Προσθέστε μαύρο πιπέρι στο πλυντήριο ρούχων

Το μαύρο πιπέρι έχει χρήσεις που ξεπερνούν τη βελτίωση της γεύσης των πιάτων σας. Γνωρίζατε ότι μπορείτε να προσθέσετε μαύρο πιπέρι στο πλυντήριο ρούχων; Εδώ θα σας πούμε πώς θα σας βοηθήσει να φροντίσετε τα ρούχα σας.
Προσθέστε μαύρο πιπέρι στο πλυντήριο ρούχων

Έχει γραφτεί από Facundo Martin Desimone

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Προσθέστε μαύρο πιπέρι στο πλυντήριο ρούχων! Σήμερα, θα σας πούμε γιατί.

Όποιος δεν έχει βιώσει ποτέ το αργό ξεθώριασμα του χρώματος των καινούργιων ρούχων του μετά από μερικές πλύσεις, μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του τυχερό. Όμως, αυτό είναι ένα πρόβλημα που ποικίλει ανάλογα με το είδος των υφασμάτων και τον τρόπο που τα φροντίζετε.

Σύμφωνα με τη λαϊκή σοφία, προσθέτοντας μαύρο πιπέρι στο πλυντήριο θα μπορέσετε να διατηρήσετε το χρώμα των υφασμάτων. Έτσι, αν το να τα γυρίζετε ανάποδα δεν έχει λειτουργήσει, ή αν και η χρήση ειδικών προϊόντων δεν έφερε αποτέλεσμα, τότε γιατί να μη δοκιμάσετε και αυτό; Θα σας πούμε περισσότερα στο άρθρο που ακολουθεί.

Προσθέστε μαύρο πιπέρι στο πλυντήριο ρούχων

Εδώ και πολλά χρόνια, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το μαύρο πιπέρι για την αφαίρεση των υπολειμμάτων των προϊόντων καθαρισμού. Ανέκδοτες αποδείξεις δείχνουν ότι αυτό το μπαχαρικό δρα σαν “γυαλόχαρτο” μέσα στο πλυντήριο ρούχων. Έτσι, πέραν από καρύκευμα, μπορεί να αποτελεί καλή επιλογή για τη φροντίδα των ρούχων σας.

Συγκεκριμένα, λέγεται ότι οι ιδιότητές του συμβάλλουν στη διατήρηση του αρχικού τόνου των χρωματιστών ρούχων. Υπάρχουν και εκείνοι που ισχυρίζονται ότι αποτρέπει το γάριασμα. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι αποχρώσεις που επωφελούνται περισσότερο από αυτό το συστατικό είναι οι σκούρες, όπως του μπλε ή του μαύρου. Είστε έτοιμοι να δοκιμάσετε αυτό το κόλπο;

Θα πρέπει να θυμάστε ότι πρόκειται περισσότερο για συμβουλή παλιών νοικοκυρών και, έτσι, δεν είναι απόλυτα σίγουρο ότι θα λειτουργήσει. Όμως, μπορείτε να το δοκιμάσετε την επόμενη φορά που θα πλύνετε τα χρωματιστά ρούχα σας. Ωστόσο, αποφύγετέ το στα λευκά ή τα ανοιχτόχρωμα ρούχα καθώς μπορεί να τα λεκιάσει.

Μαύρο πιπέρι σε πιάτα
Πολλοί πιστεύουν πως τοποθετώντας μαύρο πιπέρι στο πλυντήριο ρούχων θα απομακρύνουν τα υπολείμματα μέσα από τη συσκευή. Επιπλέον, βοηθά στη διατήρηση του χρώματος των σκούρων ρούχων.

Πώς θα πρέπει να προσθέσετε μαύρο πιπέρι στο πλυντήριο ρούχων;

Μάλλον έχετε περιέργεια να δοκιμάσετε αυτό το κόλπο για το πλύσιμο των ρούχων. Όμως, θα πρέπει να το κάνετε σωστά ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα. Έτσι, στις επόμενες παραγράφους, θα σας δώσουμε οδηγίες βήμα-βήμα στο πώς να εφαρμόσετε αυτή τη μέθοδο με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

