Με ποια σειρά πρέπει να εφαρμόζω τα προϊόντα μακιγιάζ;

Πρέπει πρώτα να εφαρμόσεις foundation ή concealer; Πρέπει να κάνετε πρώτο ή τελευταίο το μακιγιάζ ματιών; Αυτές είναι μερικές από τις συνεχείς ερωτήσεις που δημιουργούνται κατά την εφαρμογή του μακιγιάζ. Βρείτε τις απαντήσεις εδώ!
Με ποια σειρά πρέπει να εφαρμόζω τα προϊόντα μακιγιάζ;

Έχει γραφτεί από Alejandra Maria Gonzalez Bonilla

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Το μακιγιάζ είναι μια διαδικασία που απαιτεί συγκεκριμένες τακτικές για ένα άψογο και μακροχρόνιο αποτέλεσμα. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι παραβλέπουν τη σωστή σειρά με την οποία πρέπει να εφαρμόζουν τα προϊόντα μακιγιάζ.

Η μουτζούρα της σκιάς ματιών ή η σκληρή επίδραση στο δέρμα είναι μερικές από τις συνέπειες της μη σωστής εφαρμογής μακιγιάζ. Αυτό σημαίνει ότι η σειρά με την οποία εφαρμόζονται τα προϊόντα που δεν μεταβάλλουν το αποτέλεσμα είναι σημαντική.

Και παρόλο που ορισμένες γυναίκες λειτουργούν καλά με τη δική τους μέθοδο εφαρμογής, αν θέλετε τα προϊόντα να αναμειγνύονται καλύτερα και το μακιγιάζ σας να διαρκεί περισσότερο, είναι καλύτερο να ακολουθήσετε βήμα προς βήμα τα παρακάτω προϊόντα για να εφαρμόσετε προϊόντα μακιγιάζ.

Η σωστή σειρά εφαρμογής για τα προϊόντα μακιγιάζ

Αν και μπορείτε να βρείτε τις ενδείξεις για την εφαρμογή του στο πίσω μέρος του προϊόντος ή στη συσκευασία του, συχνά δεν σας ενημερώνουν για το πώς και πότε πρέπει να εφαρμόσετε κάθε προϊόν. Για το λόγο αυτό, καλό είναι να γνωρίζετε λεπτομερώς ποια από αυτά πηγαίνουν πρώτα και γιατί.

Ας ρίξουμε μια ματιά!

1. Προετοιμάστε το δέρμα σας

Για βέλτιστη απορρόφηση των προϊόντων, το δέρμα σας πρέπει να είναι καθαρό από τυχόν υπολείμματα. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε λοιπόν είναι να το πλύνετε.

Στη συνέχεια, πρέπει να ενυδατωθεί, αφού η υγρασία πρέπει να συγκρατείται μέσα στα κύτταρα. Αν έχετε λιπαρό δέρμα, είναι καλύτερο να επιλέξετε μια έκδοση χωρίς λάδι.

Αυτό το βήμα περιλαμβάνει επίσης ένα βάλσαμο για τα χείλη και αντηλιακό, τα οποία είναι πολύ χρήσιμα για την πρόληψη των σημαδιών γήρανσης και των ηλιακών κηλίδων.

Στη συνέχεια, εφαρμόστε προϊόντα μακιγιάζ στα χείλη σας
Το lip balm είναι χρήσιμο για τη διατήρηση της ενυδάτωσης του δέρματος και την πρόληψη της μακροχρόνιας φθοράς.

2. Βάση

Αν και αυτό είναι ένα προαιρετικό προϊόν, ένα primer ή prebase βοηθά στην εφαρμογή μιας βάσης μακιγιάζ. Βοηθά επίσης το προϊόν να παραμείνει στο δέρμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, να θυμάστε ότι αυτό το είδος μακιγιάζ έρχεται συνήθως σε κρέμα ή τζελ.

Η λειτουργία του primer είναι να εξομαλύνει την ακανόνιστη υφή του δέρματος και ελαχιστοποιεί τους ανοιχτούς πόρους, κάνοντας την επιδερμίδα να φαίνεται πιο λεία και λαμπερή.

