Μαύροι κύκλοι στα παιδιά: Πρέπει ν' ανησυχείτε;

Πολλοί ενήλικες έχουν μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια τους οποίους αποδίδουμε στην αϋπνία, το άγχος ή την κόπωση. Τι συμβαίνει όμως όταν εμφανίζονται μαύροι κύκλοι στα παιδιά;
Μαύροι κύκλοι στα παιδιά: Πρέπει ν' ανησυχείτε;

Έχει γραφτεί από Aylin Stefany Rodriguez Vinasco

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Αν και σπάνια είναι λόγος ανησυχίας, είναι σημαντικό να γνωρίζετε γιατί εμφανίζονται μαύροι κύκλοι στα παιδιά. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι προκαλούνται από μια αλλαγή στο χρώμα του δέρματος κάτω από τα μάτια ή σε όλο το περίγραμμα των ματιών.

Αυτή η αλλαγή μπορεί να προκληθεί από υπερβολική παραγωγή μελανίνης, αλλά και από τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Το δέρμα γύρω από τα μάτια είναι 300 με 800 microns (μικρόν), δηλαδή είναι πολύ λεπτό και έτσι οι φυσιολογικές διαδικασίες είναι παρατηρήσιμες.

Μαύροι κύκλοι στα παιδιά – Συχνές αιτίες

Είναι πολύ φυσιολογική η ανησυχία των γονιών όταν βλέπουν να εμφανίζονται μαύροι κύκλοι στα παιδιά τους. Εξάλλου, αυτή η κατάσταση τα κάνει να δείχνουν άρρωστα, κουρασμένα, και αδυνατισμένα. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο ν’ ανησυχείτε. Παρακάτω βρίσκονται οι πιο συχνές αιτίες εμφάνισης μαύρων κύκλων στα παιδιά.

Δυσκολία στον ύπνο

Είναι φυσιολογικό να εμφανίζονται μαύροι κύκλοι στα παιδιά όταν έχουν κακές συνήθειες ύπνου. Αυτή η διαταραχή είναι γνωστή ως βρεφική αϋπνία και επηρεάζει παιδιά ηλικίας έξι μηνών έως πέντε ετών.

Επίσης, η κατανάλωση τροφών και ροφημάτων όπως καφέ ή σοκολάτας πριν πάει στο κρεβάτι μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο του παιδιού. Στην εμφάνιση μαύρων κύκλων συμβάλλουν επίσης η εκτέλεση κάποιας φυσικής δραστηριότητας τη νύχτα, η διέγερση από το φως ηλεκτρονικών συσκευών, και ο περιβαλλοντικός θόρυβος.

Παιδί ξαπλωμένο στο κρεβάτι
Η αϋπνία προκαλεί μαύρους κύκλους στα παιδιά εξαιτίας της έλλειψης επαρκούς ξεκούρασης.

Αποφρακτική άπνοια ύπνου

Μαύροι κύκλοι στα παιδιά εμφανίζονται και για έναν ακόμη λόγο και αυτός είναι η αποφρακτική άπνοια ύπνου. Η διαταραχή αυτή προκαλείται από τη μερική ή την ολική παρεμπόδιση της αναπνοής κατά τον ύπνο εξαιτίας μιας στένωσης του αεραγωγού.

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να δείχνουν ότι το παιδί σας έχει αυτή τη διαταραχή είναι τα εξής:

  • Ροχαλητό με μεγάλες παύσεις στην αναπνοή
  • Νυχτερινό τρέμουλο και ανήσυχος ύπνος
  • Ξηροστομία
  • Αναπνοή από το στόμα
  • Κόπωση

Ως αποτέλεσμα της έλλειψης ύπνου ή της υπερβολικής δραστηριότητας στη διάρκεια της ημέρας, τα παιδιά ίσως βιώσουν επεισόδια κόπωσης τα οποία θα οδηγήσουν στην εμφάνιση μαύρων κύκλων.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι απαραίτητο να αξιολογήσετε τις δραστηριότητες των παιδιών μέσα στην ημέρα ώστε να τους δώσετε χρόνο να ξεκουραστούν και ν’ αναρρώσουν. Όμως, να προσέχετε τον ύπνο μέσα στην ημέρα καθώς μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του νυχτερινού ύπνου στα παιδιά.

Ρινική συμφόρηση

Μία από τις πιο συχνές αιτίες, η ρινική συμφόρηση εξαιτίας γρίπης, η αλλεργική ρινίτιδα, το άσθμα, ή η ιγμορίτιδα, μπορούν να προκαλέσουν μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια των παιδιών. Για την ακρίβεια, αυτή η αλλαγή χρώματος δεν επηρεάζει μόνο την περιοχή κάτω από τα μάτια αλλά και τη μύτη.

Προκαλείται εξαιτίας της διαστολής των φλεβών αυτών των περιοχών. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι όταν υπάρχει επιπεφυκίτιδα, τα βλέφαρα γίνονται κόκκινα λόγω του ερεθισμού του δέρματος.

Μαύροι κύκλοι στα παιδιά – Γενετικές παθήσεις

Παρότι εκδηλώνονται συνήθως στην ενήλικη ζωή, ορισμένα παιδιά ίσως έχουν μια γενετική προδιάθεση για μαύρους κύκλους σε μικρή ηλικία. Αυτή η πάθηση είναι γνωστή και ως συγγενείς μαύροι κύκλοι.

