Μάθετε πώς να φτιάχνετε μια λάμπα από πατάτα

Αν και η λάμπα από πατάτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το φωτισμό ενός δωματίου, μερικοί άνθρωποι δεν βλέπουν τις πατάτες σαν τίποτε άλλο εκτός από τροφή.
Μάθετε πώς να φτιάχνετε μια λάμπα από πατάτα

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Αν σας άρεσαν τα μαθήματα θετικών επιστημών όταν ήσασταν στο σχολείο, τότε αυτό το μικρό πείραμα είναι για σας.  Το μόνο που χρειάζεστε από υλικά είναι μία πατάτα και μια λάμπα. Όταν προσθέσετε μερικά απλά υλικά που μπορείτε να βρείτε σε ένα κατάστημα ηλεκτρικών ειδών, αυτό το αμυλώδες μπορεί να γίνει μια μπαταρία που θα αποτελέσει ένα στοιχείο της νέας γενιάς οικολογικών σπιτιών.

Ο Haim Rabinowitch, στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ στο Ισραήλ, εργάζεται εδώ και χρόνια πάνω στη δημιουργία μιας συσκευής που θα μπορεί να αντλεί την ενέργεια που είναι αποθηκευμένη στις πατάτες.

Η μελέτη γεννήθηκε από την ιδέα να βοηθηθούν οι άνθρωποι που δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρικά δίκτυα.

Σύμφωνα με τον Rabinowich, απλώς συνδέουμε αυτόν τον βολβό με ένα ζευγάρι καλώδια, βίδες και, φυσικά, έναν λαμπτήρα LED για να παραχθεί τεχνητό φως σε διάφορους χώρους.

Στη μελέτη βρέθηκε ότι μια λάμπα από μία μόνο πατάτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φωτιστεί ένα δωμάτιο για σαράντα μέρες περίπου.

Πώς θα φτιάξετε μια λάμπα από πατάτα

λάμπα από πατάτα

Τι θα χρειαστείτε

 • 2 μικρές πατάτες (μαγειρεμένες για 8 λεπτά)
 • 3 χάλκινα σύρματα
 • 2 ράβδους ή καλώδια από χαλκό
 • 2 ράβδους ή καρφιά από ψευδάργυρο
 • 1 μικρό λαμπτήρα 1.5w

 

Οδηγίες

 • Τυλίξτε τα χάλκινα σύρματα γύρω από τις δύο ράβδους ή τα δύο καλώδια από χαλκό.
 • Βάλτε ένα σε κάθε πατάτα.
 • Τυλίξτε το τρίτο χάλκινο σύρμα γύρω από τη ράβδο από ψευδάργυρο και βάλτε τη ράβδο μέσα σε μία από τις πατάτες.
 • Πάρτε την άκρη του χάλκινου σύρματος αυτής της πατάτας και τυλίξτε τη γύρω από την άλλη ράβδο από ψευδάργυρο.
 • Βάλτε τη δεύτερη ράβδο από ψευδάργυρο μέσα στη δεύτερη πατάτα.
 • Τοποθετήστε τις δύο ελεύθερες άκρες του σύρματος σε επαφή με το λαμπτήρα (προσοχή να μην ακουμπάει στο χαλκό).
 • Έτοιμοι; Το δωμάτιο θα φωτιστεί!

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Ξύλινα καφάσια: 20 εκπληκτικές νέες χρήσεις τους στο σπίτι.

 

Πώς λειτουργεί;

λάμπα από πατάτα

Η πατάτα δεν παράγει καθαυτή ηλεκτρισμό. Περιέχει ασκορβικό οξύ. Το συστατικό αυτό, μαζί με ένα χάλκινο ηλεκτρόδιο και ψευδάργυρο, κάνει τα ηλεκτρόνια να κινούνται από το ένα μέρος στο άλλο χρησιμοποιώντας αυτό το φυσικό προϊόν ως κινητήρια δύναμη.

Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό ως “αντίδραση οξειδοαναγωγής” και έχει τη δυνατότητα να ανάβει και να σβήνει διάφορες ηλεκτρικές συσκευές.

“Οι πατάτες επιλέχθηκαν επειδή είναι δυνατό να καλλιεργηθούν σχεδόν παντού, συμπεριλαμβανομένων των τροπικών και των υποτροπικών κλιμάτων. Είναι η πλουσιότερη σοδειά στον πλανήτη” .
-Haim Rabinowitch –

Λίγη ιστορία σχετικά με τη λάμπα από πατάτα

Σύμφωνα με τον Rabinowitch, αν και οι πατάτες είναι η νούμερο ένα τροφή που χρησιμοποιείται στα σχολεία για να διδαχτούν τα παιδιά τις θετικές επιστήμες, κανένας μέχρι τώρα δεν είχε διεξάγει κάποια μελέτη πάνω στη χρήση αυτού του βολβού ως πηγή ενέργειας.

Οι φυσικοί Alessandro Volta και Luigi Galvani είχαν ήδη μελετήσει διαφορετικές μεθόδους παραγωγής ενέργειας το 1780, όπως:

 • Χαρτί μουσκεμένο με αλατόνερο.
 • Κατασκευή “μπαταριών” χρησιμοποιώντας δύο μεταλλικές πλάκες και πολύ χώμα, ή έναν κουβά νερό.

 

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: Φτιάξτε ένα μοναδικό δίσκο για σνακ από ένα γυάλινο μπουκάλι.

 

Το μυστήριο της λάμπας από πατάτα

λάμπα από πατάτα

Αν αυτό το πείραμα αποδεικνύει τη λειτουργία και τη χρησιμότητα της λάμπας από πατάτα, τότε γιατί αυτή δεν έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται παντού;

Σύμφωνα με τον Rabinowitch, απλώς χρειάζεται “έρευνα και διάδοση της πληροφορίας, έτσι ώστε οι άνθρωποι να αρχίσουν να χρησιμοποιούν τις πατάτες για να παράγουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας, ειδικά σε περιοχές όπου το ηλεκτρικό ρεύμα δεν είναι διαθέσιμο”.

Ωστόσο υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αντιτίθενται σε αυτή τη μέθοδο παραγωγής ενέργειας από την τροφή.

Το βιοντίζελ, το οποίο, σύμφωνα με τους επικριτές του, στερεί την τροφή από πεινασμένους ανθρώπους ή από πληθυσμούς που μαστίζονται από λιμούς προκειμένου να παραχθεί ενέργεια, δεν θεωρείται επιτυχημένη ή σωστή απόφαση.

Όμως τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι παράγονται περίπου 360 εκατομμύρια τόνοι πατάτας σε όλον τον κόσμο. Πέρα από το ότι αποθηκεύονται εύκολα και έχουν μεγάλη διάρκεια, οι πατάτες είναι οικονομικές στην παραγωγή.

Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, η συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορούσε να είναι οικονομικά βιώσιμη αναφορικά με την ανάπτυξη και την εφαρμογή της σε περιοχές που δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα.

Η κατασκευή ράβδων από ψευδάργυρο και χαλκό είναι επίσης λίγο πιο φθηνή από την κατασκευή μιας λάμπας κηροζίνης. Ωστόσο το πρόβλημα είναι το γεγονός ότι η χρήση τροφής για τον φωτισμό ενός δωματίου δεν αποτελεί ελκυστική λύση για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

“Τα βολτ που παράγονται είναι λίγα, όμως αρκούν για την κατασκευή μιας μπαταρίας που θα μπορούσε να φορτίσει κινητά τηλέφωνα και laptop σε περιοχές στις οποίες δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα” .
-Haim Rabinowitch –

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.



Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.