  • Προετοιμάστε το συστατικό: Αρχικά, θα πρέπει να αλέσετε το μαύρο πιπέρι όσο πιο πολύ μπορείτε. Δηλαδή, θα πρέπει να φροντίσετε να γίνει εντελώς σκόνη. Ή, φυσικά, μπορείτε να το αγοράσετε έτοιμο σε μορφή σκόνης.
  • Προετοιμάστε τα ρούχα με το μπαχαρικό: Μόλις ετοιμαστεί το μπαχαρικό, θα πρέπει να το προσθέσετε στον πλυντήριο ρούχων. Δύο κουταλιές της σούπας είναι η συνιστώμενη ποσότητα.
  • Προετοιμάστε το πλυντήριο: Τέλος, ενεργοποιήστε το πλυντήριο και χρησιμοποιήστε το συνηθισμένο σας πρόγραμμα. Τα συσσωρευμένα υπολείμματα θα αφαιρεθούν με το πλύσιμο. Μόλις τελειώσει, μπορείτε να στεγνώσετε τα ρούχα σας όπως κάνετε συνήθως.

Τελικές συστάσεις για τη διατήρηση του χρώματος των ρούχων σας

Η προσθήκη μαύρου πιπεριού στο πλυντήριο ρούχων δεν είναι ο μόνος τρόπος για να προστατεύσετε το χρώμα των ρούχων σας. Για την ακρίβεια, απορρυπαντικά και άλλα προϊόντα, κατασκευάζονται πλέον γι’ αυτόν τον σκοπό. Όμως, αν προτιμάτε πιο φυσικές μεθόδους, υπάρχουν ορισμένα ενδιαφέροντα κόλπα που μπορείτε να δοκιμάσετε. Δείτε τα παρακάτω!

  • Για να διατηρήσετε ζωντανό το χρώμα των αγαπημένων σας ρούχων, προσθέστε 1/4 της κούπας αλάτι ανά λίτρο κρύου νερού. Έπειτα, τοποθετήστε τα ρούχα σας μέσα και αφήστε τα να μουλιάσουν όλο το βράδυ. Τέλος, πλύντε τα όπως συνήθως.
  • Να θυμάστε να διαβάζετε πάντα τις οδηγίες πλυσίματος κάθε ρούχου. Ανάλογα με τον είδος του υφάσματος, προτείνεται και ένας συγκεκριμένος τρόπος πλυσίματος. Αν λάβετε υπόψιν σας αυτές τις συστάσεις, θα μπορέσετε να διατηρήσετε περισσότερο τον τόνο των ρούχων σας.
  • Στην περίπτωση που ξεθωριάσουν τα ρούχα, πλύντε τα στο χέρι, ξεχωριστά από τα υπόλοιπα ρούχα. Επίσης, μουλιάστε τα σε λίγο νερό και λευκό ξίδι πριν τα πλύνετε.
  • Προσπαθήστε να τα πλένετε με κρύο νερό καθώς το ζεστό μπορεί να προκαλέσει την απώλεια χρώματος σε ορισμένα ρούχα.
  • Για να φροντίσετε τόσο το χρώμα, όσο και την ποιότητα των υφασμάτων, προσθέστε 1/2 κούπα μαγειρική σόδα στον κύκλο πλύσης. Αυτό το συστατικό έχει παρόμοια δράση με αυτή του μαύρου πιπεριού. Αν θέλετε απαλότητα, τότε καλύτερα να προσθέσετε 1 κούπα λευκό ξίδι.
Διάφορα ρούχα σε καλάθια
Ξίδι, μαγειρική σόδα, και αλάτι είναι άλλα προϊόντα που μπορούν να σας βοηθήσουν να φροντίσετε τα ρούχα σας κατά το πλύσιμο.

Τι θα πρέπει να θυμάστε γι’ αυτά τα κόλπα πλυσίματος;

Τόσο το μαύρο πιπέρι, όσο και άλλα φυσικά συστατικά φαίνεται να χρησιμεύουν στο πλύσιμο των ρούχων. Ωστόσο, θα πρέπει να θυμάστε πως πρόκειται για κόλπα που προέρχονται από τη λαϊκή σοφία, και έτσι, δεν είναι σίγουρο ότι θα δουλέψουν. Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να δοκιμάσετε ν’ ακολουθήσετε τις οδηγίες που σας δώσαμε παραπάνω.

Αν επιλέξετε να προσθέσετε μαύρο πιπέρι στο πλυντήριο ρούχων, να θυμάστε να το κάνετε μόνο όταν έρθει η ώρα να πλύνετε τα σκουρόχρωμα ρούχα σας. Δεν θα πρέπει να το χρησιμοποιείτε σε λευκά ρούχα καθώς μπορεί να δημιουργήσει λεκέδες. Κάντε μια δοκιμή και πείτε μας τα αποτελέσματα!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Escuela Agrícola Panamericana. Pimienta negra. Honduras 1998.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.