Δεν είναι τίποτα παραπάνω από έναν γενετικό υπερχρωματισμό στην περιοχή γύρω από τα μάτια και σπανίως υπάρχει λύση σε αυτό. Το καλό είναι ότι δεν θέτει σε κίνδυνο την ευεξία του παιδιού.

Νευροβλάστωμα

Το νευροβλάστωμα είναι ένας τύπος καρκίνου ο οποίος εμφανίζεται συχνά στα επινεφρίδια, την κοιλιά, το στήθος, ή τις περιοχές του σώματος με ομάδες νευρικών κυττάρων. Εμφανίζεται στα παιδιά κάτω των πέντε ετών και προκαλεί μελάνιασμα γύρω από τα μάτια.

Είναι απαραίτητο να μη συγχέετε αυτούς τους μαύρους κύκλους με εκείνους που προκαλούνται από λιγότερο σοβαρούς παράγοντες. Στην περίπτωση του νευροβλαστώματος, εμφανίζονται και άλλα συμπτώματα, όπως υποδόρια εξογκώματα, πρόπτωση (τα μάτια φαίνονται σαν να βγαίνουν από τις κόγχες τους), πόνο στα οστά ή την πλάτη, πυρετό, και αδικαιολόγητη απώλεια βάρους.

Κογχική κυτταρίτιδα

Η κογχική κυτταρίτιδα μπορεί να είναι μια πολύ σοβαρή λοίμωξη. Στα παιδιά εμφανίζεται ως μια πάθηση των ρινικών κόλπων. Γι’ αυτό, συνοδεύεται από μαύρους κύκλους ή τη διόγκωση των ματιών σε παιδιά κάτω των 7 ετών.

Ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος, ο πυογόνος στρεπτόκοκκος, και η αιμόφιλος ινφλουέντζα είναι συχνές αιτίες. Επιπλέον, εμφανίζονται πυρετός, κόκκινο χρώμα ματιών, και δυσκολία κίνησης των ματιών.

Τι να κάνετε αν εμφανιστούν μαύροι κύκλοι στα παιδιά

Συνήθως, οι μαύροι κύκλοι στα παιδιά δεν αποτελούν σοβαρό πρόβλημα. Ωστόσο, όταν συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας προκειμένου να αποκλείσετε άλλες ασθένειες. Για να βελτιωθεί η εμφάνισή τους, μπορείτε να δοκιμάσετε τις ακόλουθες φυσικές θεραπείες.

Ξεκούραση

Σε περίπτωση που οι μαύροι κύκλοι οφείλονται στην έλλειψη ύπνου, θα πρέπει να αποτρέψετε το παιδί σας να κοιμάται πολλές ώρες μέσα στην ημέρα. Θα πρέπει να αποφεύγει την τηλεόραση ή την έκθεση σε οθόνες άλλων συσκευών πριν τον ύπνο επίσης. Μπορείτε να μιλήσετε με τον γιατρό σας για την πιθανότητα χρήσης εγχυμάτων, όπως χαμομήλι ή γάλα με μέλι, ώστε να διευκολύνετε τον ύπνο στο παιδί σας.

Ταυτόχρονα, αν το παιδί σας κάνει πολλές δραστηριότητες μέσα στην ημέρα, ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε να του δώσετε χώρο να χαλαρώσει ή να κάνει δραστηριότητες που βρίσκει χαλαρωτικές, όπως γιόγκα ή διαλογισμό.

Παιδί στο κρεβάτι κρατά κινητό
Οι οθόνες πριν τον ύπνο δεν είναι καλή ιδέα καθώς εμποδίζουν τη νυχτερινή ξεκούραση.

Μαύροι κύκλοι στα παιδιά – Φυσικές θεραπείες

Αν θέλετε να βοηθήσετε στη μείωση των μαύρων κύκλων, μπορείτε να καταφύγετε σε φυσικές λύσεις, όπως φέτες από αγγούρια. Τοποθετήστε μια φέτα σε κάθε μάτι. Αυτό θα βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος, θα μειώσει τη φλεγμονή, και θα ενυδατώσει την περιοχή.

Μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε λίγο λάδι καρύδας ή αμυγδάλου στους κύκλους με ένα βαμβάκι. Αυτό θα βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής, ενώ θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη των βλεφαρίδων.

Ένα περισσότερο αισθητικό πρόβλημα

Οι μαύροι κύκλοι στα παιδιά, όπως και στους ενήλικες, είναι συνήθως αισθητικό πρόβλημα και όχι πρόβλημα υγείας. Έτσι, αν έχετε ήδη αποκλείσει προβλήματα υγείας με τον γιατρό σας, είναι προτιμότερο να παραμείνετε ψύχραιμοι.

Σε περιπτώσεις όπου οι μαύροι κύκλοι είναι κληρονομικοί, είναι σημαντικό να ενθαρρύνετε το παιδί σας να αποδεχθεί τα φυσικά του χαρακτηριστικά και να αποφύγει την εφαρμογή προϊόντων που υπόσχονται την εξάλειψή τους χωρίς έγκριση γιατρού. Οι φυσικές επιλογές είναι βάσιμες, αρκεί να μην έχουν αντενδείξεις.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.