3. Απλώστε προϊόντα μακιγιάζ στα μάτια σας

Το να μακιγιάρετε τα μάτια πριν από το δέρμα σας δεν είναι ο χρυσός κανόνας. Ωστόσο, είναι ένα κόλπο που χρησιμοποιούν οι ειδικοί για να εφαρμόσουν εκεί το μακιγιάζ χωρίς να επηρεάσει το υπόλοιπο πρόσωπο. Στην πραγματικότητα, αυτό το βήμα είναι το κλειδί για την εφαρμογή μιας σκιάς πούδρας ή μιας έντονης απόχρωσης.

Οι σκιές ματιών είναι άπειρες. Ωστόσο, είναι καλύτερο να εφαρμόζετε συμπληρωματικές αποχρώσεις, που σημαίνει ότι χρησιμοποιείτε μία απόχρωση πιο ανοιχτή και μία πιο σκούρα. Το πρώτο πηγαίνει εκεί που αρχίζει η γραμμή των βλεφαρίδων και τελειώνει ακριβώς πάνω από την πτυχή του βλεφάρου. Εν τω μεταξύ, το δεύτερο πηγαίνει ακριβώς κάτω από το κόκκαλο του φρυδιού, αλλά χωρίς να σκουραίνει τις γωνίες των βλεφάρων σας.

4. Foundation

Με τη σειρά με την οποία εφαρμόζονται τα προϊόντα μακιγιάζ, το πρώτο που πρέπει να επιλέξετε είναι ένα foundation που να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στον τόνο του δέρματός σας. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μάθετε ποιο χρώμα είναι το σωστό. Ωστόσο, το πιο συνηθισμένο κόλπο είναι να το εφαρμόσετε στο αντιβράχιο και να ελέγξετε αν δένει με το δέρμα σας.

Ομοίως, για να εφαρμόσετε το foundation στο πρόσωπό σας, θα πρέπει να βάλετε μια μικρή ποσότητα προϊόντος στο μέτωπο, τα μάγουλα, τη μύτη, το πηγούνι και το λαιμό σας και στη συνέχεια να το απλώσετε ομοιόμορφα με μικρά χτυπήματα με τα δάχτυλά σας ή με ένα εργαλείο.

Εάν το foundation είναι πούδρα, θα πρέπει να αφαιρέσετε την περίσσεια του προϊόντος από το πινέλο και στη συνέχεια να πασπαλίσετε ένα ελαφρύ στρώμα σε όλο το πρόσωπό σας. Τέλος, περάστε το πάνω από το δέρμα με μακριές, τοξωτές κινήσεις.

5. Concealer

Αυτό το προϊόν είναι ιδανικό για την κάλυψη κηλίδων, ουλών ακμής και ερυθρότητας, καθώς και για ορισμένες ατέλειες. Τα concealers πρέπει να χρησιμοποιούνται μετά το foundation για να αποτρέψετε το δέρμα να φαίνεται ξηρό.

Ένα από τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε είναι να εφαρμόσετε κονσίλερ σε ανεστραμμένο τρίγωνο κάτω από τα μάτια για να δώσετε στα μάτια μια ξεκούραστη εμφάνιση. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι τα stick και τα compact concealers είναι τέλεια για πιο έντονη κάλυψη.

6. Bronzer, highlighter, ή ρουζ

Ο στόχος αυτών των τριών προϊόντων είναι να καθορίσουν το πρόσωπο. Το Bronzer μπορεί να εφαρμοστεί στην κοιλότητα των μάγουλων και γύρω από τους κροτάφους ως περίγραμμα.

Μετά από αυτό, μπορείτε να τονίσετε τα ζυγωματικά με λίγο ρουζ. Αυτό πρέπει να απλωθεί στο ζυγωματικό με κυκλικές κινήσεις και ένα χοντρό πινέλο.

Εν τω μεταξύ, ένα illuminator δίνει φως στο πρόσωπο, γι’ αυτό μπορεί να εφαρμοστεί στο τόξο των φρυδιών, στην άκρη της μύτης και στην κορυφή του ζυγωματικού.

7. Πούδρα και προϊόντα μακιγιάζ

Αυτός ο τύπος πούδρας προορίζεται να δώσει ένα ομοιόμορφο ματ φινίρισμα και να εξαφανίσει τη λάμψη. Είναι επίσης χρήσιμη για τη σφράγιση μιας βάσης.

