζωτικής σημασίας για τα παιδιά, καθώς τους μαθαίνει πώς να ξεπερνούν τις προκλήσεις και να αντιμετωπίζουν αγχωτικές καταστάσεις.

4. Οφέλη ποδοσφαίρου στα παιδιά: Ενισχύει την οστική τους πυκνότητα

Το ποδόσφαιρο για τα μικρά παιδιά μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία των οστών τους. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Bone and Mineral Research, το 2016, τα παιδιά που συμμετείχαν σε αθλήματα με υψηλή επίπτωση και βάρος, όπως το ποδόσφαιρο, είχαν μεγαλύτερη οστική πυκνότητα σε σύγκριση με εκείνα που δεν συμμετείχαν.

Αυτό το χαρακτηριστικό είναι απαραίτητο για την υγιή ανάπτυξη. Η παιδική και η εφηβική ηλικία χαρακτηρίζονται από τη συνεχή αναδιαμόρφωση του οστικού ιστού.

5. Διατηρεί τη γενική τους υγεία σε καλή κατάσταση

Όντας ένα άθλημα που απαιτεί συνεχή κίνηση, τα παιδιά που το εξασκούν μπορούν να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή και αναπνευστική τους υγεία. Αυτό, με τη σειρά του, συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων ασθενειών στο μέλλον.

Επιπλέον, το ποδόσφαιρο μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Αυτό εξηγείται σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Nutrients Journal, το οποίο αξιολόγησε τη σύσταση σώματος παιδιών που παίζουν ποδόσφαιρο.

Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι “η εξάσκηση στο ποδόσφαιρο συνδέεται θετικά με αύξηση της άλιπης μάζας σώματος και μείωση της λιπώδους μάζας”. Συγκεκριμένα, αυτό μεταφράζεται σε περισσότερους μυς και λιγότερο λιπώδη ιστό.

Ο αθλητισμός βελτιώνει επίσης την ποιότητα του ύπνου. Τα παιδιά χρειάζονται επαρκή ξεκούραση για τη βέλτιστη ανάπτυξη και εξέλιξη.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: Πόσους αγώνες παίζουν οι ποδοσφαιριστές ετησίως και ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Συμβουλές για να ενθαρρύνετε την εξάσκηση ποδοσφαίρου στα παιδιά και να επωφεληθείτε από τα οφέλη της

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εξάσκηση ποδοσφαίρου στα παιδιά μπορεί να είναι ευεργετική για τη σωματική και συναισθηματική τους υγεία, καθώς και για την κοινωνική τους ανάπτυξη. Έχοντας αυτό κατά νου, ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για να ενθαρρύνετε την εξάσκησή τους:

 • Παρέχετέ τους ένα ασφαλές και εποπτευόμενο περιβάλλον για να παίζουν.
 • Επισημάνετε τη σημασία της τακτικής εξάσκησης και της συνεχούς προσπάθειας.
 • Παρακινήστε τα με το παράδειγμά σας και την ενεργό συμμετοχή στα παιχνίδια και τους διαγωνισμούς τους.
 • Το ποδόσφαιρο τα βοηθά να αναπτύξουν δεξιότητες ομαδικότητας και συνεργασίας.
 • Διδάξτε τα να σέβονται τους κανόνες, καθώς και τους συμπαίκτες και τους αντιπάλους τους.
 • Παρακινήστε τα να γιορτάζουν τα επιτεύγματα και την πρόοδό τους και να μην επικεντρώνονται μόνο στα αποτελέσματα.

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, οι γονείς μπορούν να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να ασκούν αυτό το ευεργετικό άθλημα και να συμβάλλουν στην προσωπική τους ανάπτυξη. Προτεραιότητα θα πρέπει πάντα να είναι να διασκεδάζουν με το ποδόσφαιρο και να μην αισθάνονται πίεση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Alesi, M., Bianco, A., Padulo, J., Luppina, G., Petrucci, M., Paoli, A., Palma, A., & Pepi, A. (2015). Motor and cognitive growth following a Football Training Program. Frontiers in psychology6, 1627. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4621303/
 • Hernandez-Martin, A., Garcia-Unanue, J., Martínez-Rodríguez, A., Manzano-Carrasco, S., Felipe, J. L., Carvalho, M. J., Gallardo, L., & Sanchez-Sanchez, J. (2021). The Effects of Football Practice on Nutritional Status and Body Composition in Children: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients13(8), 2562.  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8401613/
 • Li, J., & Shao, W. (2022). Influence of Sports Activities on Prosocial Behavior of Children and Adolescents: A Systematic Literature Review. International journal of environmental research and public health19(11), 6484. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9180162/
 • Mao, X., Zhang, J., Li, Y., Cao, Y., Ding, M., Li, W., & Fan, L. (2022). The effects of football practice on children’s fundamental movement skills: A systematic review and meta-analysis. Frontiers in Pediatrics, 10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9808820/
 • Mitchell, J. A., Chesi, A., Elci, O., McCormack, S. E., Roy, S. M., Kalkwarf, H. J., Lappe, J. M., Gilsanz, V., Oberfield, S. E., Shepherd, J. A., Kelly, A., Grant, S. F. A., & Zemel, B. S. (2016). Physical activity benefits the skeleton of children genetically predisposed to lower bone density in adulthood: Physical activity and pediatric bone density. Journal of Bone and Mineral Research31(8), 1504–1512. https://asbmr.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/jbmr.2872
 • Moeijes, J., van Busschbach, J. T., Wieringa, T. H., Kone, J., Bosscher, R. J., & Twisk, J. W. R. (2019). Sports participation and health-related quality of life in children: results of a cross-sectional study. Health and quality of life outcomes17(1), 64. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30987637/
 • National Alliance for Yout Sport (NAYS). (2016, junio 20). Soccer receives A+ grade for health benefits for kids, study finds. Consultado el 19 de abril de 2023. Disponible en: https://www.nays.org/sklive/sure-shots/soccer-receives-a-grade-for-health-benefits-for-kids-study-finds/
 • Pacheco, J. R., Rueda, S. R., & Vega, C. A. (2013). Conducta prosocial: una alternativa a las conductas agresivas. Revista Investigium IRE Ciencias Sociales y Humanas, 4(1), 234-247. https://investigiumire.unicesmag.edu.co/index.php/ire/article/view/56

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.