Για να ξεκινήσετε, χρησιμοποιήστε ένα μεγάλο πινέλο και πηγαίνετε στο επάνω μέρος του ζυγωματικού. Στη συνέχεια, περάστε πάνω από τη μύτη, το μέτωπο και την περιοχή του πηγουνιού μας.

8. Απλώστε προϊόντα μακιγιάζ στα φρύδια σας

Υπάρχουν πολλά προϊόντα για το μακιγιάζ των φρυδιών. Ωστόσο, προτείνουμε πρώτα να τα χτενίσετε και να τα τονίσετε με ένα eyeliner. Ένα πολύ πρακτικό εργαλείο για να καθορίσετε το σχήμα των φρυδιών είναι να χρησιμοποιήσετε ένα πινέλο με γωνία.

9. Απλώστε προϊόντα μακιγιάζ στα χείλη σας

Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει τη σήμανση των χειλιών πρώτα με lip liner, μετά κραγιόν και τέλος γκλος. Ακόμα κι έτσι, η εμφάνιση μπορεί να ποικίλλει, επομένως δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε και τα τρία προϊόντα.

Το τελευταίο κόλπο για γεμάτα, πυκνά χείλη είναι να απλώσετε το κραγιόν με τα δάχτυλά σας.

Είναι σημαντικό να εφαρμόζετε τα προϊόντα μακιγιάζ με τη σωστή σειρά.
Τα χείλη προσεγγίζονται καλύτερα με αυτήν την προτεινόμενη σειρά για την εφαρμογή προϊόντων μακιγιάζ. Αυτός είναι ο ευκολότερος τρόπος για να αποφύγετε λάθη ή να χαλάσετε το υπόλοιπο μακιγιάζ σας.

10. Σπρέι πήξης ή ημιδιαφανής σκόνη

Αυτά τα προϊόντα βοηθούν στη ρύθμιση του μακιγιάζ για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αν και δεν είναι ένα αυστηρό βήμα που πρέπει να ακολουθήσετε, είναι η βέλτιστη διαδικασία για να κάνετε το μακιγιάζ να φαίνεται καλύτερο όλη την ημέρα. Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε σπρέι, θα πρέπει ιδανικά να τοποθετηθεί σε σχήμα Χ και Τ στο πρόσωπο.

Τελική ρουτίνα περιποίησης προσώπου

Είναι απαραίτητο να πλένετε το πρόσωπο τόσο το βράδυ όσο και το πρωί. Πριν πάτε για ύπνο, πρέπει να αφαιρέσετε το μακιγιάζ σας, είτε με ένα λιπαρό καθαριστικό είτε με βάση το νερό (τζελ ή αφρό).

Μετά από όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να εφαρμοστεί ένα τόνερ, το οποίο βοηθά στην επιτάχυνση της ενυδάτωσης του δέρματος. Με άλλα λόγια, αφήνει το δέρμα πιο δεκτικό στα προϊόντα που θα εφαρμοστούν αργότερα.

Αν και δεν είναι υποχρεωτικό να ακολουθήσετε αυτήν τη σειρά για να εφαρμόσετε προϊόντα μακιγιάζ, οι προτεινόμενες συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε τα λάθη και να δείχνετε την απόλυτη όψη σας!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Natalie Beausoleil. Many Mirrors: Body imagen and social relations [Internet]. Capítulo Makeup in everyday life. United Estates: Editor Nicole Sault; 1994 [consultado septiembre 2021]. Página 33. Disponible en: https://books.google.com.co/books?hl=es&lr=&id=VadK839gnrAC&oi=fnd&pg=PA33&dq=makeup+routine&ots=6K9BqPSqms&sig=u0VNrcCma2U6jjYizE4SymGsn-A&redir_esc=y#v=onepage&q=makeup%20routine&f=false
  • Natalie Beausoleil. Appearance work: woman`s everyday makeup practices. A Bell & Howell Information Company [Internet] 1992 [consultado septiembre 2021]. Disponible en:https://www.proquest.com/openview/efef8431e6b16b96b58e5149bf545249/1?pq-origsite=gscholar&cbl=18750&diss=y

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.